Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ponorka Tinca

micer

Re: Ponorka Tinca

Příspěvek od micer »

LuFi píše:Zajímalo by mě uchycení vlnovců od robbe a jestli je potřeba je mazat, případně čím. Dále čím namazat pohonný hřídel a jak utěsnit čtyřy hlavní závitové tyče, které procházejí zátkou u kormidel.
Vlnovec je nasazený na trubku, tenhle spoj nemazat (nesmí klouzat), naopak obtočit dvěma závity měkkého drátu a mírně utáhnout aby držel (nebo přetáhnout vázacím páskem). Spoj vlnovec/táhlo většinou neklouže ale může a je to lepší, pokud je táhlo dostatečně hladké. Mazat se může, případně celý vlnovec naplnit tukem.
Závitové tyče - namazat a dotáhnout, to stačí. Asi by byla lepší slabá pojistná kapalina na šroubové spoje (http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1351), ale tu jsem nepoužíval.
Čím mazat - to je otázka rozhodnutí. Buď vazelínou na vodní čerpadla u auta (třeba Mogul A4), ale pořád je to ropný produkt a umí dělat i "mapy" na vodě. Chce to pokud možno těsné pouzdro hřídele. Dávám přednost obyčejnému čistému sádlu, nemaže tak dobře, nevydrží tolik, ale nikdy nedělá barevné fleky na vodě a odbourá se přirozeně, není s ním problém v žádném bazénu.
LuFi

Příspěvek od LuFi »

V RCR se píše že vlnovec od robbe se navlékne na hlavu imbusového šroubu, ale na fotografiích je vidět, že ve šroubu je zalepena trubka a vlnovec je na ní navlečen. Teď jsem zjistil proč to tak je: na fotografiích jsou totiž vlnovce graupner, vlnovce od robbe mají větší vstupní průměr a nejdou navléknout na tak tenkou trubku: http://www.subtech.uk.com/acatalog/Rubber_Bellows.html Já mám vlnovce od robbe, takže je navléknu na hlavy šroubů a pojistím stahovacím páskem.
Závitové tyče: namazat a dotáhnout, v tom případě tam určitě musí být gumové o-kroužky?
Mapy na vodě od vazelíny znám, ale myslel jsem že je to problém pouze velkého gumového o-kroužku, který utěsní celou zadní část. Myslel jsem že u hřídele a vlnovců bude únik maziva minimální takže se můžou namazat vazelínou.
micer

Příspěvek od micer »

Vlnovce - ano, zkoušely se tam postupně oba druhy, co šlo zrovna koupit, zůstaly Graupnery tak jak jsou na fotkách.
Stačí bohatě namazat, utáhnout a otřít vytlačený tuk, kroužky nejsou nutné, jde to i bez nich. Na prototypu zpočátku byly a na fotkách jsou.
Není to problém JEN těsnění trupu, tam je to nejvýraznější, to jistě. Druhý je hřídel, míra úniku záleží na těsnosti koncového kluzného ložiska pouzdra, většinou je to málo, ale dá se to poznat. Vlnovce těsní velmi dobře, tam je to v podstatě jedno, dokonce se ani mazat nutně nemusí když jsou oba konce uchyceny pevně.
LuFi

Příspěvek od LuFi »

Chtěl bych se zeptat na přední laminovanou část, laminování polystyrenové koule jde snadněji než jsem myslel, když se tkanina trochu napne, tak se polovina koule pokryje bez přehybů. Nevím kolik mám dát vrstev dnes jsem přilepil čtvrtou vrstvu a pořád se mi to zdá strašně tenké.
micer

Příspěvek od micer »

U prototypu byla použita půlkoule, kterou se podařilo získat hotovou a přesně k tomu padla, takže nevím. Byla laminovaná na míčku. Materiál měl tloušťku 2-3 mm a dělal to člověk, který v práci laminoval (opravoval) karoserie autobusů, takže gramáž tkaniny byla podle toho - myslím jedna vrstva.
LuFi

Příspěvek od LuFi »

Vylaminovaná polokoule má sílu 2-3mm a akorát pasuje na přední HT zátku, problém je v tom, že je měkká - dá se tvarovat jako by byla z tuhé gumy, obávám se že jsem použil málo tvrdidla a že už to tak zůstane :/ Taky mám problém vtěstnat všechno vybavení do trupu přestože jsem použil kratší čerpadlo s vývody do stran, je to kvůli tomu že motor nevyčnívá z přepážky č.5 o 2mm ale o 2cm. Předpokládám že u prototypu se zkracoval hřídel, protože já jsem použil nejkratší compact 600 hřídel délka 175mm a takhle to vyšlo. Vývod z balastní nádrže je dost ohnutý(je to vidět na posledních fotografiích) pokud bych musel v rámci vyvažování posunout lahev třeba o 5mm dozadu tak to bude dost velký problém... 84mm lahev je mezi svorníky hodně na těsno a při zasunování zátěžových tyčí se poškrábala a jeden škrábanec jde dost hluboko, vzhledem k vysokému tlaku pod kterým bude nádrž pracovat mám strach aby nepraskla :/
LuFi

Příspěvek od LuFi »

Další dva semestry výšky jsou za mnou a teď bych konečně mohl dodělat ponorku. Podařilo se mi sehnat vlnovce Graupner oproti Robbe jsou asi poloviční. Regulátory jsem použil novější DSYS MD18DCRS. Při zkoušení regulátorů se k mému překvapení nerozběhlo čerpadlo, moje nejhorší představa o zarezlé kotvě se nenaplnila, ale jsou lehce zkorodovaná ozubená kola, takže asi nebudou z bronzu i když tak vypadají co s tím?? Po každém ježdění rozdělat čerpadlo a namazat WDčkem?? Dále se obávám koroze zátěžových tyčí, na fotografiích v časopise je místy vidět koroze, ale na fotografiích z nočního košíku 2007 jsou tyče zlatavé barvy, to je nějaké pokovení??
micer

Příspěvek od micer »

Regulátory mají "měkký" náběh a pokud čerpadlo ze Š120 delší dobu stojí, tak skutečně zatuhne a regulátor může zareagovat na nadproud. V naprosté většině případů stačí sundat fastony z čerpadla, připojit na něj kabely a "křísnout" přímo o akumulátor. Čerpadlo se utrhne a pak už na regulátor jede normálně, během minuty chodu s vodou se vyčistí samo. Není to koroze ozubených kol ve smyslu rzi na železe, ale voda nikdy není čistá a napadá měd jako složku slitiny, slepí se to modrozelenou měďnatou solí. Když čerpadlo při stání vysychá, je to horší, po 1/2 roce stání už asi ani křísnutí nepomůže a musí se rozebrat. V současné době ale myslím že by bylo lepší použít plastové čerpadlo z tohoto http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=6301 s vyměněným motorem za čtyřstovku, zatím podle zkušeností nemá problémy s těsností (přinejmenším voda nikdy neproteče do motoru).

Zátěžové tyče v prototypu byly nejdřív jen holé, později dodatečně cadmiované. Nemusí se povrchově upravovat, úplně stačí 2x za sezónu fleky rzi lehce přebrousit a namastit vazelínou. Nebo třeba natřít základovkou, i to by šlo ... a tak je to v jiných ponorkách se stejnými tyčemi dokonce v zaplavované oblasti.

Ještě upozornění mimo konkrétní problém. Silné plastové lahve od destilované vody nebo kyselin (balastní nádrž) a zejména jejich uzávěry časem zkřehnou a pokud jsou silně utaženy, tak samy prasknou. Tu prasklinku ani nebylo vidět, ale když se nádrž natlakovala, tak se otevřela a ponorka šla během pár desítek sekund ke dnu. Lahev (uzávěr) radši asi po roce vyměnit!
Akula Draku

Příspěvek od Akula Draku »

Lufi přečti si témata:1.Zubové čerpadlo
2.Utroby ponorek
3.Ponorný systém do ponorky
4.Failsafe ponorek
Řešíte problémy,které jse již řešily.
Jinak mažu silikonovou vazelínou.
Bezpečné vynoření.
Odpovědět
  • Podobná témata