Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Měřítko staveb pro TT

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Přema

Re: Měřítko staveb pro TT

Příspěvek od Přema »

Na návrh Ládi Douši(Ladouse) a Boříkovy zajímavé podněty po setkání na Splaviskách,(viz diskuse pod článkem)si dovoluji otevřít téma vhodného měřítka staveb a příslušenství vzhledem k rozmanitosti měřítek remorkérů,vlečených lodí,přidružených modelářských aktivit.Samozřejmě pro plochu s hlídáním i bez hlídání.S ohledem na ochotu investovat práci a čas.Kam až je rozumná míra invencí do detailů.Vítány budou pro poučení a inspiraci i ukázky odjinud.Atd.,atd,...... 8)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Stylové měřítko pro TT by bylo měřítko TT tedy 1:120 i co se týká lodí.
Co vy na to ?
To by stačila na soutěž i větší kaluž.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

Přema

Příspěvek od Přema »

:D :D :D Ale umíš si představit výrobu navijáku pro přístavní jeřáb?To jsem už pak někdo jiný,jen ne lodní modelář.Otázka zní,kde ještě je únosná míra detailů a velikost a pracnosti s ohledem na uvedené v příspěvcích.
"Mám obavu,že by se chtěli přidat "modeláři-majitelé" bleších cirkusů a vydávali blechy za barevné přístavní dělníky.A ti by pak chtěli i své odbory-bleší ažTT,no jako podnikateli ti to dál nemusím rozvádět" :D :D :D[/u]
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Stylové měřítko pro TT by bylo měřítko TT tedy 1:120 i co se týká lodí.
Co vy na to ?
To by stačila na soutěž i větší kaluž.
V tom případě jsem ochoten na své zahradě vybudovat jezírko, na něm třeba ostrov s majákem...

Tudy cesta asi nevede.

Jinak se domnívám, že funkční přístav, to je spíše věc pro automodeláře. Ty naše lodě tam budou jen jako doplněk 8).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Přema

Příspěvek od Přema »

Právě naopak,lodě budou hlavní-jde přece o TT,auta+.....budou velmi vítaným doplňkem.Podrobnostmi s doplňky u trucků(sklady,skladištní plochy,pumpy,... mohly by být dobrou inspirací.Aspoň co jsem viděl na veletrhu v Brně na jaře.Ale něco bylo až moc detailní.
Přema

Příspěvek od Přema »

Asi je to opravdu předčasné-myslel jsem na akce typu Splaviska,Lužiny,...kam přijdou i nelodičkáři,aby se necítili oni nebo lodičkáři jako trpaslíci a obři.A hlavně aby to trochu ladilo velikostně i oku.Proto mi šlo o to nějaké kompromisní měřítko pro mola,majáky,skaliska,...co já vím,co ještě,"co je ještě vody" a "vyloženě souše".A dávat na vodu obyč.krabice z polystyrenu je mi taky líto,přímo to vybízí investovat trochu model.invence/nemyslím vyloženě TT/Takový noční ruch v přístavu,... :lol: :D :D :D :D
petr hájek

a co polystyrenové desky do kterých by se plavební dráha vyřezala, vždyť to by bylo asi nejjednoduší řešení a také nejskladnější.
petr hájek

to spojování bych zkusil z tvdších PVC hadic (jako jsou ty na podlahové topení) ze kterých bych vytvaroval oblouky pod plavební dráhou a se břehy z PP bych je spojoval pomocí šroubů.
Znamenalo by to jen do desek PP vlepit výztuž z novodurové trubky do které by se zespodu zasouvaly ty oblouky a z hora se pojistily šroby.
Ty trubky by se daly nahradit i podstatně levnějšími tzv.husími krky pro elektrikáře.
Přema

Příspěvek od Přema »

Boříku-napadlo mě podobné řešení,jen ten Hostalen bych nahradil "šeými"trubkami na vodu.Jsou proti Hostalenu výrazně levnější.Jen jak zajistit plovatelnost.
1.obalit je tepelnou izolací-trubky z pěněného PVC-pružné.Myslím,že to měli i v Praze na vodě na kanále
2.zatavit konce-zaslepit orig.záslepkami
3.vypěnit montážní pěnou
4.co vidím nejlepší-použít rovnou trubky z tepelné izolace-dají se stočit do klubka-skladovatelnost a vysoká odolnost+ cenová relace+různé rozměry vnitřních průměrů
Spojení polystyrenu-ty průchodky z novoduru jsou skvělý nápad,co tak to celé pospojovat vodovodními plastovými trubkami svařenými do U tvaru?
Přema

Příspěvek od Přema »

Mirelon!!!! To je ono,zaboha jsem si nemohl vzpomenout.Novodur 40mm bude levnější,ale jak aby plavala?Mirelon-montážní pěna.Levnější je černá trubka na vodu-"kabanos",taky se dá svařovat,ale je křivější,hotová anakonda. :D (Hostalen-červený a modrý-jestli ho někdo u nás vyráběl v licenci nevím,když jsem si dělal vodu,byl 4x dražší,ale taky 2x odolnější proti opotřebení,jeden druh se lepil,druhý se svařoval)-srovnej pro jistotu cenu šedé vodovod.trubky proti "kabanosu"a proti novoduru,mám obavy,že ceny mohou být výrazně jiné.Zkusím se zeptat u nás v Olomouci.
Keba

Příspěvek od Keba »

Docela se zájmem sleduji tuto teoretickou diskusi a dovolím si teď přispět trochu praktickými postřehy:

1) lidské zdroje
Myslím si (ale možná se pletu), že příprava překážek pro TT trať není práce pro jednotlivce. Tím nechci tvrdit, že to jeden člověk nezvládne. Je ale rozhodně lepší, když je Vás na to víc. Proto se musí dát dohromady parta lidí, která bude ochotná se na tom pracovat. Což není možné u lidí roztroušených po celé ČR.

2) materiálové zdroje
Zdánlivě levný materiál se rychle prodraží. Jen na materiál, ze které byla postavena trať v Jinolicích zahučely min. 4000,- Kč. Pokud máte sponzora, máte vystaráno.

3) zázemí
To vše musíte mít kde dělat a hlavně kde skladovat ! Vleky, bójky, trubky, hadice, provazy, závaží...

4) požadavky na trať pro TT
- Počítejte s tím, že trať nebude nikdy stejná, proto musí být jednotlé překážky variabilní. V tom je právě jedno z kouzel TT.
- Překážka (bójka) musí být schopná trvale držet tvar (nesmí podléhat větru, vodnímu proudu)
- Pokud do překážky najede remorkér nebo vlek, musí mu překážka uhnout a zase se sama vrátit napůvodní místo !
- Překážky musí být navrženy tak, aby se kotvení v žádném případě nemohlo zamotat do lodních šroubů, kormidla a pod.

5) kotvení bójek a překážek
Velmi brzy zjistíte, že ukotvit bójku na hluboké nebo mělké vodě je stejný problém. Pokud Vám bude kotvení bójky nebo umístění jedné překážky trvat déle jak 5minut jste vedle. Opravdu nestačí do vody hodit šutr s přivázanou bójkou :-) A to nemluvím o ostatních překážkách. Navíc musíte počítat s tím, že se překážkou musíte vejít do lodě ze které kotvení provádíte

6) stejně jako je potřeba trať rychle postavit, tak je potřeba ji i stejně rychle sbalit !

7) materiál
Trať v Jinolicích možná vypadala jak rozfoukané smetiště (jak jsme se dočetl v jednom časopise), ale měla jednu výhodu. Byla ze snadno obnovitelných zdrojů ! Stačilo jedno odpoledne drobných oprav a všechny překážky byly opět použitelné i v Braníku. Stačilo dodat pár PET lahví.
Co se nenávratně zničilo se dalo rychle a snadno obnovit.

To je asi tak všechno co mě napadlo. Možná mě doplní ostatní, kteří na TT už makali a ví co to obnáší. Myslím si, že v Praze - a plus další - vznikla dobrá parta, která zdaleka v lodní modelařině nedělá jen TT.

Držím Vám palce a doufám, že si třeba příští rok TT zajedu jen jako účastník a ne jako pořadatel ;)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
petr hájek

https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_PLAV%20DR.jpg

tak takhle nějak jsem myslel svůj příspěvek.
Omluvte grafiku ve stylu : ,,obkresli si pětikorunu, Plho".
Přema

Příspěvek od Přema »

Konečně se ozval někdo z povolaných,že to ale byla doba.Už jsem myslel,že v tom zůstaneme s Boříkem sami. :D :D :D :shock: :D :shock: :D 8) Tak jako Bořík:jenás pár chlapů,i šikovných,takže 1-6 v poho.Nejhorší je to kotvení-zejména v proudu a větru.Chtělo by to něco vymyslet-něco jednoduššího,než je plánek bojky zde.
A pak mě překvapily ty náklady do Jinolic-z čeho sestávaly?
Napadlo mě tomu jen dát trochu atraktivní vzhled/o tom smetišti jsem taky četl :( /
Petře,pochopil jsem to dobře.Až na tu trubku topení.Napadá mě hadice vyarmovaná drátem a zafoukaná montážní pěnou už v tomto tvaru.Možná by to šlo udělat bez tak krásného oblouku v radiusu z trubek na vodu/podobným stylem,jak někdo prezentoval stojánek k ponořování do vody/Zase,jaké měřítko tomu dát,každá loď bude mít jiný ponor,vymyslet tak něco variabilnějšího.
Pane Vaškebo,pořadatelem budete vždy,bohužel,aspoň v Praze. :D :D :D Začalo to tak nevinně,sháněním plochy a myšlenka TT CUPu na Váš podnět.Zbytek už šel tak nějak logicky samo od sebe :P :P :P A pak jsem rád,že na Moravě nebudeme sami.S dalšími nápady a připomínkami sem.Budeme jen rádi
petr hájek

určitě by to šlo z trubek na vodu , ale jen mi připadalo dražší kupovat kolínka atrubky než ohnout jen trubku (šla by určitě použít ta na vodu-dá se ohýbat nad teplem), jen nevím proč ji vypěnit když já bych ji spíše zatížil napuštěním vodou.
Hloubka do jaké jít s trubkou je otázka .
Myslím si , že i ty největší remorkéry by asi neměly větší ponor než 30 cm ato zase není tak nereálné ,když si vezmeš v úvahu vzdálenost průchodek PPdeskou od kraje (pobřeží)- tedy tato úvaha platí při ohybu trubky , při použití kolínek a rovných trubek je to jen na rozmyslu nebo dohodě těch kdo TT jezdíte.
Přema

Příspěvek od Přema »

Dá,ale je to anakonda :x Poměrně dost odolná s tendencí se vracet.A máš pravdu s tím zatopením.I tak to bude chtít kotvu,a pokud možno variabilní.
Těch 30cm je reálných.Jestli jsem pochopil dobře,tak tě to taky chytá. :lol:
Ante

Příspěvek od Ante »

plavební dráha je udělána pod vodou tak jak navrhujete. vodovodní trubky do U s použitím kolínek
Keba

Příspěvek od Keba »

Při první konstrukci tratě existovala nějaká základní myšlenka, ale postupně jsme to vylepšovali a vymýšleli různá zlepšení. Prioritu měla jednotuchost a spolehlivost.
Aby byla zachována trvalá šířka branek, udělali jsme z plastových trubek jakési široké písmeno "U", které bylo 100 nebo 110cm široké a hluboké 50cm. Rohy byly pravoúhlé, aby stěny byly svislé. To zabezpečuje konstantní hloubku a neměnou šířku branky. Na vrcholcích branky byly připevněny bójky a kotvící lanka vedly od bójky v očkách těsně kolem svislích trubek. Tím bylo zabezpečeno, že se nebudou plést do branky a branka se po vychýlení vždy natočí do původního směru (kotveno dvěma závaží).
Plavební kanál jsme udělali ze čtyř takových úček jen širokých 110cm a izolace na vodovodní trubky. Do izolace jsme prořízli otvory a účka vsadily a zajistili izolepou. Výhodou tohoto materiálu je, že si jej natočíte pokaždé jinak. Kotvení stejné jako u branek. Lanka vedou podél svislých trubek. Palve to celé samo.
Vzhledově se dá samozřejmě všechno vylepšit. Natřít, sjednotit atd, atd. Jde jen o to kolik na to máte času. Kdybychom měli dost času, vyřezali bychom třeba bójky z polystyrénu a natřeli. Navíc se dají kotvit jednodušeji než PET lahve. Kotvení skal máme vymyšlenkovaný a tu usadíme na místo během okamžiku i na přesnou hloubku. Skvělé navijáky vymyslel Psisko (článek je na MoNaKu), ale ty nedokáží zvednout velkou PET lahev do svislé polohy. Tak třeba ty polystyrénový budou příští rok :-)
Keba - webmaster
Přema

Příspěvek od Přema »

Zdá se mi složitá výroba,byť na koleně.I když nápad s gumou je dobrý.Mám v hlavě-cívku od rybářského vlasce a v čelech cívky usazenu gumu zakotvenou pevně ve stěně.kolik si kotva odmotá,tolik se zpět navine,ev.se dá předtočit.
Z jak silné trubky to "U"máte ?
Keba

Příspěvek od Keba »

Zdá se mi složitá výroba,byť na koleně.I když nápad s gumou je dobrý.Mám v hlavě-cívku od rybářského vlasce a v čelech cívky usazenu gumu zakotvenou pevně ve stěně.kolik si kotva odmotá,tolik se zpět navine,ev.se dá předtočit.
Z jak silné trubky to "U"máte ?
Přiznám se, že si to s tou cívkou neumím představit....

Jak silná trubka ? Chlapi víte to někdo ? Je to ten průměr pomocí kterého se rozvádí voda v bytě ze stupaček. Bohužel doma žádný kousek nemám.
Keba - webmaster
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak tuším,cca 3/4" Nemá tendenci se prohýbat,co skladnost?Jo a co ty náklady Jinolicích? 8)
Keba

Příspěvek od Keba »

Tak tuším,cca 3/4" Nemá tendenci se prohýbat,co skladnost?Jo a co ty náklady Jinolicích? 8)
Prohne se, to jo, ale ne snadno a není to vůbec na škodu. Když do ní vlek narazí, tak se prostě trochu poddá - řekl bych že je to tak trochu výhoda. Ale tím nechci tvrdit, že neexistují lepší materiály !!! Máme to prostě udělaný z těch trubek a ty nezklamaly.

Skladnost ? Čeho ?

Náklady v Jinolicích - nezdá se to, ale naskakuje to zatraceně rychle.
To máte....plastový trubky, kolínka, pěnová izolace, lepidla, silikon, tmel, barvy (ty jsou fakt drahý), šňůra, desky na paluby vleků, lišty, montážní pěna, drát, štětce, tavný lepidlo....
Viděl jsi film "Na samotě u lesa ?" ;)
A to chlapi obětovali ještě ledacos ze svýho. Zahučelo několik vrtáků, vruty, hřebíky...
Keba - webmaster
Přema

Příspěvek od Přema »

Takže materiál.Uf to jsem si oddechl,myslel jsem nájem vody,úplatka formou rumu a slivovice pro zatvrzelé rybáře,.... :D
Těm trubkám taky věřím,viz výše.Navíc je to celkem elegantní,rychlé,čisté.Skladnost-těch trubek,llO cm to je do kufru octavie tak,tak.Myslel jsem,jestli ty trubky nějak skládáte do sebe
Keba

Příspěvek od Keba »

Takže materiál.Uf to jsem si oddechl,myslel jsem nájem vody,úplatka formou rumu a slivovice pro zatvrzelé rybáře,.... :D
Těm trubkám taky věřím,viz výše.Navíc je to celkem elegantní,rychlé,čisté.Skladnost-těch trubek,llO cm to je do kufru octavie tak,tak.Myslel jsem,jestli ty trubky nějak skládáte do sebe
Ano, bylo to převážně za materiál...
No např. trubky ze kterých je udělaná kostra přístavu moc skladný nejsou, ty mají 3m v kuse :-) Ale naštěstí máme mezi sebou RomanaT a ten má zase naštěstí k dispozici velký auto :-) Ale ve Fábii-combi jsem je vezl taky :-)
To spíš než trubky je problém převést Kačery :!:
Keba - webmaster
petr hájek

CHYTÁ I NECHYTA , ZATÍM JEN TEORETICKY- NA STAVBU REMORKÉRU ZATÍM NENÍ ČAS A POSTAVIT JEN TAK NECKY SE ŠPAGÁTEM SE MI NECHCE.
LEDAŽE BYCH DORAZIL SE SVÝM ,,MIKRO-KLIMKEM", ALE TEN BY ASI TY VAŠE VLEKY NEUTÁHL. :cry:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“