Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

zavážecí člun pro rybáře

Zde rybáři mohou pokládat své dotazy ohledně zavážecích člunů či se chlubit vlastními konstrukcemi.
JuraSach

Re: zavážecí člun pro rybáře

Příspěvek od JuraSach »

Jako rybář jsem se zde vyjádřil několikrát k stavě modelů "zavážeček". Protože mi v hlavě dlouho zrála vlastní představa a protože jsem narazil na jednom slovenském webu na přesně to co bych postavil já rozhodl jsem se do toho pustit. Trvalo mi více než 2 roky než jsem našel někoho kdo má grif a technické prostředky pro výrobu formy na zalaminování z desek polystyrenu. Pár telefonátů přes skype a jeden den v práci a ejhle co je na světě...

portal/viewtopic.php?id=3276

V předčase jsem zvolil v hlavě elektroniku.
Zavážečku budou pohánět dva motory fy. Megamotor SP3560-066P-5P (maximální proudový odběr 1,2A, 17 mNm, 8,9W výkonu, 62% účinnosti) spojené cestou hřídelí Compakt s lodní vrtulí Graupner třílistá 45 mm, stoupání 24 mm.
Motory budou řízeny cestou regulátorů Turnigy 20A, potřebnou energii by měli dodávat dva olověné akumulátory fy. Amos, typ GT6-7, 6V/7 Ah/20 h s příznivými rozměry 151*34*94.
Ovládání směru bude řešeno (až pochopím jak se to v tom mojem Hitecu Optic 6 FM nastavuje) mixem.
Přijímač bude 6 ti kanálový Hitec s dvojím směšováním 40Mhz, 92 kanál.
Vyklápěcí mechanizmus je zatím v plenkách úvah, připraveno mám několik serv. Jeden nápad je dvoje dveře s překryvem (jako normální dvoukřídlé) které by zespodu měli přilepený kousek trubičky a v ní by bylo zastrčeno táhlo spojené s pákou serva (dvou serv, na obou stranách) a po povelu zatažení podvozku se táhla pohybem serva vytáhnou. Zda to bude fungovat nevím. počítám s nákladem i 2 kila a nevím zda servo dokáže vytáhnout "závlačku" když bude na plochu tlačit taková váha.

Co ale řeším a s čím potřebuji pomoct ?
Předně nevím zda vybrané pohonné akumulátory jsou vhodné. Potřebuji co největší kapacitu. Víkend ale i více na rybách může znamenat 15-20 výjezdů s náloží kila i více na vzdálenost 100-200 metrů a návrat prázdný zpět. S nabíjením u vody moc nepočítám. Ráb bych od vody taky odjel.
Regulátory jsou už koupené, přijímač, serva taky.
Řeším nabíjení. Mám v plánu model po zalaminování přebrousit, okytovat a pak rozříznout na 2 poloviny. Na oobrázcích je to i vidět. Prostě 12,5 cm nahoře a 12,5 cm dole. Elektronika pak bude natažená do zadní části. Celek pak bude zevnitř olištován a zpevněn pomocnými žebry. Nevím jak pak celou loď po osazení spojit tak, abych na ni mohl přidělat přenášecí ucho a abych ji mohl za toto ucho i s náloží kila a půl v střední části odnést k vodě a de fakto ji odhodit do vody. Někdy jsou přístupy k vodě dost komplikované a není u vody čas se zabývat nějakou jemností. Proto plánuji po vnitřním olištování a impregnaci dřeva lodním lakem vrchní a spodní díl k sobě pevně slepit a možná vzniklou mezeru (rýhu), i když by neměla být zatmelit silikonem ze stříkačky.
Takže nabíjení bude řešeno takto: Na zadním čele které je ploché a dostatečně rozměrné budou asi dvířka jako jsou od přístrojů, hraček. V podstatě bych asi vykuchal nějakou hračku nebo něco a ty dvířka tam použil. Musím počítat, že při používání zavážečky může pršet, nesmí se tedy dovnitř dostat ani kapka vody. Tam pod dvířky pak budou vypínače pro vysílač (samostatný akupack) kombinovaný s napájecím konektorem tam vyvedeným a dva vypínače které budou přerušovat proud mezi akumulátory pohonu a regulátorem. Ke kontaktům akumulátorů pak budou připájeny další kabely vedoucí pod dvířka jako nabíjecí konektory. Při vypnutém proudu do regulátoru bude možné nabíjet. Otázka je zda nabíjet akumulátory odděleně a nebo je spojit kabely do serie a nabíjet je jako 12V akumulátor.
Řeším také osvětlení zavážečky. U modelů lodí bývá na efekt ale tady plní velmi důležitou účelovou úlohu. Moc se mi nehodí regulátory od DSYS MD6L a MD8L. Spíše zvažuji koupit levné čínské čelovky a ty vykuchat a použít (zda to zvládnu je otázka). Potřebuji totiž: čelo osadit dvěma vysoce svítivými bílými diodami (abych rozeznal, že to pluje ke mě). zadní čelo osadit dvěma červenými diodami. pravý a levý bok bych taky bral rozlišit abych v noci poznal kterým směrem je zavážečka otočená (zda to vůbec půjde) ale nevím jaké barvy zvolit aby byli barevně a na ty dálky rozlišitelné. Nicméně. Potřebuji aby bylo možné osvětlení zapnout a vypnout, nejlépe odděleně předek od zadku. Nepotřebuji aby směrem ode mě loďka šajnovala přes celý rybník dopředu a dávala tak o sobě vědět a naopak. Možná ty DSYSy budou stačit ale nějak z těch jejich návodů nejsem moudrý a taky jsou poměrně drahé. Někde jsem viděl kolem 300 za kousek regulátory osvětlení tuším od Turnigy v různých provedeních podle počtu připojitelných diod. Hlavně potřebuji pro osvětlení nejlépe samostatné napájení akupakem jen pro osvětlení.
Řeším, že prostor pro hřídel a vrtuli má rozměr 6 šířka*10 délka *5 výška a že vrtuli umístím do poloviny délky a že plánuji sehnat nějaké rozumě malé a ohebné ale i pevné pletivo a z něj vyrobit "domeček" na vrtule aby nemohlo dojít k nacucnutí rybářských vlasců, listů rostlin atd.
Řeším kam umístit anténu. Mám nápad ji vytáhnout na vnějšek zavážečky a po vnější horní hraně ji natáhnout dokola, fixovat přelakováním a zbytek připájet na nějakou rozumnou krátkou prutovou anténu. případně rovnou z nějakého starého radia vykuchat skládací anténu a tu pro zavážení vysunout. Jde mi o skladování a přepravu. Zavážečka nebude mít pro sebe žádnou pevnou bednu, musí to být prostě "pepe" oslík co všechno přežije a zvládne.
Raďte a já se s ní pak na jaře ukážu na některém pražském setkání
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jo a taky potřebuji poradit jak na odrušení celé sestavy.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

hoooj,
pokud bys potřeboval dořešit zapínání světel můžu ti pomoci SZ
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Ještě potřebuju vyřešit jak je to s BEC obvodem. Kde je to popsaný "wo co gou"..nechci kvůli jednomu článku kupovat časák za 78,- kč (kdyby někoho napadlo mě odesílat do trafiky pro RC revue 1/2011)..potřebuji vědět co to bude dělat když má regulátor BEC obvod a přitom mám do přijímače zapojený AA pack speciálně pro přijímač a serva..nerad bych aby mi serva užírala akumulátory pro pohon...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

a už to nevydržim...

1. četl jsi tu někdy nějaká vlákna, kromě těch co tu pořád sypeš? nebo články? je tu X článků kde je napsáno co a jak je v lodi zapojeno. (například https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava.htm nebo https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm)

je tam přesně vysvětleno co je to BEC, k čemu slouží atd.

2. pokud chceš použít baterie pro napájení přijímače (řešilo se to tu už několikrát) tak prostě z konektoru reglu musíš odpojit + kabel jinak regl odpálíš.

3. nevím co řešíš s výdrží baterií... chceš tam dát motory s odběrem 1,2A, při dvou to je odběr 2,4A, ostatní zařízení (servo pro vypouštění krmiva, osvětlení, napájení přijímače atd) jsou odběrově oproti pohonu zanedbatelné. Baterie máš s kapacitou 7Ah, pokud by jsme uvažovali, že celá loď bude mít odběr 3A tak budeš jezdit nepřetržitě zhruba 2h 20min a to by jsi musel neustále jezdit naplno. kilo krmiva loď skoro ani nepozná. 200m ujede loď za par minut. I kdybych počítal že jedna cesta vyjde na 5 minut (spíše však polovinu) tak za ty dvě hodiny uděláš 24-26 jízd což je pořád o třetinu více než jsi uvedl na začátku. takže je zbytečné přidávat závaží (baterie) na úkor nosnosti lodi. čím lehčí stavba a výbava, tím více uveze.

4. otestuj si jak dlouho ti vydrží vysílač, když budeš neustále ovládat loď. nebude to o moc déle než ty 2 hodiny...
Obrázek
NeJaToD team
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

JuraSach píše:Ještě potřebuju vyřešit jak je to s BEC obvodem. Kde je to popsaný "wo co gou"..nechci kvůli jednomu článku kupovat časák za 78,- kč (kdyby někoho napadlo mě odesílat do trafiky pro RC revue 1/2011)..potřebuji vědět co to bude dělat když má regulátor BEC obvod a přitom mám do přijímače zapojený AA pack speciálně pro přijímač a serva..nerad bych aby mi serva užírala akumulátory pro pohon...
BEC je obvod pro napájení přijímače a serv z baterie pohonu. Když má regulátor BEC tak NEPOTŘEBUJEŠ SAMOSTATNÉ NAPÁJENÍ PŘÍJMAČE SAMOSTATNÝM PACKEM
Improvizace - základ života
petr hájek

,, takže je zbytečné přidávat závaží (baterie) na úkor nosnosti lodi. čím lehčí stavba a výbava, tím více uveze,,

to je sice pravda co ti ivvo radí , ale dej bacha na těžiště lodi , jak jsem koukal na fotky polotovaru zase tak rozměrné půdorysně to nevypadá a výška je dosti velká , tudíž vše těžké co nejníž abys mohl násypku ,,nafutrovat,,
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Za odkazy díky. Četl jsem to asi před 3 mi roky ale v hlavě se mi honí hafo věcí a hnedle jsem si nevzpomněl.
Vysoké je to proto aby se tam dost dalo naložit a hlavně aby to bylo celé na velkou vzdálenost vidět. Ono 200 i 300 metrů je dost daleko aby se při placaté lodi dalo přesně odhadnout jak to vlny natočily...
A k BECu..z jakého pak akumulátory bude brán proud na přijímač a na serva když budou připojeny dva regy s dvěmi akumulátory ? Bude se proud sčítat ?
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jo a hledání tady je na úrovni 5 let z5....takže na dotaz mi to vyplivne desítky fór kde se dané slovo řešilo..a není nikdy na škodu se na problém podívat za čas z jiného úhlu a jiné perspektivy...
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

A k BECu..z jakého pak akumulátory bude brán proud na přijímač a na serva když budou připojeny dva regy s dvěmi akumulátory ? Bude se proud sčítat ?
Pokud jsou připojeny dva regly, tak se musí u jednoho z nich BEC vypnout. Pokud jsou ty regulátory programovací tak to většinou jde nějak nastavit pokud ne, tak je asi nejjednodužší přestříhnout jeden z napájecích káblíků, které jdou z reglu do příjmače(jen u jednoho regulátoru(červený nebo hnědý v žádném případě žlutý)).
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Díky, kouknu se do návodu k regům. Programovací karta bude za 3 neděle.
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

pozor ne u všech reglu to jde vypnout řízeně a ne všechny regly spolupracují se všemi kartami
ik33

Příspěvek od ik33 »

petr hájek píše:hoooj,
pokud bys potřeboval dořešit zapínání světel můžu ti pomoci SZ
Bohužiaľ máš plnú schránku - taktiež by mi bodla rada v tejto veci. Vďaka.
petr hájek

ten kablík u jednoho z reglů přerušit jen červený , černý(nebo hnědý-podle typu reglu) a oranžový (nebo bílý či žlutý-podle typu reglu) nechat bez poškození.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Tada9 píše:pozor ne u všech reglu to jde vypnout řízeně a ne všechny regly spolupracují se všemi kartami
karta je přímo na regy Turnygy ale i jiné..Mystery, ....
ik33

Příspěvek od ik33 »

JuraSach
Ak som správne pochopil (píšeš označenie motorov ktoré neexistujú) plánuješ použiť motory SP 3650-066P-5P ktoré však na pohon potrebujú nie 6V ale 12V gelovku. Pri 6V budú točiť okolo 2500 ot/min a to je na pohon takéhoto člna strašne málo. Takže buď použi motory SP 3650-066P-3P alebo tie čo si psal ale dvojlisté skrutky so stúpaním minimálne 1,2 priemeru.
Napájanie - potrebuješ dve baterky do každého plaváka jednu, jedna baterka v zadu bude mať vplyv na príšerné plavebné vlastnosti vo vlnkách, kedy bude predok lode hopkať ako klokan. Ak použiješ dve baterky tak ich zapoj paralelne na spoločné + a - a potom rozvodom k jednotlivým regulátorom. Z jedného reglu vytiahneš z konektora červený káblik a máš poriešené napájanie serva osvetlenia bez "nadmerného" vybíjania jednej z dvoch bateriek.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Baterky dozadu je 4xAA pack pro přijímač a serva..pokud tedy nevyužiji BEC na regu..motor ověřím ale opisoval jsem to z objednávkového listu kde jsem měl vybrané 3 typy motorů. vybral jsem ten s číslem 3650 a ne 3657...u toho co o něm píší jede od 6 do 12V...pokud bude potřeba 12V pak pouvažuji o LIPol aku které teď na aukru někdo prodává kolem 800 kč za 5000 mAh...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

ik33 . domníval jsem se že je to z popisu rozvahy jasné, že každý motor bude mít svůj reg, svůj akumulátor. Dneska cestou do práce jsem si kreslil jak by se tam do plováku dali nacpat 2 tyhle baterky a motor. Jednak by to bylo dost těžké na přenášení a taky by se dovnitř 2 akumulátory a motor do jednoho plováku nevešli..pokud budou ležet. Pokud budou aku na boku pak do výšky jsou 15cm a to je hodně, váha musí být dole...tak nevím čím to krmit...LiPol mě zrazuje kvůli balančnímu konektoru který bych musel prodloužit a vytáhnout někam do vnějšku a kvůli chlazení při nabíjení LiPolek a v uzavřeném prostoru by rychle mohlo dojít k maléru..NiMh nevím jestli jsou vhodné ale zase existuje možnost si je nechat spájet do podoby která by vyhovovala a nabíjení by takový problém nebyl....
Ještě se zeptám. Budu-li chtít oddělit vypínačem proud z baterie do regulátoru pak stačí vypínač dát na červený drát, že ? A vypínač by měl splňovat nějaké proudové nároky ?
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

ik33 . znovu jsem se díval na vzor podle kterého jsem postupoval. Tady je přímo ze stránek toho modeláře jeho popis

Na pohon sú použité dva motory MEGA SP3650-065C-3P. Motory majú pri napätí 6V 5600ot/min na prázdno a odber od 330 do 340mA. Pri skúške vo vani mal motor napojený priamo na akumulátor odber 2,3A. Z lodnou hriadelov sú spojené cez silikónovú hadičku 1,5x2mm. Použité sú trojlisté lodné skrutky o priemere 4cm. Použil som gélové olovené akumulátory SEALAKE FM640A 6V 4Ah. Predpokladám, že s týmito akumulátormi bude mať zakrmovacia loď prevádzkovú dobu približne dve hodiny na jedno nabitie.
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

JuraSach píše:Baterky dozadu je 4xAA pack pro přijímač a serva..pokud tedy nevyužiji BEC na regu..
Tak znova...
Napájet přímač ze zvláštního packu když má regulátor BEC je NESMYSL. Čím víc baterií, tím víc starostí a míst, kde se to může po... Ideální by byla jen jedna baterie v celém modelu, ale jestli jsou potřeba dvě, kvůli vyvážení tak proč ne.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Tada9. beru to tak, že trocha váhy mě nezabije a pokud bude navíc připojen i ovladač osvětlení který taky něco bude žrát tak raději ať je to ze samostatného zdroje....celý trup bude dost velká uzavřená bublina a předpokládám, že kromě baterek ještě bude potřeba dovyvážit nějakým tím olovem navíc...
petr hájek

jestli můžu poradit , nepoužij stejné spojení motoru s hřídelí, ale použij tzv. kompakt hřídel ta obsahuje i spojku a hlavně je mnohem lépe usaditelná v lodi než samostatný motor a samostatná hřídel, to by mělo smysl pouze v případě nutnosti převodovky.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ty se mě zdáš...

proč se prořád na nšco ptáš když jsi rozhodnut to udělat špatně? u svého výpočtu doby jízdy (2:20 hod.) jsem počítal s jednou baterií. ty ale budeš mít dvě, takže jízda "NAPLNO" se dvěma PB bateriemi může být skoro 5 hodin. To ti nevydží žádná vysílačka.

Píšeš, že neumíš pájet, ale dělát to tak složitě, že si to chceš asi hodně užít. Ke každé baterii by jsi musel mít vypínač (přepínač - na jednu stranu jízda, na druhou nabíjení, uprostřed stop) ale také extra nabíjecí konektory venku.

Pokud tam dáš 3 baterie, tak musíš skloubit tři různé okruhy, které nesmíš prohodit, protože něco z toho odpálíš. Navíc je budeš muset poskládat tak aby se navzájem nerušili.

Rozhodně je lepší dovážit loď olovem extra než tam dávat nějaké další baterie (olovo se dá poskládat na volná místa a tudíž na nižší a tím snížit těžistě.

Co se týká osvětlení. Proč myslíž, že jsou mezinárodní standardy pro osvětlení lodí? Aby každý věděl jak je která lod natočená a kam pluje...

bílé světlo na přídi + červená a zelená postranách = jede ke mě.
bílé světlo na zádi a žádné světlo po stranách = jede ode mě.
žádné bílé světlo jen červená nebo zelená = pluje doleva nebo doprava.

to není auto aby vepředu byl halogen a vzadu červené světla. navíc čim silnější světlo dáš dopředu, tím více tě bude při jízdě k tobě oslňovat a uvidíš jen světlý bod ze kterého nepoznáš jestli pluje a kam...
Obrázek
NeJaToD team
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

petr hájek píše:jestli můžu poradit , nepoužij stejné spojení motoru s hřídelí, ale použij tzv. kompakt hřídel ta obsahuje i spojku a hlavně je mnohem lépe usaditelná v lodi než samostatný motor a samostatná hřídel, to by mělo smysl pouze v případě nutnosti převodovky.
o hřídeli Compact jsem psal, o žádné jiné jsem vůbec ani neuvažoval..
Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zavážecí čluny pro rybáře“