Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
H.M.N.B. GRANADO - scratch build
H.M.N.B. GRANADO - scratch build
Po letech se vracím zpět ke stavbě lodí a volba padla na Granado. Stavět budu bez stavebnice (tzn. scratch build). Je mi jasné, že zdaleka nedosáhnu výsledků jako při koupi od Jotiky, popř. od Victory, ale mám prostě rád, když mi věci vznikají pod rukama od nuly.
Podrobnosti o lodi zde: portal/viewtopic.php?id=1067 - nebudu opisovat již jednou uvedené.
Co se stavby modelu týče - stavět budu dle plánů, které jsou k dispozici v Anatomy of the Ship (viz. můj dotaz níže), měřítko 1:64.
A můj první dotaz - na www.ianallanpublishing.com mají dvě verze knihy Anatomy of the Ship Granado - jediný rozdíl mezi nimi je ve vydavateli a přitom rozdíl v ceně je 14 liber - nevíte náhodou proč? Díky.
Podrobnosti o lodi zde: portal/viewtopic.php?id=1067 - nebudu opisovat již jednou uvedené.
Co se stavby modelu týče - stavět budu dle plánů, které jsou k dispozici v Anatomy of the Ship (viz. můj dotaz níže), měřítko 1:64.
A můj první dotaz - na www.ianallanpublishing.com mají dvě verze knihy Anatomy of the Ship Granado - jediný rozdíl mezi nimi je ve vydavateli a přitom rozdíl v ceně je 14 liber - nevíte náhodou proč? Díky.
Re: H.M.N.B. GRANADO - scratch build
Ako vravíš, okrem rôznych vydavateľov - žiadný rozdiel. Možno bude rozdiel v použitom papieri: kriedový
versus recyklovaný. A pritom tej drahšej majú na sklade obmedzené množstvo a lacnej mraky. Do predavača nevidíš.
K mierke stavby : znovu som si uvedenú knihu prelistoval, nenašiel som žiaden výkres v mierke 1 : 64,
sú tam výkresy v mierkach 1:96 , 1:48 , 1:24 a niečo No scale. Ale možno som prehliadol. V každom prípade sa v súčasnosti dajú výkresy temer ľubovoľne zväčšovať či zmenšovať.
Ja, ak sa raz v budúcnosti odhodlám ku stavbe tejto krásnej lode, chcel by som ju stavať minimálne v mierke
1 : 48, alebo ako do mňa hučí kamarát Mikulka, postaviť ju plávajúcu.
Ach, to by bol kúsok.
versus recyklovaný. A pritom tej drahšej majú na sklade obmedzené množstvo a lacnej mraky. Do predavača nevidíš.
K mierke stavby : znovu som si uvedenú knihu prelistoval, nenašiel som žiaden výkres v mierke 1 : 64,
sú tam výkresy v mierkach 1:96 , 1:48 , 1:24 a niečo No scale. Ale možno som prehliadol. V každom prípade sa v súčasnosti dajú výkresy temer ľubovoľne zväčšovať či zmenšovať.
Ja, ak sa raz v budúcnosti odhodlám ku stavbe tejto krásnej lode, chcel by som ju stavať minimálne v mierke
1 : 48, alebo ako do mňa hučí kamarát Mikulka, postaviť ju plávajúcu.
Ach, to by bol kúsok.
JJ, taky to nechápu. Jinak ano, v měřítku 1:64 tam není žádný výkres, ale to vzhledem k tomu, že si plány budu dělat, není žádný problém - a neříkejte mi, že to je zbytečné, mě to prostě baví :-)
Jinak měřítko 1:64 mám kvůli konečným rozměrům.
Díky za odpověď.
Jinak měřítko 1:64 mám kvůli konečným rozměrům.
Díky za odpověď.
1:48 je fakt dobrý, pokud stavíš "s olámanámi stěžni", pardon, admiralitní model, jsem chtěl napsat. 
Já sice pauzíruju, ale i tak jsem měl problém dostat polotovar do skříňky - všechny poličky šly ven a šířku zachraňují sundaná ráhna.
Radek
Já sice pauzíruju, ale i tak jsem měl problém dostat polotovar do skříňky - všechny poličky šly ven a šířku zachraňují sundaná ráhna.
Radek
Tak bych si dovolil poprosit o první radu (a nepochybuji, že jich bude více...), týkající se kontrukce spojení pně a čnělky.
Nejdříve obrázek:

vše je relativně jasné, ale stěžně jsou nakloněny dozadu pod určitým úhlem vůči čáře ponoru (jen tak od oka 7°), přičemž podle všech podkladů, které jsem viděl, je "Mast cap" vodorovně. Otázka tedy zní, jak je to uděláno:
1) otvory v "Mast cap" jsou vrtány pod úhlem ==> tento je rovnoběžný s čarou ponoru
2) Mast Cap je kolmý k ose stěžně (otvory jsou tedy kolmo)
osobně se kloním k bodu 1), ale docela mě mate "Historic Ship Models" od Montfelda, kde je Mast Cap rozkreslený, ale otvory jsou kolmo na jeho rovinu a nikde ani zmínka o jiném řešení.
Díky za odpověď.
Nejdříve obrázek:

vše je relativně jasné, ale stěžně jsou nakloněny dozadu pod určitým úhlem vůči čáře ponoru (jen tak od oka 7°), přičemž podle všech podkladů, které jsem viděl, je "Mast cap" vodorovně. Otázka tedy zní, jak je to uděláno:
1) otvory v "Mast cap" jsou vrtány pod úhlem ==> tento je rovnoběžný s čarou ponoru
2) Mast Cap je kolmý k ose stěžně (otvory jsou tedy kolmo)
osobně se kloním k bodu 1), ale docela mě mate "Historic Ship Models" od Montfelda, kde je Mast Cap rozkreslený, ale otvory jsou kolmo na jeho rovinu a nikde ani zmínka o jiném řešení.
Díky za odpověď.
U svého modelu mám (ale dnes, po čase, už nevím z čeho jsem to obšlahl) variantu 1)
Pamatuju si to podle trošku náročnější náhrady nevyhovujícího stavebnicového polotovaru. Proto taky doporučuji vyrábět jako 2) z většího polotovaru a následně obrousit - zešikmit.
Radek
Pamatuju si to podle trošku náročnější náhrady nevyhovujícího stavebnicového polotovaru. Proto taky doporučuji vyrábět jako 2) z většího polotovaru a následně obrousit - zešikmit.
Radek
na davanie rad nemam dost vlastnych skusenosti ale od daleko znalejsi ludi z tohoto aj ineho fora som pocul ze komercne stavebnice maju zle poriesene "plank joggling", proste sposob ukoncenia palubnych dosiek okolo bocnic. Co je zavaznejsie, vraj je to chybne i v tych najcastejsie dostupnych planoch a publikaciach - detaily by som musel pohladat, bud ich mam v mailoch alebo SZ, ale som si isty ze to sem niekto povolanejsi aj napise cele. Pisem len aby sa nezabudlo - ten model da iste vela prace, skoda vynechat nejaky detail. Vela zdaru.
Tak první postup :-) Mám za sebou první seznámení s AutoCADem (ve firmě se válí hromada volných licencí) a po spoustě volných večerů mám část plánů hotovou.
Nastal čas na zkoušku správnosti, vytvořil jsem tedy dle plánů papírový model žeber a světe div se, ono to sedí - malý zázrak.

A děkuji všem, kteří odpověděli na dotaz ohledně pozice "Mast Cap". Na Granadu je to tak, že ohlávky jsou kolmo na stěžně.
Nastal čas na zkoušku správnosti, vytvořil jsem tedy dle plánů papírový model žeber a světe div se, ono to sedí - malý zázrak.

A děkuji všem, kteří odpověděli na dotaz ohledně pozice "Mast Cap". Na Granadu je to tak, že ohlávky jsou kolmo na stěžně.
Zdravím já bych k těm dvoum možnostem od koloucha přidal ještě jednu :ten čtyřhran na konci pně udělat pod úhlem a díry v Mast Cap rovně,čnělka se musela dát sundat tak tam nějaká vůle musí zůstat. Píšu asi trochu pozdě a máte to vyřešený jen mne zajímá jak ? Na svém pokusu o loď jsem to tak sfouknul a nevypadá to podle mne špatně
Další postup - základní plány mám skoro hotové, čekám až mi přijdou lišty a čas si krátím výrobou "bižuterie". Začal jsem s oky na vázání lan na lafetách, u moždířů a na poklopech střílen.
Na obrázku je výsledek cca 5-ti hodin práce a ač se to nezdá, je tam 220 ok s dříkem a 140 ok bez něj.

Na obrázku je výsledek cca 5-ti hodin práce a ač se to nezdá, je tam 220 ok s dříkem a 140 ok bez něj.

Hezké 
Jak je budeš černit/barvit?
Radek
Jak je budeš černit/barvit?
Radek
Chemickým černidlem - barvit se mi to opravdu nechce. Už je jedno na cestě, vyzkouším a když se nechytne, zkusím jiné - konec-konců materiál je měď, takže by to mělo jít.
Barvit rozhodně nebudu - představa, že trávím další hodiny se štětcem mě moc neláká....
Barvit rozhodně nebudu - představa, že trávím další hodiny se štětcem mě moc neláká....
Trochu si tady z toho udělám vlastní obrázkový "blog":
1) Vyřezávání žeber a kýlu
portal/img/gallery/340_1303153681.jpg
2) Srovnávání zakřivení paluby na žebrech
portal/img/gallery/340_1303153747.jpg
3) Sestavení "nasucho" - pohled od přídě
portal/img/gallery/340_1303153951.jpg
4) A pohled od zádě
portal/img/gallery/340_1303154022.jpg
5) Srovnání plánů a skutečnosti
portal/img/gallery/340_1303154094.jpg
portal/img/gallery/340_1303154379.jpg
Vím že podobných obrázků je tady hodně - ale slouží to spíš pro mou historii :-)
1) Vyřezávání žeber a kýlu
portal/img/gallery/340_1303153681.jpg
2) Srovnávání zakřivení paluby na žebrech
portal/img/gallery/340_1303153747.jpg
3) Sestavení "nasucho" - pohled od přídě
portal/img/gallery/340_1303153951.jpg
4) A pohled od zádě
portal/img/gallery/340_1303154022.jpg
5) Srovnání plánů a skutečnosti
portal/img/gallery/340_1303154094.jpg
portal/img/gallery/340_1303154379.jpg
Vím že podobných obrázků je tady hodně - ale slouží to spíš pro mou historii :-)
Další pokračování a tentokrát už si v příspěvcích trapně nespletu LINK a IMG 
Takže - ne že bych na modelu nepracoval, ale fotit každou plaňku je přece jen poněkud trapné. Slepil jsem tedy kýl a žebra, udělal kompletní lože obou moždířů, dokončil první vrstvu planěk a začínám druhou (ořech). Tu jsem udělal jen po čáru ponoru a začal jsem palubu, abych trup uzavřel, mohl do něj vsadit obě lože a vyřezat dělové střílny.
Palubu nebudu dělat podle monografie a plánů, ale tak, jak byla ve skutečnosti, tzn. z postupně se zužujících prken.
Docela ovšem váhám, jestli budu trup pod čarou ponoru natírat bílou barvou - asi se na konci rozhodnu podle toho, jak se mi povede obšívka. Jestli bude vypadat hezky, , tak se mi moc nechce tu práci překrýt barvou.
Takže - ne že bych na modelu nepracoval, ale fotit každou plaňku je přece jen poněkud trapné. Slepil jsem tedy kýl a žebra, udělal kompletní lože obou moždířů, dokončil první vrstvu planěk a začínám druhou (ořech). Tu jsem udělal jen po čáru ponoru a začal jsem palubu, abych trup uzavřel, mohl do něj vsadit obě lože a vyřezat dělové střílny.
Palubu nebudu dělat podle monografie a plánů, ale tak, jak byla ve skutečnosti, tzn. z postupně se zužujících prken.
Docela ovšem váhám, jestli budu trup pod čarou ponoru natírat bílou barvou - asi se na konci rozhodnu podle toho, jak se mi povede obšívka. Jestli bude vypadat hezky, , tak se mi moc nechce tu práci překrýt barvou.
Postup stavby lože moždířů:

Dřevo napouštím lněným olejem - pro srovnání jedno lože napuštěné, druhé ne:

Dřevo napouštím lněným olejem - pro srovnání jedno lože napuštěné, druhé ne:

A postup plaňkování. První vrstvu jsem nefotil vůbec, stejně jsem to tmelil a brousil. Druhou vrstvu se snažím dělat tak, abych ne tmel ani nešáhl.

A rodící se paluba:

A rodící se paluba:

Další postup se zasekl na nedostatku času a absenci dílny - můžu dělat tak max. 3x týdně a plaňkování jde strašně pomalu - když udělám za večer jednu řadu, je dobře.
Ale vyvrtal jsem alespoň střílny a otvory pro děla a už mi chybí jen 6 řad druhého plaňkování.
Vyvrtání

vnější strana po začištění

vnitřní strana

No a ještě dvě fotky plaňkování na přídi a na zádi - ještě to neprošlo smirkováním, takže jsou tam nerovnosti, ale to se opraví - důležité je, že nebude nutno tmelit :-)

Ale vyvrtal jsem alespoň střílny a otvory pro děla a už mi chybí jen 6 řad druhého plaňkování.
Vyvrtání

vnější strana po začištění

vnitřní strana

No a ještě dvě fotky plaňkování na přídi a na zádi - ještě to neprošlo smirkováním, takže jsou tam nerovnosti, ale to se opraví - důležité je, že nebude nutno tmelit :-)

Perfektná práca - veľmi sa mi Tvoj postup páči. Aké drevo používaš na plánkovanie ?
A nútornú stranu falošného boku si natrel humbrolkou ?
A nútornú stranu falošného boku si natrel humbrolkou ?
Díky za pochvalu. Dřevo je ořech a barva je Red Ochre od Caldercraftu (JoTiKa). Je sice trochu dražší (cca 80,- Kč za 15 ml), ale kvalitní a velmi dobře se s ní pracuje.
Aká je hrúbka plánok a rezal si si ich sám , alebo niekde kúpil ?
A keď udržíš kvalitu plánkovania, bola by škoda drevo prekrývať farbou alebo meďou.
A keď udržíš kvalitu plánkovania, bola by škoda drevo prekrývať farbou alebo meďou.
Takže - lišty na plaňkování mají rozměr 4x1 mm - koupil jsem je od uživatele "petrricek" - ceny stejné, popř. o trochu nižší než na modelylodi.cz, kvalita velmi dobrá. Ovšem s tím, že u něj jsem si mohl "nadiktovat" jakékoli rozměry, což zpětně hodnotím jako obrovský bonus.
Ad překrytí trupu barvou - ano, to je tak trochu můj sen - pokud se plaňkování povede, jen trup natřu olejem, pokud ne, tak bílou barvou.
Ad překrytí trupu barvou - ano, to je tak trochu můj sen - pokud se plaňkování povede, jen trup natřu olejem, pokud ne, tak bílou barvou.
Ahoj všem.
Po změnách na MoNaKu jsem se konečně dokopal k tomu, založit si vlastní galerii, kde budu shromažďovat fotky ze stavby. Link je tento:
portal/gallery.php?akce=galerie_ukaz&ga ... =date_down
Především - měli by zakázat Vánoce - toho volného času, který jsem byl nucen zabít rodinnými povinnosti, je děsná škoda :-)
Dodělal jsem druhou vrstvu plaňkování a po zhodnocení chyb jsem jej natřel olejem - vypadá to fantasticky. Za mých mladých let jsem jako materiál na lišty použil smrkové dřevo (kde bych taky před revolucí a těsně po ní jako chudý student sehnal ořech...) a ten rozdíl mi bere dech.
Taky jsem vlepil do trupu lože moždířů a začínám pokládat palubu. Mám okrajové lišty a úsek mezi modíři. Palubu nebudu dělat z rovných lišt, ale zkusím zužující se (podle skutečnosti).
A pár obrázků.

Po změnách na MoNaKu jsem se konečně dokopal k tomu, založit si vlastní galerii, kde budu shromažďovat fotky ze stavby. Link je tento:
portal/gallery.php?akce=galerie_ukaz&ga ... =date_down
Především - měli by zakázat Vánoce - toho volného času, který jsem byl nucen zabít rodinnými povinnosti, je děsná škoda :-)
Dodělal jsem druhou vrstvu plaňkování a po zhodnocení chyb jsem jej natřel olejem - vypadá to fantasticky. Za mých mladých let jsem jako materiál na lišty použil smrkové dřevo (kde bych taky před revolucí a těsně po ní jako chudý student sehnal ořech...) a ten rozdíl mi bere dech.
Taky jsem vlepil do trupu lože moždířů a začínám pokládat palubu. Mám okrajové lišty a úsek mezi modíři. Palubu nebudu dělat z rovných lišt, ale zkusím zužující se (podle skutečnosti).
A pár obrázků.
ahoj krásná práce,jakým olejem jsi to natřel?
Nejprve odpověď pro mihu: Natírám vše obyčejným lněným olejem. Koupil jsem i teakový, ale po vyzkoušení se mi zdál horší. Ovšem neber mě jako bernou minci, je to silně subjektivní.
Postup práce:
Paluba na Granadu je hotova. Nedělal jsem spojovací kolíky, jen jsem začernil hrany lišt. Také je hotov rumpál + příslušenství a dvířka otvorů pro vesla.
A pár obrázků:

Postup práce:
Paluba na Granadu je hotova. Nedělal jsem spojovací kolíky, jen jsem začernil hrany lišt. Také je hotov rumpál + příslušenství a dvířka otvorů pro vesla.
A pár obrázků:

Po dovolené a menším stresu v práci, kdy jsem na lodi měsíc nic neudělal, je patrný jistý pokrok. Udělal jsem část palubní "bižuterie", dokončil jsem všechny úvazníky na přídi a na bortech + celé zábradlí na zádi. Taky jsem rozpracoval dělové lafety, vyzkoušel si poměďování děl a sestrojil ropewalk. Obrázky následují.

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 122 Odpovědi
- 401409 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od old_Mr_Grim
-
- 97 Odpovědi