Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu

Vše co se týká laminování trupů lodních modelů. Jaké tkaniny, jaké pryskyřice, jaké nástroje, postupy a pod.
Budulman

Re: Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu

Příspěvek od Budulman »

myslíš, jako ty plováky?
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

jojo
SH

Příspěvek od SH »

před laminováním polystyrén polep novinama s rozředěným Herkulesem. Pak budeš mít hladký i vnitřní povrch.
Budulman

Příspěvek od Budulman »

když takto ten polystyren ošetřím, půjde ven v kuse nebo ho musím vydlabat? jde mi o to, že udělám jednu formu a potřebuji 3x plovák,
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Moc se v tom taky nevyznám ale něco už jsem si ruzně přečetl, nemohl by ste sem dát obrázek toho plováku? Myslím si že by nebylo špatné udělat dvě pulky tak by ste mohl nechat polystyren. Ale říkám nevím jak ty plováky vypadají a hlavně jak jsou velké a jak je velký otvor v nich.
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Snek

Příspěvek od Snek »

Proč se ve vláknu o laminování židle probírá laminování plováku? Předpokládám že plovák bude pro zakrmovací loďku a tazatel není modelář.... podle plexiskla a dalších indicií ;)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Budulman

Příspěvek od Budulman »

ano máš pravdu, modelář nejsem a proto se ptám, jen jsem nechtěl zakládat další téma, tak jsem to hodil sem, je-li to problém, omlouvám se,
Snek

Příspěvek od Snek »

Budulman píše:ano máš pravdu, modelář nejsem a proto se ptám, jen jsem nechtěl zakládat další téma, tak jsem to hodil sem, je-li to problém, omlouvám se,
Naopak bych prave proto zalozil vlakno at ti muze pomoci i ten co nechce laminovat zidle ....
Do vlakna jsem nakoukl jen nahodou a byl prekvape ze se zde vede "lodni" diskuze :)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu - přesunuté téma
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Chtěl bych se také zeptat na jednu věc, potřebuji olaminátovat plováky na Trimaran zhotovené z 3mm plexiskla, jde mi o epoxid nebo co mám použít na skelné vlákno co bude na plexi držet, děkuji moc, nechtěl jsem zakládat další téma,
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

epox na plexiskle držet nebude polyester jen místy ale nic moc
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Zahodit a udělat znovu, nejlépe, polystyren vybrousit, potahnout, popřípadě zaformovat .

Jestli se stím něchceš dělat, řešil bych to zaformováním, nejednoduší je sádra, ale to je opravdu asi ta nejhorší možná ale funkční varianta.
Budulman

Příspěvek od Budulman »

děkuji za informace, když tedy plováky udělám z polystirenu, tak to na něm bude držet? děkuji za info
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Přesně tak, hezky to vybrousíš, pak to celé natřeš epoxidem a potáhneš tkaninou, prosytíš a je hotovo..
Držet to samozřejmě bude. Můžeš to udělat třeba duté, stačí když pak do toho naleješ trochu ředidla, ale pozor, at ti to nezačně meknout ten epox, některé epoxidy to bez vytemperování nemaji rádi...
Budulman

Příspěvek od Budulman »

jeden plovák potřebuji určitě dutý, není něco lepšího, než to ředidlo?
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

no vydlabat to, to jde, tak to dělám já, ovšem ty budeš mít uvnitř hrubý povrch, já dávám vždy první vrstvu trhací tkaninu, tak že po vydlabání tkanidu odtrham a mám dokonale hladký povrch bez nerovností a ostrých výčnělků...

V nejhoršim bych ti to udělal...
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Ty asi trhačku mít nebudeš, ale řešil bych to tím dlabáním a pak tu uvnitř jen přebrousíš, půjde to blbě ale půjde to.. doporučuji 80-100 zrnitost papír brusnej a půjde to.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Při přesunu se nám to opět pomíchalo. Takže čtěte od příspěvku č. 10, který je pod mým:
ladous píše:Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu - přesunuté téma

Jděte postupně až k tomuto mému příspěvku, a posléze se vraťte úplně nahoru, kde jsou další navazující příspěvky (téma se jen rozseklo na dvě půlky, ale jinak na sebe příspěvky navazují).

Cokoli naleznete pod tímto mým příspěvkem, je již běžným pokračováním tématu.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Ahoj, tak jsem plexi hodil do popelnice a plováky udělal z polystyrénu, plováky jsem ve vodě zatížil palubou a celkovou váhou, kterou počítám na trimaran, ale bude mi koukat cca, 1 cm šroubu, teď otázka: když ten polystyrén olaminátuji a pak ho z plováků dám pryč, bude to více potopené nebo to bude stejné? díky moc

(Trimaran bude 620x420x170 mm, plováky 620x110x80 mm, mezi plováky 90mm, šroub na prostředním plováku 55 mm)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Budulman píše:Ahoj, tak jsem plexi hodil do popelnice a plováky udělal z polystyrénu, plováky jsem ve vodě zatížil palubou a celkovou váhou, kterou počítám na trimaran, ale bude mi koukat cca, 1 cm šroubu, teď otázka: když ten polystyrén olaminátuji a pak ho z plováků dám pryč, bude to více potopené nebo to bude stejné? díky moc

(Trimaran bude 620x420x170 mm, plováky 620x110x80 mm, mezi plováky 90mm, šroub na prostředním plováku 55 mm)
výtlak lodi je samozřejme dán objemem ponořené části trupu (archimédův zákon). tzn čím větší objem trupu (plováku) tím větší zátěž unese.

Pokud plovák olaminuješ a následně vydlabeš polystyren, bych si troufal tvrdit, že hmotnost polystyrenu a laminátu bude zhruba stejná, tzn. plovák unese stejnou zátěž jako před laminací. jelikož budeš mít stejnou zátěž (výbava modelu) takbudeš mít stejný ponor.

Máš 3 možnosti.

1. zvýšit zátěž (dovážit na požadovanou čáru ponoru) ať už přidáním zátěže (olova) nebo např zaplavovacími komorami.

2. snížit objem plováku (obrousit / seříznout před laminací)

3. dle způsobu pohonu pokud je to možné použít poloponořený šroub
Obrázek
NeJaToD team
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Ivvo: děkuji za info, dnes jsem plováky upravil, seřízl jsem je a u šroubu jsem udělal ještě zkosení pro lepší průtok vody ke šroubu,
Budulman

Příspěvek od Budulman »

ještě se zeptám: laminovat budu textilkou 80gr/m2, polystyrenové plováky na překližkovou palubu, chtěl bych to laminovat společně, je něco stejného na polystyrén a překližku? děkuji
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

bylo by lepsi aby jsi sem hodil foto, takhle se to spatne predstavuje... jinak lamin. pryskyrici je jedno jestli to je drevo nebo polystyren, jen by mela byt epoxydova, protoze tusim ze polyester rozpousti polystyren
Obrázek
NeJaToD team
Budulman

Příspěvek od Budulman »

foto zatím nemám, budu to dělat tento týden, prostě, na plováky dám překližku kterou bych chtěl olaminátovat současně s plováky, tedy mezi plováky budou spojovací části z překližky které budou olaminátované současně, překližku s plováky udělat v jeden kus,
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

jestli se mohu zeptat tak proč překližku, je to nejblbější materiál, který na lodi může být. Špatně se stím pracuje, proč to neuděláš též z laminátu, překližka je přežitek z dob, kdy nic nebylo...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Laminování trupů lodních modelů“