Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Olaminování dřevěného trupu
Re: Olaminování dřevěného trupu
Žádám vás o radu ohledně polaminování nově vyrobeného dřevěného trupu. Jedná se o 140cm dlouhý trup modelu škuneru z konce 18st. Trup je vyřezán a vybroušen ze smrkového dřeva a lepen polyuretanovým lepidlem. Rád bych model plovoucí a v tom případě by asi bylo lepší kvůli vodotěsnosti ho z venku olaminovat. Poradíte mi prosím jestli epoxid či polyuretan? Jakou gramáž a kolik vrstev tkaniny. Trup je tlustý cca 1-1.5cm a pevný by měl být dostatečně. Jde mi tedy spíše jen o tu vodotěsnost. Prozatím jsem stavěl modely jen do skříně a tam jsem toto řešit nemusel. Děkuji.
Polyuretan neznám. Pokud si můžeš vybrat mezi epoxidem a polyesterem,vol epoxid. Ale epoxid laminovací (PR102M, L285, a podobné) nikoliv klasickou 1200ku.
Laminování není ani tak kvůli vodotěsnosti jako kvůli tomu, aby dřevo nepopraskalo. Gramáž tkaniny se volí podle tvaru trupu (rohy, ohyby,...) a velikosti. Pro Tvou loďbych dal jednu vrstvu 110g/m2 +/- autobus. Pokud se necítíš v broušení a je nebezpečí probroušení tak vrstvy dvě. Pokud je tam samý ostrý ohyb, tak dvě vrstvy 80g/m2...
Laminování není ani tak kvůli vodotěsnosti jako kvůli tomu, aby dřevo nepopraskalo. Gramáž tkaniny se volí podle tvaru trupu (rohy, ohyby,...) a velikosti. Pro Tvou loďbych dal jednu vrstvu 110g/m2 +/- autobus. Pokud se necítíš v broušení a je nebezpečí probroušení tak vrstvy dvě. Pokud je tam samý ostrý ohyb, tak dvě vrstvy 80g/m2...
- Pepa Darvaš
Touhle tkaninou tři vrstvy.Určitě jednu probrousí
- Ivo Michal
Určitě bych dal tři vrstvy, gramáž klidně všechny 80, případně poslední jemnější. Ivoš
Děkuji mnohokrát za potřebné rady.
Ještě se zeptám na vaší oblíbenou a odzkoušenou značku a typ lepidla pro voděvzdorný spoj dřevo + laminát...? ( přilepit různé lišty, hranolky, dekly.. ) Ptal jsem se v marketech, ale konkrétní 100%spolehlivé informace mi nebyl nikdo schopen podat...
Ještě se zeptám na vaší oblíbenou a odzkoušenou značku a typ lepidla pro voděvzdorný spoj dřevo + laminát...? ( přilepit různé lišty, hranolky, dekly.. ) Ptal jsem se v marketech, ale konkrétní 100%spolehlivé informace mi nebyl nikdo schopen podat...
Na epoxidový laminát Epoxy ChS1200
, na polyesterový nějaký polyester
u mě v kroužku mají kluci jen jednu vrstvu.... nesmí probrousit...Pepa Darvaš píše:Touhle tkaninou tři vrstvy.Určitě jednu probrousí
Děkuji. Takže Epoxy ChS1200. Četl jsem ještě o UHU endfest 300 , ale obojí je dvousložkové... Budou mít asi vysokou pevnost, ale shaním něco jednosložkového, voděvzdorného, dřevo + epoxid laminát a tak úplně extrémní pevnost není nutná...
Já přesně nevím na co přesně to bude lepeno o jakou konkrétní věc jde, lae já bych sáhnul po vteřinovém lepidle, dělám tím už snad vše. je to rychlé, pevné a dá se tím i vyplňovat když je něco rychle potřeba, přestříkám aktivátorem a mám klid. Epoxid 1200 samozřejmě jde také, ale doba tuhnutí je dlouhá a UHU Když slyším toto slovo, tak šílím, já jsem to ještě nikdy nepoužil na modely. Je to drahé, proč za to tak utrácet. Všechno řeším vteřiňákem, všechno dodnes drží.
- Ivo Michal
Taď jsi to trošku zamotal. Mluvíš o laminování, nebo lepení něčeho k laminátu? Na laminování doporučuji laminovací pryskyřici, dřív se značila 285, dneska už asi jinak. Laminovací pryskyřice je dvousložková, poměrně řídká a dobře se s ní pracuje, dobře prosycuje tkaninu. Dřív jsem laminoval i ChS1200 a jejími klony, ale tato dvousložková pryskyřice je relativně hustá (konzistence medu) a tudíž se s ní pracuje hůř (ale jde nahřát, případně naředit za cenu zhoršení pevnosti). Lepení k laminátu je složitější záležitost, pro solidní spoj to chce narušit povrchovou vrstvu laminátu. Potom jde lepit i vteřiňákem, nebo třeba 5min. epoxy. Tím si zafixuješ díl a potom můžeš v případě potřeby lepit třeba zase laminovací pryskyřicí (a čekat patřičnou dobu). Právě vteřinové lepidlo dává překvapivě dobře držící spoj. Vyzkoušeno na větších modelech větroňů 
Šlo mi o polaminování dřevěného trupu - to tedy vyřeším dle mě zde daných rad (ZA KTERÉ VELICE DĚKUJI) - laminovací epoxid + 3vrstvy 80tky tkaniny a následné broušení...
Potom mě napadlo ještě se v rychlosti zeptat na vhoné voděvzdorné lepidlo na polepení toho již polaminovaného trupu nad hlavní oděrkou balzovými, či dýhovými rádoby prkénky ( pro větší modelovost ), nalepit víka střílen, rámečky oken apod. Tyto věci nejsou tedy konstrukčně zásadní a pevnostně zvláště náročné, ale držet by měly - navíc dlouhodobá fixace pro dostatečné zaschnutí dvousložkového lepidla by byla asi celkem problematická... Proto mě zájímalo lepidlo jednosložkové...
Omlouvám se - nechtěl jsem to motat - asi jsem měl po zodpovězeném dotazu na polaminování založit nové vlákno..
Potom mě napadlo ještě se v rychlosti zeptat na vhoné voděvzdorné lepidlo na polepení toho již polaminovaného trupu nad hlavní oděrkou balzovými, či dýhovými rádoby prkénky ( pro větší modelovost ), nalepit víka střílen, rámečky oken apod. Tyto věci nejsou tedy konstrukčně zásadní a pevnostně zvláště náročné, ale držet by měly - navíc dlouhodobá fixace pro dostatečné zaschnutí dvousložkového lepidla by byla asi celkem problematická... Proto mě zájímalo lepidlo jednosložkové...
Omlouvám se - nechtěl jsem to motat - asi jsem měl po zodpovězeném dotazu na polaminování založit nové vlákno..
existuji epoxidova lepidla s dobou schnuti 5, 12 nebo 30 minut... krome vterinoveho rychlejsi asi nenajdes

NeJaToD team
Podobné epoxidu jsou dobrá věc, ale je problém cena!!! Jelikož mluvím teď za sebe, já toto používat , tak bych se nedoplatil co toho potřebuji. Řešení je opravdu ten vteřiňák.
Zkus Purex,schne déle než vteřiňák,musíš to ale zajistit a dát pozor,aby ti moc "kolem"nevypěnil,skalpelem nebo žiletkou kolem se dá odřezat a odolává i acetonu
Nešlo by na ty prkénka použít chemoprén?Kacer37 píše:Potom mě napadlo ještě se v rychlosti zeptat na vhoné voděvzdorné lepidlo na polepení toho již polaminovaného trupu nad hlavní oděrkou balzovými, či dýhovými rádoby prkénky ( pro větší modelovost ),
- Pepa Darvaš
Jenom né Purex, na laminátu nedrží a schne moc dlouho. A né do vody chemoprén.Po nasáknutí odskakují detaily jako kdyby nebyly přilepený.Nejlepší je opravdu ten vteřiňák a aktivátor.Přema píše:Zkus Purex,schne déle než vteřiňák,musíš to ale zajistit a dát pozor,aby ti moc "kolem"nevypěnil,skalpelem nebo žiletkou kolem se dá odřezat a odolává i acetonu
ani ty rychle epoxy lepidla nejsou spatne, pokud vim tak s nimi Dada lepil hlinikove platovani na Rodney, jen ho v rozich prichitil vterinakem, aby ho nemusel tech par minut drzet...

NeJaToD team
- petr hájek
purex a veškerá vypěnující polyuretanová lepidla drží na kvalitním laminátu výborně , problém s nedržením je problém v laminování - bud příliš tužidla které se objeví na povrchu výrobku či jiný technologický průšvih, případně nedostatečné odstranění zbytků separátoru z výrobku.
Dobrý laminát je chemicky neutrální na povrchu (a měl by být i uvnitř)......
Je málo materiálů na kterých polyuretanové vypěnující lepidlo nedrží ,ale většinou jde o materiály typu igelit či silikon nebo povrchy mastné .
Dobrý laminát je chemicky neutrální na povrchu (a měl by být i uvnitř)......
Je málo materiálů na kterých polyuretanové vypěnující lepidlo nedrží ,ale většinou jde o materiály typu igelit či silikon nebo povrchy mastné .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Děkuji všem za odpovědi a rady! Zkusím nejprve ten vteřiňák + aktivátor a uvidím... Hodně zdaru v roce 2011!!
jen upozornění, pokud chceš tu balzu nebo čim to nakonec budeš polepovat mořit, tak jedině ještě před nalepením na laminát. vteřiňák i epox se nasaje do dřeva a pak mořit nejde

NeJaToD team
Nevím jaký chemoprén používáte, ale já to lepil universálním a po čtyřhodinovém namočení ve vodě to furt drží a nezdá se mi, že by to mnělo snahu odskočit.Pepa Darvaš píše:A né do vody chemoprén.Po nasáknutí odskakují detaily jako kdyby nebyly přilepený.
- petr hájek
chemoprén drží , jen platí to samé co o držení polyuretanových lepidel........má však nevýhodu (někdy výhodu) že je stále pružný.
chemoprén stárne. A po čase (v řádu 2-3let) začne povolovat. To je má zkušenost s jeho ať už s modelářskými nebo nemodelářskými aplikacemi.
- petr hájek
stárne zcela určitě je to kaučuk , reaguje s UV zářením , tedy čím menší plocha tím rychleji zkřehne od krajů , velká plocha bude držet lépe , proto na pružné spoje v malých rozměrech používám nejraději konstrukční polyuretan(je to ten kterým se lepí spací nástavby na budky kamionů tudíž laminát na laminát , nebo laminát na plech(AL nebo železný , to podle výrobce auta).SH píše:chemoprén stárne. A po čase (v řádu 2-3let) začne povolovat. To je má zkušenost s jeho ať už s modelářskými nebo nemodelářskými aplikacemi.
Každopádně základem dobrého držení je odmaštění v kombinaci s mechanickým zdrsněním( pokud nejde o vteřinová lepidla řídké konzistence) a kvalitní základní materiál lepeného výrobku, ale to platí u lepení všeobecně a vždy.
- Karolinus I
Mohl by jsi upřesnít název, popřípadě typ, kde se dá v malém (do 1kg nebo 1 l) opatřit, potřebuji potáhnout dýhou vcelku plochu cca 140x15 cm (bok plachetnice.petr hájek píše:...nejraději konstrukční polyuretan(je to ten kterým se lepí spací nástavby na budky kamionů tudíž laminát na laminát , nebo laminát na plech(AL nebo železný , to podle výrobce auta).
Dík..
A je To . . . .!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 56 Odpovědi
- 161334 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od duruz