dik
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Polystyrenový a papírový trup
Re: Polystyrenový a papírový trup
chápu že ten kdo umís laminrm tak to jde rychle já taky umím ale nemám to rád s tou papírovou loďkou to je bobba !!!
a
pokud by ste k ní měli podrobnosti či další fotky Please. já už sem u nějakou loď udělal ale zatím jen kostru to potahnu dýhou nalakuju nitrolakem a na to dám bílý lak na dřevo (na okna) hodně hustý dám asi 3 nátěry přestříkám barevným lakem a možu jít jezdit s jednou lodí tak jezdím asi 3 roky jenomže mě dá dycky hodně práce poslepovat z lyšt kostru tak sem si říkal že z polystyrenu by to bylo lehčí ale jak vidím asi se na ten lamin budu muset taky podívat asi 4 km. od tud bydlí můj kámoš a má firmu na letadla (modely) vozí je do německa a taky dělá lišty občas se mu pokroutí tak místo toho že by to vyhodil dá to mě většino sou pokroucené jen v jednom směru tak to na loď stačí. začínal jsemz rketama přs letadla až k lodím s raketama sem to dotáhnul aš tak že sem i domá sám vyráběl raketové motory. Ještě jednou kdyby ste měli něco k té papírové loďce
dik
dik
Kolem roku 1980 jsem postavil trup Xenie bez nástavby. Mělo se jednat o FSR vlastní konstrukce. Měl jsem k dispozici pouze plánky Xenie, Vltavy a Jantara. Ve v.ř. vyhrála Xenie. Udělal jsem to z balsy, něčím vykytoval (nevím čím, a tenkrát jsem to taky nevěděl) a potáhnul Mikelantou. Lepil jsem skoro určitě Herkulesem - protože byl nejlevnější a navíc je napsaný v plánku na Xenii. Dokonce jsem to nastříkal červenou barvou ve spreji, pro mně velká změna - poprvé nenatřel štětcem.
Nažehlovací fólii jsem nezkoušel, kde bych ji vzal.
Ten papír se natíral nitrolakem, aby se dobře napnul.
Nažehlovací fólii jsem nezkoušel, kde bych ji vzal.
Ten papír se natíral nitrolakem, aby se dobře napnul.
Tohle vlakno se stočilo uplně jinam než byl původní dotaz takže by bylo asi lepší aby to Ladous rozdelil a kartonový trup se řešil jinde.
Nicméně.
Z knihařského kartonu (nestačí to stavět ze čtvrtky, papír musí mít taky nějakou pevnost) stavěl Seveřan svého Gogora (viz jeho reportáže portal/view.php?cisloclanku=2007040006). Bohužel už dlouho nenapsal jak je s další stavbou daleko...
Dále je možné najít návod od Keby na stavbu MoNaKo I., kde je také popsána jeho kartonová stavba včetně fotek z postupu...
Nicméně.
Z knihařského kartonu (nestačí to stavět ze čtvrtky, papír musí mít taky nějakou pevnost) stavěl Seveřan svého Gogora (viz jeho reportáže portal/view.php?cisloclanku=2007040006). Bohužel už dlouho nenapsal jak je s další stavbou daleko...
Dále je možné najít návod od Keby na stavbu MoNaKo I., kde je také popsána jeho kartonová stavba včetně fotek z postupu...

NeJaToD team
- petr hájek
já také nejsem laminátník, když to potřebuju většinou si to dám olaminovat tam kde to umí (pokud máš kamaráda s leteckomodelářskou výrobou urečitě to pro tebe udělá též) a pokud jde o malé laminace jde to a dost dobře jen je třeba místo okecávání vzít do ruky materiál a prostě to udělat....... za dobu psaní podobných nesmyslných polemik o papírových lodích by byl trup olaminován minimálně ve 3 vrstvách včetně vybroušení mezi jednotlivými vrstvami.
Papír je dobrý materiál , ale né na trupy lodí bez olaminovaného či napuštěného povrchu a obě technologie jsou materiálem stejné a pracností též.
Pro mě je hlavní také vzhled a výdrž modelu a vytvářet lodičku na 3 sezony mi přijde poněkud podivné a hlavně drahé.
Papír je dobrý materiál , ale né na trupy lodí bez olaminovaného či napuštěného povrchu a obě technologie jsou materiálem stejné a pracností též.
Pro mě je hlavní také vzhled a výdrž modelu a vytvářet lodičku na 3 sezony mi přijde poněkud podivné a hlavně drahé.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pokud se s papírákem člověk vyhraje, vydrží víc něž 3 sezóny. Dobré je mezi vrstvy papíru vložit gázu. Po letošní výměně lékarníček je jí všude dost. Nechat to na topení pořádně vyschnou a pak stačilo natřít naředěným epoxidem. Jen dávat pozor, aby to zůstalo v ose. Jako děcka jsme si stavbou pěkně vyhrály a nemuseli nic schánět na stavbu. Na nástavby to taky není špatný způsob.
Vašek
a čím ředíš epoxid?
dik Pavel
dik Pavel
- petr hájek
já ředím epox lihem a nebo acetonem , lze použít i C6000 ale je to pomalejší co do odpařování.
pokud má být zacován polystyren uvnitř lze použít pouze ten líh , je ale dobré(nepíšu nutné , ale já to za nutné považuji) z lihu dostat vodu líh je totiž hygroskopický a dokáže do sebe nasát hodně vody už jen tím že ve flašce stojí ve vlhké místnosti.
Voda v lihu , může způsobit nechtěné mléčné zbarvení epoxu a také uplnou změnu vlastností týkajících se pevnosti i tuhnutí.
Rada :
líh zbavíš vody vyžíhanou modrou skalicí , ta když ji necháš v troubě na nejvyšší stupen zcela změní barvu z modré na bílou (- nebude se z ní odpařovat nic jedovatého, neboj , jen voda) , když tuto vyžíhanou skalici po zchladnutí nasypeš do lihu , opět se zbarví do modra , zcedíš a postup pakuješ dokud skalice v lihu nasypaná nezůstane bílá, zcedíš a je hotovo.
PAK MÁŠ LÍH VHODNÝ K POUŽITÍ PRO ŘEDĚNÍ EPOXŮ
pokud má být zacován polystyren uvnitř lze použít pouze ten líh , je ale dobré(nepíšu nutné , ale já to za nutné považuji) z lihu dostat vodu líh je totiž hygroskopický a dokáže do sebe nasát hodně vody už jen tím že ve flašce stojí ve vlhké místnosti.
Voda v lihu , může způsobit nechtěné mléčné zbarvení epoxu a také uplnou změnu vlastností týkajících se pevnosti i tuhnutí.
Rada :
líh zbavíš vody vyžíhanou modrou skalicí , ta když ji necháš v troubě na nejvyšší stupen zcela změní barvu z modré na bílou (- nebude se z ní odpařovat nic jedovatého, neboj , jen voda) , když tuto vyžíhanou skalici po zchladnutí nasypeš do lihu , opět se zbarví do modra , zcedíš a postup pakuješ dokud skalice v lihu nasypaná nezůstane bílá, zcedíš a je hotovo.
PAK MÁŠ LÍH VHODNÝ K POUŽITÍ PRO ŘEDĚNÍ EPOXŮ
Když to vše čtu, tak mě to hlava nebere. Loď z papíru? Na to mám možná někde doma návod, je to taková ta skládačka jek se A4 papír přehybá tak, až z toho vznikne loď, jooo to je dobrej nápad, bude to hezká loďka.
))) No koment.
Ředit epoxid je možnost, ale naprosto nevhodná. ředěním epoxid měn vlastnosti, pak vznikají další diskuze o tom, proč nezatvrdnul epoxid či podobně..Je to sice možnost, ale asi jako poslední...to mluvím ale za mě.
Stačí když epoxid zahčeješ, ne moc dlouho a ne moc na vysokou teplotu, tak na 40 stupňů, jinak ti to schoří. Hlavně jen chvilku. To poznáš až ti to ztekutí. Pak je to sice fofr, ale dá se to, záleží co člověk má za epoxid, u mě je to bez problému, a stihnu vše olaminovat.
Proboha a jen ne ten papír, už jsme to zde někde psal, tím se zatápí, ne staví loď. To raději klasiku špejle než tohle.. Jak píše Patr Hájek, je to na 3 sezony, pak to bude dělat krásné věci.
Ředit epoxid je možnost, ale naprosto nevhodná. ředěním epoxid měn vlastnosti, pak vznikají další diskuze o tom, proč nezatvrdnul epoxid či podobně..Je to sice možnost, ale asi jako poslední...to mluvím ale za mě.
Stačí když epoxid zahčeješ, ne moc dlouho a ne moc na vysokou teplotu, tak na 40 stupňů, jinak ti to schoří. Hlavně jen chvilku. To poznáš až ti to ztekutí. Pak je to sice fofr, ale dá se to, záleží co člověk má za epoxid, u mě je to bez problému, a stihnu vše olaminovat.
Proboha a jen ne ten papír, už jsme to zde někde psal, tím se zatápí, ne staví loď. To raději klasiku špejle než tohle.. Jak píše Patr Hájek, je to na 3 sezony, pak to bude dělat krásné věci.
Ale tadeto asi cesta nevedie.......
eště k tomu ředěni epoxydu jak napsal Petr može byt i technický líh z benzínem
- petr hájek
já používám obyčejný denaturák z drogerie v oranžové litrovce
čím je denaturovanej nevím jistě , ale ten benzím bych se bál
obvykle mi dělá gumové efekty pokud použiju technický benzin při mytí od epoxu
čím je denaturovanej nevím jistě , ale ten benzím bych se bál
obvykle mi dělá gumové efekty pokud použiju technický benzin při mytí od epoxu
- Pepa Darvaš
Nevím proč chceš ten epoxid ředit.Pokud chceš napouštět ,napouštěj nitrolakem.Ta pryskyřice se skládá z nějakých složek které do sebe zapadají jako ozubená kola s určitým modulem.Zkus vyměnit jedno kolečko s jiným modulem.Chvíli to taky pojede.Pokud někdo ty složky zkouší v laboratoři určitě nepočítá s tím, že to bude někdo ředit.
Pepo, víš že lidem člověk může radit 10x a pak jde a stejnak to udělá po svém, také jsem to tu psal, ředit epoxid je blbost, jde to nahřát, tím to bude hodně hřidké, ale ne to ředit ředidlem a podobně...
Tedy to tu píšou už dva lidi co laminujou tedy to asi je o pravdě...
Tedy to tu píšou už dva lidi co laminujou tedy to asi je o pravdě...
Pepa Darvaš píše:Nevím proč chceš ten epoxid ředit.Pokud chceš napouštět ,napouštěj nitrolakem.Ta pryskyřice se skládá z nějakých složek které do sebe zapadají jako ozubená kola s určitým modulem.Zkus vyměnit jedno kolečko s jiným modulem.Chvíli to taky pojede.Pokud někdo ty složky zkouší v laboratoři určitě nepočítá s tím, že to bude někdo ředit.
- Morpheus141
Používám ředěný epoxid i mimo modelařinu .... napouštěl jsem s tím konferenční stolek, stejně jako venkovní věci ....... oproti nitrolaku je tvrdší a tudíž méně náchylný na poškrábání. Merimaceku to že něco nepoužíváš nebo neznáš ještě neznamená že je to špatně. I tohle je o pravdě .......
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Modelařina je věcí kompromisu. Jestli chci mít loď kvalitní tak nebudu přemýšlet o papíru nebo přeližce z bedniček. Naředěný epoxit se dával jako impegrace a byl lepší než fermež (na papír).
Vašek
ne že by sem se chtěl laminování vyhýbat ale no stala se mi nepříjemná věc když sem přeléval tvdidlo do kapek tak sem si řekl že to udělám stříkačkou (to byl dost blbý nápad
) tak nětastříkačka bouchla naštěstí z toho byl jen zánět očních spojivek a rohovek nebyt mého táty byl sem slepý no je to už nějakých 20 let ne že bych nechtěl dělat sepoxydem jen vam chcu říct abyste to ze stříkačkou neskoušeli vím ste tu samí mazáci ale já to sem píšu pro začátečníky
jak říká vašek ano chtěl sem ten epoxyd ředit protože sem si řekl že bych stím mohl napouštět balzu na lodi
jak říká vašek ano chtěl sem ten epoxyd ředit protože sem si řekl že bych stím mohl napouštět balzu na lodi
Namiesto toho radiť začiatočníkom nepoužívať epoxi by bolo rozumnejšie napísať niečo o ochranných okuliaroch a rukaviciach keby to bol taký problém tak dnes jazdia hliníkové F1 a nie z uhlíkových kompozitov a pozri sa na modernú leteckú výrobu z čoho asi robia epoxi je špičkový materiál a ako každý materiál potrebuje dodržať správnu technológiu to na margo toho riedenia a hlavne bezpečnostné predpisy týkajúce práce z chemikáliami laminujem už 40 rokov a stále mám oči v poriadku a ruky tiež a od začiatku používam na odmeriavanie tužidla injekčnú striekačku je to najpresnejšia lacná pomôcka nemá každý na laboratórne váhy po kontrole v ozajstnom labáku odchylka bola 1až2percentá. A na záver rada pre začiatočníkov nepočúvajte rady bezprstých stolárov ani slepých chemikov najlepšie vám poradí priamo výrobca daného materiálu ukladá mu to zákon platí to na celom svete tak ČR by nemala byť výnimkou ku každej živici musí byť TECHNICKÝ LIST tam je presne popísané na čo ja daná živica vhodná a ako sa má spracovať laminovaniu zdar P.Mikulka
Nevím co jsi měl za stříkačku a tvrdidlo, ale používám stříkačky pro dávkování prysyřice i tvrdidla a pak i pro přesné umístění epoxu při lepení a nikdy žádnž problém nebyl. Samozřejmě je používám pro míchání menšího množství, např pro to lepení nebo vyplňování otvorů. Pokud jsem laminoval, tak jsem složky dávkoval s váhou.
Používám pryskyřici H1000 a tvrdidlo H20 (nejsem si ale uplně jistý označením) od Havla. Nikdy jsem laminování neměl rád, ale dá se to parkrát za rok přežít
Používám pryskyřici H1000 a tvrdidlo H20 (nejsem si ale uplně jistý označením) od Havla. Nikdy jsem laminování neměl rád, ale dá se to parkrát za rok přežít

NeJaToD team
Z vlastnej skúsenosti ti poviem,ze laminovania sa báť netreba.Ťiež som kedysi vymýšlal rôzne konštrukcie aj papierové no najviac sa mi osvedcilo laminovanie teraz ak robím trup tak už iba laminovaním a to niesom žiaden mazák stále sa učím nové veci a každy další výrobok je o niečo lepší.A taký jednoduchý návod ako si zarobiť laminát do plechovky alebo niečoho podobného si odlejem asi do 1cm výšky lamin. epoxid do dalšej menšej nádobky napr. z obalu zo smotany do kávy dám tužidlo asi tak do štvrtiny.Teraz to už nalievam priamo až kým mi to neurobí v laminate kruh s priem. cca 15-20mm zamiešam a môžem robiť doteraz som nemal žiaden problém vždy to pekne vytvrdlo a všetko bolo v poriadku.
Jenom abych ujasnil, nechci se hádat!
Já už toho vyzkoušel tolik, že psát že něco nepoužívám či neznám je asi hloupost, protože trup z papíru byla má první loď, pamatuji si jí dodnes. Ovšem tvrdit že se epoxid ředí no to se mi ježí chlupy na ruce, je to blbost, ten kdo laminuje a něco o tom ví, tak ví že je to blbost a jak zde psal Pepa Darvaš s ozubenými koly, má pravdu, tím se změní vlastnosti epoxidu, nic víc. Pak tu bude gumové nebo to nevytvrdne nikdy. Laminováním se živím, tedy asi o tom něco vím...
Já už toho vyzkoušel tolik, že psát že něco nepoužívám či neznám je asi hloupost, protože trup z papíru byla má první loď, pamatuji si jí dodnes. Ovšem tvrdit že se epoxid ředí no to se mi ježí chlupy na ruce, je to blbost, ten kdo laminuje a něco o tom ví, tak ví že je to blbost a jak zde psal Pepa Darvaš s ozubenými koly, má pravdu, tím se změní vlastnosti epoxidu, nic víc. Pak tu bude gumové nebo to nevytvrdne nikdy. Laminováním se živím, tedy asi o tom něco vím...
Morpheus141 píše:Používám ředěný epoxid i mimo modelařinu .... napouštěl jsem s tím konferenční stolek, stejně jako venkovní věci ....... oproti nitrolaku je tvrdší a tudíž méně náchylný na poškrábání. Merimaceku to že něco nepoužíváš nebo neznáš ještě neznamená že je to špatně. I tohle je o pravdě .......
- Karolinus I
Už jsen to déle nevydržel číst Vaše spory tak se musím ozvat.Merrimack píše:Jenom abych ujasnil, nechci se hádat!
Já už toho vyzkoušel tolik, že psát že něco nepoužívám či neznám je asi hloupost, protože trup z papíru byla má první loď, pamatuji si jí dodnes. Ovšem tvrdit že se epoxid ředí no to se mi ježí chlupy na ruce, je to blbost, ten kdo laminuje a něco o tom ví, tak ví že je to blbost a jak zde psal Pepa Darvaš s ozubenými koly, má pravdu, tím se změní vlastnosti epoxidu, nic víc. Pak tu bude gumové nebo to nevytvrdne nikdy. Laminováním se živím, tedy asi o tom něco vím...Morpheus141 píše:Používám ředěný epoxid i mimo modelařinu .... napouštěl jsem s tím konferenční stolek, stejně jako venkovní věci ....... oproti nitrolaku je tvrdší a tudíž méně náchylný na poškrábání. Merimaceku to že něco nepoužíváš nebo neznáš ještě neznamená že je to špatně. I tohle je o pravdě .......
Celý problém bude asi v lidech. pokud někdo do deci epoxu naleje litr ředídla, ta je to něco jiného, než když se to provede obráceně. Vše má svoji mez. Epoxy 1200 jsem ředil už před téměř 50-ti lety a guma z toho byla jen do počtu prstů jedné ruky. Je fakt, že posledníh cca 5 let používám epox od Havla řady LH xxx. Je dokonce o trochu levnější.
A je To . . . .!
Já bych to schrnul: Neředit, neředit, neředit. neředit. neředit. Kdo si to chce ozředit, ať si ro rozředí, ryskovat může. Je to každého věc, od toho myslím je forum, aby si každý pak udělal z rad závěr sám.
Je to jedno zda se tam dá málo či hodně, nepatří to tam. Epoxid 1200 je lepidlo. Ne laminační pryskyřice. Je hustý, ovšem stačí to zahřát, už jsem to tu psal, proč to tedy ředit a ryskovat. Zahřátím to více skapalní a je hotovo. Nechci to tu psát 10x. Já ani moc nechápu proč něco napouštět, co to bude mít za efekt, to že papír se napustí, ten papír bych tam vůbec nedával, k čemu???? Je tam na nic. Jen problém, nic víc. Toto vyřeší trhačka, já tak dělám jednokusovou výrobu, vše je pak hladké a perfektní. Nic složitého, koho to zajimá, napíšu mu odkazy na materiál a klidně i postup, protože toto se fakt nedá už číst, je to historie.Chápu že někteří neznají laminování, ale když se jedná o jeden kus, tak si stačí nechat poradit. Místo toho aby sem člověk posílal rady, tak se začne každý čertit.
Je to jedno zda se tam dá málo či hodně, nepatří to tam. Epoxid 1200 je lepidlo. Ne laminační pryskyřice. Je hustý, ovšem stačí to zahřát, už jsem to tu psal, proč to tedy ředit a ryskovat. Zahřátím to více skapalní a je hotovo. Nechci to tu psát 10x. Já ani moc nechápu proč něco napouštět, co to bude mít za efekt, to že papír se napustí, ten papír bych tam vůbec nedával, k čemu???? Je tam na nic. Jen problém, nic víc. Toto vyřeší trhačka, já tak dělám jednokusovou výrobu, vše je pak hladké a perfektní. Nic složitého, koho to zajimá, napíšu mu odkazy na materiál a klidně i postup, protože toto se fakt nedá už číst, je to historie.Chápu že někteří neznají laminování, ale když se jedná o jeden kus, tak si stačí nechat poradit. Místo toho aby sem člověk posílal rady, tak se začne každý čertit.
Chyba, papier na kašírovanie sa má natrhať.Zyrtec MT píše:Kasirovanie: upne jednoduche a lacne ale pracne. Na pasiky nastrihany papier alebo rovno papierovu lepiacu pasku lepit vo vrstvach. Kazdu vrstvu pod inym uhlom dobre nasytit lepidlom, akakolvek disperzia. Jednotlive pasiky je potreba lepit tesne vedla seba. Pouziva sa neparny pocet vrstiev. Pred brusenim odporucam nainpregnovat nitrolakom niekolko X
Ako priklad uvediem: Trupova gondola na lietadlo- dlzka 45 cm vyska 4 cm sirka 2,5 cm kasirovane na polystyren + dve preglejkove prepazky 7 vrstiev lepiacej pasky vyleptany polystyren Lieta do dnes pevnost dostatocna na pikovanie rovno do zeme.

Tato fotka ukazuje, že to může bez laminování popraskat. Je to plaňkované smrkovými lištami. Může to prasknou v místě spoje lišt nebo když je to dobře slepené, praskne to uvnitř lišty. Tady se praskalo mezi lištama. Fotka se moc nepovedla, praskliny jsou ty světlé vodorovné čáry, je jich tam hodně. Některé se objevily až po seškrábání.
Stáří trupu 4 roky.
Opakuju, že to může popraskat, ne že to vždycky popraská. Mám i nepopraskané kousky bez laminování.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9 Odpovědi
- 39002 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kartonist
-
- 30 Odpovědi