Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Polystyrenový a papírový trup

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
paplik

Re: Polystyrenový a papírový trup

Příspěvek od paplik »

ahojte chtěl bych vědět čím mám potahnout polystyrenový trup jakým tmelem případně čím abych to mohl potom vybrousit dík
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Možností máš víc.Určtě tady na fóru bude víc postupů jen je najít.Já bych to olaminoval epoxidovou pryskyřicí a tkaninou 110 a 160 g.Taky je možné to potáhnout celý novinovým papírem tzv. kašírovat to.Lepidlo na tapety a noviny na proužky nastříhaný a můžeš lepit.Nechat vyschnout a vybrousit.
ik33

Příspěvek od ik33 »

Skús sádrou. Ak to chceš len ako formu tak sádra je ideálna. Vieš naniesť naraz hrubú vrstvu a perfektne sa brúsi.
carrot

Příspěvek od carrot »

Pokud to chceš jen na vyrovnání nerovností před laminováním, tak já na to používám šlehaný tmel ONETIME. K dostání ve stavebninách, nebo bau-marketech. Má tu výhodu, že při broušení ubývá přibližně stejně, jako polystyren...Pak trup nakašíruju průhlednou lepící páskou bez potisku a můžu laminovat...

carrot
paplik

Příspěvek od paplik »

s tím papírem je to zajimavé to se potom natře nitrolakem a nějakým tuhým lakem nakonec? laminovat nechcu vlastně chtěl sem to vědět pro kámoše já dělám lodě jen laminátové potreboval bych nějaký tmel který na to nanesu vybrousím a možu jezdit
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Pepa Darvaš: mám už hotové plováky z polystyrenu na trimaran, dnes chci objednávat pryskyřici a tkaninu, ale po přečtení tvého příspěvku o tzv. kašírování z novin a lepidla uvažuji o jiném postupu, chápu to správně, že plovák z polystyrenu olepím tak jak píšeš a po vyschnutí to bude tvrdé a možné brousit? To bych pak mohl koupit jen tkaninu cca. 30gr./m2 jen na takovou skořepinu, nebo né?
Pepa Darvaš

Já nemám takové zkušenosti jako třeba SH Sva´ta to dělá běžně.Zkus jeho nick třeba ti poradí obsáhleji než já.
Budulman

Příspěvek od Budulman »

ok, napsal jsem mu, díky
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Kasirovanie: upne jednoduche a lacne ale pracne. Na pasiky nastrihany papier alebo rovno papierovu lepiacu pasku lepit vo vrstvach. Kazdu vrstvu pod inym uhlom dobre nasytit lepidlom, akakolvek disperzia. Jednotlive pasiky je potreba lepit tesne vedla seba. Pouziva sa neparny pocet vrstiev. Pred brusenim odporucam nainpregnovat nitrolakom niekolko X

Ako priklad uvediem: Trupova gondola na lietadlo- dlzka 45 cm vyska 4 cm sirka 2,5 cm kasirovane na polystyren + dve preglejkove prepazky 7 vrstiev lepiacej pasky vyleptany polystyren Lieta do dnes pevnost dostatocna na pikovanie rovno do zeme.
Ako sa vola najznamejsie vychodniarske lepidlo ............................... ?

PRIONDZIM :)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kašírování novinovým papírem lepeným Herkulesem nebo jiným disperzním lepidlem (někdo používá i hnědé papírové lepící pásky - ty co se navhčí a pak přilepí) se používá pro srovnání kopyta před vlastní laminací a pro snadnější vyndání polysturenového vnitřku. sám o sobě nemá žádnou pevnostní funkci a rozhodně nelze trup polepit novinami a dát do vody a používat...
trup se olaminuje normálně jako bez kašírování, pak se vyndá polystyrenové jádro a vnitřek trupu bude hladký (epox nezateče dovnitř polystyrenu) navíc vnější strana trupu bude taky hladší, takže není potřeba tolik tmelit a brousit
Obrázek
NeJaToD team
paplik

Příspěvek od paplik »

s laminem nedělám moc rád dycky se všecno zalepí a mocmi to nejde dělá mi to vlnky ale s papírovou páskou mám zkušeností až moc kdyby ste někdo chtěli poradit dělal jsem dřív rakety je to lévné a lehké (kdo umí má to 2x rychlej)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Ivvo píše:kašírování novinovým papírem lepeným Herkulesem nebo jiným disperzním lepidlem (někdo používá i hnědé papírové lepící pásky - ty co se navhčí a pak přilepí) se používá pro srovnání kopyta před vlastní laminací a pro snadnější vyndání polysturenového vnitřku. sám o sobě nemá žádnou pevnostní funkci a rozhodně nelze trup polepit novinami a dát do vody a používat...
trup se olaminuje normálně jako bez kašírování, pak se vyndá polystyrenové jádro a vnitřek trupu bude hladký (epox nezateče dovnitř polystyrenu) navíc vnější strana trupu bude taky hladší, takže není potřeba tolik tmelit a brousit
musím uvést na pravou míru ,
novinový papír -myslím starý typu rudé právo , né lesklý jako na blesku- lze napouštět zředěným epoxem stejně jako balzu či jiné měké dřevo , takže pak lze i takto kašírovaný trup provozovat jako hotový výrobek ,ALE PŘIJDE MI TO JAKO KROK ZPĚT PŘI DNEŠNÍCH MOŽNOSTECH MATERIÁLŮ.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

Zyrtec MT píše:Kasirovanie: upne jednoduche a lacne ale pracne. Na pasiky nastrihany papier alebo rovno papierovu lepiacu pasku lepit vo vrstvach. Kazdu vrstvu pod inym uhlom dobre nasytit lepidlom, akakolvek disperzia. Jednotlive pasiky je potreba lepit tesne vedla seba. Pouziva sa neparny pocet vrstiev. Pred brusenim odporucam nainpregnovat nitrolakom niekolko X

Ako priklad uvediem: Trupova gondola na lietadlo- dlzka 45 cm vyska 4 cm sirka 2,5 cm kasirovane na polystyren + dve preglejkove prepazky 7 vrstiev lepiacej pasky vyleptany polystyren Lieta do dnes pevnost dostatocna na pikovanie rovno do zeme.
I TADY JE TŘEBA TROŠKU UPŘESNIT NELZE POUŽÍT JAKOUKOLI DISPERZI NĚKTERÉ JSOU I PO ZASCHNUTÍ PRUŽNÉ AŽ MĚKKÉ TŘEBA DISPERZE d412 KTERÁ JE ZCELA SAMOLEPKOVÉHO TYPU. DOPORUČIL BYCH NĚJAKOU RYCHLETVRDOUCÍ NÁBYTKÁŘSKOU DISPERZI OSOBNĚ POUŽÍVÁM d520 KTERÁ PO ZASCHNUTÍ PŘI LOMU VYTVOŘÍ STŘEPY OSTRÉ JAKO SKLO.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

petr hájek píše:
Ivvo píše:kašírování novinovým papírem lepeným Herkulesem nebo jiným disperzním lepidlem (někdo používá i hnědé papírové lepící pásky - ty co se navhčí a pak přilepí) se používá pro srovnání kopyta před vlastní laminací a pro snadnější vyndání polysturenového vnitřku. sám o sobě nemá žádnou pevnostní funkci a rozhodně nelze trup polepit novinami a dát do vody a používat...
musím uvést na pravou míru ,
novinový papír -myslím starý typu rudé právo , né lesklý jako na blesku- lze napouštět zředěným epoxem stejně jako balzu či jiné měké dřevo , takže pak lze i takto kašírovaný trup provozovat jako hotový výrobek ,ALE PŘIJDE MI TO JAKO KROK ZPĚT PŘI DNEŠNÍCH MOŽNOSTECH MATERIÁLŮ.
To je jasné, pokud použiješ epox, tak jím můžeš napustit balsový trup a taky nemusíš laminovat. Doplňoval jsem spíše informaci o kašírování, kterou uváděl jako příklad Pepa:
Pepa Darvaš píše:Taky je možné to potáhnout celý novinovým papírem tzv. kašírovat to.Lepidlo na tapety a noviny na proužky nastříhaný a můžeš lepit.Nechat vyschnout a vybrousit.
lepidlo na tapety ani disperzní Herkules provoz modelu ve vodě nevydrží aniž by byla vrstva novin následně přelaminována epoxem a tkaninou...
Obrázek
NeJaToD team
carrot

Příspěvek od carrot »

teď nevím, o co jde...první otázka směřovala na tmelení polystyrenu..všichni jsme to pochopili tak, že jde o přípravu kopyta pro laminování...pokud to je o něčem jiném,tak jsou naše rady mimo...ale znovu se podělím o rady ohledně výroby LAMINÁTOVÉHO TRUPU....defekty polystyrenového kopyta dotmelím šlehaným tmelem, potom polepím trup izolačkou bez potisku(pryskyřice se nespojí s kopytem) a laminuju...Díky izolačce není problém mechanicky odstranit polystyren z hotovýho trupu...zbytek vyleptám acetonem....

pokud jsem správně nepochopil otázku, tak se omlouvám....

carrot
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

carrot píše:teď nevím, o co jde...první otázka směřovala na tmelení polystyrenu..všichni jsme to pochopili tak, že jde o přípravu kopyta pro laminování...pokud to je o něčem jiném,tak jsou naše rady mimo...ale znovu se podělím o rady ohledně výroby LAMINÁTOVÉHO TRUPU....defekty polystyrenového kopyta dotmelím šlehaným tmelem, potom polepím trup izolačkou bez potisku(pryskyřice se nespojí s kopytem) a laminuju...Díky izolačce není problém mechanicky odstranit polystyren z hotovýho trupu...zbytek vyleptám acetonem....

pokud jsem správně nepochopil otázku, tak se omlouvám....

carrot
Kašírování je také jeden ze způsobů jak vyrovnat polystyrenové jádro před laminováním. Jinak to tvé polepení izolepou je také kašírování ;)

(Kašírování (z franc. cacher= zakrývat) je trvalé spojení několika vrstev stejných nebo rozdílných materiálů, kterým se má vytvořit na povrchu ochranná nebo dekorativní vrstva a zlepšit užitné vlastnosti.)
Obrázek
NeJaToD team
paplik

Příspěvek od paplik »

tos dobře nepochopil protože sem se ptal jestli by to šlo otmelit a vyrazit s tím na vodu jako tohle portal/view.php?cisloclanku=2008010012 nevíte čím je to potahlé?
jaroj

Příspěvek od jaroj »

paplik píše:tos dobře nepochopil protože sem se ptal jestli by to šlo otmelit a vyrazit s tím na vodu jako tohle portal/view.php?cisloclanku=2008010012 nevíte čím je to potahlé?
stačí číst :-)
...Použil jsem epoxydovou pryskyřici Letoxit PR 102 M a skelnou tkaninu o hustotě 110 g/m2.....
no a obr. z galerie:
portal/_Clanky2008/ExpValLod/slides/17.html
Zachovejte paniku :-)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

paplik píše:tos dobře nepochopil protože sem se ptal jestli by to šlo otmelit a vyrazit s tím na vodu jako tohle portal/view.php?cisloclanku=2008010012 nevíte čím je to potahlé?
Pokud chceš s něčím na vodu, tak to musí mít nesmáčivý povrch, jinak to dlouho nevydrží. Měl jsi tedy položit otázku přesněji. Protože pak i rady o použití sádry nebo tmelu byly špatné. Sádra i ten šlehaný tmel do sebe vodu natáhnou. Všechny toto tmely musíš následně potáhnout vrstvou která k nim nepustí vodu = olaminovat...

Je sice možnost jen to přelakovat, ale pokud poté přejedeš nějaký kámen, nebo nešetrněji narazíš do mola, tak lak praskne a voda se dostane pod něj...
Obrázek
NeJaToD team
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek
K tomuto obrázku je připsaný text: Tenhle krasavec je celý vyrobený z papíru.

Myslíte si, že je ten trup olaminovaný? Přemýšlím nad tím už delší dobu, při vydání toho článku mně nadchla stavba plovoucí lodě celé z papíru.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Nemusí být olaminovaný. Např. keba, já i další stavěli MoNaKo I. celé z papírového kartonu, který byl následně důkladně impregnován proti vodě (napuštěn lakem, epoxem a poté ještě několikrát přelakován). S takovou lodí jsem odjezdil 4 ročníky soutěží TT a drží doteď.
Obrázek
NeJaToD team
jaroj

Příspěvek od jaroj »

President Masaryk od Keby: https://www.mo-na-ko.cz/lode-CsMM.htm je též z papíru
Zachovejte paniku :-)
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

A co kdyby se na první jednu nebo dvě vrstvy použil Herkules a potom nějaké jiné tvrdší (brousitelnější) vodostálé lepidlo?
petr hájek

no když už vymýšlíme krkolomné způsoby ....... tak zkuste povrch papíru potáhnout nažehlovací folií pro potahy leteckých modelů...... to je taky způsob proč to dělat jednoduše s laminátem kdž to jde jinak-složitě ;):D:rolleyes:
Pepa Darvaš

Chlapi přestaňte vymýšlet neustálé nové technologie a držte se rad, co vám tady ty lidi radí.Jestli-že chceš model na vodu musíš to olaminovat.Stačí celý třeba polystyrenový trup dát na nějakou podložku aby byly kraje modelu volné dejme tomu tak deset cm .Já to dělám tak, že vžycky si na spodek, vlastně vrch modelu (palubu) nalepím obdelníkový hranol taky z polystyrénu a celý model ještě přilepím k desce aby se to nehýbalo.Pak použiju epoxidovou pryskyřici, která příliš nesmrdí a nemusí se spěchat , takže by se to nechalo dělat i v obýváku.Celý model nejdříve natřu tou pryskyřicí a pak na ní položím celý kus tkaniny 110-160 g a začnu tupovat.Nenatírám protože pak se z tkaniny dostávají tzv.cucky který vadí v další práci a jde je blbě odstranit.Takže tupuji celý trup .Tam kde se model lomí, nebo je nějaký těžší úhel nastřihnu a znovu tupuji.Pokud se stane, že se to někde shrne chytnu konec tkaniny a natánu.Tyhle látky jsou většinou poddajné, taže se to hezky vyšponuje.Dám tři trstvy, někdy čtyři ,záleží na složitosti trupu.Také tam, kde je ostrý úhel dodělávám ještě krátkým kouskem tkaniny .Pak už jen stačí nechat pořádně vyschnout a brousit.Většinou je to tak, že se jedna vrstva obrousí.Celý model potáhnu polyesterovým tmelem a znovu brousím.Většina tmelu se obrousí, takže tmel zůstane jen v nerovnosti modelu.Vytmelím ještě větší nerovnosti .Brousím papírem na dřevo třeba 100 zrnitostí.Pak celý model přestříkám plničem.Je to připravený na finiš.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“