Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Střídavý motor RAY - spolehlivost
Re: Střídavý motor RAY - spolehlivost
Všechny Vás zdravím a přeji pěkné svátky.
Máte někdo v modelu lodi tento motor - http://www.hobbyeshop.cz/inshop/elektro ... otor.html. Chci ho pořídit do rychlého člunu Riva Aquarama Special 1:6, cca 8 - 10 kg. Budou tam dva motory s dvěma regulátory a je to pro mě velká investice. Nemůžu si dovolit laborovat, to by doma neprošlo. Šrouby budoutřílisté, 45 - 50 mm, napájení 2 x Lipol 11,1 V. Model musí klouzat, jako tento model - http://www.youtube.com/watch?v=q6Wefnx9 ... _embedded.
Dostal jsem i nabídku na oběžky, ale mají jen 700 ot/volt a to je myslím málo. Navíc použiju zubové čerpadlo na chlazení motorů, popřípadě i regulátorů a vodu nechám vytékat přes výfuky jako u předlohy.
Díky za Vaše poznámky a připomínky. Karel
Máte někdo v modelu lodi tento motor - http://www.hobbyeshop.cz/inshop/elektro ... otor.html. Chci ho pořídit do rychlého člunu Riva Aquarama Special 1:6, cca 8 - 10 kg. Budou tam dva motory s dvěma regulátory a je to pro mě velká investice. Nemůžu si dovolit laborovat, to by doma neprošlo. Šrouby budoutřílisté, 45 - 50 mm, napájení 2 x Lipol 11,1 V. Model musí klouzat, jako tento model - http://www.youtube.com/watch?v=q6Wefnx9 ... _embedded.
Dostal jsem i nabídku na oběžky, ale mají jen 700 ot/volt a to je myslím málo. Navíc použiju zubové čerpadlo na chlazení motorů, popřípadě i regulátorů a vodu nechám vytékat přes výfuky jako u předlohy.
Díky za Vaše poznámky a připomínky. Karel
s motory moc neporadím... (který z nich máš na mysli?
) ale místo zubového čerpadla bych doporučil raději odstředivé. Zubové je spíš na aplikace malý objem velký tlak, kdežto odstředivé naopak.
Něco offshore jsem už postavil (největší 1,2m - Cougar 2 na 8s li-pol, rychlost necelý kilo), ale zubové čerpadlo na chlazení jsem ještě neviděl.
Na to abych mohl posoudit zda jsou motory RAY vhodné do lodě je půlka sezony co mám RAY3656/06 v lojachtě Najade podle mě málo. Ale použil jsem ho a uvidím.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Chtěl jsem použít toto čerpadlo - http://www.rcm-pelikan.cz/old/index.php ... zbozi=548. Graupner vyrábí podobné, ale dvakrát dražší. Tady je konstrukce ze které vycházím a je použito čerpadlo; v sekci videa je názorně vidět maketově vypadající provoz s čerpadlem napojeným na výfuky a v sekci konstrukce na třetím obrázku od konce je vidět zabudování a zapojení čerpadla - http://www.aquamodels.org/www/navigante ... l?start=1. Jde o to, že čerpadlo bude chladit dva motory a dva regulátory.
Motory měly být původně ROBBE Roxxy 3656/6 ale myslím že RAY B3656/09 bude stačit, i když má o 500 otáček na volt méně. 13000 ot/min a dva třílisté šrouby 45 (50) mm, by měly model dostat do kluzu.
Motory měly být původně ROBBE Roxxy 3656/6 ale myslím že RAY B3656/09 bude stačit, i když má o 500 otáček na volt méně. 13000 ot/min a dva třílisté šrouby 45 (50) mm, by měly model dostat do kluzu.
Též se přikláním k názoru, že čerpadlo dobře navrženému chladicímu okruhu u rychlostních modelů spíše uškodí. Pokud celým okruhem při dané rychlosti protéká voda v dostatečném množství, pak je vše v pořádku a pokud ne, tak to sebelepší čerpadlo moc nevytrhne.oldik píše:Něco offshore jsem už postavil (největší 1,2m - Cougar 2 na 8s li-pol, rychlost necelý kilo), ale zubové čerpadlo na chlazení jsem ještě neviděl.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Pokud se nepletu, tak u čerpadel tohoto typu je omezení na maximální přípustnou dobu chodu v jednom kuse v řádu desítek sekund až jednotek minut, takže by se muselo nějak chladit i vlastní těleso čerpadla.Karolko píše:Chtěl jsem použít toto čerpadlo - http://www.rcm-pelikan.cz/old/index.php ... zbozi=548.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Potvrzuji z praxe, používal jsem ho v ponorkách. Po minutě nepřetržitého chodu toho začíná mít dost, po dvou hřeje a klesají otáčky. Já od něj víc naštěstí nepotřeboval.ladous píše:Pokud se nepletu, tak u čerpadel tohoto typu je omezení na maximální přípustnou dobu chodu v jednom kuse v řádu desítek sekund až jednotek minut, takže by se muselo nějak chladit i vlastní těleso čerpadla.
Dej 2 chladící okruhy. Pokud máš obavy, tak dej dostatečný průměr trubičky a silikonové hadičky (tuším 3/4 nebo tak nějak), stejně ti to ale omezí vstup do chladícího láště motoru a reglu, ale bude to v pohodě. U dna trupu (kýlu) na zádi dej do protisměru 2 trubičky a každý okruh zvlášť vždy regl a následně motor a ven. Musí to bohatě stačit. Pokud ne, je špatně navržený pohon. Já má setupy od 4s nahoru na poloponořený vrtule a tam dokážu poradit komplet pohon na echt čínu (KD XL) i na Feigao s Octurou včetně dosahovaných teplot motoru, reglu, aku atd. Tady máš asi klasický pohon a tam jsem trošku mimo, Úkol u rychlejších lodí zní - co největší napětí s cílem co nejmenších dosažených proudů, právě kvůli neustálému záběru motoru a téměř žádnému odlehčení. Zase je ale fakt, že je to rekreačka. Jinak ty Raye budou stejný jako ty KD apod., špatná účinnost. Běhat při teplotách do 50°C na plášti bude asi dlouho, ale s kvalitními motory bys dosáhnul lepší účinnosti, menších teplot, proudů a lepšího výkonu. Lepšími motory myslím od Feigaa vejš. Mě z praxe stačilo zaměnit KD XL na Figao XL se skoro stejnými ot/V a musel jsem jít díky daleko lepší účinnosti z vrtule průměru 42 na 38, upozorňuju u motorů se skoro stejnými parametry (psanými). Pokud ti někdo neporadí úplně přesně setup, budeš muset zkoušet vrtule. Jinak to nedáš.
Díky za názory a rady. Opouštím vestavbu čerpadla, použiju dva chladící okruhy, hadičky 4/6 mm. Měl jsem tento typ chlazení na modelu a je spolehlivé, to uznávám. Jen ty motory jsou pro mě stále velkou neznámou (když jsem naposledy modelařil, byly do aut nejlepší Mabuchi 540). Ten němec má ve stejně velkém modelu (1:6) ROXXY BL INRUNNER 3656/06 a pěkně mu to klouže... Motor má 1700 ot/Volt a s tříčlánkem 5000 mAh jezdil údajně kolem dvaceti minut. Nešel ale na plný plyn, a tak jsem uvažoval o RAY B3656/09. Myslím že čas je nadsazený, ale deseti minut by se mohlo dosáhnout.
To Oldik: co znamená špatná účinnost? Nižší v řádu procent, nebo desítek procent.
To Oldik: co znamená špatná účinnost? Nižší v řádu procent, nebo desítek procent.
Pro tvou loď to asi bude irelevantní, protože tam na výkony primárně nehraješ. Těch Rayů bych se v zásadě nebál. Tím jsem chtěl pouze říct, že u echt číny pokud neokopíruješ úplně přesně vzorový setup, se blbě kombinace motorů a vrtulí odhaduje. Resp. ta úvaha vzhledem k účinnosti může být více mimo, než jsi původně myslel. Například u těch KD XL (právě ty jsou vyhlášeny svou mizernou účinností, asi nehrorší inrunnery co se dají sehnat - já je používám při jednomotorovém pohonu) je to s účinností z praxe takto. KD XL 1900 ot/V ztratí svou blbou účinností tolik, že úplně ta samá kategorie u Feigaa se musí osadit s otáčkami 1500-1600 ot/V aby vše ostatní zůstalo jak máš a odběry atd. plus minus stejné.
Pokud se držím toho porovnání viz výše Roxxy 1700ot/V, tak s ohledem na Raye, abys +- okopčl jeho setup bys měl mít kolem 1900 ot/V, protože si myslím, že účinnost Raye nedosahuje kvalit Roxxy a těch 100-200 ot/V se tím vyztrátuje (a taky nemusí, ale je to pravděpodobné). Tohle je teorie nepodložená praxí s těmito motory.
S ohledem na to co jezdím já na 4s, sice poloponořený, si myslím, že ideál u Raye by mohl být kolem těch 1800 ot/V +-, abys tam dostal rozumný lodní šroub. Pokud mu to tomu němčourovi jezdí pěkně, tak proč se toho nedržet.
Pokud se držím toho porovnání viz výše Roxxy 1700ot/V, tak s ohledem na Raye, abys +- okopčl jeho setup bys měl mít kolem 1900 ot/V, protože si myslím, že účinnost Raye nedosahuje kvalit Roxxy a těch 100-200 ot/V se tím vyztrátuje (a taky nemusí, ale je to pravděpodobné). Tohle je teorie nepodložená praxí s těmito motory.
S ohledem na to co jezdím já na 4s, sice poloponořený, si myslím, že ideál u Raye by mohl být kolem těch 1800 ot/V +-, abys tam dostal rozumný lodní šroub. Pokud mu to tomu němčourovi jezdí pěkně, tak proč se toho nedržet.
Oldik: díky za užitečné rady. Slyšel jsem že fa. dsys by měla po novém roce začít vyrábět regulátory pro střídavé motory, a to za rozumné ceny. Ten němec tam dal tento-http://www.voltmaster.de/Regler/Brushless/Hype/Hype-Seaking/Hype-BL-Drehzahlsteller-Seaking-120A-059-2120.html , ale nevěřím tomu a kolegové na fóru to potvrdili (že je to šmejd). Protože počítám se zástavbou pohonu tak v březnu, počkám a uvidím co to bude. Předpokládám že by regulátor měl být alespoň na 90 - 100A, aby nejel stále na maximum a měl nějakou rezervu, nebo je praxe jiná? Motory použiju s největší pravděpodobností ty ROXXY od ROBBE.
Vím že jsem asi otrava, ale nemám se koho zeptat, v okolí nemám žádného lodičkáře. Tady ale vždy někdo pomůže, nebo se snaží pomoct.
Díky Oldíkovi a Vám všem!!!
Vím že jsem asi otrava, ale nemám se koho zeptat, v okolí nemám žádného lodičkáře. Tady ale vždy někdo pomůže, nebo se snaží pomoct.
Díky Oldíkovi a Vám všem!!!
Regulátory používám jedině čínu. Měl jsem na samotném začátku pár od Jeti, perfekt, ale s narůstajíci nároky se to nedalo finančně utáhnout. Dnes mi prošlo rukama cca 40-50 Ks reglů a jen 1 nejel vůbec, ostatní dodnes šlapou. Sám mám 2x 180A loďařský - 4s li.pol (vše hobbycity), 45A hobbyking autíčkářský ale v lodi na 2S, 3x regl autíčkářský 35A taky do lodě, jeden šlape, ostatní budou teprve v remošovi. Pak 180A autíčkářský v E-maxxovi, celá sezóna na dráze a zbytek rekreačně. Další mraky letadlářských. Nikdy problém. Tyhle s integrovaným chlazením jsem osobně nezkoušel. Mám i regly 200A se samodomo chlazením bez zpátečky a není problém. Kup 2x 180A po 100 dolarech z HC a nemáš co řešit. Nebudou vědět, že jedou. Pajšl na regly pro auta nebo lodě je stejnej, akorát jiný chlazení a jinej soft. Do lodě to má 1/3 možností nastavení. K tomu digitální programovací karta a můžeš u vody laborovat do bezvědomí. Do větší lodě bych nic jiného než tu 180A nedal, i když by měla odběr třebas 40A, když to uveze, šup ho tam za ty prachy.
Pokud DSYS bude mít solidní ceny se slušným proudovým pokrytím, je to taky cesta a v tomto jim fandím. Ale mám obavy, že regly HW kolem 100A budou u nás cenouvě ještě dlouho mimo běžné možnosti.
Jinak tohle je kombinace 4s li-pol 5000 20C, KD XL a právě ta 180A china. Celou sezónu a 2x lehce utopený bez problémů a nemyslím si, že by to jelo špatně. Teploty do 50°C motor, regl studenej jako psí čumák a aku od 40-50°C dle stalu jízdy. Čas tímto tempem cca 7 minut.
Obdobný setup mám v klasice V-trup, defacto totožný a dle GPS to jede k 70km/h a komponenty trošku teplejší - přes 2 sezóny. Tohle je dle GPS podle hladiny kolem 60km/h.
http://www.youtube.com/watch?v=CNODy-V6HV8
Jinak tohle je kombinace 4s li-pol 5000 20C, KD XL a právě ta 180A china. Celou sezónu a 2x lehce utopený bez problémů a nemyslím si, že by to jelo špatně. Teploty do 50°C motor, regl studenej jako psí čumák a aku od 40-50°C dle stalu jízdy. Čas tímto tempem cca 7 minut.
Obdobný setup mám v klasice V-trup, defacto totožný a dle GPS to jede k 70km/h a komponenty trošku teplejší - přes 2 sezóny. Tohle je dle GPS podle hladiny kolem 60km/h.
http://www.youtube.com/watch?v=CNODy-V6HV8
Jinak ode mě je to vše, už jsem se vyčerpal. Přeji úspěšnou stavbu a na výsledek se sám těším a doufám bude veřejně prezentován.
trochu nepravda.... Třeba Carrot je z Jezernice a to máš z Hranic co by kamenem dohodil a zbytek došel pěšky...Karolko píše:...Vím že jsem asi otrava, ale nemám se koho zeptat, v okolí nemám žádného lodičkáře. ....
A kolem Přerova jsou rychlíkáři, ale pravda nechodí na tento web. Je třeba zajet na nějakou soutěž a sehnat kontakty...
Tak, "říkají o mě, že jsem odborník..."
hlavně na rychlíky a střídavé motory...Ale je pravda, že v Lipníku na Jadranu a myslím, že i v Přerově na Laguně je rychlíkářských závodů dost... Bohužel, pokud vím, tak v zimě moc nejezdí... 
Jinak samozřejmě karolkovi rád pomůžu, ale jen s věcma, o kterých mám aspoň trochu páru...
carrot
Jinak samozřejmě karolkovi rád pomůžu, ale jen s věcma, o kterých mám aspoň trochu páru...
carrot
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek