Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plány na netu,Databáze?
Re: Plány na netu,Databáze?
Pořád nemůžu uvěřit že s plánkama pro lodní modelářství je to taková bída.Ctěl bych založit novou diskuzi na toto téma.
Copak by byl takovej problém založit vlastní databázi kde by plánky vkládal každý kdo chce podpořit ostatní a hlavně začínající modeláře.Na monaku sice plánky jsou ale starší než většina žijících modelářů.Do sekce monakoplans se zase nedá dostat.Proč?Doufám že nejsem sám kdo nechce na všem něco vydělat a společně něco vymyslíme
Copak by byl takovej problém založit vlastní databázi kde by plánky vkládal každý kdo chce podpořit ostatní a hlavně začínající modeláře.Na monaku sice plánky jsou ale starší než většina žijících modelářů.Do sekce monakoplans se zase nedá dostat.Proč?Doufám že nejsem sám kdo nechce na všem něco vydělat a společně něco vymyslíme
Autorská práva - to je ten hlavní problém.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Je to tak, na zveřejnění - volné stažení musí být souhlas autora plánku a případně dalších dotčených stran, v tomto případě třeba loděnice. Je potřeba také říct, že práva v zásadě nazanikají věkem. Čili stáří plánku autorská práva neruší.
A neplatí to jen u plánků, obdobné je to i u fotografií. Proto třeba fotky, které nejsou moje, nezveřejňuji, ale jen linkuji.
Na druhou stranu je potřeba taky říct, že s vytvořením dobrého plánu je hromada práce a nevidím důvod, proč by neměla být zaplacena - pokud se autor nerozhodne jinak.
A neplatí to jen u plánků, obdobné je to i u fotografií. Proto třeba fotky, které nejsou moje, nezveřejňuji, ale jen linkuji.
Na druhou stranu je potřeba taky říct, že s vytvořením dobrého plánu je hromada práce a nevidím důvod, proč by neměla být zaplacena - pokud se autor nerozhodne jinak.
- Pepa Darvaš
Myslím, že spíš než naříkání nad nedostatkem plánů by stálo za to mrknout na strejdu Googla a ten Ti nabídne takové množství plánů volně ke stažení, že si určitě vybereš.Umístění plánku bez autorských práv tady netrpí. leč mezi kámoši se to potichu děje.Je jen pár takových co si plánek seženou a pak se snaží jej ještě prodávat jako originál.Pokud chceš pořádnej plán, mrkni na web www.vth.de ,kde seženeš spoustu plánů za který, ale musíš něco pustit.Je to jako se vším.Když budu něco chtít, musím zaplatit,nebo Ty to děláš jinak?
Nič nie je zadarmo, proti tomu je aj fyzika.Na druhej strane, je to ako s knihou. Kúpim si ju , prečítam si ju,
potom ju môžem predať , darovať , alebo odovzdať do Zberných surovín. Len ju nesmiem skopírovať a ďalej
takto šíriť, či už za peniaze alebo grátis.S plánmi, ktoré majú kopyrajt , je to rovnako.
Ako spomínal Pepa Darvaš, na nete nájdeš mraky free plánov, ktoré ani do konca života nestihneš zrealizovať. Takže hlavu hore. A keď vieš, čo chceš, zverejni to, riešenie sa iste nájde.
potom ju môžem predať , darovať , alebo odovzdať do Zberných surovín. Len ju nesmiem skopírovať a ďalej
takto šíriť, či už za peniaze alebo grátis.S plánmi, ktoré majú kopyrajt , je to rovnako.
Ako spomínal Pepa Darvaš, na nete nájdeš mraky free plánov, ktoré ani do konca života nestihneš zrealizovať. Takže hlavu hore. A keď vieš, čo chceš, zverejni to, riešenie sa iste nájde.
Je pravda, že leteckých plánků je na netu nepřeberné množství a na lodě jak šafránu.Je proti autorským právům zveřejnit odkazy na stránky kde jsou free plánky? Pokud ne,tak proč neudělat databázi nebo odkazů,ať každý nemusí googlovat.
- Morpheus141
protože spousta těch tzv. free plánů jsou plány ukradené ..... když uděláš databázi, tak někdo toho využijea nebonzuje to no a najednou na netu nebude nic .... ale dělejte co umíte. Kdo najít chce tak si je najde i bez databáze. Nebo se obrátí na někoho kdo ví kde hledat.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Přesně tohle mám na mysli,z letadýlkama je to ůplně o něčem jiném i co se týče nějakých práv.A ještě když už něco kupuješ tak je to velikej zajíc v pytli.ARK píše:Je pravda, že leteckých plánků je na netu nepřeberné množství a na lodě jak šafránu.Je proti autorským právům zveřejnit odkazy na stránky kde jsou free plánky? Pokud ne,tak proč neudělat databázi nebo odkazů,ať každý nemusí googlovat.
Znáte stránky: http://uloz.to/ Jak to krásně funguje:-)
V tom případě nevím proč někdo nebonzuje u leteckých plánků,ty tam jsou roky.Morpheus141 píše:..... když uděláš databázi, tak někdo toho využijea nebonzuje to no a najednou na netu nebude nic ....
Nedělám kupují plány letecké i lodní např.na RC Revue.I když koupit u nás plánek třeba na loď pro tug towing, je nemožné.Pepa Darvaš.... píše:Pokud chceš pořádnej plán, mrkni na web www.vth.de ,kde seženeš spoustu plánů za který, ale musíš něco pustit.Je to jako se vším.Když budu něco chtít, musím zaplatit,nebo Ty to děláš jinak?....
Ale kupovat plánek Xenie za 11.00 EUR,tak je podle mého zlodějina a ne poplatek za autorská práva.Nehledě na to,že to je opravdu "zajíc v pytli",nikde žádný náhled,takže ani nevíš co koupíš.
Na starém MO-NA-KU byly plánky i stavební postupy byla tam inspirace.Na novém MO-NA-KU jsou jen postupy.Není co stavět,není s čeho vybírat.A pokud se tady dostane rady ".... ale dělejte co umíte. Kdo najít chce tak si je najde i bez databáze. Nebo se obrátí na někoho kdo ví kde hledat." tak se situace ani nezlepší.Qwert píše:Pořád nemůžu uvěřit že s plánkama pro lodní modelářství je to taková bída.........
Takže pokud nebude co stavět,tak nebude o čem diskutovat.
Tak ešte raz: na nete sú plány pre leteckých modelárov , ale sú to modely , nie makety.
Taká istá situácia je aj u lodných modelov , nájdeš free plány od "footy" až po Aš, ale nie modelárske plány
skutočných historických lodí , či už statických, alebo plávajúcich. Nenájdeš plány lodí Šimúnkových
(vidieť na www.minisail.cz) , nenájdeš free plány lodí , ktoré stavia Karel Egrt a podobne, nenájdeš modelárské plány jácht typu J. Tie musíš alebo vytvoriť, alebo komusi zaplatiť za ich vytvorenie.
Sám som si pár takýchto plánov kúpil , kus po cca 30Eur. Určite ich všetky nezrealizujem, ale mám
pôžitok už len z toho, keď ich študujem a predstavujem si , ako by som to spravil. Takže tak.
Taká istá situácia je aj u lodných modelov , nájdeš free plány od "footy" až po Aš, ale nie modelárske plány
skutočných historických lodí , či už statických, alebo plávajúcich. Nenájdeš plány lodí Šimúnkových
(vidieť na www.minisail.cz) , nenájdeš free plány lodí , ktoré stavia Karel Egrt a podobne, nenájdeš modelárské plány jácht typu J. Tie musíš alebo vytvoriť, alebo komusi zaplatiť za ich vytvorenie.
Sám som si pár takýchto plánov kúpil , kus po cca 30Eur. Určite ich všetky nezrealizujem, ale mám
pôžitok už len z toho, keď ich študujem a predstavujem si , ako by som to spravil. Takže tak.
je co stavět... jenom musíš pustit chlup.ARK píše:....Na starém MO-NA-KU byly plánky i stavební postupy byla tam inspirace.Na novém MO-NA-KU jsou jen postupy.Není co stavět,není s čeho vybírat.A pokud se tady dostane rady ".... ale dělejte co umíte. Kdo najít chce tak si je najde i bez databáze. Nebo se obrátí na někoho kdo ví kde hledat." tak se situace ani nezlepší.
Jak už bylo řečeno, plány byly staženy ze "starého MoNaKa" (staré MoNaKo pořád ještě existuje...) kvůli autorským právům. Máš tu silné řeči, že nic není na stránkách... ale přispěl bys pak Kebovi, kdyby dostal flastr? A že nejsou malé...Asi těžko.
A je taky druhý pohled na věc. Stěžuješ si, že je málo lodních plánů. Ale kde by se měly brát? Myslíš si, že někdo, když nakreslí jeden plán a po prodeji několika kusů se na netu objeví scany ke stažení a jiní vykuci začnou obchodovat s kopiemi, ještě nejaký plán nakreslí? Tedy nejspíš nakreslí, ale jen pro svoji potřebu a určitě ho neprodá do českého světa.
Ve staré klubovně Klubu NAMOLO! je k nalezení databáze plánů, které kdo z nás má k dispozici. V nové klubovně tento seznam existuje také, ač je o dost tenčí:
portal/namolo.php?akce=plan
Kdyby nic jiného, tak se lze majitele optat na podrobnosti ohledně kvality plánu.
portal/namolo.php?akce=plan
Kdyby nic jiného, tak se lze majitele optat na podrobnosti ohledně kvality plánu.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ono by bohatě stačilo,uveřejnit odkazy na stránky,kde chodíte nakupovat plány za PENÍZE.To že se zveřejní odkaz na obchod a dopíše se jak byl člověk z nákupem,dodáním spokojen není trestné.A je to pořad lepší než googlovat a čekat jestli je obckodník poctivec nebo né.Jinal jsem koupil plánky na Ebay a přišlo mi místo plánu podomácku kopírované CD s popisem jak jej vytisknout.Takových zkutečnostem by se dalo vyhnout.SH píše:je co stavět... jenom musíš pustit chlup.ARK píše:...
Máš tu silné řeči, že nic není na stránkách... ale přispěl bys pak Kebovi, kdyby dostal flastr? A že nejsou malé...Asi těžko.
Ono nejde vždy každému,aby to bylo ZADARA.
Pepa Ti psal - www-vth.de ... přijde mi, že ale mají dost vysoké ceny. A některé plány jsou polské nebo české provenience a zajímalo by mě, jak to mají s právy... opravdu nechci nic naznačit, jen by mě zajímalo jestli je aktivně kupovali nebo jim byla nabídnuta od autorů...
www.admiralshop.cz - české stránky
www.modelarstvookretove.pl - v každém čísle je plán.. jeden velký a jeden malý. co a v jaké kvalitě popisuju v jiném vlákně...
polský Modelarz - vydávají v reedici staré Plany modelarskie... adresu neznám zpaměti - googli...
Profile morskie - monografie válečných lodí, obvykle obsahují plán...
Někdo tu dával odkaz na námořní archiv Francie... tam je plánů, že se ustahuješ...
a totéž bude v DE, F, NL, USA,.... já jsem zaměřený na polsko protože nemám problém si to tam koupit a textu porozumět takže o jiných krajích nemám přehled.
A potom AUKRO, E-bay, atd. ale to už chce mít nějakou znalost o plánech, co se ve světě vyskytují. Můžeš naletět, s velkou pravděpodobností kupuješ pirátskou kopii ale to je o Tvém svědomí. A pokud Ti přišlo místo plánu jen CD doufám, že jsi mu to napsal do hodnocení.
A pokud nejsi zběhlý a nemáš přehled, tak hoď sem dotaz co konkrétně sháníš. Určitě někdo bude vědět.
www.admiralshop.cz - české stránky
www.modelarstvookretove.pl - v každém čísle je plán.. jeden velký a jeden malý. co a v jaké kvalitě popisuju v jiném vlákně...
polský Modelarz - vydávají v reedici staré Plany modelarskie... adresu neznám zpaměti - googli...
Profile morskie - monografie válečných lodí, obvykle obsahují plán...
Někdo tu dával odkaz na námořní archiv Francie... tam je plánů, že se ustahuješ...
a totéž bude v DE, F, NL, USA,.... já jsem zaměřený na polsko protože nemám problém si to tam koupit a textu porozumět takže o jiných krajích nemám přehled.
A potom AUKRO, E-bay, atd. ale to už chce mít nějakou znalost o plánech, co se ve světě vyskytují. Můžeš naletět, s velkou pravděpodobností kupuješ pirátskou kopii ale to je o Tvém svědomí. A pokud Ti přišlo místo plánu jen CD doufám, že jsi mu to napsal do hodnocení.
A pokud nejsi zběhlý a nemáš přehled, tak hoď sem dotaz co konkrétně sháníš. Určitě někdo bude vědět.
další možnost je napsat přímo do loděnice. Zkušenost je taková, že obvykle vyjdou vstříc a pošlou alespoň generální plán.
Zde si dovolím z vlastní zkušenosti trochu oponovat. Za svoji modelářskou kariéru jsem psal cca do dvou desítek loděnic. Nikdy mi nic neposlali. Asi tak na polovinu se mi dostalo odpovědi že nic neposkytují a na druhou žádná reakce (a to jsem byl opravdu velmi zdvořilý).SH píše:další možnost je napsat přímo do loděnice. Zkušenost je taková, že obvykle vyjdou vstříc a pošlou alespoň generální plán.
Jednou mi plány nabídly za 1500 dolarů :-)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
- Pepa Darvaš
Myslím si, že české plány co prodává VTH jim nabídl nějaký čech a i když vím, že dneska jsou naši sousedi velice tolerantní ke kopiím a rádi prodávají i to co by neměli.
tak to já mám asi štěstí. Psal jsem do jedné (Jumboship) a dostal jsem plán na Jumbo Javelin. Teď si vlastně uvědomuji, že to je rejdař a ne loděnice...Keba píše:Zde si dovolím z vlastní zkušenosti trochu oponovat. Za svoji modelářskou kariéru jsem psal cca do dvou desítek loděnic. Nikdy mi nic neposlali. Asi tak na polovinu se mi dostalo odpovědi že nic neposkytují a na druhou žádná reakce (a to jsem byl opravdu velmi zdvořilý).SH píše:další možnost je napsat přímo do loděnice. Zkušenost je taková, že obvykle vyjdou vstříc a pošlou alespoň generální plán.
Jednou mi plány nabídly za 1500 dolarů :-)
Pak jsem potřeboval něco upřesnit na Visarendu a mail doputoval až ke kapitánovi který mi odpověděl. Takže asi jak kde a jak co.
Faktem je, že generální plány některých lodí má Damen i na svých stránkách.
V podstatě, i kdyby to vyšlo v 10% případů, tak tem mail nic nestojí.
Se sháněním plánů to chce také trochu trpělivosti. Podařilo se mi např. sehnat jeden plán přímo z loděnic a ještě k tomu v AutoCadu, ale to až po roce a půl psaní E-mailů a dopisů na spoustu míst. Už se mi také 2x osvědčilo zjistit si pomocí internetu jméno kapitána dané lodi, domovský přístav této lodi a napsat dopis přímo kapitánovi. Dostal jsem potom E-mailem velice dobré soubory pdf, takže při zvětšení jsou čáry krásně plynulé, čitelné. Mám i jednu dobrou zkušenost přímo s konstruktérem. Ale vždy to opravdu trvalo několik měsíců.
A s těmi právy to je podobné i u fotografií. Viděl jsem mnoho krásných fotografií jedné lodi, kterou bych rád stavěl. Byly to fotografie několika autorů na jednom z fórů, ale fotografie byly poměrně malého rozlišení, takže po vytištění na A4 to byla spíš samá kostička. Napsal jsem na adresu uvedenou na fóru a dostalo se mi odpovědi, že oni nemohou poskytnou originál té fotografie, ta je majetkem fotografů. Nebo jsem i dostal odpověď, že se mám obrátit na určitou osobu, že osoba, která je uvedená na snímku, nedisponuje právy se snímkem, který zhotovil.
A s těmi právy to je podobné i u fotografií. Viděl jsem mnoho krásných fotografií jedné lodi, kterou bych rád stavěl. Byly to fotografie několika autorů na jednom z fórů, ale fotografie byly poměrně malého rozlišení, takže po vytištění na A4 to byla spíš samá kostička. Napsal jsem na adresu uvedenou na fóru a dostalo se mi odpovědi, že oni nemohou poskytnou originál té fotografie, ta je majetkem fotografů. Nebo jsem i dostal odpověď, že se mám obrátit na určitou osobu, že osoba, která je uvedená na snímku, nedisponuje právy se snímkem, který zhotovil.
dost vela roznych planov lodi si mozete objednat aj tu : http://www.mrb-boutique.com/catalog/index.php?cPath=12
Náhledy plánov ponúkaných v MRB boutique bývali v časopise MRB.
Posledné roky MRB plány vkladá do každého čísla.
Nie všetky sú práve geniálne a väčšinou zďaleka nedosahujú podrobnosť starších poľských plánov ( ktoré stále považujem za špičku), ale niektoré sú celkom zaujímavé ...
Celkom dobré plány sa dajú objednať aj na
http://www.modellbau-sievers.de/Bauplae ... laene.html
Posledné roky MRB plány vkladá do každého čísla.
Nie všetky sú práve geniálne a väčšinou zďaleka nedosahujú podrobnosť starších poľských plánov ( ktoré stále považujem za špičku), ale niektoré sú celkom zaujímavé ...
Celkom dobré plány sa dajú objednať aj na
http://www.modellbau-sievers.de/Bauplae ... laene.html
PeterP
Tak jako to uváděl SH u časopisu Modelarstwo Okretowe, vychází plánky jako příloha v anglicky psaných časopisech Model Boats (každý druhý měsíc) a Marine Modelling International (asi dva až čtyři ročně). MMI je dokonce k dostání i u nás "za kačky" a prodává jej vydavatelství nebo redakce RC Revue a myslím, že se dají koupit i jednotlivá čísla. Co které obsahuje, se dá najít na stránkách MMI.
Plánky jsou různé kvality, většinou se nejedná o maketové plánky, ale podle některých se dá postavit docela pohledná lodička nebo polomaketa (viz na Monaku zveřejněný plán remorkéru Jasmine nebo můj model ELCO PT Boat).
Cena jednoho čísla je cca 180 Kč, pokud se nepletu, což je částka, která se dá unést.
Pokud jde o kvalitu plánků, je to opravdu sázka do loterie. Před vlastním nákupem je dobré mít reference od kolegů nebo někoho, koho znám a vím, co znamená, když mi řekne, že je to dobrý plán na maketu.
Dalším vodítkem může být sám autor. Např. když mi někdo řekne, že má plán na "Snowberry" od Johna Lamberta, nebudu se příliš rozmýšlet a půjdu do toho, protože cokoliv jsem od něho viděl, bylo dobré a obsažné. Totéž si dovolím říci o Jürgenovi Eirchardtovi. O Manfredu Sieversovi už tak přesvědčený nejsem. Viděl jsem na vlastní oči tři plánky a dost se různí v kvalitě. V jeho katalogu nechybí ani Halny/Stoltera, o jejichž původu si velké iluze nedělám. Teď jsem hovořil o přístupu z hlediska maketářského. Pokud chci pěknou lodičku, dost věrnou předloze (polomaketu), tak tam je volba jednodušší.
Další možností jsou generální plány zveřejněné na internetu (to už výše někdo zmiňoval) a nemusí jít vždy o loděnice. Uvádějí je i rejdařství, výrobci nějakého zařízení (jako referenci), atp.
No, nějak jsem se rozjel. Takže v krátkosti tak...
Zdenek
Plánky jsou různé kvality, většinou se nejedná o maketové plánky, ale podle některých se dá postavit docela pohledná lodička nebo polomaketa (viz na Monaku zveřejněný plán remorkéru Jasmine nebo můj model ELCO PT Boat).
Cena jednoho čísla je cca 180 Kč, pokud se nepletu, což je částka, která se dá unést.
Pokud jde o kvalitu plánků, je to opravdu sázka do loterie. Před vlastním nákupem je dobré mít reference od kolegů nebo někoho, koho znám a vím, co znamená, když mi řekne, že je to dobrý plán na maketu.
Dalším vodítkem může být sám autor. Např. když mi někdo řekne, že má plán na "Snowberry" od Johna Lamberta, nebudu se příliš rozmýšlet a půjdu do toho, protože cokoliv jsem od něho viděl, bylo dobré a obsažné. Totéž si dovolím říci o Jürgenovi Eirchardtovi. O Manfredu Sieversovi už tak přesvědčený nejsem. Viděl jsem na vlastní oči tři plánky a dost se různí v kvalitě. V jeho katalogu nechybí ani Halny/Stoltera, o jejichž původu si velké iluze nedělám. Teď jsem hovořil o přístupu z hlediska maketářského. Pokud chci pěknou lodičku, dost věrnou předloze (polomaketu), tak tam je volba jednodušší.
Další možností jsou generální plány zveřejněné na internetu (to už výše někdo zmiňoval) a nemusí jít vždy o loděnice. Uvádějí je i rejdařství, výrobci nějakého zařízení (jako referenci), atp.
No, nějak jsem se rozjel. Takže v krátkosti tak...
Zdenek
oprava a upřešnění:SH píše:...polský Modelarz - vydávají v reedici staré Plany modelarskie...
- v Modelarzi v posledních letech opět vydávají plány z 60tých a 70tých let. A ty plány jde zakoupit i v redakci. Není to tak, že by byla vydána celá reedice Plánů modelarskich....
Za nepřesnost se omlouvám.
Byl zde jeden příspěvek, který odkazoval na warez, takže jsem jej smazal. Spolu s ním i reakce s dohady o tom, zda to byl či nebyl warez. Býval bych sem tuto zprávu napsal hned, ale nevzpomněl jsem si. Takže tak činím dodatečně.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 6547 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-
- 45 Odpovědi