Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Výběr akumulátoru
Re: Výběr akumulátoru
Přemýšlím nad tím, jaké vlastnosti mám chtít po baterii (Li-pol) do Naxosu. Bude stačit, když bude vybíjení 20C nebo mám jít spíš do dvojnásobku (40C)?
Na podobnou otázku nikdo bez doplnění informací neodpoví.
Předně je třeba říci, jakou kapacitu zvolené akumulátory mají, a poté by bylo dobré napsat předpokládaný odběr v modelu (nebo alespoň typ motoru a lodního šroubu).
Předně je třeba říci, jakou kapacitu zvolené akumulátory mají, a poté by bylo dobré napsat předpokládaný odběr v modelu (nebo alespoň typ motoru a lodního šroubu).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
jednoduchá odpověď... jak dlouho budeš chtít jezdit s Naxosem než vybiješ baterii.... 3 minuty? tak vem 20C... jestli ji budeš chtít vyjezdit za 1.5 minuty tak vem 40C. Pokud budeš chtít jezdit hodinu tak stačí 1C...
No dobře,... tak jako rezervu na čínské ampéry počítej s dvojnásobnými řasy...
No, a až budeš vědět, kolik A bere motor, tak si jednoduše dopočteš požadovanou kapacitu.
No dobře,... tak jako rezervu na čínské ampéry počítej s dvojnásobnými řasy...
No, a až budeš vědět, kolik A bere motor, tak si jednoduše dopočteš požadovanou kapacitu.
Plovoucí modely (a tedy i výběr aku) jsou pro mě novum, tak se omlouvám za neúplnost.
Nuže,
motor SPEED 400
šroub 3-listý průměr 50 mm
servo na kormidlo
obousměrný regulátor
Rozhoduji se mezi ZIPPO 5000 mAh 20 C a ZIPPO 5000 mAh 40 C.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak pokud mám vyšší hodnotu vybíjení, tak i když ji nevyužiji, tak šetřím baterii. To je důvod mého rozhodování, zda to má smysl nebo ne.
Nuže,
motor SPEED 400
šroub 3-listý průměr 50 mm
servo na kormidlo
obousměrný regulátor
Rozhoduji se mezi ZIPPO 5000 mAh 20 C a ZIPPO 5000 mAh 40 C.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak pokud mám vyšší hodnotu vybíjení, tak i když ji nevyužiji, tak šetřím baterii. To je důvod mého rozhodování, zda to má smysl nebo ne.
Pro kapacitu 5000 mAh je vybíjecí proud 20C = 20 * 5 = 100 A a vybíjecí proud 40C by odpovídal 40 * 5 = 200 A.taby píše:Rozhoduji se mezi ZIPPO 5000 mAh 20 C a ZIPPO 5000 mAh 40 C.
Uvedené akumulátory neznám, ale pokud nejsou extrémně drahé, tak se těmto parametrům ani zdaleka nepřiblíží, takže bych výsledek vydělil nejméně 2 (možná i více). I tak pro zvolený motor bude dle mého soudu stačit i ta s 20C.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
Na ten motor Speed 400 je šroub 50 mm moc.Určitě bych do Naxose dal Speed 500 -600 a potom tu padesátku.Na toho Speeda 400 max.40 mm.
Je to tento akumulátor: http://www.hobbyarena.cz/modelarske-zbo ... ItemIdx=27ladous píše:Pro kapacitu 5000 mAh je vybíjecí proud 20C = 20 * 5 = 100 A a vybíjecí proud 40C by odpovídal 40 * 5 = 200 A.taby píše:Rozhoduji se mezi ZIPPO 5000 mAh 20 C a ZIPPO 5000 mAh 40 C.
Uvedené akumulátory neznám, ale pokud nejsou extrémně drahé, tak se těmto parametrům ani zdaleka nepřiblíží, takže bych výsledek vydělil nejméně 2 (možná i více). I tak pro zvolený motor bude dle mého soudu stačit i ta s 20C.
Dúfam že uvažuješ dvojčlánok. Na motor 400 bude aj vrtuľa 40 mm na hrane. Musíš zvoliť vrtuľku aby odber pri bežnej jazde nepresiahol 10A, krátkodobo max 15A - inak motor spáliš a aj tak musí mať perfektné vodné chladenie. Takže pri odbere 10A budú akékoľvek 5000 LiPol ako v bavlnke. 20C teda bohate stačia.
6S - sranduješ? Potrebuješ 2S - dvojčlánok.
Dík za radu. Počítal jsem s převodem 1:3.Pepa Darvaš píše:Na ten motor Speed 400 je šroub 50 mm moc.Určitě bych do Naxose dal Speed 500 -600 a potom tu padesátku.Na toho Speeda 400 max.40 mm.
mám 50 robbe šroub, 1:3 a 7,2 400 motor - je to ve sprigošovi a je to i tak na hraně - motor se hřeje dost....nebýt to na fotbal a tt jdu do mešího šroubu - 40 - napájení 6 článek nicd - přesně jak píše ik 33 - 2článek je ok - ale do naxose bych šel cestou 500E , nebo nějakého pomalootáčkového - ale, neřešili jsme to už??? i kdyby jsi tam dal 400 -3li a 3 článek, tak to nedude ono. vyzkoušeno.
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
už jsem si všiml - 6S - to zahoří plamenem - počínaje reglem, přes motor a ve finále celý model.....
- Pepa Darvaš
Jestli Ti není jasné to 6C tak bys pustil do Speed 400 ,který je asi na 7.2 V 22 Voltů.Takže jestli uvažuješ o nějakých baterkách a máš na ně nabíječku, kupuj podle motoru.Speed 600 do Naxosu by snesl v poklidu gelovou aku 6V-12V 4.5 Ah.Netuším proč chceš kupovat do rybářské lodičky baterku do elektroletu, nebo i do nějakýho rychlíka a už vůbec ne na 22 V.Trošku přemýšlej.
Pepo mas tu preklep a nebo totalni gulas v elektrice.Pepa Darvaš píše:Jestli Ti není jasné to 6C tak bys pustil do Speed 400 ,který je asi na 7.2 V 22 Voltů..........Trošku přemýšlej.
POZOR pletete si hrusky a jablka
--------------------------------------
6C = 6x kapacita baterie = vysledny proud AMPERY
6S = 6x volty jednoho clanku baterie = vysledne napeti VOLTY
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
snek: má tam překlep... opravdu tu dával odkaz na 6tičlánek lipol....
opravdu netuším proč dávat do pomalé rybářské lodi LiPolky... ale asi má důvod. Chápal bych, kdyby to byl pak, na který se lítá a pro občasné použití ho stčím do lodě, ale to by musel být ten dotaz položen jinak - mám takové aku, co s tím....
Než mne zlinčuje ještě někdo další, protože asi málokdo čte všechny příspěvky, opakuji to znovu: Když jsem dával odkaz, spletl jsem se. Právné aku bylo tento typ: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8578
V dobré víře jsem hledal na českých luzích a hájích, ale nezkontroloval jsem si popis.
Jak říkám. S "eletrikou" v lodích nemám zkušenost. Jsem "Céčkař". Proto jsem na základě různých zpráv z netu chápal, že LiPol bude dobrá volba, ale soudě nejen podle posledního příspěvku ne. Hm, takže mám shánět gelovku.
Je to tak?
V dobré víře jsem hledal na českých luzích a hájích, ale nezkontroloval jsem si popis.
Jak říkám. S "eletrikou" v lodích nemám zkušenost. Jsem "Céčkař". Proto jsem na základě různých zpráv z netu chápal, že LiPol bude dobrá volba, ale soudě nejen podle posledního příspěvku ne. Hm, takže mám shánět gelovku.
Je to tak?
Ona odpoved ta tvoji otazku ohledne vyberu typu baterie neni jednoducha.
Pokud pouzijes Pb gelovku a lod ji uveze, tak mas po problemu cim zatizit lod na caru ponoru a pokud budes mit stesti na baterii, vdrzi leta. Mne gelovka doma umrela po dvou letech diky skladovani. Z gelovky nemuzes navic vybit vic jak 1/3 kapacity a tim padem delka jizdy "klesa"
Lipolku muzes vybit oproti gelovce "do dna" na 80% +-autobus, ALE musis si hlidat at ji nepodvybijes. Takze spolehas na vcasne vzpnuti regulatorem. Pokrokovejsi jedinci maji vysilace s telemetrii a ja napriklad v letadle litam na vybitou kapacitu, kterou vidim na LCD a po vycerpani nastaveneho limitu mi zvukovy signal ohlasi ze mam pristavat, takze podvybiti neresim
Lipolka ovsem je v nepovolenych rukou nebezpecna a dokaze napriklad pri prebiti nebo prorazeni i explodovat a zapalit byt/auto ....
Pokud lipolku nebudes pravidelne pouzivat, idelane nekolikrat za tyden, pak ti do roka nebo pres zimu s velkou pravdepodobnosti umre. Ti co lipolky pouzivaji "porad" tak je maji funkcni i nekolik roku.
NiCD baterie dnes stoji v porovnani s ostatnimi majlant a spatne se uz kupuje. Pokud ovsem ti pri pajeni packu se podari clanek prehrat, odejde do roka/dvou na vyteceni. Nechal jsem si zapajet na zakazku profi pack u modelarske firmy v Ostrave a Sanyo NiCD ma v prijmacovem pakcu vytecene tri clanky, takze bud smula na vadnou sadu a nebo spise prehrate pri pajeni
Dlasi baterka ktera by mohla prichazet v uvahu je A123 alias LiFE at mas snazsi rozhodovani
Hlidat se musi jako Lipolka, neboucha, je v ocelovem pouzdre a mela by mit zivotnost jako NiCD, teoreticky na veky.
Ve skutecnosti je to spise otazka stesti na dobrou varku baterii a jak se k baterii budes chovat a jak ji budes provozovat/skladovat.
Takze nejjednoduzsi a nejlevnejsi je dnes vzit do lode typu "Artur" NEJLEVNEJSI lipol z china obchodu a vybrat spolehlivy nabijec s balancerem. Vybijeni za jizdy lze ohlidat pipakem do balancniho konektoru za "dolar" a pak je fuk jaky mas regulator.
Pokud pouzijes Pb gelovku a lod ji uveze, tak mas po problemu cim zatizit lod na caru ponoru a pokud budes mit stesti na baterii, vdrzi leta. Mne gelovka doma umrela po dvou letech diky skladovani. Z gelovky nemuzes navic vybit vic jak 1/3 kapacity a tim padem delka jizdy "klesa"
Lipolku muzes vybit oproti gelovce "do dna" na 80% +-autobus, ALE musis si hlidat at ji nepodvybijes. Takze spolehas na vcasne vzpnuti regulatorem. Pokrokovejsi jedinci maji vysilace s telemetrii a ja napriklad v letadle litam na vybitou kapacitu, kterou vidim na LCD a po vycerpani nastaveneho limitu mi zvukovy signal ohlasi ze mam pristavat, takze podvybiti neresim
Lipolka ovsem je v nepovolenych rukou nebezpecna a dokaze napriklad pri prebiti nebo prorazeni i explodovat a zapalit byt/auto ....
Pokud lipolku nebudes pravidelne pouzivat, idelane nekolikrat za tyden, pak ti do roka nebo pres zimu s velkou pravdepodobnosti umre. Ti co lipolky pouzivaji "porad" tak je maji funkcni i nekolik roku.
NiCD baterie dnes stoji v porovnani s ostatnimi majlant a spatne se uz kupuje. Pokud ovsem ti pri pajeni packu se podari clanek prehrat, odejde do roka/dvou na vyteceni. Nechal jsem si zapajet na zakazku profi pack u modelarske firmy v Ostrave a Sanyo NiCD ma v prijmacovem pakcu vytecene tri clanky, takze bud smula na vadnou sadu a nebo spise prehrate pri pajeni
Dlasi baterka ktera by mohla prichazet v uvahu je A123 alias LiFE at mas snazsi rozhodovani
Hlidat se musi jako Lipolka, neboucha, je v ocelovem pouzdre a mela by mit zivotnost jako NiCD, teoreticky na veky.
Ve skutecnosti je to spise otazka stesti na dobrou varku baterii a jak se k baterii budes chovat a jak ji budes provozovat/skladovat.
Takze nejjednoduzsi a nejlevnejsi je dnes vzit do lode typu "Artur" NEJLEVNEJSI lipol z china obchodu a vybrat spolehlivy nabijec s balancerem. Vybijeni za jizdy lze ohlidat pipakem do balancniho konektoru za "dolar" a pak je fuk jaky mas regulator.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Snek:
v podstatě máš pravdu až na to, že využitelná kapacita Pb sice s proudem klesá, ale není to tak strašné jak uvádíš. Je to něco mezi 60% při proudech nad 1C a 100% při 1/20C
Při přerušovaném odběru, což obvykle v lodi splňuješ, se tento parametr taky zlepšuje.
V těch našich příšerkách pro F4 (50cm délky, 400ka, 30mm Graupner šroub) jsme kdysi jezdili na gelovku 6V/1.5Ah a bylo to použitelné. Jezdilo to tak 20-25minut. Na NiMHy 3000mAh (reálná kapacita kolem 2500...) ten sam typ lodí jezdí 45-60min při menším ponoru...
A co se týče životnosti je to opravdu o kuse a o tom jak se k nim chováš... Některé ty Pb vydržely 2-3 roky, jednu tam myslím mám doteď - 10 let!
Takže na občasné poježdění bych se ani té Pb nebál...
Osobně bych si koupil dva šestičlánky Sanyo 1700SCR .... a byl vysmátý i za 10 let...
v podstatě máš pravdu až na to, že využitelná kapacita Pb sice s proudem klesá, ale není to tak strašné jak uvádíš. Je to něco mezi 60% při proudech nad 1C a 100% při 1/20C
Při přerušovaném odběru, což obvykle v lodi splňuješ, se tento parametr taky zlepšuje.
V těch našich příšerkách pro F4 (50cm délky, 400ka, 30mm Graupner šroub) jsme kdysi jezdili na gelovku 6V/1.5Ah a bylo to použitelné. Jezdilo to tak 20-25minut. Na NiMHy 3000mAh (reálná kapacita kolem 2500...) ten sam typ lodí jezdí 45-60min při menším ponoru...
A co se týče životnosti je to opravdu o kuse a o tom jak se k nim chováš... Některé ty Pb vydržely 2-3 roky, jednu tam myslím mám doteď - 10 let!
Takže na občasné poježdění bych se ani té Pb nebál...
Osobně bych si koupil dva šestičlánky Sanyo 1700SCR .... a byl vysmátý i za 10 let...
mám 6V 4,5A gel - neznačková na "trvalo" v lodi - naležato - ročně cca 5 cyklů , ale předtím používanější - stáří 8let - odběry cca do 4A - 400 7,5V , 1:3, 40 modela - korveta Revell .
Ale dnes bych šel cestou 7článku nicd - má na 10 let pokoj.
Ale dnes bych šel cestou 7článku nicd - má na 10 let pokoj.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 8460 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Šiška Roman
-
- 6 Odpovědi