Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vývojová deska pro PicAxe

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Snek

Re: Vývojová deska pro PicAxe

Příspěvek od Snek »

Na zdejším fóru už pár modelářů úspěšně použilo a nebo pomohlo s PicAxe procesorem dalším kolegům.
Takže jsem se rozhodl také přispět svojí trochou do mlýna.

Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
Série článků byla super, slíbené pokračování bohužel nebude, autor se přesunul do jiného časopisu.

Všechny konstrukce byly postaveny na nepájivém kontaktním poli. Po několikátém předrátování zapojení a povyskakování konektorů z pole, jsem se rozhodl si udělat stabilní zapojení nad kontaktním polem.

Vznikl prototyp vývojové desky která se zasunuje do pole a nebo se dá použít solo, nebo jako programátor.

Fotky řeknou více než psaní.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Snek

Příspěvek od Snek »

Obrázek
Vývojová deska pro PicAxe 08M do nepájivého kontaktního pole.
Vyvedeny jsou všechny piny jak do pole, tak na konektory.

Obrázek
Průchozí dlohá pinová lišta pájena ze spodní strany a pak nasunuty umělohmotné distančky.

Obrázek
Nepájivé kontaktní pole z GES.cz

Obrázek
Zasunutí spodní částí pinů do pole.

Obrázek
Nápajení pro kontaktní pole, nebo naopak napájení zkušební desky.

Obrázek
Zasunutá deska do pole.

Obrázek
Připojená baterie 5V a programovací konektor. Dioda signalizuje přítomnost napájení.
Snek

Příspěvek od Snek »

V případě zájmu mohu zveřejnit ke stažení i plošný spoj v Eagle nebo PDF včetně zapojení.

Plošný spoj byl zhotoven pomocí tohoto postupu -> Návod na výrobu plošného spoje portal/viewtopic.php?id=3121
micer

Příspěvek od micer »

Snek píše:Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
Série článků byla super, slíbené pokračování bohužel nebude, autor se přesunul do jiného časopisu.
Děkuji za pochvalu, nicméně nejsem si vědom, že by nějaké pokračování bylo v RC Revue slíbeno a pokud si někdo spočítá podepsané stránky v kterémkoli čísle, tak i to "přesunutí" do jiného časopisu je myslím očividný nesmysl. Byly slíbeny jednotlivé modelářské konstrukce s procesory Picaxe a ty vyšly stejně jako články o dalších typech procesorů. A další konstrukce budou, ale pochopitelně jednotlivě a ne v každém čísle.
Snek

Příspěvek od Snek »

Obrázek

Vývojová deska pro větší PicAxe-18M2. Tentokráte koncipována i jako univerzální modul pro stavbu robota.
Vyvedeny kompletně piny C0-7 a B0-7 včetně napájení pro mé oblíbené "servo konektory"
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

Zdravím pánové,
jako programátor tak nějak chápu princip fungování PicAxe (hlavně od stránky SW), ale elektronika jde kompletně mimo mě - s vyjímkou toho, že jsem schopný podle nějakého schématu něco dát s páječkou dohromady.
Šlo by zde uvést nějaké konktrétní příklady cco se s tím dá dělat v modelařině - lodní, letecké i železniční? Napadá mě ovládání třeba přístavního portálového jeřábu (kontejnerové překladiště na kolejišti - řízené přez DCC?), jeřáby na nákladních lodích - jak ale třeba tohle spojit s RC netuším..., autopilot pro lodě se vstupem z nějaké GPS'ky... možná je to přílíliš ambiciózní.
Snek

Příspěvek od Snek »

jsyrovat píše:Zdravím pánové,
jako programátor tak nějak chápu princip fungování PicAxe (hlavně od stránky SW), ale elektronika jde kompletně mimo mě - s vyjímkou toho, že jsem schopný podle nějakého schématu něco dát s páječkou dohromady.
Šlo by zde uvést nějaké konktrétní příklady cco se s tím dá dělat v modelařině - lodní, letecké i železniční? Napadá mě ovládání třeba přístavního portálového jeřábu (kontejnerové překladiště na kolejišti - řízené přez DCC?), jeřáby na nákladních lodích - jak ale třeba tohle spojit s RC netuším..., autopilot pro lodě se vstupem z nějaké GPS'ky... možná je to přílíliš ambiciózní.
Konkretni priklady mnou realizovane:

- Zvukovy modul motoru do lodi (konstrukce ke stazeni RC Revue nejsem autor)
- Dvojity programovatelny RC spinac s pameti a FailSafe
- Ovladani LED svetel letadla Hercules (pozicky, vystrazne, majaky, pristavaci reflektor)

Rozpracovane:
- ovladani navijaku vcetne hlidani delky vytoceneho lana
- autonomni zeleznicni prejezd vcetne zvuku a zavor

Jinak by slo udelat vse co te napadlo, ikdyz ty GPS a kamery uz jedou vetsinou na jinych procesorech.
Ale klidne taky v Basicu (Stamped, Bascom) nebo u Arduino a jeho klony.
Pohledej informace pres google, ale spise v oblasti hobby robotu.

Pro RC modelarinu je super snadne pouziti pro vstup z prijmace a ovladani serv.

Tady na foru jiz probehla diskuze cim ovladat delove veze a kolega modelar ochotne druhemu pres picaxe problem elegantne vyresil :)

Jinak PicAxe ze zahranici konkretne USA vychazi za zlomek ceny v CZ.
Pro orientaci PicAxe-08M stoji vcetne postovneho 56-75kc kus !!!!

Kdy konecne cesky internetovy obchodnik pochopi, ze jeho cena ho pripravuje o jeho vlastni zisk.

Snek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tady sluší znovu připomenout sérii článků Ing. Černého v RC Revue - spousta příkladů...
jsyrovat píše:Zdravím pánové,
Snek

Příspěvek od Snek »

Články jsem zmínil hned v prvním příspěvku při založení vlákna.
Snek píše:Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
kartonist píše:Tady sluší znovu připomenout sérii článků Ing. Černého v RC Revue - spousta příkladů...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Já vím, omlouvám se, chtěl jsem tím říct, že jsou fakt dobré. Ne po prvním přečtení, ale když si to člověk postupně pozapojuje a začne přemýšlet, kde by kterou věc aplikoval, obejde se i bez hledání na webu. (Tím trošku ryju do příkladů na CD "českého internetového obchodníka", které úrovně seriálu nedosahují.)

Radek
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Asi bych se přikláněl k tomu BAscomu pro AVR. do 2kb je free, nepotřebuje se kupovat žádný spešl procesor s nahraným zaváděčem, jen je nutné mít nějaký AVR programátor.
Snek

Příspěvek od Snek »

TAZ píše:Asi bych se přikláněl k tomu BAscomu pro AVR. do 2kb je free, nepotřebuje se kupovat žádný spešl procesor s nahraným zaváděčem, jen je nutné mít nějaký AVR programátor.
Ano, uhodil jsi hrebicek na hlavicku. U PicAxe pokud to chces vyzkouset zda te to bude bavit NENI NUTNY programator, nebot zadny nepotrebujes.

Argumenty ze AVR naprogramuji pres LPT, ktere uz v mem netbooku nejsou neberu. Resit problemy typu kde udelali soudruzi z NDR chybu ze to jak na potvoru nefunguje a ty jako zacatecnik nevis kde je chyba.... Timto Picaxe netrpi.

Porad jaksi nekteri nepochopily ucel PicAxe, je to DIDAKTICKA pomucka pro zacinajici zajemce.

Jinak mimochodem BAscom je do 4kB Free, pouzivasho? A kdyz uz, tak uz je perspektivnejsi avr-gcc.

Ale todle je vlakno o Picaxe ne o jinych mikroprocesorech, takze se drzme tematu a nebo zalozme nove vlakno bokem.
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Sry, to byl jen momentální nápad, Picaxe je opravdu dobrá didaktická pomůcka, ale na větší projekty se nehodí.
TAZ

Příspěvek od TAZ »

S tou dostupností Picaxe procesorů máš pravda, bohužel , většina prodejců si myslí, že na tom zbohatne. Jaksi pozapomněli, že snad 90% národa vlastní VISA kartu a je si schopna ty obvody obstarat jinde. JInak ty desky máš pěkný Šneku, takových pomůcek mezi lidma není mnoho a chybí.....
Snek

Příspěvek od Snek »

TAZ píše:Sry, to byl jen momentální nápad, Picaxe je opravdu dobrá didaktická pomůcka, ale na větší projekty se nehodí.
Stim souhlasim a kdyz uz jsem to teda takhle natukli mimo, pekna didakticka pomucka pro vetsi projekty je arduino, ktere je vice videt v oblasti hobby robotu.

Opet uvedu i koncovou cenu pro ceskeho zajemce kdyz si ho necha zaslat z chiny.

China:
Arduino Duemilanove 2009 - ATMega328P
cena US$19.99
+ postovne US$4.54
= US$24.53 = ~ 450kc

CZ:
Arduino Duemilanove
puvodni cena ~800,-Kč
po vanocni sleve ~500,-Kč + postovne ~90kc + DPH

cena ~1100kc
cena po sleve ~700kc

Zaver si ctenar muze udelat sam, ceskou cenu jsem vzal od internetoveho obchodnika bez kamaneho obchodu.
TAZ

Příspěvek od TAZ »

Arduino má tu výhodu, že nemusíš kupovat MCU s programem, ten je na netu ke stažení. TAkže to vyjde mnohem levněji.
habej

Příspěvek od habej »

Jen bych se chtěl zeptat kde se prodávají PicAxe za rozumější cenu. Je mi jasné že bych měl líp hledat, ale nějak se mi nedaří. Díky.
Snek

Příspěvek od Snek »

habej píše:Jen bych se chtěl zeptat kde se prodávají PicAxe za rozumější cenu. Je mi jasné že bych měl líp hledat, ale nějak se mi nedaří. Díky.
Treba v USA http://www.sparkfun.com
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Nepřipravuje se někdo na objednávku z 'venku'. Měl bych zájem asi o deset kousků. Já ze zahraničí neumím nakupovat, a kdyby se nás sešlo více.....
Snek

Příspěvek od Snek »

stelerp píše:Nepřipravuje se někdo na objednávku z 'venku'. Měl bych zájem asi o deset kousků. Já ze zahraničí neumím nakupovat, a kdyby se nás sešlo více.....
Poslal jsem ti email, bydlis za rohem ;)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Chtěl bych touto cestou poděkovat Snekovi za pomoc s objednáním ze Sparkfunu.
A pro velký úspěch chystám další (větší) objednávku. :)

Radek
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

pokud by se uskutečnila další větší objednávka, měl bych také o jeden zájem
Improvizace - základ života
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Napiš mi SZ - co a kolik bys chtěl?
(PICAXE-08M mě teď vyšlo s poštou na cca 70Kč)

Radek
minot@ur

Příspěvek od minot@ur »

Pěkný zkušební destičky. Taky po Picaxíkovi pošilhávám, dá se s tím spáchat spousta šikovných věcí. Sparkfun už mám dlouho v záložkách. Jen pro doplnění, našel jsem pro začátek třeba i toto, cena se mi nezdá tak špatná (i když už o 3,- USD podražil) - http://cgi.ebay.com/PICAXE-28x1-starter ... 3f05d9e3a8
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Otázka je, jestli 28čku využiješ. A pokud máš v okolí elektro obchod, vyjdou tam ty drobky levněji. A nakonec - přijde mi poholnější (a levnější) to při pokusech krmit 5V spínaným zdrojem. Z různých nabíječek od mobilů nebo poč. zdrojů se dá určitě vybrat.

Taky jsem ze začátku koupil sadu ze snails..., ale už bych to neudělal.

Radek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“