Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kozlík lodního hřídele

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Karolko

Re: Kozlík lodního hřídele

Příspěvek od Karolko »

Napadlo mě spojit dvě věci do jedné a vyrobil jsem vzorek kozlíku, se zabudovanou trubkou pro domazávání hřídele. Je to MP jet hřídel 4 mm, trubka je mosazná 8 mm. Na mazání jsem použil měděnou trubku 3x0,5 mm, vlastní tělo kozlíku je měděný plech 0,5 mm. To vše jsem spájel pomocí cínu a kalafuny. Nejdříve trubku do trubky a potom kozlík - obal k trubce hřídele. Ještě před montáží bych dutinu vyplnil epoxidem. Potřebuji vědět, jestli to bude držet. Celek je pevný, ale nemám zkušenosti a tady se vždy ozve několik kolegů, kteří se snaží pomoct.

Tady jsou obrázky: Kozlík 1. - 5. - http://www.uloz.to/hledej/?q=kozlik+5+

Díky za názory. Karel
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

z pevnostniho hlediska myslim ze je zbytecne to vyplnovat. pokud to chces ale udelat, pouzil bych epox s kovovym plnicem (vyrabi ALTECO) na kovu drzi velmi dobre... a sundat jde po zahrati plamenem, takze pokud to budes chtit rozpajet, tak to alteco pujde sundat...

za normalni teploty je velmi tvrde a dobre brousitelne
Obrázek
NeJaToD team
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Dobrý den, prosím o radu jak provrtat nerezovou konzoli, trubičku kvuli mazání aniž bych jí ohnul. Děkuji s pozdravem Tomáš Hlach
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
carrot

Příspěvek od carrot »

určitě bych ten kozlík vyplnil epoxem...získáš tak větší plochu pro přilepení kozlíku k trupu, než jen hranu plechu...to alteco s kovovým plničem je na to dobrý...

carrot
Karolko

Příspěvek od Karolko »

Ještě jsem dostal doporučení na stříbrnou pájku. Chtěl jsem ji kousek po klempířích, ale nevěděli která bije... Na webu jsem našel i s tavidlem, ovšem cena lidová pájka cca 15.000,- kilo, pájecí pasta 21.000,- kilo a nejmenší balení 250 gramů. Není co dodat. Poptám se ještě v práci, jestli něco neseženu, jinak použiju cínovou pájku s tavidlem na elektroniku, jako na vzorku.
Ještě mě napadlo, že protáhnu délku měděné trubky pro mazání a vyřežu na ní závit M3 a jak vše usadím a zalepím, pojistím spoj samojistnou matkou zevnitř trupu. Jak to spáchám dám sem obrázky.
Díky za názory! Karolko
machacek

Příspěvek od machacek »

Ta stříbrná pájka se dá koupit v baumaxu.Je to tička i s tavidlem
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Myslím, že se zabýváš věcmi,pramálo důležitými.Ukaž nám spíš model do kterého chceš ten kozlík zabudovat.Já dělám tyhle kozlíky z nerezu .K trubce připájím cínem(na co stříbrná pájka?)kus plechu ve tvaru začistím a zalepím do trupu.Do trupu se myslí, to , že se kus plechu nechá v trupu a a zalaminuje se to.ˇZádný vyplńování epoxidem prostě to udělat trošku delší a zalaminovat.Kozlík přilepený natupo i když má větší plošku se určitě odtrhne.K mazání pohodlně stačí dírka v pouzdru kousek od spojky.Když natlačíš vazelínu, tak přes to přetáhni silikonovou hadičku.nebo se připájí opět měkkou pájkou trubička.Pravda,je ,že na ty velký trupy 1:100 tj.dva a více metrů nechávám kozlíky svařit volframovou jehlou.U těch menších to stačí spájet.
To"Macháček"co to měkké i Macháčku?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

pokud mazaci trubicka prochazi trupem a udela se dira pro ni tesna, tak nevadi ani nalepeni natupo k trupu, protoze pripadne rany chytne diky vyplni epoxem prave ta trubicka. tzn kozlik se urcite neutrhne. to pajeni stribrem je urcite zbytecne... staci zespodu prilepit kozlik k trupu a zevnitr trupu trubicku prilaminovat ke dnu lodi... pevnostne to bude naprosto dostatecne
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Tome nerez jde navrtat ze zkušenosti nejlépe tzv navrtáváčkem pro soustružníky dají se koupit za celkem normální peníz v prodejnách nářadí, používám to od doby co mi jeden starý nástrojař předvedl tímto vrtat nejen nerez ale i pružinovou ocel -myšleno pružinu z nákladáku.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
carrot

Příspěvek od carrot »

Dobrý den, prosím o radu jak provrtat nerezovou konzoli, trubičku kvuli mazání aniž bych jí ohnul. Děkuji s pozdravem Tomáš Hlach
celkem nerozumím tvojí otázce, ale pokusím se odpovědět obecně...nebudu mluvit o strojním obrábění oceli.vše se týká domácí vrtačky....první záležitost je vrták o lepších fyzikálních vlastnostech, než je vrtaný materiál... HSS vrták většinou vyhoví,pokud bude broušený pod úhlem cca 135 stupňů.ale vyhoví tak na dvě, tři díry.....dá se koupit vrták na nerez, ale ten nebude zřejmě v tvých finančních možnostech...a asi i zbytečný... ohyb, o kterém ty mluvíš, je zřejmě způsoben tlakem na součástku.,..což je špatně,vrták má vrtat ...bez zbytečného tlaku...nevím, jestli je to srozumitelné.prostě na to netlač, nebudeš to mít ohlý...
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

CARROT jedná se o to že mám zalepené konzole (trubičky) v trupu a potřebuji tam udělat mazničku. To je celé tak jsem se potřeboval zeptat čím to vrtat :) děkuji za radu něco vyzkouším :)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

A je potřeba mazat? Já nemažu, tedy, jednou při stavbě, nějakou docela tuhou vazelínou(mám ji kýbl) a jen trošku...všechno to jsou pomalé lodě, některé běhají už 7 let....a neměl jsem potřebu to mazat. Ani u Vladykova policajta( 400 napřímo) který je trochu rychlejší - 4 roky bez rozebrání...některá loď jede 1 za sezonu, některá- třeba ten policajt- tak 30x....do nedávna jsem jezdil TT s lodí z roku cca 78 - nemazáno od té doby....maže voda....nechci vyvolat žádné spory
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
machacek

Příspěvek od machacek »

Pro Darvaš vy jste se nikdy nepřehmátnul.Macháček
carrot

Příspěvek od carrot »

aha, pokud jsou z nerezu a jsou už zalepené v trupu, tak bych nic nevrtal a nechal to tak...asi budu s Romanem T za kacíře, ale mažu jednou za rok na jaře...když si teda vzpomenu....
sas

Příspěvek od sas »

souhasím s carrot, vrtat nerezovou, ale i jinou trubku, již zalepenou v trupu je docela riziko
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

To.Macháčkek"Občas mi to taky ujede.Sory.
Co se týká vrtání nerezové trubičky a nerezu vůbec.Jak radí Petr Hájek ,navrtáváček je to nejideálnější řešení pro laika, ale já to dělám taky .Nerez chce malé otáčky, určitě né ruční elektrickou bez regulace.Odhaduju tak kolem sto otáček za min. a stále chladit.Já stříkám na vrtáček WD40.Občas, když něco zalepím a pak potřebuju udělat díru použiju ruční vrtačku na baterie s plynulou regulací.Čím větší otáčky, tak se vrtáček hřeje a pak nemá snahu vrtat.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Aha děkuji moc za rady. Vubec mě to nenapadlo ale asi se na to vykašlu a nic vrtat nebudu :)
Lump

Příspěvek od Lump »

Pokud máte pouzdro hřídele na koncích z fosforbronzi a hřídel nemá velkou vůli,tak to namažte před zalepením do trupu.To pouzdro se plní jinak vazelinou odpuzující vodu jen proto,aby vám do modelu okolo hřídele nezateklo.Někde jsem dokonce četl,že to někdo plnil vepřovým sádlem.Snad proto,aby to v bazénu nedělalo mastnou skvrnu.
vašek

Příspěvek od vašek »

A co použít malou brusku. Stačí malý zářez a trubičku k ní přilepit. Když se bude řezat s citem tak se to ani nezehřeje.
Vašek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“