Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Naviják

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Kelly

Re: Naviják

Příspěvek od Kelly »

Zdravím někde jsem zahlédl zmínku o ůpravě standartního serva na naviják pro plachetnici,
vím ze je na to někde návod ale nemohu ho najít víte někdo konhrétní odkaz???
SH

Příspěvek od SH »

návod je jednoduchý a musíš si ho upravit podle konkrétního serva...

- ze serva odstraníš mechanické dorazy tak aby se mohlo otáčet pořád dokola - tzn. že některá serva upravit nejdou protože výstupní ozubené kolo nemá ozubení po celém obvodu a některá zase jako druhé ložisko výstupního hřídele používají ložisko potenciometru a v tom případě musíš ten poťák tak upravit aby se mohl točit pořád dokola.

- a pak jsou dvě možnosti --buď místo potenciometru zabuduješ víceotáčkový trimr 5 kOhm anebo původní poťák mechanicky připojíš přes převod do pomala k výstupnímu hřídeli. Hodnota převodu anebo počet otáček toho trmru udává kolikrát se zvětší výstupní rozsah serva (počet otáček) . První varianta je jednodušší ale ten trimr nemá takovou životnost, druhá je konstrukčně náročnější.
msob

Příspěvek od msob »

Tady máš návod a užívej ve zdraví :)

http://www.hcbohumin.cz/UPRAVA_SERVA.pdf
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Kelly

Příspěvek od Kelly »

Děkuji tohle vypadá lépe než 20 let staré návody z Modeláře;)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Kelly píše:Děkuji tohle vypadá lépe než 20 let staré návody z Modeláře;)
SH se ve svém textu pokusil popsat úpravu serva na naviják, jenž má definované koncové polohy a výsledek se více blíží tomu, co lze sehnat jako plachetnicový naviják v obchodech.

Ten návod v PDF řeší pouze úpravu serva na jakýsi primitivní regulátor, který též splní funkci navijáku, ovšem postrádá ty koncové polohy.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
stelerp

Příspěvek od stelerp »

A ještě hůře drží neutrál, protože servomotor má ze své podstaty příliš malou hysterezi. Po čase, kdy se elektronika (Vysílač, přijímač, servo, to je jedno...) zahřeje, se většinou servo začne samo pomaličku otáčet. Bez zpětné vazby bych to nepoužíval k ničemu, kde je nutné dodržet zastavení pohonu v neutrálu a nebo krajní polohy.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

stelerp píše:A ještě hůře drží neutrál, protože servomotor má ze své podstaty příliš malou hysterezi. Po čase, kdy se elektronika (Vysílač, přijímač, servo, to je jedno...) zahřeje, se většinou servo začne samo pomaličku otáčet. Bez zpětné vazby bych to nepoužíval k ničemu, kde je nutné dodržet zastavení pohonu v neutrálu a nebo krajní polohy.
již mnoho let používám předělané servo "GIGANT" na naviják. Dělal mi to kolega asi před 10-ti lety. Úprava spočívala ve výměně potenciometru za více otáčkový a odstranění dorazu na ozubeném kole. Výsledný počet otáček je dán stanoveným počtem otáček potenciometru. V současnosti byl v Ostravě pouzě 5-ti otáčkový v ceně kolem 200 Kč. Tak nevím zda není vhodnější sehnat originál, (cena již od 600-700) kde je výběr i od jedné otáčky do několika (počet mi není znám).
A je To . . . .!
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Karolinus I píše:již mnoho let používám předělané servo "GIGANT" na naviják. Dělal mi to kolega asi před 10-ti lety. Úprava spočívala ve výměně potenciometru za více otáčkový a odstranění dorazu na ozubeném kole. Výsledný počet otáček je dán stanoveným počtem otáček potenciometru. V současnosti byl v Ostravě pouzě 5-ti otáčkový v ceně kolem 200 Kč. Tak nevím zda není vhodnější sehnat originál, (cena již od 600-700) kde je výběr i od jedné otáčky do několika (počet mi není znám).
Já osobně vidím problém v tom, že se často snažíme úpravou standartního serva za pár stovek docílit stejného výsledku, jako by nám dal originální naviják pro plachetnice (např. HS-785 HB), který vychází z obřího serva. Pokud bychom jako základ vzali obří servo (např. HS-755 HB), tak se nám rozhodně úprava na naviják nevyplatí, jelikož ceny jsou vesměs srovnatelné.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
msob

Příspěvek od msob »

A já osobně vidím problém v tom, že se často někdo snaží podsouvat to, co nebylo napsáno-řečeno v dotazu. Tedy když dotaz směřoval na úpravu STD serva, tak copak může někdo vědět k čemu tazatel tuto úpravu potřebuje?? Copak řekl, že to půjde do plachetnice? Nebo že potřebuje přesně držet střed v neutrálu? A co když si to chce jen zkusit a pochopit jak to vlastně funguje, co když potřebuje stálé otáčení a že nebude držet střed tolik nevadí, co když jsou finanční důvody, co když.... a můžu si vymyslet dalších milion příkladů.

Dotaz byl položen, odpověď byla dána - v prvním případě obecně, ve druhém již konkrétněji, tazatel uzavřel svůj dotaz a co bude či nebude dělat a kam to použije bych nechal na něm.

Tak sem zvědav, kdy zas na nějaký příspěvek naletím a něco napíšu.... :( :( :(
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Tak asi neumíme číst, dotaz zněl: Zdravím někde jsem zahlédl zmínku o ůpravě standartního serva na naviják pro plachetnici,...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

"uprava serva na navijak pro plachetnici" je dle meho popis navodu, ktery tazatel hledal, ale jeste to neznamena ze to chce pouzit do plachetnice. servo dle stejne upravy muze pouzit i na navijak, otocny radar na stozaru a milion dalsich veci, kde stred hledat nemusi (hlavne u toho radaru)...
Obrázek
NeJaToD team
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

msob píše:A já osobně vidím problém v tom, že se často někdo snaží podsouvat to, co nebylo napsáno-řečeno v dotazu. Tedy když dotaz směřoval na úpravu STD serva, tak copak může někdo vědět k čemu tazatel tuto úpravu potřebuje?? Copak řekl, že to půjde do plachetnice?
Položí-li někdo dotaz na naviják v této sekci, tj. RC historické a sportovní plachetnice, tak osobně předpokládám, že chce naviják použít na modelu plachetnice. Jistá profesionální deformace mi velí, že se asi ptá na naviják pro ovládání plachet, u kterého je rozumné omezit alespoň krajní polohy, aby se při namotávání lana nepodařilo třeba ohnout ráhno, pokud by byl naviják příliš silný. U plachetnice 25 metrů od břehu málokdo pozná, jestli může plachty přitáhnout ještě o kousek víc ;-(.

Samozřejmě nemám zdání, kde konkrétně a k jaké funkci chce naviják použít.

Snad se tazatel někdy vrátí a pochlubí výsledkem.
Kelly

Příspěvek od Kelly »

Hu! Teda to koukám kolik můj dotaz vybudil vášní! No není nutné se handrkovat naviják chci skutečně na ovládání plachet,koncové dorazy bych vpravdu ocenil,beru tento návod jako vodítko a inspiraci .
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“