Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Prijímač

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
foxtrot

Re: Prijímač

Příspěvek od foxtrot »

Mám problém s prijímačom.Asi pred dvoma rokmy som ho utopil aj s loďou bol asi tak 30 min pod vodou,keď som ho vysušil fungoval dobre akurát minulí rok mi začal blbnúť.Chcel som zapojiť viac serv a správal sa ako by bol rušení postupne som odpájal servá,ale stále sa choval rovnako až,keď som mal zapnuté iba jedno servo išiel normálne.Tak som ho dal do menšej lode no jeho dosah bol sotva 3m od tejto vzdialenosti strácal signál skúsil som vyviesť celú anténu von z trupu a mať ju narovnanú no dlho to nevydržalo.Skúšal som aj vymeniť anténu a ani to nepomohlo.Ak niekto vie poradiť čo s tým napíste.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Nebyly by nějaké podrobnější informace o tom přijímači? Třeba značka, typ....
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Je od Hitec-u a je to HFS06MT
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Elektronika, která prošla vodou zpravidla později blbne , hlavně proto, že se voda dostane do cívek a taky pod součástky
já bych použil lih a důkladně to očistil, třeba i dokonce ponořením a štětcem
následně se všechno prohledá pod lupou a taky vysuší
potom to dám na zdroj a sleduji, kolik proudu to bere
nuže a naposled, pokud se to chová jinak, nastupuje měření, případně je ovšen naprosto nezbytné použít vysílače se silně sníženým výkonem- to řeším taky zdrojem
smyslem toho je, že na stole se to pokládá hodně blízko, takže se změna citlivosti nedá zjistit
ovšem snížený výkon vysílače už umožní nějaké podrobnosti jistit--je to jakoby byl ve větší vzdálenosti
a když toto všechno máme, tak nastupuje opatrné doladění
ve většině případů je potřeba otočit jádry ale jen asi tak o 1/3 a to podle toho, co to bude dělat a taky to dělat jen po jednom jádru--a s označením původní polohy
úspěšnost je následně velmi vysoká
dělám to už desítky let--ale jiná cesta vlastně ani není
FGH_Method
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Ještě přídavek
ta jádra bývají zalepena voskem, nepovolovat nic násilím, a to případně s nahřátím jádra, aby vosl povolil a velmi se vyplatí použít nemagnetický nástroj při ladění a dávat pozor
jádro je křehké a vytahovat prasklý ferrit je velmi nepříjemná věc
i toto má řešení, ale vyndat civku z desky je možné jen velmi opatrně a s odsáním cínu a tak dále
Prostě opravitelné je všechno
FGH_Method
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

myslím že došlo k vodivému propojení solí ze zbytků vlhka které ve spojení s proudy probíhajícími po desce vytvoří časem nové cestičky mezi vývody součástek i tam kde být nemají.
Pokud máš v dohledu k dispozici ultrazvukovou čističku a je možné naplnit ji lihem neváhej a jdi do toho , pak vysušit na radiátoru co nejrychlejia rozhodně bez připojení jakéhokoli napájení.
Po vysušení přezkoušet se sníženým výkonem vysílače (pozor !!!! nepoužívat vysílač se staženou anténou déle jak 20 vteřin- nekteré VF moduly po této době hodně topí).Pokud bude vše v pořádku já osobně vyplnuji krabičku přijímače silikonovou vazelinou. většina ostatních používá lakování desky přijímače epoxydovým lakem na tištěné spoje.
pokud nebude přijímač reagovat , pak jedině servismena ......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Ďakujem za rady akurát to vybavenie mi chýba ešte sa môžem skúsiť spýtať známeho či niečo také má a potom mi ostane už iba ten stetec.
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Připomínka III.
Zásadně je nutno případné ladění provádět s minimálním výkonem vysílače--jinak to bude reagovat velmi nepřehledně, případně to ani nepoznáte- tedy bez přístrojů
provoz RC vysílače na 8V z 12V obvyklých nic nepoškodí, ale jde to ještě na menším o dost lépe
na tomto omezeném provozu pak na vysunutí antény vůbec nezáleží
To se mi to ovšem krásně popisuje, když to vybavení mám
přijímač musí mít jmenovité napájení a u RC vysílače naopak co nejmenší
na protesty automatiky vysílače, která je dnes běžná se přitom nepřihlíží--bude to pískat, nebo nějak jinak protestovat, ale my na to doladění potřebujeme co nejmenší sílu signálu, jak je možné
FGH_Method
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“