Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Laminace do sadrove formy

Vše co se týká laminování trupů lodních modelů. Jaké tkaniny, jaké pryskyřice, jaké nástroje, postupy a pod.
Odpovědět
Danikm

Laminace do sadrove formy

Příspěvek od Danikm »

Zdravim, mel bych dotaz ohledne laminace do sadrove formy, pokousel jsem se to tu hledat, ale nenasel. Chtel bych si postavit lod podobneho typu, jako je na tomto postupu : http://www.youtube.com/watch?v=uGfPSpJ5 ... r_embedded celkem vsechno mi je jasne, jen ten obtisk (predpokladam ze do sadry) bych potreboval vysvetlit - nepracuje sadra pri zasichani? Neni problem vyndat predlohu? Cim ji pak separovat a na co si dat pozor pri laminaci? Predem dekuji za zkusenosti a pripadne pokud nekdo neco podobneho uz delal zak za navody a rady.
Snek

Re: Laminace do sadrove formy

Příspěvek od Snek »

neni jednoduzsi udelat poradnejsi formu? portal/view.php?cisloclanku=2009030009& ... evne-formy

Kdyz uz tady mame dalsiho rybare ;)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Danikm

Příspěvek od Danikm »

No asi by to bylo lepsi :) a pujde to i pro catamaran?
Nebo me jeste napadla jedna vec, nenasel by se tu nejakej "nadsenec s pochopenim" a nepostavil to na zakazku?:) Kvuli penezum bych volil catamaran s jednim motorem a kormidlem, jak je na odkazu, jen vyklapeni bych chtel vyresit elegantneji - zadni vyklapeci komorou.
Snek

Příspěvek od Snek »

Danikm píše:No asi by to bylo lepsi :) a pujde to i pro catamaran?
Pokud bude tvar kopyta tak aby slo vytahnout z formy sadrove, pujde vytahnout i z "eprosinove".
Danikm píše:Nebo me jeste napadla jedna vec, nenasel by se tu nejakej "nadsenec s pochopenim" a nepostavil to na zakazku?..... Kvuli penezum bych volil catamaran s jednim motorem a kormidlem ...
A historie se opakuje, vypada ze vsichni rybari jsou stejni :)

Je zde sekce Nabídka a poptávka modelářských prací
portal/viewforum.php?id=65

Tam bych rekl patri tvuj dotaz a za rybare tu kraluje JuraSach.
Snek

Příspěvek od Snek »

Danikm

Příspěvek od Danikm »

Jo na ten posledni model jsem koukal, ale mel bych trochu jine predstavy, kazdopadne dik za typ, zeptam se Jura Sacha :).
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

JuraSacha se nezeptas, neb je zabanovan pro neustale se opakujici nesmyslne dotazy...
Obrázek
NeJaToD team
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Hele taky planuji zakrmovaci/vyvazeci lodku. Ale urcite se mi nechce delat formu. Planuji udelat plovaky katamaranu z xps, epp, depronu neboli extrudovaneho polystyrenu. Pak pokud se mi bude chtit tak olaminuji celou lod pres ten polystyrwn a nebudu to resit. Zadne kormidla, ale ovladani dvemi motory. Dale planuji dve vyklapeci komory a uprostred snekovity davkovac na bowlies.
Snek

Příspěvek od Snek »

Netfinity píše:... Dale planuji dve vyklapeci komory a uprostred snekovity davkovac na bowlies.
Jako Šnek zásadně se šnekovým podavačen mesouhlasím!
Takové zneužívání šneků ke krmení ryb za účelem lovu :(

Chudák šnek jak potká rybáře ;)
Danikm

Příspěvek od Danikm »

Netfinity píše:Hele taky planuji zakrmovaci/vyvazeci lodku. Ale urcite se mi nechce delat formu. Planuji udelat plovaky katamaranu z xps, epp, depronu neboli extrudovaneho polystyrenu. Pak pokud se mi bude chtit tak olaminuji celou lod pres ten polystyrwn a nebudu to resit. Zadne kormidla, ale ovladani dvemi motory. Dale planuji dve vyklapeci komory a uprostred snekovity davkovac na bowlies.
puvodne jsem chtel taky dva motory, ale resim trochu i cenu, elektronika pro dva motory je o dost drazsi, sam nevim, jestli vysledny efekt je o tolik lepsi. Lodku chci pouzivat na Labi v docela silnym proudu, ale chci nejdriv vyzkouset jeden motor. z extr. polystirenu si chci udelat podklad pro formu, mozna to asi taky tak udelam, ze to cely olaminuji a bude to aspon nepotopitelny :)...
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Ja vychazim z hotove lodi, nechce se mi experimentovat. Kormidlo tam urcite nechci z toho duvodu, ze planuji vyvazet na mistech kde je hodne rybaru vedle sebe a nerad bych kormidlem zavadil o neci vlasec. Proto dva srouby, ovladani protitahy, takze se otocim na miste. Oba lodni srouby budou v takovych ochrannych mrizkach, aby nemohly nasat rybarsky vlasec.

Stavbu planuji nekdy pres zimu.
Nechavam se inspirovat touto lodi:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HgNo0m0YhiY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FsQui0-RNfk[/youtube]
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

A propo, nevíte někdo jak vyrobit ten šnekový dávkovač co je uprostřed, nebo kde koupit něco podobného ? 2 tisíce za šnekový dávkovač peletkových kamen se mi dávat nechce a mlýnek na maso ho má krátký.
Danikm

Příspěvek od Danikm »

Hmmm, taky pekna varianta...
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Netfinity píše:A propo, nevíte někdo jak vyrobit ten šnekový dávkovač co je uprostřed, nebo kde koupit něco podobného ? 2 tisíce za šnekový dávkovač peletkových kamen se mi dávat nechce a mlýnek na maso ho má krátký.
Vyrobit to jiste jde, nejjednodužší varinata mě napadá takto:
- plastová tyčka
- plastové kroužky s dírou uprostřed s jedním řezem od středu (po nakroucení vznikne jeden závit)
- postupně nasouvat na tyčku a lepit (k tyčce a k sobě)
- dobrousit
Přesné to nebude, ale na tohle by to mělo stačit

Nevím jestli je to jasné, ale snad ano.
Zachovejte paniku :-)
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Jo je to jasne, takhle jsem to taky planoval, jen jsem chtel pouzit trosku hrubsi plast a mam obavy, jestli po pujde v pohode formovat aby to udrzelo i lepidlo. Pak bych mohl jit i do detailu, ze bych do plastove tyce ktera bude jako osa musel vyfrezovat zavit, ktery by drzel tvar plastu u tehle tycky.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

1 mm HPS jde krasne ohnout do oblouku o prumeru 20mm, pokud to budes roztahovat jak psal jaroj zvladne to i silnejsi HPS (urcite napr 2mm silne). navic kdyz pouzijes tycku take z HPS a lepit budes toluenem, nebo jinym rozpoustedlem, tak po odvetrani rozpoustedla zbyde jen ten plat a nepotrebujes zadne frezovani zavitu, protoze kdyz se budes snazit o lom, tak to zlomis jinde nez v lepeni...

to same jde udelat s laminatem, ten staci 1mm, zalepit vterinakem k tycce a pro opravdovou jistotu muzes spoj zesilit tkaninou ale myslim ze to je zbytecne vzhledem ke zpusobu pouziti
Obrázek
NeJaToD team
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

OK diky za radu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Laminování trupů lodních modelů“