Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lakování,barvení,stříkání - prostě barevná úprava!

Jak postupovat při...
cobra

Re: Lakování,barvení,stříkání - prostě barevná úprava!

Příspěvek od cobra »

Zdravím všechny,
Nedávno jsem zakoupil novou stříkací pistoli (air brush) "SUMAKE" SB-1101.Jde mi o to jakou náhradu lze použít když nemám kompresor.Někde jsem četl,nebo slyšel,metodu že je možné stříkat i s pomocí,pouze tlak.zásobníku!Po vyčerpání vzduchu je opět možné jej zase naplnit.Já sice kompresor mám,ne doma!On je to totiž pořádný macek a obávám se že balkón nepřifouknu :!: A již mě nebaví pořád jezdit na barák.No mám sice v plánu koupit či vyrobit něco menšího ale zatím je to pro mne hudba budoucnosti.Takže jestli máte nějaké poznatky prosím pište.Díky :idea:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Milan Černý píše:Zdravím všechny,
Nedávno jsem zakoupil novou stříkací pistoli (air brush) "SUMAKE" SB-1101.Jde mi o to jakou náhradu lze použít když nemám kompresor.Někde jsem četl,nebo slyšel,metodu že je možné stříkat i s pomocí,pouze tlak.zásobníku!Po vyčerpání vzduchu je opět možné jej zase naplnit.Já sice kompresor mám,ne doma!On je to totiž pořádný macek a obávám se že balkón nepřifouknu :!: A již mě nebaví pořád jezdit na barák.No mám sice v plánu koupit či vyrobit něco menšího ale zatím je to pro mne hudba budoucnosti.Takže jestli máte nějaké poznatky prosím pište.Díky :idea:

používám kompresor z vyřazené ledničky s cca 5 l mádrží ruský aerograf. Funguje to bezvadně a nedělá hluk.
cobra

Příspěvek od cobra »

Taky jsem nad tím přemýšlel,ale co olej v kompresoru?Mám pocit že filtr (třeba palivový pro auta)by to na nějaký čas vyřešil,ale je to malý prcek.Jak to máš vyřešené ty?A z čeho tlak.láhev? :shock:
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

kompresor z ledničky je dokonalý, olej z něj jde , ale dá se odchytit.
Používám k tomu skleničku naplněnou do1/2 vapexem skrz který proháním vzduch zároveň to odstraňuje i vodu.
Tu skleničku z auta jsem zkoušel ,ale vubec to nefungovalo,olejová mlha bezproblémů procházela po 2 minutách chodu.
Ještě k typu kompresoru - lepší než ty současné ve tvaru oválu jsou ty ze starých ,,CALEXEK" ve tvaru na bok postaveného,, kastrólu" , dávají sice o něco pomaleji ,ale více vzduchu .Hlavní rozdíl je ale uvnitř ty staré totiž mají kliku i píst přímo v oleji narozdíl od nových ,které jsou mazány rozprášeným olejem a soustrojí je nad hladinou.
S tím starším mohu stříkat bez zastavení stroje klidně i půl dne a jen se zahřeje zatím co ten novější se zadírá už po 30 minutách nepřetržitého chodu.
To jsou poznatky za posledních 15 let praxe a používání zásadně jen těchto kompresorů v malovýrobě.
Pistoli jsem si po zkušenostech s výdrží kupovaných ,raději vyrobil sám na principu fixírky , jediná dobrá kupovaná byl AEROGRAF.
Tlakovou nádobu nepoužívám mám totiž pistoli ,kde vzduch jde pořád a barva se pouští , to vše na 15metrové tenké silikonové hadici která svou pružností spolehlivě vyrovnává tlakové rázy od pístu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
cobra

Příspěvek od cobra »

[quote="petr hájek"]kompresor z ledničky je dokonalý, olej z něj jde , ale dá se odchytit.
Používám k tomu skleničku naplněnou do1/2 vapexem skrz který proháním vzduch zároveň to odstraňuje i vodu.
Tu skleničku z auta jsem zkoušel ,ale vubec to nefungovalo,olejová mlha bezproblémů procházela po 2 minutách chodu.
Ještě k typu kompresoru - lepší než ty současné ve tvaru oválu jsou ty ze starých ,,CALEXEK" ...

Dobrá rada,mámtakový pocit že půjdu navštívit sběrný dvůr.Akorát to bude horší s tím vapexem,sic je mi známo jak to funguje ,leč kde se to dá sehnat?A ještě ta sklenička je jak asi velká,a kolik snese než se náplň musí vyměnit?
petr hájek

vapex (nebo jak se to jmenuje dnes...) se dá sehnat od ochotného hasiče, používají ho na ropné,,katastrofy".
Sklenička je od dětské výživy nebo jiná co se dá dostatečně utáhnout aby tlak nevyrazil víčko(bohužel také zkušenost,ten vapex byl potom naprosto všude!!!!).Teď používám skleničku která má na vrchu odlitou přírubu z epoxydu a víčko -také z epoxydu se dvěma trubičkami je přišroubováno přes neoprenové těsnění 6 šrouby M5.
K těm trubičkám - ta od kompresoru jde až na dno skleničky, ta druhá končí nahoře a na ni je nasazen vzduchovací kámen pro akvária.Ten zabrání aby jemný prach z vapexu prošel do hadice k pistoli.
Náplň vydrží asi 20hodin stříkání a odhadem se do ní nasákne asi kávová lžička oleje-to je důležitý údaj neboť je třeba dodat stejné množství do kompresoru zpět.
Kdy je čas k výměně se pozná jednoduše tak, že vapex ve skleničce přestane vířit a vtvoří usazeninu s trychtýřem kolem přívodu.
K těm novinám a papírovým kapesníčkům , funnguje to , ale ne moc dlouho a při mé výrobě je to nespolehlivé, vždy začal olej procházet v polovině rozestříkané série a většinou jen tak trošku , že se to projevilo až při schnutí barvy, ta se jakoby rozestoupila na nastříkaném povrchu a způsobila v podstatě neopravitelný flek o průměru okolo 3 mm!!!!
Návštěvník

Milan Černý píše:Taky jsem nad tím přemýšlel,ale co olej v kompresoru?Mám pocit že filtr (třeba palivový pro auta)by to na nějaký čas vyřešil,ale je to malý prcek.Jak to máš vyřešené ty?A z čeho tlak.láhev? :shock:
Na tlakovou láhev lze použít i vyřazený hasící přístroj, ja mám tlakovou nádobu z vyřazeného mrazícího pultu (bohužel komresor nejel). Ta je opatřena amatérským tlakovým ventilem(pružinka kulička,stavěcí šroub)a tlakoměrem. To pro případ, že se použije stříkání s uzavíráním vzduchu na pistoli. Jinak vše funguje i bez nádoby.
Jinak vše bylo asi již řečeno o ostatních příspěvcích.
cobra

Příspěvek od cobra »

[quote="petr hájek"]vapex (nebo jak se to jmenuje dnes...) se dá sehnat od ochotného hasiče, používají ho na ropné,,katastrofy".

Tak jsem dnes (znásilnil) :D známého hasiče,a ten mne obdaroval pytlíkem VAPEXU,odloženou Calexku jsem zatím nepotkal ale ještě k tomu kamenu na vzduchování jemnější nebo hrubší? :shock: Ale řekl bych že hrubší,ten jemnější sotva profouknu h...u!Ale jinak všem díky za radu.Ještě k těm tlak.nádobám ,zjistil jsem že se prodávají od RCM Pelikán(pro plast.modeláře)ovšem cena za vzduch na jedno použití???????? 400 ml - 149,-Kč a 750 ml - 199,- Kč.To je nějaký luxus :evil:Ještě mne napadla jedna myšlenka, a to použití mini kompresoru (dohušťování pneumatik auta),napájení 12V se dá řešit stejnosměrným trafem,tlak cca 250 Psi,by měl být bohatě dostačující.Akorát výrobce udává max.10 min v běhu.Co jsem tak pozoroval tak většina ,se jich vyrábí v plastové skříni!Takže bych řekl že po 20 min.si dovedu představit jak asi ten superplast bude vypadat.Ovšem pořizovací cena okolo 200 - 350 Kč,není zas tolik.Kolega co jej má mi jej dnes předváděl,nutno dodat že asi výrobce ví proč pumpovat jen 10min.Když jde komp.naprázdno tak v pohodě při 20 min.,a teplota do 40 stupňů,tři zvyšování tlaku (huštění pneumatiky)teplota docela závratně roste (po 8 min.na tom neudrží člověk ruku)takže cca 55 stupňů.Dál jsme to již nezkoušeli :lol: Kolega by prý používal "kompík"dál. :evil: Tohle by se však mohlo vyřešit předřazeným ventilátorem,např.z PC??????Co Vy na to široká modelářská veřejnosti :?: :?: Málem bych zapomněl,tlakové rázy z "kompíku",jsou taky poměrně tvrdé!Ale zkusit se musí ;)
petr hájek

ten kámen opravdu takový co profouknu hu.., malý kompresor na pneu bych nepoužíval ,protože dělá šílenej rámus.
píšeš o plastovém obalu ,ale ten myslím není funkční jinak než vzhledově ,takže by tam nemusel být a tím by se to asi lépe chladilo.
cobra

Příspěvek od cobra »

ten kámen opravdu takový co profouknu hu.., malý kompresor na pneu bych nepoužíval ,protože dělá šílenej rámus.
píšeš o plastovém obalu ,ale ten myslím není funkční jinak než vzhledově ,takže by tam nemusel být a tím by se to asi lépe chladilo.
Ok- kámen již mám.A k tomu "kompíku",s tím hlukem máš pravdu ale není to zas tak hrozné.Je pravda že chladničky (komp.)jsou méně hlučné!Plastový obal je skutečně jen skořápka ale odstraňovat jej nebudu (včera jsem ho pořídil za 245,-Kč),dá se do něj poměrně snadno upravit větráček do PC o průměru 6 cm (cena 40,-Kč - taky mám).A pak to celé funguje jako ve větrném tunelu :D ,ventilátor jsem umístil těsně za motor,spustil a po dobu 20 min teplota nepřesáhla 35 stupňů,(v podstatě jsem všem členům rodiny napumpoval jízdní kola) :D Dnes se chystám na první opravdovou zkoušku ohněm 8)
Přema

Příspěvek od Přema »

Dříve jsem tím foukal loď.Takže vím,že po čase se sám vypne-je tam termopojistka,chvíli to trvá,než se odchladí,takže přídavný ventilátor není vůbez špatný nápad.Ale ten kravál je hrozný.Ty vzduchové rázy by šly vyřešit vmezeřením bantam.kola z rudlu(na 2,5atm)s dvěma ventilky mezi kompresor a pistoli.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Kompresor na pneu bych nepoužíval proto,že je jednoválec-má tedy velké pulzace na výstupu,mám komp.z ledničky na výstupu malou skleničku od výživy a přetlak.ventil nastavený na cca 1,8 at. Přebytečný vzduch prostě odfoukne,pistole Aerograf a Gabbert chodí zcela OK. A hlavně komp.z ledničky je zadara.
Aleš :D
cobra

Příspěvek od cobra »

Kompresor na pneu bych nepoužíval proto,že je jednoválec-má tedy velké pulzace na výstupu,mám komp.z ledničky na výstupu malou skleničku od výživy a přetlak.ventil nastavený na cca 1,8 at. Přebytečný vzduch prostě odfoukne,pistole Aerograf a Gabbert chodí zcela OK. A hlavně komp.z ledničky je zadara.
Aleš :D[/quote]

Přetlakový ventil - co je to zač.(výrobce,model)?Regulovatelný?PS:Hlučnost již neřeším,horší jsou ty tlakové rázy,a není mi zcela jasné to kolo z rudlu,2x ventilek (princip chápu ale kdo mi asi přivulkanizuje druhý ventilek :shock: ) :!: :!:
Návštěvník

[Přetlakový ventil - co je to zač.(výrobce,model)?Regulovatelný?PS:Hlučnost již neřeším,horší jsou ty tlakové rázy,a není mi zcela jasné to kolo z rudlu,2x ventilek (princip chápu ale kdo mi asi přivulkanizuje druhý ventilek :shock: ) :!: :!:[/quote]

Přetlakový nebo pojistný ventil typu "dodo". Trubka se sedlem, v ní kovová(nebo jiná) kulička , přitlačovaná do sedla pružinou, tlak pružiny, a tím potřebný tlak vzduchu se nastavuje stavěcím šroubem, zapoměl jsem na odfukovací otvor, v trubce za kuličkou musí otvor umožňující odfuk.
Návštěvník

Hňup píše:[Přetlakový ventil - co je to zač.(výrobce,model)?Regulovatelný?PS:Hlučnost již neřeším,horší jsou ty tlakové rázy,a není mi zcela jasné to kolo z rudlu,2x ventilek (princip chápu ale kdo mi asi přivulkanizuje druhý ventilek :shock: ) :!: :!:

Přetlakový nebo pojistný ventil typu "dodo". Trubka se sedlem, v ní kovová(nebo jiná) kulička , přitlačovaná do sedla pružinou, tlak pružiny, a tím potřebný tlak vzduchu se nastavuje stavěcím šroubem, zapoměl jsem na odfukovací otvor, v trubce za kuličkou musí otvor umožňující odfuk.[/quote]

P.S.: možná by šel použít pojistný ventil používáný na kotlích parních strojů pro modely, ale nevím.
cobra

Příspěvek od cobra »

Hňup píše:
[Přetlakový ventil - co je to zač.(výrobce,model)?Regulovatelný?PS:Hlučnost již neřeším,horší jsou ty tlakové rázy,a není mi zcela jasné to kolo z rudlu,2x ventilek (princip chápu ale kdo mi asi přivulkanizuje druhý ventilek :shock: ) :!: :!:

Přetlakový nebo pojistný ventil typu "dodo". Trubka se sedlem, v ní kovová(nebo jiná) kulička .....

Jo jo už chápu,po něčem se poohlédnu :rolleyes:
Přema

Příspěvek od Přema »

Automobilové ventilky-do lO Kč se dají koupit v kolech-šicích strojích-jsou na zašroubování s přírubama,není třeba něco vulkanisovat :lol:
Pojistný ventil-šel by z toho udělat také :) ;)
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Mám ventil ze starého postřikovače na stromky-jde štelovat,ty nové ne,
jinak se mrkni do prodejen s vzducho-nářadím.
Aleš :idea:
cobra

Příspěvek od cobra »

Automobilové ventilky-do lO Kč se dají koupit v kolech-šicích strojích-jsou na zašroubování s přírubama,není třeba něco vulkanisovat :lol:
Pojistný ventil-šel by z toho udělat také :) ;)
Tak tohle dost dobře nechápu :(
Já myslel že z duše,- toho kola mají být dva vývody,o ventilkách nebyla řeč.V podstatě jednou stranou nafukovat a z druhé odebírat. :?: :!: V tom případě jak jinak bych to na té duši udržel. :o
Přema

Příspěvek od Přema »

Pochopil jsi to dobře,na ty vývody bych použil tyto montovatelné ventilky,jistější,spolehlivější a pevnější spojení s duší.Navíc mají závity,které jdou použít.A jsou dimenzovány na tlaky i x násobně větší,než tlak v kole.
karaso

Příspěvek od karaso »

zatím jsem používal jenom štětec, ale nezkusil někdo pro tenhle účel nějaké silnější čerpadlo vzduchu pro akvaristy ? Tam žádný únik oleje nehrozí, většinou jde o čerpadlo na principu elektromagnetu, s gumovou membránou, které se dá pořídit za pár peněz...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Severan

Příspěvek od Severan »

V letošním modeláři 3/2006 byl návod na výrobu amat. kompresoru. Potřeba kompresor z lednice, pet lahev, ventilek a pár hadic. Tlak není potřeba mít velký, pokud stříkám agamy, tak mě stačí tlak do 0,8 A. Při větším vyběhne barva z nádoby jako nic :D .
Severan
cobra

Příspěvek od cobra »

Takže po delší době,mám již zcela jasno - tedy alespoň co se týče vhodného kompresoru.Předem všem děkuji za nápady a inspirace. :lol: Testování se zúčastnily 1.)kompresor z lednice (Zanussi), 2.)mini autokompresor (no name,asi "China -And partners")
Verze (1.) byla sestavena dle P.Hájka,tedy (kompresor,vapex,vzduch komínek).
Verze (2.) opět P.Hájek - doplněno o tlak.nádobu,tedy (komp.vapex,vzduch.kamínek+tlak.zásobník vzduchu.)
Verze (3.)vlastní ;) (minikomp.,chlazení z PC).
Verze (4.)vlastní (minikomp,chlazení z PC,zásob.vzduchu - duše R13).
Nežli se dostanu k samotnému hodnocení,musím podotknout že všemi způsoby se stříkat dá! :D Verze (1.) - velice kultivovaný,tichý chod (bohužel Calex to není,ale stále sháním),tlak vzduchu měkký a dostačující,tlak rázy jsou téměř neznatelné.Ve verzi (2.) - se zásobníkem velice kvalitní rovnoměrné stříkání.Tato verze ještě navíc upgradována o vložku (plast.filtr z vysavače),mezi vapex a vzduch.kamínek.Zamezuje turbulenci částic vapexu (je to jen pojistka - kamínek to asi stejně nepustí ven)!Použití verze (3.)-tlakové rázy jsou poměrně masivní,hlučnost po nějakém čase přestane vadit (člověk podstatně otupí hlukem "co řííkáááššš já tě neslyyyššším" :oops: .Stříkání nerovnoměrné,vzhledem k vyššímu tlaku i větší tlak.rázy!!Verze (4.) - obdobná jako 3.,ovšem s rozdílem v použití duše (tlak zásobník vzduchu),poměrně značně to odstraní vzduch.rázy.Rázem je stříkání mnohem lepší kultivovanější.Duše se skutečně vyplatí ;)
Zatím jsem nikde nepoužil tlak. ventil ale zřejmě i on najde své uplatnění :!:
Takže závěrem:TOP 4 - verze (1.) Takhle nějak jsem si to představoval. :D

PS:V zásadě se dá stříkat i jen za použití nafouknutého kola z auta – ale to již je nouze opravdu nejvyšší. :lol:
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Takže po delší době,mám již zcela jasno - tedy alespoň co se týče vhodného kompresoru.Předem všem děkuji za nápadya inspirace. :lol: Testování se zůčastnily 1.)kompresor z lednice (Zanusi), 2.)mini autokompresor (no name,asi "China end partners")
Verze (1.) byla sestavena dle P.Hájka,tedy kompresor,vapex,vzduch komínek.
Verze (2.) opět P.Hájek - doplněno o tlak.nádobu,tedy (komp.vapex,vzduch.kamínek+tlak.zásobník vzduchu.)
Kdo vyhrál?
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Takže po delší době,mám již zcela jasno - tedy alespoň co se týče vhodného kompresoru.Předem všem děkuji za nápadya inspirace. :lol: Testování se zůčastnily 1.)kompresor z lednice (Zanusi), 2.)mini autokompresor (no name,asi "China end partners")
Verze (1.) byla sestavena dle P.Hájka,tedy kompresor,vapex,vzduch komínek.
Kdo vyhrál?
]
Takže závěrem:TOP 4 - verze (1.) Takhle nějak jsem si to představoval.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“