jelikož jsem začátečník v oboru lodního modelářství a co jsem postavil byly plastové výlisky (vladyka) Celkem se mi to povedlo
Chtěl bych se pustit do stavby první lodě podle plánku, překližka, balza, atd.. prostě vše sám vyřezat a napasovat. Od Vás bych chtěl poradit co by to mělo být ( nejlépe něco jako hlídkovací člun WSP 9)
Kde bych mohl sehnat, popřípadě zakoupit plánky i pokud možno s nějakým postupem, ne že bych se toho bál, ale návod na stavbu by se hodil pro poprvé.
Nechci tě zrazovat od "pravé modelařiny" ale :
použiješ-li základ řezaný na CNC, snadněji dosáhneš lepšího výsledku, hlavně souměrného a perfektně na sebe pasujícího. Obšívku, palubu, doplňky ale už za tebe nikdo neudělá.
Nebo si sám vyber z plánků na starém monaku: https://www.mo-na-ko.cz/index_old.htm v nabídce po levé straně dej "lodě" a pak hned nahoře máš "Plánky I" a "Plánky II"
Ak chceš model, na ktorom sa niečo z lodnej modelárčiny naučíš, dobre vyzerá ( podľa mňa) a súčasne vynikajúco pláva (pre prípadnú účasť na súťaži), odporučil by som Leader.
( plánik je aj s návodom na stavbu na Monaku - odkaz vyššie).
Je pravda, že ho ma postavený u nás veľa modelárov, ale to je len dôkazom, aká dobrá je to loď
Výhodou lode je primeraná veľkosť, dobrý prístup do trupu vďaka dlhej nástavbe, pre začiatočníka zvládnuteľné detaly na lodi.
Děkuji vám za tip, na staré MoNaKo mě nenapdlo se podívat a tenhle člun vypadá moc pěkně. Ještě bych zvažoval, možná pro začátek nějakou předřezanou stavebnici, máte nějaký tip?
Kdyz jsem se dival na ten planek tak stejne v obrazovych datech neni v meritku. Melo by to byt tisknute na papir v meritku A1 a to znamena, ze se planek musi zvetsit na 119-120%. Pak odpovidaji i zmerene rozmery lodi. Byt tebou tak koupim planek na http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html odkaz stavebni planky, sekce ostatni.
Michal m píše:Ještě se chci zeptat jak to vytisknout v měřítku 1:1, má tiskárna to nechce pobrat, jakým motorem to mám osadit a popřípadě velikost lodního šroubu
Motor triedy 500/12V nízkotáčkový ( vyrába Robbe, MIG, ...) , vrtula červená Modela M4 ( tuším je to 35mm priemer) - je lacná o dobre cúva.
Hriadeľ by som dal MP-JET Compact M4 s prírubou na 500, kormidlo tiež zostava MP JET.
Pohon klasickým nicd/nimh 6-článkom alebo 2s Lipol.
Po zakoupení plánku LEADRUzačínám shánět materiál a chci se vás zkušených zeptat:
Do lupénkové pilky mám koupit listy - hrubé - střední- jemné, kupovat budu také pilku ale předpokládám že stačit bude kulatá střední. Další problém je sehnat překližku v tlouštce 1mm a délce min. 850mm. Zatím jsem jen pátral na internetu a v Praze jsem v kamenácích našel pouze rozměr max 610mm. Jak to řešit? Jedná se totiž o plášť trupu a ten bych předpokládal by měl být vcelku.
Michal m píše:Po zakoupení plánku LEADRUzačínám shánět materiál a chci se vás zkušených zeptat:
Do lupénkové pilky mám koupit listy - hrubé - střední- jemné, kupovat budu také pilku ale předpokládám že stačit bude kulatá střední. Další problém je sehnat překližku v tlouštce 1mm a délce min. 850mm. Zatím jsem jen pátral na internetu a v Praze jsem v kamenácích našel pouze rozměr max 610mm. Jak to řešit? Jedná se totiž o plášť trupu a ten bych předpokládal by měl být vcelku.
Pilky do lupenkovky se snaž sehnat od fy EBERLE... i za cenu objednání po netu. I když jsou drahé tak jsou výborné a nepraskají tak moc, takže nakonec tě vyjdou levněji. Pokud nebudeš tím řezat 0.8mm překližku (ta se líp řeže lámacím nožem...) tak Ti stačí si pořídit ty střední plátky.
Vyhni se českým plátkům, co je jich 5 na papírovém platu. Jednak jsou široké (špatně se s nimi otáčí v rohu) a druhak jsou překalené takže praskají na křivý pohled.
Pokud neseženeš překližku v celku, tak jde ji bez výrazných problémů i nadstavit - spoj podlepíš jiným kouskem zevnitř trupu.
Myslím že SATRIA Olomouc nebo JINO Hradec Králové jsou schopni a ochotni poslat překližku střiženou na pásy dlouhé 1250mm (= rozměr tabule překližky)
Lupénkovou pilku jsem rovnou koupil s velkým vykrojením. Časem jsem byl rád, protože jsem např. vyřezával kýl o délce 80 cm. Koupil jsem ji v Baumaxu celkem levně, pilové listy tam mají taky, dost velký výběr. Kvalitu nevím, já dokážu lámat jakékoliv listy.
Překližku na žebra, kýly (tam, kde není nutná letecká překližka) kupuju taky v Baumaxu – je to o hodně levnější. Mají ale omezený výběr tlouštěk překližky. Předtím jsem kupoval překl. v mod. prodejně z jiných materiálů (habr, olše...). Byla levná, dobře se řeže a navíc je hezká.
Překližku 0,8 v jiných rozměrech než běžných jsem občas viděl i v mod. prodejně, je dobré se zeptat prodavače, třeba ji zrovna nemají.
Jino určitě pošle rozměr jaký požaduješ.Místo lupenkové pilky jsem si zhotovil jednoduchou pilku z přímočaré pily.Udělal jsem si dřevěnou pracovní desku k ní přidělal postranice a zespodu jsem přišrouboval tu pilu.Řežu s ní žebra bez problémů.Je lepší použít pilky s jemnějšími zuby tak do síly překližky 5 mm.Na sílu překližky 8 mm používám pilky na dřevo s větší roztečí zubů.Menší nevýhoda je , že musíš víc držet překližku ,jelikož se to trošku zvedáVečer se pokusím pověsit fotku.Přímočará pila mně stála zhruba 450,- v akci, možná, že někde bude dražší, či levnější, nevím.V každém případě je rychlejší než elektrická lupenková , nepořezává, je stabilnější a když se s ní naučíš ,pak stačí jen přebroušení a je to.
Ješte jednu radu bych potřeboval : Kurt LEADER byl vyráběn firmou Thorycroft a byla určena pro přepravu lodivodu na zaoceánské lodě a inspekční službu v přístavech. Když jsem hledal nějaké obrázky bohužel jsem nic nenašel. Tento model by měl čerpat pravě z této(Thornycroftu) lodě, může mi někdo hodit link na nějakou loď nejpodobnější LEADERU, abych měl co největší možnost se přiblížit alespoň trochu skutečnosti (neskládám maketu)
Michal m píše:Tento model by měl čerpat pravě z této(Thornycroftu) lodě, může mi někdo hodit link na nějakou loď nejpodobnější LEADERU, abych měl co největší možnost se přiblížit alespoň trochu skutečnosti (neskládám maketu)
Vzdáleně se lze inspirovat třeba pilotem Enterprise, který nafotil Ing. Jiří Syrovátko.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
zkusím se podívat doma, Leadera na stojanu na molu jsem fotil na Krétě v Heraklionu... ale nečekej zázrak, je to z paluby jiné lodi když se jelo kolem...
Chci se zeptat jaké máte zkušenosti s doplňky od pana Jungmana [urlhttps://www.mo-na-ko.cz/reklama/JaroslavJungman/reklama.htm][/url] ? Chtěl bych je objednat a chci se ujistit že měřítko 1:25 by měl odpovídat Leadru.
Ahoj, riešim podobnú dilemu ako Zdeňek pred 5 rokmi, - čo z denšnej techniky do LEADERU aby to plávalo.
Po 20 rokoch strávených na poličke som sa rozhodol dokončiť môj 1. rc model. Leader je moc sympatická lodička, no kedže sa naše plány od skutočnosti celkom zásadne líšia vznikol z toho kompilát odpovedajúci postupnému nadobúdaniu poznania. Proces subsekventného strácania ilúzií bol v mojom prípade zavŕšený v momente prvej plavebnej skúšky. Trup, ktorý som ešte dávno „pre istotu“ prelaminoval, v kombinácii s nástavbou a odhadovanou záťažou nutnej elektroniky sa zanoril tak hlboko, že pilot určený pre rozbúrené vody La Manchu pripomína s miernou nadsázkou „merrimack“. Alebo teda aspoň kvalitne obsadený čln riečnej pohraničnej stráže.
Týchto lodí je postavených mnoho a z toho, čo som videl sa mi zdá, že problém s ponorom majú často, teda že je vodoryska modelu vyššie ako na pláne/alebo na skutočnej lodi. Rád by som sa originálu v rámci možností priblížil, a tu sa teda „vynára“ otázka výberu adekvátneho el. vybavenia. Predpokladám že jeho hmotnosť by nemala prekročiť cca 300g no čím menej tým lepšie.
Zároveň však, keďže sa jedná o prvý model, nemám predstavu čo vlastne na sprevádzkovanie takého plavidla potrebujem. Táto dilema je umocnená obavou z nadmernej hmotnosti, preto by som moc ocenil radu skúsenejších.
Teda keď to zhrniem. Čo do toho dať aby to nejako plávalo? Viem že to je otázka s „výbušným“ potenciálom. Avšak vzhľadom k štádiu nevedomosti, v ktorom sa momentálne nachádzam, by mi moc pomohla rada typu: daj tam to, to, to, bude ti to pasovať, nevybuchne to pri skrate a loď bude zanorená verne...
V domnení že to „nejako musím dať“ som v prvej fáze už niečo do lodky osadil:
a/ 2 motory Race 500 od Aeronautu 7,2V
b/ 2x Propeler. M 4, Ø 35 mm,3 listy, mosadz , Forma listu D 156
c/ pripravene no nezabudované sú servá: Hobby King Corona DS558HV Digital Metal Gear Servo
d/ lodička má tiež zopár malých svetiel a radar (s mikromotorom Coreless 32250 RPM DC 4.5V 0.12A 0.12W), ktorý asi bude potrebné nejako spomaliť:)
Keďže ma to však celkom baví, a celý život si vravím že by bolo fajn mať vysielačku rád by som to vyriešil variantou od Jeti DS-16 Carbon, ktorá by mala prísť ako set aj s prímačom. Samozrejme aj pre dalšie Rc modely v poradí.
rad neskôr pridám pár fotiek modelu, keď prelomím nahrávanie obrázkov...
Naposledy upravil(a) Rado dne pát úno 05, 2021 00:19, celkem upraveno 1 x.
pre upesnenie, celková hmotnosť lode je 3600g (vrátane balastu reprezentujúceho budúce el vybavenie - pôvodne predpokladaných 1200g). Po odobraní všetkého vybavenia a balastu okrem motorov má loď 2400g. Z toho som odvodil že pri váhe lode cca do 2700g bude ešte model na vode vyzerať ako tak verne.
Naposledy upravil(a) Rado dne pát úno 05, 2021 00:27, celkem upraveno 1 x.
Ahoj, to som teda nečakal že v túto nočnú hodinu sa niekto ozve - moc si ma potešil!
Moj LEADER je podľa vyžšie spomínaného starého plánu, myslím že ešte z čias ČS(F)R, v mierke 1:23. Teda dĺžka cca 80cm.
Okrem motorov v ňom nieje osadené nič a v tomto stave má hmotnosť 2400g
pre predstavu ako sa asi loď zanorí po zaťažení elektronikou (odhadol som ju na +1200g) som spravil test č. II
...následne som prišiel o ilúzie
Naposledy upravil(a) Rado dne pát úno 05, 2021 01:31, celkem upraveno 1 x.