Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jeden nebo dva motory na W26 ??
Jeden nebo dva motory na W26 ??
Ahoj s modelařinou začínám, proto mi odpusťte tenhle (asi blbej) dotaz. Stavim policejní člun W26 viz. https://www.mo-na-ko.cz/lode-planky.htm#W26 V plánku je jeden motor, já však nemám stříďák a teď si ho nemůžu dovolit. Mám tu dva stejnosměrné motory z vrtulníku které bych chtěl použít. Otázka zní. Změní se jízdní vlastnosti lodě s dvěma motory na místo jednoho??? Pozitivně nebo negativně? Díky
- petr hájek
Re: Jeden nebo dva motory na W26 ??
nazdar sousede,
a proč chceš používat 2 motory , originál v plánu je stejnosměrný motor mabuchi380 což je řada 400 stejnosměrných motorů a ty se pohybují cenou od 100,- do 300,- korun podle výrobce a obchodníka.
Šel bych cestou motoru řady 400 na 3lixx články , ten se dá napájet i olovem 12V i sadou 10článku nixx a spojil bych ho s kompakt hřídelí od MPjet oboje seženeš za rozumný peníz 110,-+ 245,-(loňská cena) v ,,autodílech Novotný,, v Kolíně naproti hotelu ,,Terezie,,.
a proč chceš používat 2 motory , originál v plánu je stejnosměrný motor mabuchi380 což je řada 400 stejnosměrných motorů a ty se pohybují cenou od 100,- do 300,- korun podle výrobce a obchodníka.
Šel bych cestou motoru řady 400 na 3lixx články , ten se dá napájet i olovem 12V i sadou 10článku nixx a spojil bych ho s kompakt hřídelí od MPjet oboje seženeš za rozumný peníz 110,-+ 245,-(loňská cena) v ,,autodílech Novotný,, v Kolíně naproti hotelu ,,Terezie,,.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
No tak to je paráda. Jsem netušil že tenhle je tak levnej. K tomu ještě regulátor a bude to. Koukám na http://www.profirc.cz/eshop/ to je krám v Kolíně na Veltrubský, výborný ceny. Ovšem nevim kterej ten motor je ta řada 400.. Mohl bys mi prosím poradit? Hoď mi sem prosím link na motor a regulátor. Mnohokrat diky
Stejně přemýšlím že tam ty stříďáky dám dva... Takže otázka je pořád stejná
Odpoví někdo?
- petr hájek
no vidím že tohle bude na dýl tak začnu otázkou za prvé: proč píšeš o střídácích , ty chceš takovouhle začátečnickou lod osadit zbytečně drahou technikou?
za druhé: na veltrubce jsou akorát překupníci z číny a většinu věcí k lodím ani neumí pojmenovat (osobní zkušenost ještě před 3 roky jsem bydlel v kolíně....),
za třetí : dva motory jsou dvojnásobné náklady a dvojnásobné problémy a rozhodně NÉ DVOJNÁSOBNĚ LEPŠÍ JÍZDNÍ VLASTNOSTI.
za čtvrté: znovu radím zajít k Novotným do autodílů a koupit si 3lixx400 motor viz : http://www.jino.cz/motor-400-3-li-pol-mig-653.html
a ktomu kompakt hřídel viz : http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 60&lang=cs
v ceně do 400,- kč
Jako regulátor použít regulátor D-sys z tohoto odkazu http://www.dsys.cz/?id=2&lang=cz a každopádně nad 10A proudové zátěže
za druhé: na veltrubce jsou akorát překupníci z číny a většinu věcí k lodím ani neumí pojmenovat (osobní zkušenost ještě před 3 roky jsem bydlel v kolíně....),
za třetí : dva motory jsou dvojnásobné náklady a dvojnásobné problémy a rozhodně NÉ DVOJNÁSOBNĚ LEPŠÍ JÍZDNÍ VLASTNOSTI.
za čtvrté: znovu radím zajít k Novotným do autodílů a koupit si 3lixx400 motor viz : http://www.jino.cz/motor-400-3-li-pol-mig-653.html
a ktomu kompakt hřídel viz : http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 60&lang=cs
v ceně do 400,- kč
Jako regulátor použít regulátor D-sys z tohoto odkazu http://www.dsys.cz/?id=2&lang=cz a každopádně nad 10A proudové zátěže
- petr hájek
P.S. pokud budeš trvat na střídavém pohonu zkus oslovit někoho z rychlíkářů ale tady jich tuším moc nenajdeš.
Koukám že ta hřídel v sobě má nějaký AC motor, tak k čemu budu kupovat ten DC 400 ???
Protoze ti kolega psal ze mas koupit "Hřídele COMPACT" takze by to chtelo minimalne si precist co ti radi a pak se obtezovat kliknout na odkaz na strance vyrobce "LODNÍ HŘÍDELE COMPACT".Charlie88 píše:Koukám že ta hřídel v sobě má nějaký AC motor, tak k čemu budu kupovat ten DC 400 ???
Samozrejme muze byt matouci, ze i ta hridel s osazenmy stridakem je typu Compact coz znamena ze je osazena prirubou pro uchyceni motoru.
Primy odkaz mas zde http://www.mpjet.com/cat/pages/52150_cz.html
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Petr Ti psal, kup "COMPACT hřídel", ne "Pohon COMPACT"
Tedy ta hřídel v sobě žádnej motor nemá!, To že na jejich web je v rámech je jejich problém, tak to chce truchu procvakat, nebo tady: http://www.mpjet.com/cat/pages/52150_cz.html máš přímej link.
Tedy ta hřídel v sobě žádnej motor nemá!, To že na jejich web je v rámech je jejich problém, tak to chce truchu procvakat, nebo tady: http://www.mpjet.com/cat/pages/52150_cz.html máš přímej link.
Zachovejte paniku :-)
Aha ted uz to chapu... Já nikdy nic nestavěl tohle je první věc tak se omlouvám za stupidní otázky
Když už sme u toho tak tu mám další. Proč k DC motoru regulátor?
Tak jinak, proč regulovat otáčky? Pokud nebudeš regulovat otáčky, budeš mít stav zapnuto a vypnuto, pochybuji, že Ti to bude vyhovovat. Pokud by Ti to vyhovovalo, budeš tejně potřebovat nějakej vypínač, že.Charlie88 píše:Aha ted uz to chapu... Já nikdy nic nestavěl tohle je první věc tak se omlouvám za stupidní otázkyKdyž už sme u toho tak tu mám další. Proč k DC motoru regulátor?
Doporučuji nejdříve přečíst třeba toto: https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm
Ahoj protože potřebuješ regulovat rychlost motoru a to u lodi obousměrně. Zapojení je pak následující, Přijímač, do něj servo na kormidlo, regulátor DSYS s BEC (BEC znamená, že v regulátoru je stabilizátor napětí, který krmí přijímač a servo) a tím pádem logicky do regulátoru napájení z baterek.Charlie88 píše:Aha ted uz to chapu... Já nikdy nic nestavěl tohle je první věc tak se omlouvám za stupidní otázkyKdyž už sme u toho tak tu mám další. Proč k DC motoru regulátor?
Regulátor potřebuješ vždy. Na stříďáky samozřejmě jiný, na letadla také, protože zde není zpětný chod, pro auta jsou zase přidávané brzdy, které jsou v lodi nežádoucí. Doporučuje se vždy kupovat proudově silnější regulátor, protože v lodi se nedá tak lehce uchladit. Na ten motor série 400 doporučují kolegové pro loď 36A http://www.dsys.cz/?prod=3&lang=cz.
Pokud se pletu, jistě mě někdo opraví.
jinak o střídavých motorech lze říct toto: 1) Vysoká cena, takže to ani ani nižší cena regulátoru nevyrovná
2) Vyžší efektivita
3)Nízký kroutivý moment potřebuješ převodovku na té se ztratí ten rozdíl efektivity
pro lodě naprosto nevhodný pohon
z vlastní zkušenosti
2) Vyžší efektivita
3)Nízký kroutivý moment potřebuješ převodovku na té se ztratí ten rozdíl efektivity
pro lodě naprosto nevhodný pohon
z vlastní zkušenosti
Improvizace - základ života
No cena stridaveho motoru je relativni, maly stridak je drzasi nez "DC 280/380".
Cena vetsiho stridakuje urcite nizsi nez pomalootackovych "DC 600/900".
O pripadne cene prevodovky se uz vubec nebavim ....
Cena regulatoru je taky relativni, Dsys je za litr a to same doma ubastlene za 250kc ....
Kazdpadne nejjednoduzsi a nejjistejsi cesta pro zacatesnika je DC + Dsys
Cena vetsiho stridakuje urcite nizsi nez pomalootackovych "DC 600/900".
O pripadne cene prevodovky se uz vubec nebavim ....
Cena regulatoru je taky relativni, Dsys je za litr a to same doma ubastlene za 250kc ....
Kazdpadne nejjednoduzsi a nejjistejsi cesta pro zacatesnika je DC + Dsys
Pokud by někdo měl schéma na ten regulator tak si ho postavim. Jsem mechanik-elektronik tak by to neměl být problém. Určitě to bude pár součástek.. Pokud tam tedy nebude mikroprocesor kterej bych musel naprogramovat jelikož nemám PIC.
A k tomu regulatoru na DC. Mám vrtulník Apache 4CH a tam právě jsem na žádnej regulátor nenarazil (pokud není zabudovanej v přímači), proto se divím že u DC musí být. Co vlastně dělá regulátor? Pouze mění napětí v závislosti na poloze páčky v ovladači ne?
P.S.: Díky že mi vysvetlujete pro vás asi "naprosto samozřejmé věci"
A k tomu regulatoru na DC. Mám vrtulník Apache 4CH a tam právě jsem na žádnej regulátor nenarazil (pokud není zabudovanej v přímači), proto se divím že u DC musí být. Co vlastně dělá regulátor? Pouze mění napětí v závislosti na poloze páčky v ovladači ne?
navíc podobný problém se tu celkem nedávno řešil portal/viewtopic.php?pid=34266
nebo portal/viewtopic.php?pid=33697 (všichni zavzpomínají na přesvědčování přesvědčeného a myslím že od úplného zcvoknutí z těch jeho dotazů nás zachránilo udělení BANu) vem si příklad, jek se nemají pokládat dotazy
nebo portal/viewtopic.php?pid=33697 (všichni zavzpomínají na přesvědčování přesvědčeného a myslím že od úplného zcvoknutí z těch jeho dotazů nás zachránilo udělení BANu) vem si příklad, jek se nemají pokládat dotazy
Improvizace - základ života
je to jak píšeš, dnes jsou skoro všude mikroprocesory,ještě je v něm většinou BEC, který reguluje napětí napájející přijímač, aby neshořel,Charlie88 píše:Pokud by někdo měl schéma na ten regulator tak si ho postavim. Jsem mechanik-elektronik tak by to neměl být problém. Určitě to bude pár součástek.. Pokud tam tedy nebude mikroprocesor kterej bych musel naprogramovat jelikož nemám PIC.
dále u Apache je regl v přijímači,
zajímalo by mne proč tam chceš dávat dva stříďáky,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Tak myslel jsem že když tam dám dva motory na místo jednoho tak to pojede líp, ale jak jsem se dozvěděl tak asi ne.. No tak to asi neubastlim..
Zkusím to zopakovat, regulátor reguluje otáčky (a nemontuj do toho AC či DC)!Charlie88 píše:Pokud by někdo měl schéma na ten regulator tak si ho postavim. Jsem mechanik-elektronik tak by to neměl být problém. Určitě to bude pár součástek.. Pokud tam tedy nebude mikroprocesor kterej bych musel naprogramovat jelikož nemám PIC.
Co je vrtulník Apache 4CH netuším, ale ať už je to koaxiální, nebo ne, budeš je tam mít a to dva (přijímač bude vše v jednom) jinak po zapnutí se to rozmašluje o první stěnu.
Takže mi chceš říct že regulátor zapojíš jak na DC tak AC motor??? Proč se tedy prodávájí buď na AC motor nebo DC motor?
Ne, chci říc, co dělá regulátor, když se na to stále ptáš.Charlie88 píše:Takže mi chceš říct že regulátor zapojíš jak na DC tak AC motor??? Proč se tedy prodávájí buď na AC motor nebo DC motor?
To že potřebuješ pro stejnosměrné a střídavé motory jinej, je jiná věc.
OK. A podle čeho zjistím jak velkej sroub tam mam dat? Je na to nejaka "norma" ?
Ještě jinak - skus se domluvit s Petrem Hájkem a třeba se u něho zastavit - Uhl. Janovice jsou kousek. Je lepší to vidět, než o tom číst.
Jednoduše : šroub musí být takový, aby motor nepřetěžoval, zdroj (baterky) musí stíhat dávat proud do motoru.
to je pohon.
řízení:
vysílač vysílá, to je jasné - v lodi je přijímač (do toho jsou zapojeny věci, ktzeré chceš ovládat) i ten musí být něčím napájen ( většinou 4,8 - 5V) -to zařídí samostatný zdroj ,nebo BEC - to bec vyrobí regulátor - ten slouží k tomu že: jde do něho proud z baterek , je propojen s přijímačem (který většinou napájí) a z něho jde proud do motoru. Na přijímači je ještě servo kormidla, které je napájeno s přijímače ).
jestli je to střídavý nebo stejnosměrný, systém zapojení je stejný - ale pro to nebo to potřebuješ ten a nebo ten regl.
pokud to bude lehká loď, navrhuji : 2list Graupner okolo 30/32 mpjet hřídel, 400 motor (ten podle zdroje) chladící spirálku, regl dsys , zdroj (baterky - dle motoru, třeba 7 článek nicd, )
Jednoduše : šroub musí být takový, aby motor nepřetěžoval, zdroj (baterky) musí stíhat dávat proud do motoru.
to je pohon.
řízení:
vysílač vysílá, to je jasné - v lodi je přijímač (do toho jsou zapojeny věci, ktzeré chceš ovládat) i ten musí být něčím napájen ( většinou 4,8 - 5V) -to zařídí samostatný zdroj ,nebo BEC - to bec vyrobí regulátor - ten slouží k tomu že: jde do něho proud z baterek , je propojen s přijímačem (který většinou napájí) a z něho jde proud do motoru. Na přijímači je ještě servo kormidla, které je napájeno s přijímače ).
jestli je to střídavý nebo stejnosměrný, systém zapojení je stejný - ale pro to nebo to potřebuješ ten a nebo ten regl.
pokud to bude lehká loď, navrhuji : 2list Graupner okolo 30/32 mpjet hřídel, 400 motor (ten podle zdroje) chladící spirálku, regl dsys , zdroj (baterky - dle motoru, třeba 7 článek nicd, )
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ono to je slozitejsi. Nektere autickarske regulatory pro stridave motory lze bezne pouzit i pro motor stejnosmerny, proste se dve faze spoji a mas stejnosmerny regulator. Obecne to ale aplikovat nelze.Charlie88 píše:Takže mi chceš říct že regulátor zapojíš jak na DC tak AC motor??? Proč se tedy prodávájí buď na AC motor nebo DC motor?
Jako zacatecnika proste striktne vyzaduj pro DC motor i DC regulator.
Jinak tvuj vrtulnicek bude mit predpokladam "integrovanou elektroniku" vcetne regulatoru.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek