Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stirlingov motor - kto ho už postavil?

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Jack

Re: Stirlingov motor - kto ho už postavil?

Příspěvek od Jack »

Pred rokmi ma zaujala jednoduchá konštrukcia Stirlingového motora a tak som si postavil ten skutočne najjednoduhší - s presúvačom a pracovným válcom.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
A bol som (a doteraz som stále) očarený, že "táto vec" dokáže 40 minút točiť CD-čkom (ako zotrvačník) len z tepla na hrnčeku čaju. A keď niekedy prihodím na "studenú dosku" kocku ľadu, tak mám zábavu na hodiny.
Aby sa ale z motora dostal slušnejší výkon, tak musí mať oba válce (horúci aj studený) tesné. Na to ale zatiaľ nemám stojné vybavenie a predávané sú pre mňa pomerne drahé. A naviac - veľmi rád by som ho mal v loďke - a také konštrukcie sú ojedinelé. Mal by to byť radový 2 x štvorválec, aby sa jednoduhšie realizovala podmienka 90°- uhlového posunutia medzi piestom v horúcom a studenom válci.
..
Hľadám teda niekoho, kto už "tesný" Stirlingov motor staval, resp. má v pláne "niečo" postaviť.
PAS Trenčín
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Japonci jsou v tomto hodně daleko. Kdysi jsem to hodně hledal.
http://www.nmri.go.jp/eng/khirata/stirl ... dex_e.html
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Při hledání videí o modelových parních turbínách jsem omylem narazil na japonské stránky, na kterých byly 2 videa se stirlingama. Byly to úzké trupy (ne bachraté). Jelo jim to naprosto perfektně. Řekl bych odhadem rychlost aspoň 5 km/hod. Je to už dávno, bohužel jsem si nikam název www nenapsal. Nevím, kolik to mělo válců, ale v kažké bylo jedno topeniště (taková ta jejich pochodeň nebo co to je).
Jsem přesvědčený, že stirlingem se dá model pohánět.
Nedělal jsem to, protože mně bere něco jiného více.

Ty stránky byly komplet v japonštině, na instalaci japonštiny jsem odpověděl ne, takže jsem měl všude místo písmen otazníky.

Toto je reakce na tvůj dopis.
Pokud se do toho dáš, přeju ti, aby se ti to podařilo.
Jack

Příspěvek od Jack »

"Každého berie niečo iné" a podľa mňa: tak to má byť.
Stirling mi učaroval - tak sa budem snažiť vytvoriť niečo použiteľné.
PAS Trenčín
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“