dá se najít jako Poseidon (maďarský plán) nebo Warnow (plán od Dušana Chudjaka z r. 1989, který jej udajně překreslil z polského plánu, na kterém je uvedena s jiným názvem (nevím jaký).
v originálu se má jednat o německou jachtu Warnow. článek o ní vyšel v časopise Modelář (bohužel jsem zatím nezjistil číslo a ročník)
pokud máte informace, kde se dá o této lodi najít více, dejte mi prosím vědět. pokud existuje obchod, kde se dá koupit plán (z českého modeláře nebo polského modelarze) tak budu též rád...
Nevím, jestli je to stále aktuální, ale i tak se hodí tuto informaci napsat. Původní polský model se jmenoval Baltyk, plánek pochází z nějaké modelářské knihy už z padesátých let. Kamarád modelář na něj narazil a rozhodl se ho překreslit pomocí počítače a vydat v RC Revue. Já teď už necelé tři týdny pracuji na zkušebním modelu a včera jsem se s ním poprvé podíval na vodu. Nevím, jak je veliký Warnow, který je myslím zmenšený oproti původnímu Baltykovi, který má 101 cm na délku.
Kdyby tu ještě byla možnost mi poslat scany článku o Warnowovi z Modeláře, byl bych moc rád. Rád bych se dozvěděl něco víc o této lodi a zda skutečně existovala loď s takovým zajímavým tvarem trupu.
Jediný rozdíl mezi Baltykem a Warnowem byl měl být v délce a v jeřábu pokládajícím člun na vodu, Baltyk ho má jednodušší. O původnosti plánu, který kamarád překreslil svědčí nejen jeho stav (byl slušně potrhaný), ale i to, že v něm byla nakreslena jakási podivná zařízení z pružinek a zvláštních dílů. Po kratším studiu jsme došli k tomu, že je to rohatka (nebo jak se tomu říká), která v modelářském pravěku sloužila k ovládání kormidla. Pěkný článek o tom vyšel nedávno v RC Revue.
pokud máš nějaké jiné zdroje (i obrázky již hotových lodí), budu také rád... loď je stále ještě na skříni a čeká na rekonstrukci (hlavně na uvolnění suchého doku, který již příliš dlouho okupuje jiná loď a já ji ne a ne dodělat )
a nemáš nějaké fotky, jde mi hlavně o ten sklopný stožár, o ostruhu kolem šroubu a kormidla a ty zadní "ploutve" po stranách před zrcadlem. na té lodi co mám jsou z kusi dřeva o tloušťce 1cm, ale to mi v měřítku přijde nesmyslné. přemýšlím jestli je mám uříznout, zabrousit a udělat z tenkého laminátu... navíc dle plánku mi vychází zhruba na čáru ponoru, ale na lodi je mám cca 2cm nad ní a nevím kde je to správně
Díky za scany článku.
Před stavbou jsem samozřejmě projížděl internet a snažil se narazit na nějakou postavenou loď, ale moc jich tam není. Jeden Baltyk se dá najít tady: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/3382-j ... y-baltyk/.
Tohohle Baltyka jsme vyfotili na letošních závodech MP v Sedlejově:
Ten můj je zatím primárně v dílně. Stavba pokračuje, ale postupně zkouším správné vyvážení, správný motor a šroub:
Ty ploutve v zadní části trupu patří nad čáru ponoru. Jsou tam proto, aby se záď nebořila pod vodu. Jak jsem při první jízdě zjistil, má k tomu docela tendence, ale není to nic strašného. Loď se obejde i bez nich a bude vypadat lépe. Já je tam rozhodně dávat nebudu.
Vláďa píše:Ty ploutve v zadní části trupu patří nad čáru ponoru. Jsou tam proto, aby se záď nebořila pod vodu. Jak jsem při první jízdě zjistil, má k tomu docela tendence, ale není to nic strašného. Loď se obejde i bez nich a bude vypadat lépe. Já je tam rozhodně dávat nebudu.
já vím jaký je účel, ale nevím jak moc "nad čáru" ponoru. teď je mám cca 2cm, což mi přijde moc, když je dám na čáru ponoru, tak jsou pořád o cca 1cm výše než je přechod mezi dnem a bokem lodi... proto zjišťuji jak vysoko ji mají ostatní a jak "tlustou", 1cm tlustá ploutev mi přijde strašná...
ivvo odtrhovky by měly být spíše na hraně mezi bokem a dnem trupu tedy pod hladinou a na síle nesejde stačila by i laminátová deska ale vzhledově to hezké nebude . u týhle potvory je to dan za úzkou zád oproti hodně široké přední části.
P.S. kruci v regále mi leží 30ccm křovinák s půlkou hřídele .....tam by stačilo namontovat vrtuli......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
já je tam mám z 1mm překližky a jedno ouško je klapaté... při stavbě mi trup spadnul... .... Při jízdě je opravdu táhnul ve vodě, opíral se o ně. Ale je to EXka...
Ten Warnow na fotce ze sedlejova je pana Ponikelského ze Dvora Králové.
Tady je ten můj...
SH píše:já je tam mám z 1mm překližky a jedno ouško je klapaté... při stavbě mi trup spadnul... .... Při jízdě je opravdu táhnul ve vodě, opíral se o ně. Ale je to EXka...
Ten Warnow na fotce ze sedlejova je pana Ponikelského ze Dvora Králové.
Tady je ten můj...
podle toho obrazku je mas tedy take vyrazne nad carou ponoru?
petr hájek píše:ivvo odtrhovky by měly být spíše na hraně mezi bokem a dnem trupu tedy pod hladinou a na síle nesejde stačila by i laminátová deska ale vzhledově to hezké nebude . u týhle potvory je to dan za úzkou zád oproti hodně široké přední části.
P.S. kruci v regále mi leží 30ccm křovinák s půlkou hřídele .....tam by stačilo namontovat vrtuli......
jak muze byt pod hladinou? to by preci nefungovala jako deska o kterou se zad opre, ale jako ploutev u ponorky ne?
to chapu jak to funguje, jde mi o jeji pozici. tu lod jsem ziskal jiz rozestavenou. a mam tu ploutev vyrazne nad carou ponoru, narozdil od planu kde je presne na care ponoru, me jde o to jestli ji tak nahoru dal schvalne a z jakeho duvodu, nebo jestli jen udelal stavitel chybu a mam ji urazit a vratit zpet na misto dle planu
toto je moje lod, ploutev je hodne nahore a hodne tlusta,
toto jedna z lodi co jsem nasel na netu v nemecku. ploutev take vyrazne tlusta, ale nize (presne na care ponoru)
ivvo: ano, jsou nad čarou ponoru. Jak to má být "správně" ale netuším. Když jsem to stavěl, bylo mi 13 a vedoicí v kroužku to namaloval takto a tak to tak i bylo... Na maketovost si tehdy nikdo nehrál.
Osazeno to bylo 2 motory 60W/12V z ventilátorů škodovky, 3x 6V/4.5Ah Pb kyselinové aku Simpson do série (takže napájení 18V), šrouby 55mm třílist Graupner červené.
Když to jelo, tak ty ploutve jely po hladině, vlnolam na přídi není pro srandu ale nutnost - bez něho šla voda po palubě...
Zdravím pánové,
u jachet těchto tvarů trupu dělá v reálu odtrhovou lištu hrana přechodu obšívky boku a dna. Tyto křidélka mají smysl pro ochranu hrany při uvázání skutečné lodi bokem k nábřeží nebo v plavební komoře. Eliminují zúžení trupu směrem k zádi. Druhou funkcí je, že je v nich veden výfuk z motoru a působí i jako tlumič hluku. Toto je má osobní zkušenost. Pokud je to jen tenký plát tak to zmenšuje kymácení lodi.
Dobrý den,
koupil jsem si plánek této lodi a přemýšlím, že se pustím do stavby.
Máte někdo tuto loď doma? Jaký bych měl požít motor? V návodu píší motor řady 700. Koukal jsem, ale je jich mnoho. Jaký by měl mít parametry?
Děkuji Standa
Naposledy upravil(a) ladous dne sob dub 22, 2017 21:18, celkem upraveno 1 x.