Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Turnigy 9x

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Snek

Turnigy 9x

Příspěvek od Snek »

A je to tady :) Legenda letošního a lonského roku mi přistála na stole.

Dovolím si tedy zde založit vlákno pro tento vysílač. Přeci jen letci mají skvělé naprosto vyčerpávající informace jak co mixovat a nastavit u Rimra, ale přeci jen lodní modely chcou své a moc uživatelů Turnigy 9x mezi loďaři není.

Osobně mám do Turnigy 9x nahrán nový frimware er9x který udělá z vysílače úplně jinou třídu :)
Vysílač podporuje i telemetrii na LCD z systémů Frsky a Jeti Dupelx včetně plné podpory JetiBoxu.
Bohužel pod podmínkou ,že Vám to někdo přehraje a upraví pro další použití s počítačem, čímž se možnosti ještě více rozšíří.

Není problém se na lodičkářské akci domluvit, vezmu mikropájku a pokud bude 220V tak na místě grátis frimware přehraji :) Na vlastní nebezpečí majitele, jak jinak ;)

Pár zajímavých odkazů na začátek pro případné zájemce o vysílač. Obrázek
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Snek

Re: Turnigy 9x

Příspěvek od Snek »

Připojení a výroba programovacího konektoru.

S používáním eePe programu na konfiguraci vysílače jsem řešil jak vyrobit komunikační konektor aby byl jednoduchý, snadno zabudovatelný, blbuvzdorný a nehyzdil vysílač.

Prvně jsem podle návodu "Flashování T9x od Boboland" http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... ng-v-bobo/ provedl připájení kabelu programovacího konektoru ISP, k procesoru samotného vysílače.

Výrobce Turnigy již má na desce připravené pro sebe "pájecí body" které s poděkováním hned využijeme.

Obrázek

Fotka myslím komantář nepotřebuje, je dokonalá, díky Bobolande :)
Snek

Příspěvek od Snek »

Konektor jsem vyrobil z univerzální destičky plošného spoje a jednořadé zásuvky pro "lámací lištu"

Obrázek

Osazený konektor ve vysílači. Pár dírek vrtákem a pak projet pečlivě pilníkem. Doporučuji okolí oblepit páskou ať si nepoškrábete při práci plasty a nevypadá vaše dílo jako to co předvádějí "amíci" na svých vysílačích .....

Obrázek

Na konektor se nechytal ani sekunďák, tak jsem ho přilepil osvědčenou tavnbou pistolí.
Obrázek

Venkovní pohled. To bílé je zámek proti otočení konektoru.
Obrázek

Výroba redukce programátor-vysílač.
Obrázek

Redukce zachovává standard "kanada"
MOSI-NC-RST-SCK-MISO_GND+VCC
jen sem ji napřímil a ochránil zámkem :)

Spodní část redukce jsem zaizoloval pomocí řádné porce lepidla z tavné pistole a bleskově za tepla zahlazene řádně nasliněnou špachtlí do roviny. Pak opatrně oříznout přečnívající lepidlo nožem a máme skoro profi redukci :)
Obrázek

Zapojení konektoru 7 pin samec pro vysilač a 5x2 pin samec pro programator AVR ISP
Obrázek

Hotovo a eePe se může pustit do akce programování eeprom.
Obrázek

Pro zájemce tip na USB programátor pro komunikaci s vysílačem. Cena 9,80$ z Ebay.com včetně poštovného :) Ja používám profi AVR programátor.
Obrázek

Na druhou stranu pokud váš počítač má ještě konektor "LPT" pro připojení tiskárny, pak lze vyrobit doma programátor standardu STK200 do 10kč :)
Snek

Příspěvek od Snek »

Ještě připojím pro jistotu přímý odkaz na certifikaci CE vysílacího modulu, který je tím pádem homologovaný pro použití v EU. (Jeho pravost ověřovat nehodlám)

CE 0678 2007-11-10
http://www.flysky-cn.com/Certificate/FS-TH9X.jpg
Snek

Příspěvek od Snek »

Občas tu hodím v náhodném pořadí, tak jak budu řešit svoje problémy v lodi, návod jak nastavit danou situaci. Samozřejmostí je použití na vlastní nebezpečí ! :)

Vysouvání kabiny tlačného remorkéru pomocí serva.
(Vysílač Turnigy 9x + frimware er9x stable)

Zadání
  • [li]Pomalé vysouvání[/li][li]Nastavení dorazů[/li][li]Ovládání přepínačema[/li]
Řešení
Připojíme například servo do příjmače na kanál 6
Vstoupíme do editace paměti modelu ve vysílači

Vybereme menu MIXER
Zvolíme kanál6 CH6
Přidáme Mix talčítkem menu

Nastavení mixu
Zvolíme a aktivujeme přepínač
Switch AIL
Source MAX
Trim OFF
Multpx Add

Nastavím opoždění reakce na přepnutí 1s
Delay Down 1
Delay Up 1

Nastavíme rychlost přejezdu serva od kraje dokraje 15s
Slow Down 15
Slow Up 15

No a nakonec klasické nastavení dorazů.
Zvolíme menu LIMITS
CH6 -100 90 90

Vybereme kanál6 CH6 a nastavíme požadované dorazy pomocí omezeni limitů na každý doraz 0-100.
-100 je pro zajištění posunutí neutrálu serva ať nepřejede při zapnutí příjmače na neutrál a pak na nastavenou krajní polohu přepínačem. 90 je ukázková hodnota omezení rozsahu serva, tím pádem vymezení dorazů smile

Takže jsem si naprogramoval na vysílači ovládání vysouvání kabiny tlačného remorkéru přesně podle mých představ a bez nutnosti doplnit loď o externí řízení vysouvání. (Na druhou stranu je to řešitelné u hloupého setového vysílače pomoci externí aplikce procesoru za pár korun)

Všiml jsem si ovšem že pro osazení serva na přepínač bude zapotřebí vybrat správný tip serva.
Pokud jsem použil serva Hextronik HX12K a Hitec HS-311 vše funguje perfektně.

Pokud například použiji serva Blue Bird BMS-706MG a nebo Hextronik HX5010 tak po zapnutí napájení příjmače vyjedou do krajních poloh nad nastavený limit a vrátí se do nastavené pozice.

Proč to jedny serva na přepínači dělají a druhá ne nevím. Pokud se připojí na kanál 1-4 "na kynply" tak se chovají všechna korektně.

Pokud trošku ovládáte angličtinu a nebo umíte použít slovnik.cz tak se dá vysílač programovat celkem intuitivně bez použití manuálu, což jsem u vysílače za 1000kč neočekával. Svoji Futabu FC28 pro letadlo programuji vždy s návodem v ruce sad
Snek

Příspěvek od Snek »

Ještě přidám sejmutou obrazovku programu eePe ať vidíte jak to lze nastavit pohodlně z počítače.
Prográmek je zadarmo ke stažení na internetu. Výrobci komerčních vysílačů se mají ještě co učit.

Detail nastavení Mixu
Obrázek

Detail nastavení limitu
Obrázek
coro

Příspěvek od coro »

Dovolím si pridať fotku ako som pripojenie programátora pre zmenu firmware vyriešil ja.
- nechcel som dorábať kábliky a konektor, tak som len priletoval na tie plošky kúsky nožičiek z vadného obvodu. Na programátor som si urobil káblik ktorý má na koncoch dutinky (z "precíznej" patice na obvody). Rovnako by ale poslúžili piny z lámacej lišty a dutinky servokonektora, prípadne celé len rozpletené servokábliky. Dutinky mám slušne zaizolované tenkou zmršťovacou bužírkou. Medzi doskou a miestom na baterku je dostatok miesta.
Zmena firmware je podľa mňa vec ktorú využijem ledva raz za pol roka, a to si tie konektory nastrkám do vysielača po jednom. eePe program a sťahovanie pamäte nastavení do PC neplánujem využívať.
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/9xF ... 0_9085.JPG
Navyše, dva piny z tých čo sa používajú na programovanie, sú spoločné so serial portom procesora, ktorý sa po úprave a nahratí firmware s podporou pre FrSky alebo Jeti telemetriu, využívajú na komunikáciu s modulom. Namiesto pevného spojenia, som to vyriešil rovnakými dutinkami, ktoré mám za normálnej prevádzky s Jeti modulom zapojené na tých dvoch nožičkách na doske. Pre programovanie, ich len vytiahnem.
Telemetria a nastavovanie pre Jeti Duplex je ako jetibox - po podržaní šipky dolu, sa obrazovka prepne do režimu emulácie JetiBoxu a funguje normálne takisto ako ten jetibox, s štvoricou tlačidiel vľavo, skončí sa to tlačidlom exit.
Pre FrSky je urobené zobrazenie a nastavovanie podobne.
Viac fotiek ak je niekto zvedavý, je tu: http://www.topgun.sk/downloads/index.ph ... COL=&ORD=0
Snek

Příspěvek od Snek »

Umistil jsem na Internet zpracovany PDF navod na ten "kabinkovy mix"
Postupne ho budu rozsirovat o dalsi mixy a tipy pro LODĚ

Obrázek

http://ftp.penguin.cz/pub/RC/er9x_mixy.pdf
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Ahoj,
zdravím lodičkáře! Ač jsem taky pár plovidel postavil, vzhledem k tomu že jsem na vlastní loď pár let nesáhnul, netroufám se si se tak v současné době označovat :)
Vyzkoušel jsem onen kvaziproblém s vyjíždějícími servy a zdá se že to je trochu složitější. K testům jsem použil 3kanálový a osmikanálový přijímač, T9x s Er9x, kde jsem vytvořil jeden model který měl na všech kanálech identický mix, kdy byla výchylka iniciována přepínačem AIL pomocí funkce MAX na hodnotu 100%.
Druhý model měl opět na všech kanálech jeden stejný mix a sice klasickou lineární výchylku způsobovanou výchylkou kniplu výškovky.
Pro napájení jsem použil BEC napájený 2S LiPol.
Servo jsem použil ono "problematické" (ale v reálném provozu spolehlivý "držák") servo HX5010.
Vždy při zapojení přijímače byl už zapnutý vysílač (samozřejmě).
Při testech na obou přijímačích jsem NIKDY nezaznamenal, při použití žádného z obou popsaných nastavení, na žádném z kanálů, na žádném z obou přijímačů, že by servo odjelo do krajní polohy. V naprosté většině případů došlo k jeho "cuknutí", hrubě odhaduji na 10-20% výchylky.
Při zkusmém přepojování serva postupně na všechny dostupné kanály přijímače, byla situace identická, až na 2. kanál u 3k přijímače a 4. kanál u 8k přijímače, kde bylo servo k odpojení a připojení napájení přijímače netečné a nijak nereagovalo.
ALE!
Při dalším "kolečku" přepojování serva, byl netečný kanál č.3 u 3k přij. a kanál č.1 u 8k přijímače!
Tedy "netečný" kanál se přesunul a moc bych za to nedal, že to souvisí spíše s vnitřním uspořádáním přijímače a jeho obvody než s firmwarem jako takovým.

Tedy při mých testech, opakuji, nikdy nedošlo u serva HX5010 k odjetí do krajní polohy, maximálně k malému "cuknutí". Dovedu si představit, že to v určitých případech může způsobit nějaké problémy, ale teď mě konkrétně žádný nenapadá. :)

Neříkám SNEKu, že "máš něco špatně", jen konstatuji, že "mě to nedělá" :)
Brzy budu mít na přeflashování několik dalších vysílačů, tak zkusím tuto vlastnost s tímto servem i nich.

A mimochodem, mám teď doma ještě T9x s Assanem a Dx6i, u obou souprav, resp. u modelů jimi řízených, dojde při připojení přijímače, k malému "promáchnutí" VŠECH serv... ;)
coro

Příspěvek od coro »

V 9x vysielači s ER9x firmwarom, mám teraz modul Jeti Duplex, a odskúšal som že s ním všetko funguje aj v nastavení vysielača na PPM16 - čo znamená normálne proporcionálne ovládanie 16 serv z vysielača.
V prípade využitia funkcií čo vedia príjmače, je to ešte viac.. Spolu s univerzálnym mixovaním "hocičoho s hocičím", systémom voľne definovaných logických podmienok, a prípadne navyše s možnosťou použiť v mixovaní vstup PPM signálu cez učiteľ/žiak konektor, napríklad z nejakého ďalšieho "ovládača" (napríklad oládač k simulátoru s PPM výstupom, alebo urobený nejaký jednoduchý pult) ako keby to bolo 8 ďalších normálnych kniplov, sú možnosti až prekvapujúce.
"Keď to zvládne kráčať psom, tak to zvládne čokoľvek" http://www.youtube.com/watch?v=PZ2mkYTnS6U
Snek

Příspěvek od Snek »

Servo HX5010 pouzivam taky bezne a mame je osazene i v elektroletu (balzovy akrobat 1,4m).
Popisovane prejeti pri zapnuti pres vymezene dorazy se mi stalo pokud byl pripojen na prepinac.
Kdyz je na kynplu tak se to nedeje a jine serva se chovaji identicky v obou situacich. Proto ne to zaujalo.
Prijmace byly china plecky hk6 a 9x8Cv2.

Jedina neprijemnost u serva byla spalena elektronika kdy bouchl kondenzator na desce a studeny spoje na dvou ze tri kabliku k servi pripajene na desce "kulickou cinu". (Proslo mi rukama cca 20ks tech serv)
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Šak jo, jak jsem psal, zkoušel jsem i na přepínači.
Snek

Příspěvek od Snek »

RiMr píše:Šak jo, jak jsem psal, zkoušel jsem i na přepínači.
To jsem prehledl, jdu do sufliku zkusit jine servo HTX5010 co udela zda to neni jen jednim kusem.
Nebo to hodim na osciloskop co tam leze, mozna to je kombinace muj mix a elektronika daneho serva.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Když tam mi pošli mailem příslušnou EEPROM (mail na mě máš) a já to zkusím přímo s tvým nastavením.
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Chem sa opýtať skúšal niekto používať tento vysielač s modulom 40mhz a ako treba upraviť anténu resp. čo tam treba prirobiť,aby sa dala použiť vysúvacia anténa?
RiMr

Příspěvek od RiMr »

foxtrot píše:Chem sa opýtať skúšal niekto používať tento vysielač s modulom 40mhz a ako treba upraviť anténu resp. čo tam treba prirobiť,aby sa dala použiť vysúvacia anténa?
Koukni sem, pravděpodobně ti to pomůže. Když tak se můžeš zeptat Vovy na jeho zkušenosti s provozem T9x na FM.
Snek

Příspěvek od Snek »

foxtrot píše:Chem sa opýtať skúšal niekto používať tento vysielač s modulom 40mhz a ako treba upraviť anténu resp. čo tam treba prirobiť,aby sa dala použiť vysúvacia anténa?
Ten vysilac lze sehnat s antenou na MHz frekvence. Modul je JR standard pokud se nepletu, takze by nemel byt problem tam pripojit libovolny VF dil 40Mhz, jen u VF se syntezou si nejsem jist.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

SH

Příspěvek od SH »

myslíš to jako návod na porušení VO týkající se RC vysílačů v pásmu 40 MHz???????
RiMr

Příspěvek od RiMr »

SH píše:
myslíš to jako návod na porušení VO týkající se RC vysílačů v pásmu 40 MHz???????
Nerozumím. Můžeš to rozvést. Rád takový komentář a názor ke článku připojím.
Snek

Příspěvek od Snek »

SH píše:
Homologaci na 2,4Ghz maji takze predpokladam ze i na 40Mhz bude v poradku.
A jak rikam proc do toho vrtat kdyz se da koupit osazena vyrobcem na Mhz pasma.
Snek

Příspěvek od Snek »

RiMr píše:
SH píše:
Nerozumím. Můžeš to rozvést. Rád takový komentář a názor ke článku připojím.
Jedna se o neautorizovany zasah do vysilace. Generalni licence jasne rika co se smi a co se nesmi.
Pokud byl vysilac homologovan jako celek (dnes CE pro EU) tak se tam vrtat nesmis.

Pokud byl homologovan pouze VF dil solo, tak mne napada jen 2,4Ghz kde je jasne dane ze antena je na kabliku a nebo primo na VF.

Doplnit dodatecne do radia MHz antenu odkudkoliv je prasarna a poruseni GL zcela bez diskuzi.

Doplnit prepinani u stavajici MHz je diskutovatelne a stejne nic neprinese. Jak jednou zkusim funkcni 2,4Ghz neni duvod vracet se zpet. Pokud teda nejezdim ponorky ....

Na druhou stranu setova vysilacka z "SkyLady" od RCM Pelikan dokazala dostaecne zarusit okoli a byla bez uprav a oficialne dovezena prodejcem.

Taky se nam tu prohani kamiony s vysilackama na 35Mhz a nikdo to neresi .....
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Vrtat se do toho nemusí, já jsem měl na mysli sám provoz na 40MHz. Ona se totiiž jednu dobu šířila zpráva že T9x s FM modulem nefunguje. Já jsem uuž dávno "gigaletec", tedy jsem to neměl jak ověřit.
A jestli tedy používání MHz modulu (případně jeho vložení do těla vysílače jako hack modul) porušuje VO a zřejmě v nějaké spec. verzi pro "RC vysílače v pásmu 40 MHz???????" sem s touto informací, bylo minimálně dobré o ní vědět, o respektování ani nemluvě ;)
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Snek píše:......Na druhou stranu setova vysilacka z "SkyLady" od RCM Pelikan dokazala dostaecne zarusit okoli a byla bez uprav a oficialne dovezena prodejcem.

Taky se nam tu prohani kamiony s vysilackama na 35Mhz a nikdo to neresi .....
Jak píšeš...
To už si musí každý rozhodnout sám, jestli bude provozovat T9x s neautorizovanými úpravami (nebo jiné rádio, takový Optic by o úpravách mohl dlouze vyprávět, ale není na významné hrození prtem tak sexy jako T9x), ono už nahrání alt. FW je zásah do vysílače přímo fatální. Nebo jestli bude létat/jezdit pro klid duše a literu zákona s neupraveným rádiem, i když to bude třeba setový plevel, schválený a nebezpečný sobě i svému okolí :)

Každého volba.
Snek

Příspěvek od Snek »

RiMr píše:.... ono už nahrání alt. FW je zásah do vysílače přímo fatální.....

Každého volba.
Presne tak, ale na FW se zadna GL nevztahuje. FW nema s VF vubec nic spolecneho.

Po cestach jezdi i Volo autaky s FW co psali kluci z Bohumina. Takze nejaky er9x v normalni pomale lodice je bezpecnejsi nez Futabou rizeny model kde je elektrina delana pres "lustrovky" .... a baterky spojovany rezavym sroubem navic kazda jina.

Obcas se obecne misto modelareni moc keca o blbostech.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“