Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Přijímač a vysílač 2.4 GHz

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
milikiller

Re: Přijímač a vysílač 2.4 GHz

Příspěvek od milikiller »

Zdravím vás. Mám otázku. Dají se samostatně koupit i vysílací moduly na 2.4GHz?

Myslím třeba do vysílačů které mají vyměnitelný VF modul.

Chci si postavit vlastní vysílač a přemýšlím jestli celý VF modul bastlit nebo použít něco hotvého a vyzkoušeného.
Požadavky jsou aby to mělo PPM vstup a dal se k tomu spárovat nějaký levný přijímač.

Pokud by jste někdo o něčem věděl co není extrémě drahé a dá se to sehnat v našich končinách prosím pošlete odkaz.

Předem všem moc děkuji.
Snek

Příspěvek od Snek »

Vymeny VF modul sezenes bez problemu od vetsiny vyrobcu vysilacu.
Z cenoveho hlediska dnes bych asi sahl po "FrSky V8HT 2.4Ghz DIY Module" nebo modulu podle typu vysilace Futaba/Hitec Graupner/JR

Prehled o nabizenych VF modulech si muzes udelat na strankach prodejce HobbyKing nebo podobneho.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ig=&qty=30

V cechach to taky koupis na ruznych internetovych obchudcich ale cena je neasobena divnym koeficientem.

Dalsi moznost je to sehnat pres vycurane prodejcez z Aukra, kteri to nechaji tebou vydrazit, zaplatit a pak ti to obednaji z china shopu.

Nebo dej pak inzerat na Rcmani do sekce "koupim" http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... wforum&f=2 pripadne se obrat n amodelare v tvem okoli, zda by ti to nekdo neobednal.

Pokud by ti neslo o "levne prijmace" ale o duveryhodny spolehlivy system tak koukni na http://www.jetimodel.cz/ a jejich system Duplex.

Dalsi moznosti je neresit pro lode VF dil ale koupit cely vysilac "za cenu dvou prijmacu" i s prijmacem :) http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8991

Vybrat si uz musis sam ;)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Snek

Příspěvek od Snek »

Jeste pro upesneni, kdyz koupis vysilac Turnigy 9x ziskas pro sve bastleni elektroniku osazenou procesorem Atmel AVR Atmega64 a dva kvalitni "mechaniky knyplu". Proto sem psal kup cely vysilac, vyjde to levneji pro tvuj ucel "rozebrat na soucastky".
milikiller

Turnigy 9x mi v oku leží už nějakej ten pátek. Mám tady i simulátor celého jejího zapojení

http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 5&page=170

Jsem programátor a právě s AVRkama dělam už asi 8 let tak mi to je blízké. Přemýšlím o tom.

Můj problém je že jsem nakoupil již díly na prakticky kompletní RC soupravu včetně desky s 3,5palcovým barevným dotykovým LCD, rozchodil značnou část software a udělal i kus vlastního HW a teď je mi to líto vyhodit.

Měl jsem původně v plánu použít vysílací a přijímací moduly RFM12BP což jsou 500mW na 868Mhz vysílače i s přijímačem s dobrou anténou by to mělo chodit i přes 5km spolehlivě a co je podstatné přenos dat je obousměrný tak že máš přehled o stavu modelu, GPS souřadnicích napětí baterie a tak podobně. Jen že ty moduly nechodí uplně tak jak bych chtěl a tak jsem to chtěl pojistit ještě nějakým 2,4GHz systémem. Abych to mohl bez obav jít vyzkoušet a přitom ladit komunikaci těch druhejch modulů.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

a tohle zni velmi zajimave jestli ma nizsi frekvence lepsi pruchodnost pod hladinu , bylo by to zajimave pro ponorky....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
milikiller

Zdravím, netuším jak je to s průchodností signálu pod hladinu, ale myslím si že to bude asi takhle

Bude to o hodně horší než klasika 27,35 nebo 40MHz

a bude to o hodně lepší než 2,4GHz

Musíme zkusit
minot@ur

Příspěvek od minot@ur »

milikiller píše:... vysílací a přijímací moduly RFM12BP což jsou 500mW na 868Mhz vysílače...
Pokud jedou přesně na 868, tak je u nás tuším povoleno 25mW. 500mW pouze v pásmu 869,400–869,650 MHz.
milikiller

Ty moduly jsou laditelné od 850 do 900MHz s volitelnou šířkou pásma, vím o tomto omezení i o tom že smím vysílat max 1/10 hodiny. Na všechny tyto věci jsem myslel. Nemám v úmyslu porušovat zákon
mirekj

Příspěvek od mirekj »

Mili, to je sice chvályhodné, že nechceš porušovat zákon a jistě se ve věcech a technice vyznáš, aspoň to na mě působí takovým dojmem podle toho, co píšeš. Já osobně bych se ale vydal cestou osvědčených průmyslových modelářských výrobku (firem) a koupil něco hotového a prověřeného (a se zárukou a s CE a ČTU certifikací)..... Při vědomí, že bych mohl vysílat-řídit model přesně 6 minut a furt sledovat čas, abych neporušil literu zákona na f=868,.... MHz - to je docela šílené.....
M.
Snek

Příspěvek od Snek »

mirekj píše:.... Já osobně bych se ale vydal cestou osvědčených průmyslových modelářských výrobku (firem) a koupil něco hotového a prověřeného (a se zárukou a s CE a ČTU certifikací).....
No předpokládám že zakladatel vlákna použije průmyslový vysílací VF díl pro daný kmitočet a vtom případě to bude úplně to samé co se dnes děje u většiny modelářských vysílačů.

Navíc neche kupovat hotový výrobek, ale tvořit "bastlit". To je jako bych zde nabádal modeláře ať nestaví modely, ale chodí je hotové a sestavené kupovat záasadně do obchodu .....
milikiller

mirekj píše:Při vědomí, že bych mohl vysílat-řídit model přesně 6 minut a furt sledovat čas, abych neporušil literu zákona na f=868,.... MHz - to je docela šílené.....
M.
S těmi 6ti minutami to je trochu jinak, vycházíte sice ze vzorce vysílání = 1/10 hodiny. Ale vy berete vysílání jako nepřetržitý celek, což je chyba. V mém případě, používám vysokou přenosovu rychlost, konkrétně 115200 baudů díky které vysílám krátký packet dat, 50x za vteřinu což mi dává standardní obnovovací frekvenci pro serva, ten packet je dlouhý pouhé 2ms tak že i když budu opravdu ve vzduchu celou hodinu, tak stejně vysílací poměr 1/10 nepřekročím.

Nevýhodou je vysoká rychlost komunikace čímž se snižuje dosah, klasické PPM jsem zavrhl kvůli nemožnosti kontrolova chyby.

Tak že v paketu co se posílá vzduchem jsou i CRC součty zaručující 100% správná data, a pokud správná nejsou tak se prostě zahodí... již žádné škubání serv.

Otázkou je, při této rychlosti komunikace, 500mW výkonu a standardní anténou, jaký bude dosah.
SH

Příspěvek od SH »

sleduju to vlákno a nechtěl jsem reagovat ale....

jak to říct...
- čeština ve vysílači byla pro některá rádia u Futaby i Graupnera... po krátkém, opravdu krátkém vyzkoušení si dotyční opět přehrávali anglické verze... bylo to a) nepoužitelné protože jak jsi už zjistil, čeština má poněkud delší výrazy b) stali se nekompatibilními při řešení problémů při programování a použití... jeden to měl anglicky druhý česky a už se nedomluvili...
- vymýšlet novou vysílačku a dokonce nový systém je v současné době zase o ničem a) je x jiných systémů podstatně rozšířenějších b) nebudeš kompatibilní... c) bude to "extravuřt" a při prodeji majiteli při problémech nikdo neporadí protože to nebude znát....

Proč se mrhá časem a úsilím na věci kde je široká a levná nabídka a nezaměříte se na věci co nikdo nedělá a je o ně zájem??? nechápu... Pokud to má být jen o tom, dokázat si, že to umím, proč ne. Ale pak nechápu dotaz "co by ste chtěli....", pokud to má být komerční projekt, moc perspektivně ho nevidím...
Snek

Příspěvek od Snek »

SH píše:sleduju to vlákno a nechtěl jsem reagovat ale....

jak to říct...
- čeština ve vysílači byla pro některá rádia u Futaby i Graupnera... po krátkém, opravdu krátkém vyzkoušení si dotyční opět přehrávali anglické verze... bylo to a) nepoužitelné protože jak jsi už zjistil, čeština má poněkud delší výrazy b) stali se nekompatibilními při řešení problémů při programování a použití... jeden to měl anglicky druhý česky a už se nedomluvili...
Sváťo nepopletl jsi si vlákna? Kde prosím je tady zmínka o češtině ve vysílači?
Pokud jsem to přehlédl tak se hluboce dopředu omlouvám.
Snek

Příspěvek od Snek »

SH píše:...

Proč se mrhá časem a úsilím na věci kde je široká a levná nabídka a nezaměříte se na věci co nikdo nedělá a je o ně zájem??? nechápu... Pokud to má být jen o tom, dokázat si, že to umím, proč ne. Ale pak nechápu dotaz "co by ste chtěli....", pokud to má být komerční projekt, moc perspektivně ho nevidím...
Pokud chceme kolektivně odradit lidi ať přispívají a ptají se na monaku, tak pokračuj v nastaveném stylu.

Autor vlákna se janě ptal "Chci si postavit vlastní vysílač".

Tak přoč zasíráme vlákno našimy plky které zde naprosto nepatří a může nám být úplně fuk jak tazatel naloží se svým volným časem a jaké má zájmy a záliby.

Myslím že je na čase aby administrátor odmazal náš plevel z tohoto vlákna a neodradil tak tazatele od dalšího
pokračování. Osobně mu držím place a fandím ať se nenechá odradit.
milikiller

SH sloučil dvě vlákna dohromady a bohužel má pravdu. Reagoval na jiné mé vlákno, kde řeším češtinu do Turnigy 9x která asi moc úspěch mít nebude. Ale beru Turnigy 9x jako vzor, je to laciný systém, který 100% využívá potenciálu svého HW.

Jelikož ve svém "Vysílači" používám podobný procesor, chtěl jsem Turnigy 9X pochopit jak po stránce ovládání, tak po stránce softwarové. Je v ní zajímavě řešen systém mixů, ovládání za pomoci 6ti tlačítek a prostě je to dobrý zdroj inspirace.

Můj "Vysílač" vychází ze spousty opensource projektů jako je OpenLRS, JEENode, Openframeworks, ale přidává do něj trochu toho čecháčkovství...

Sice dnes už stejnosměrné motory moc lidí nepoužívá,ale proč nemít možnost k přijímači přímo připojit 2x 25A obousměrný regulátor, za cenu okolo 120kč/kus nebo do letadel 70A regulátor jednosměrný za cenu 30Kč... to je to co se snažím dokázat.

Cena samotného přijímače který umí všechno to co ostatní přijímače na 35MHz, navíc má FailSafe, 2x reguláto, 6 kanálů rozšířitelných na 200x8 kanálů podporu pro telemetrii a jiné vymoženosti... kolik by jste za něj dali?

Nebudu tutlat že výrobní náklady jsou zatím okolo 250kč

Horší to je s vysílačem, ale pokud oželíte barevný, dotekový display a nastavíte si vysílač na PC, tak náklady na vysílač jsou pod 500kč, za to nic nekoupíte....

S dosahem 3-5km už vůbec ne a o telemetrii si můžete nechat zdát...

Vypadam tu možná jako blbec, že znovu vymíšlím kolo, ale já ho nevymíšlím znovu, ale levněji než ostatní, při zachování všech vymožeností.

Chtěl bych také vyzkoušet FPV a ono mít dosah 3-5km a neporušovat žádné předpisy je celkem fajn, navíc s kamerou na 2,4ghz se 868mhz snáší dobře tak že se to navzájem neruší.

Pro lidi co předpisy neřeší, na stránkách OpenLRS je k zakoupení i zesilovač 7W pro příznivce FPV.

Nenabádám tu nikoho k porušování zákonů a neospravedlňuji používání tohoto zesilovače, ale oproti OpenLRS, můj systém aspoň nevysílá souvislá data... tak že i při výkonu 7W mají jiné komunikační moduly v okolí nějakou šanci něco přenést v pauzách mezi packety, to u OpenLRS není možné.
milikiller

SH píše:Proč se mrhá časem a úsilím na věci kde je široká a levná nabídka a nezaměříte se na věci co nikdo nedělá a je o ně zájem??? nechápu...
Pokud je o něco zájem co nikdo nedělá, a týká se to elektroniky tak mi dejte nějaké podklady a zkusíme něco vymyslet.

Vše co dělám je opensource, jsou k tomu zdrojové kódy, schemata i desky plošných spojů...

Teď zrovna řeším generátor zvuku do lodi. Nepoužívám Picaxe, ale laciné ATTiny, čímž jdou náklady zase o něco níž...

Nepoužívám k tvorbě zvuku dieselového motoru 4 tóny, ale přehrávám normální PCM zvuk což je podle mne kvalitnější

Otáčky motoru jdou sledovat ze servokanálu přijímače, nebo můžete měřit přímo napětí na motoru, což u stejnosměrných motorů je lepší řešení, protože si můžete nastavit regulátor jak chcete a zvuk bude vždy odpovídat výkonu motoru
SH

Příspěvek od SH »

za sloučení vláken se omlouvám...nějak mi splynula dohromady.

dosah 3-5km... pro modely a zvláště lodní je to naprosto nadbytečné. Ovládat něco malého na hladině nad 200m je jenom domnívání se kam to jede...

Pokud vyrobíš a prodáš za zde uvedené ceny, tak před Tebou smekám a jdi do toho. Má zkušenost ale praví, že pokud teď máš výrobní náklady 250,- tak skutečné budou kolem 400,- a prodejní cena bude 800,- pokud to budeš dělat jako charitu ve prospěch modelářů. Úměrně tomu ceny vysílače. To je můj odhad. Až uvidím Tvůj systém na pultě, bude mě moc zajímat, o kolik jsem se spletl.
SH

Příspěvek od SH »

Snek píše:

Pokud chceme kolektivně odradit lidi ať přispívají a ptají se na monaku, tak pokračuj v nastaveném stylu.

Tak přoč zasíráme vlákno našimy plky které zde naprosto nepatří a může nám být úplně fuk jak tazatel naloží se svým volným časem a jaké má zájmy a záliby.

Myslím že je na čase aby administrátor odmazal náš plevel z tohoto vlákna a neodradil tak tazatele od dalšího
zrovna tak se Sneku můžu Tebe zeptat, jestli tu jsou povoleny pouze oslavné příspěvky anebo je možno napsat "Tudy ne přátelé... tu už si někdo nabil kokos.." ???
milikiller

Vysílač na kterém dělám, nikdy na pultech asi neuvidíš, dělám to pro svou osobní potřebu a o tom že 3-5km je na loď moc vím, výkon jde i ubrat abych nerušil své okolí víc než je nutno, ale pokud chci po projížďce lodí zkusit třeba zrovna FPV nebo si jen tak zalítat s větroněm tak se dosah hodí a proč mít 2 soupravy když to zvládne hravě jedna...

Až vysílač dostanu do stádia kdy bude použitelný pro veřejnost tak zveřejním schemata, dps i zdrojové kódy, kdo si to bude chtít udělat udělá si to... nemám v úmyslu prodávat díly. Prostě vše je veřejné a kdo chce tak si to sám postaví... tím odpadá většina nákladů které jsi zde napsal.

Každý má možnost si to postavit za cenu součástek, pokud toho není schopný tak požádá někoho elektrykářsky zdatnějšího ve svém okolí, a pokud nikoho takového v okolí nemá, tak má prostě smůlu, ten vysílač se prostě otevřená platforma pro další vývoj, bastlení a laborování, lidi co chtěj super značkovou věc a neví jak funguje tohle stejně zajímat nebude, ale lidi co se chtěl v něčem vrtat, by to zajímat mohlo

Modely jsou můj koníček, ale elektronika je můj život a povolání proto na celé modelaření koukám asi z trochu jiného úhlu, to že si jedu párkrát za rok zajezdit a zalítat je fajn, ale to hlavní kouzlo je uvnitř...
Snek

Příspěvek od Snek »

SH píše:
Snek píše:

zrovna tak se Sneku můžu Tebe zeptat, jestli tu jsou povoleny pouze oslavné příspěvky anebo je možno napsat "Tudy ne přátelé... tu už si někdo nabil kokos.." ???
Sorry, ale tvé příspěvky byly úplně mimo obsah vlákna a dotaz tazatele. Navíc si mícháš dokupy několik vláken a ztrcíš přehled na co odpovídáš.

Oslavné příspěvky? Narážíš opět na jiné vlákno kde proběhla informace o "úspěchu" T9x ?

Konstruktivní kritika k tématu tazatele je to co mi u tvých příspěvků v poslední době schází.

Dále již reagovat nebudu, tímto mé příspěvky v tomto vlákně považuji za definitivně uzavřené.
petr hájek

je dobré že tu někdo přemýšlí a vymýšlí a chce to zveřejnovat , nevidím nic špatného na zkoumání jiných cestiček a už vůbec není nic špatného jít dolu s cenou , osobně jsem se též snažil dát na trh něco co tu nebylo- mikroregulátor , vývoj od zde se mentorsky vyjadřujícího kolegy se sice protáhl na 3 násobek původně zamýšleného času , ale přece jen něco se dohromady dalo, bohužel po předání testovacího kusu RC revue vyplynul jistý ,,buhví čím,, zaviněný problém s odpojením jediného lipol článku před jeho podvybitím a ten pohřbil celý projekt neb o regl s takovou reklamou nemá zájem nikdo a nepomohlo ani následné vysvětlení že za to může chybný spoj v programátoru to už totiž nikdo v časopisu neotiskne .
Takže ze zkušenosti radím, vyvýjej a nesnaž se prodávat stačí jedna chyba zveřejněná v recenzi a je to mrtvý projekt.
Doufám že omluvíš SKORO nesouvisející příspěvek do vlákna.
SH

Příspěvek od SH »

Petře, když řekneš a) řekni i b)....
... jak to bylo s platbama za dodané věci....
... kdo to měl otestovat před posláním a ne po spájení rovnou poslat....
... na čí testy se čekalo než to šlo dát do výroby....
.....

toto je opravdu hodně OT, ale pokud tu bude jedna polovina pravdy, dopíšu druhou. Pokud to Ladou smázne, bude dobře ale všechno...
Na druhou stranu je to také příklad, proč si dát pozor na "internetové"projekty.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Velmi apeluji na všechny zúčastněné, aby se drželi původního tématu a nemíchali zde dohromady jablka a hrušky! Rovněž vzájemné osobní útoky lze řešit soukromou cestou (a neotravovat jimi ostatní), popř. zvolit k tomu vhodnější rubriky zdejšího DF.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
marian_r

Příspěvek od marian_r »

milikiller píše:...

Sice dnes už stejnosměrné motory moc lidí nepoužívá,ale proč nemít možnost k přijímači přímo připojit 2x 25A obousměrný regulátor, za cenu okolo 120kč/kus nebo do letadel 70A regulátor jednosměrný za cenu 30Kč... to je to co se snažím dokázat.

...
Neviem čo u Teba znamená "priamo pripojiť" ale ja k prijímačom môžem priamo pripojiť akýkoľvek regulátor, vďaka univerzálnym konektorom. 8-)

Ak myslíš integrovaný výrobok, hmmm, to nie je dobrá cesta:

Po prvé existujú nejaké prijímače s integrovaným servom a/alebo regulátorm, low cost sady, ale každý to považuje za inde nepoužiteľný bastel.

Po druhé veľa ľudí irituje aj štandardné servo v sade Tx Rx, pretože ho nemajú ako použiť.

Po tretie, aj keď si myslím že jednosmerné motory sa používajú stále dosť (OK, je to relatívne), tak konkrétne mať v lietadle navyše 70 A tregulátor nie je problém tých 30 Kč, ale tých 30 gramov.

Myslím si že komplexnejšie riešenie vo svete kde existujú perfektné modulárne riešenia je vhodné iba pre množstvá počítané na odobraté kontajnery.
petr hájek

OK omlouvám se za případné špatně formulované výrazy , samozřejmě je to má vina , že jsem předal ,,zmršeně,, naprogramovaný regulátor k testu(i když programování není věc kterou bych já sám na reglu dělal) ale uznával jsem , SH za guru elektroniky zde a nepředpokládal jsem že po tak dlouhé době budou parametry deklarované ,odlišné od skutečných.
A na závěr , jsem rád , že pan Černý z RC revue tuto chybu zjistil a dal ji včas vědět všem ostatním(příčinu vady mi zdělil kolega SH zhruba po dalších 2 měsících a poněkud špatně vstřebatelnou.....) , nerad bych později řešil reklamace způsobené mým nekvalitním produktem.
OMLOUVÁM SE LADOUSI I OSTATNÍM ZA OT.
Ale právě proto , že se jedná o internetový projekt podobného stylu a vmíchal se do debaty i Sváta chci říci , že né vždy má ve všem zcela jasno a je dobré pokračovat ve vývoji i když říká nedělejte to.
Nikdo není neomylný.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“