Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Remorkér pro děti
Re: Remorkér pro děti
Zdravím pánové,
chtěl bych postavit remorkér pro tahání dětí ( náklad o váze cca 50 - 60 kg ) po rybníku a prosil bych o radu, jaký zvolit pohon. Chtěl bych motory napřímo...
Moje představa je následující a prosil bych o zhodnocení, jestli by to mohlo splnit účel :
Trup WG 1:30 od pana Darvaše
2 x dýza Robbe s protiběžnými šrouby 60mm
Akumulátor Pb 12V
Motory Mig 650 Boat
Tak co myslíte? Budou motory stačit?
Díky všem!
M.
chtěl bych postavit remorkér pro tahání dětí ( náklad o váze cca 50 - 60 kg ) po rybníku a prosil bych o radu, jaký zvolit pohon. Chtěl bych motory napřímo...
Moje představa je následující a prosil bych o zhodnocení, jestli by to mohlo splnit účel :
Trup WG 1:30 od pana Darvaše
2 x dýza Robbe s protiběžnými šrouby 60mm
Akumulátor Pb 12V
Motory Mig 650 Boat
Tak co myslíte? Budou motory stačit?
Díky všem!
M.
Budou stačit, ale nenapsals rychlost tahání.
Tady je tabulka v excelu: http://www.tugtowing.cz/?page_id=33
Můj Sisyfos ( WG 1:30 od Darvaše) a jeho osazení je v tabulce + spousta dalších strojů. Moje konfigurace zvládne raft s 8-mi člověky docela svižně. Pramičku a dvě osoby rozjede rychleji než vesla
Luďa
Tady je tabulka v excelu: http://www.tugtowing.cz/?page_id=33
Můj Sisyfos ( WG 1:30 od Darvaše) a jeho osazení je v tabulce + spousta dalších strojů. Moje konfigurace zvládne raft s 8-mi člověky docela svižně. Pramičku a dvě osoby rozjede rychleji než vesla
Luďa
Na rychlosti mi moc nezáleží - spíš aby se to vůbec rozjelo a šlo manévrovat.
Svůj první pokus o tahání dětí jsem učinil se Springerem s motorem Mabuchi 500 a 3cm šroubem - nešlo to :-)
Proto se raději ptám, než tam nacpu zase nějakou kravinu...
Za odkaz děkuji - už jsem do něj nakoukl a určitě se inspiruji.
Svůj první pokus o tahání dětí jsem učinil se Springerem s motorem Mabuchi 500 a 3cm šroubem - nešlo to :-)
Proto se raději ptám, než tam nacpu zase nějakou kravinu...
Za odkaz děkuji - už jsem do něj nakoukl a určitě se inspiruji.
- Pepa Darvaš
Mám WG v záloze.Stačí napsat.
Pepa Darvaš : Díky za nabídku. Jakmile má myšlenka definitivně dozraje a doladím informace o pohonu, hned se ozvu.
Ještě k motorům:
Díval jsem se na nějaké čínské stříďáky a našel dvě varianty, co myslíte?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 4010_.html
Ještě k motorům:
Díval jsem se na nějaké čínské stříďáky a našel dvě varianty, co myslíte?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 4010_.html
- Pepa Darvaš
Přiznám se, že těmto motorům moc nerozumím, přesto si dovolím tvrdit, že na to co s tím chceš tahat je to naprosto nevhodné.Jak vidíš, jsou u motoru kužele na vrtuli a tudíž to nebude vhodný na loď a ještě k tomu na to ,co s tím chceš dělat.Můj názor je takový, že i ten WG nebude to pravý i když s tím chlapi tahají vany o stejným výtlakem.Nechci Ti nutit svoje výrobky, podívej se po jiných kvalitnějších ,rozhodně bych na Tvoje požadavky použil model v délce min.1100 mm a váhy aspoň 15-20 kg s motorem z větráku od auta.Třeba ten WG postavil Přéma v měřítku 1:25 a ten by na to tvoje tahání byl úplně super.Zkus sehnat plánek a postav ho.Nebo mám takovej dojem, že na Slovensku je jeden co je dělá v laminátu , nevím jestli je to Peťa Mikulka .
Ahoj
jestli chceš motory napřímo, tak ty 650 BOAT s pořádným šroubem (min. 60 mm) v pohodě utáhnou pramici s dětma.
Ty stříďáky - ten druhý by šel - potíž bude s regulátorem - obousměrný asi nebude nějak snadno dostupný + lehké potíže s malými otáčkami.
Obecně u stříďáku do lodi potřebuješ co nejmenší otáčky na volt (kV), protože když jsou vysoké, tak s 12V baterkou z toho budeš mít akurát mixér a tah žádný z důvodu kavitace.
Takže bych doporučil ty MIG 650 BOAT + DSYS a jsi v pohodě.
Pěkný den přeju
P.S.
Druhý renonc - Přemovo WG sice hezky vypadá a pěkně jezdí, ale tah nic moc - to snad i Barracuda táhne líp...
jestli chceš motory napřímo, tak ty 650 BOAT s pořádným šroubem (min. 60 mm) v pohodě utáhnou pramici s dětma.
Ty stříďáky - ten druhý by šel - potíž bude s regulátorem - obousměrný asi nebude nějak snadno dostupný + lehké potíže s malými otáčkami.
Obecně u stříďáku do lodi potřebuješ co nejmenší otáčky na volt (kV), protože když jsou vysoké, tak s 12V baterkou z toho budeš mít akurát mixér a tah žádný z důvodu kavitace.
Takže bych doporučil ty MIG 650 BOAT + DSYS a jsi v pohodě.
Pěkný den přeju
P.S.
Dovolím si vypíchnout "ZLATÁ SLOVA" - "Nechci Ti nutit svoje výrobky, podívej se po jiných kvalitnějších..."Pepa Darvaš píše:Přiznám se, že těmto motorům moc nerozumím, přesto si dovolím tvrdit, že na to co s tím chceš tahat je to naprosto nevhodné.Jak vidíš, jsou u motoru kužele na vrtuli a tudíž to nebude vhodný na loď a ještě k tomu na to ,co s tím chceš dělat.Můj názor je takový, že i ten WG nebude to pravý i když s tím chlapi tahají vany o stejným výtlakem.Nechci Ti nutit svoje výrobky, podívej se po jiných kvalitnějších ,rozhodně bych na Tvoje požadavky použil model v délce min.1100 mm a váhy aspoň 15-20 kg s motorem z větráku od auta.Třeba ten WG postavil Přéma v měřítku 1:25 a ten by na to tvoje tahání byl úplně super.Zkus sehnat plánek a postav ho.Nebo mám takovej dojem, že na Slovensku je jeden co je dělá v laminátu , nevím jestli je to Peťa Mikulka .
Druhý renonc - Přemovo WG sice hezky vypadá a pěkně jezdí, ale tah nic moc - to snad i Barracuda táhne líp...
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Stavím WG 1 : 27 již několik let ( líný ), při rozhodování o pohonu mi kolega z práce částečně žertem, částečně vážně navrhnul " dej tam akuvrtačky " nakonec jsem koupil nejlacinější a ve slevě á199 ks 12V. Použil jsem kompletní sestavu pohonu i s momentovou ochranou. místo hlaviček kardany a hřídele šroubů ( 63 mm - vlastní výroba, 4listé ). Po zkušebních plavbách odstraněn jeden planetový převod, původně 1:25 teď 1:5. Maketová rychlost optimální, minimální otáčky také - manévrování v doku i v TTowingu. SS motory je problém točit plynule na malé otáčky, a vzhledem k tak velkým vrtulím je použití převodovky více než vhodné. Na plné otáčky jede asi 1,5-2x rychleji než maketově a vypadá to že vyleje rybník. Bez problémů utáhne pramici.
- Pepa Darvaš
Nevím co Ti je divnýho na mých zlatých slovech.Já jsem, si vědom, že jsou lepší, tak proč se divit.
drdol : Díky za tip, ale raději bych použil motory, které jsou osvědčené a u kterých můžu předem alespoň odhadnout "chování".
msob : Ohledně motorů díky za postřehy. Já podobný motory a regulátory používám v letadlech, ale vůbec mi nedošlo, že pro lodě jsou - jako jednosměrnné - obtížně použitelné. U letadel mě absence zpátečky nevadí :-)
Ještě jsem se díval na motory pro případ, že bych stavěl remorkér s jedním motorem.
Speed 720 BB http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=24128
Speed 900BB http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=24978
Pepa Darvaš : Už jsem dva trupy od tebe měl a byl jsem spokojený. Sám nejsem schopný ho udělat sám.
Myslíš, že by Paolo-M od tebe v měřítku 1:25 byl vhodnější? Jaký největší šroub se do něj dá dostat?
Děkuji, M.
msob : Ohledně motorů díky za postřehy. Já podobný motory a regulátory používám v letadlech, ale vůbec mi nedošlo, že pro lodě jsou - jako jednosměrnné - obtížně použitelné. U letadel mě absence zpátečky nevadí :-)
Ještě jsem se díval na motory pro případ, že bych stavěl remorkér s jedním motorem.
Speed 720 BB http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=24128
Speed 900BB http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=24978
Pepa Darvaš : Už jsem dva trupy od tebe měl a byl jsem spokojený. Sám nejsem schopný ho udělat sám.
Myslíš, že by Paolo-M od tebe v měřítku 1:25 byl vhodnější? Jaký největší šroub se do něj dá dostat?
Děkuji, M.
- Pepa Darvaš
Ten trup co dávám pryč má šroub pr.90 mm čtyřlistý na motor z větráku auta, nízkootáčkový s velkým kroutícím momentem.Ty motory Tebou vyhlídnýtý neznám, tak nevím jestli by se do toho Paola hodily.
Nevim co to je SS predpokladam SS = Stejno Smerne.drdol píše:.... SS motory je problém točit plynule na malé otáčky, a vzhledem k tak velkým vrtulím je použití převodovky více než vhodné. ....
Pokud jde o stejnosmerny potorek prezdivany modelari u klasickych MIG/Speed/Mabuchi/Johnson "plechovka" tak problem s malyma otackama maji ty s trojpolovou kotvou. Motory vybavene 5-ti polovou kotvou jedou od minimalnich otacek naprosto hladce, je to proste dano kotvou.
Prevodovku neni treba naopak VUBEC POUZIT pokud se vybere vhodny motor, ale pak dost casto je nutno dobre vybirat a nebo se pustit i do vyroby vlastni lodni vrtule s velkym stoupanim.
Navic vypustenim prevodovky odpadne jeji udrzba cena na porizeni a hlavne randal co generuje.
Nutnosti prizpusobit pohonu vrtuli se nedes
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Drdol asi myslel stridave motorky.
SS jsem myslel opravdu stejnosměrné. A malé otáčky cca 20 za minutu . Při stoupání šroubu 10cm na otáčku, je to v "doku"docela dost. Je pravda že to pro tahání dětí není asi zapotřebí. Každopádně motor SS velikosti 600 a větší s tak velkou vrtulí je vhodnější s převodovkou. Ve vrtačkách je taky "600"stovka motor . Pokud motor udusíte příliš "těžkou" vrtulí, nebude mít provozní ( tabulkové ) otáčky, nemůže tedy odevzdat předpokládaný výkon. Bude "žrát" příliš proudu a bude se hřát. Výkon přejde z kroutícího momentu na výkon tepelný. Není to motor sériový ( vlastní měnivost otáček ) ale motor v podstatě derivační ( permanentní magnet statoru ).
10 cm na otáčku??? To snad ne...drdol píše:SS jsem myslel opravdu stejnosměrné. A malé otáčky cca 20 za minutu . Při stoupání šroubu 10cm na otáčku, je to v "doku"docela dost. Je pravda že to pro tahání dětí není asi zapotřebí. Každopádně motor SS velikosti 600 a větší s tak velkou vrtulí je vhodnější s převodovkou. Ve vrtačkách je taky "600"stovka motor . Pokud motor udusíte příliš "těžkou" vrtulí, nebude mít provozní ( tabulkové ) otáčky, nemůže tedy odevzdat předpokládaný výkon. Bude "žrát" příliš proudu a bude se hřát. Výkon přejde z kroutícího momentu na výkon tepelný. Není to motor sériový ( vlastní měnivost otáček ) ale motor v podstatě derivační ( permanentní magnet statoru ).
Netřeba převodovky, pokud je použit správný motor a správný šroub k němu - prostě celá sestava accu-regl-motor-šroub musí být sladěná. Jak není, tak něco odchází...
Je to tak, jak píše Šnek - trefit to správně je kumšt a i trocha náhody...
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
za cenu jednoho z těch motorů máš motor, převodovku ( už napasovanou a nepříliš hlučící - planetová), baterii, nabíječku a spoustu materiálu k reciklaci. Bohužel regulátor se použít nedá. :-)
omlouvám se , recyklace
U letadel to tak je - člověk měří a metoda pokud omyl ukáže hlavně vrtuli.
Asi nakonec zkusím jednomotorový remorkér s motorem Speed 720BB a 12v Pb. Měl by točit naprázdno cca 4000 otáček, takže zbývá už jen vybrat šroub - nějakej tam plácnu a uvidí se...
Asi nakonec zkusím jednomotorový remorkér s motorem Speed 720BB a 12v Pb. Měl by točit naprázdno cca 4000 otáček, takže zbývá už jen vybrat šroub - nějakej tam plácnu a uvidí se...
Zdravím, prakticky stejnou konfiguraci mám u svého metrového modelu "Magnus Ericsson" (k vidění ve čtenářské fotogalerii, ale teď prochází přestavbou). Šroubů jsem také několik vyzkoušel, ale to vždy záleží i na tvaru zádě, ale hodí se velký s velkým stoupáním i za tu cenu že bude při plném výkonu hřát. Normálně jede totiž loď na čtvrt plynu. S plným výkonem nemá Magnus Ericsson problém utáhnout vor pro min. tři lidi a nafukovací lehátko s přítelkyní je pro něj hračka.
Haituit, mereu, viata mea ca un trofeu,
Haituit, tarziu, nu conteaza mort sau viu
Haituit, tarziu, nu conteaza mort sau viu
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 6039 Zobrazení
-