Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Uss Enterprise 1:100 potah dna
Uss Enterprise 1:100 potah dna
Zdravím kolegové.
Pustil jsem se do takové homo-domo stavby USS Enterprise CV-6 s polistirénového jádra. Jelikož je to jenom trochu větší měřítko tak se nechci pouštět do laminátování celéhotrupu ( neumím to pořádně napnout . Napadlo mě že to obalím pauzovým papírem namočeným do tapetolu a disperzního lepidla (herkules) -máte někdo stímhle zkušenost?? Po případě nějaké vlákno na mo-na-ku? Trup má délku necelých 230cm a šířku 25cm -takovou jsem nenašel ani tkaninu na laminátování.
Dík za rady
Ruda94
Pustil jsem se do takové homo-domo stavby USS Enterprise CV-6 s polistirénového jádra. Jelikož je to jenom trochu větší měřítko tak se nechci pouštět do laminátování celéhotrupu ( neumím to pořádně napnout . Napadlo mě že to obalím pauzovým papírem namočeným do tapetolu a disperzního lepidla (herkules) -máte někdo stímhle zkušenost?? Po případě nějaké vlákno na mo-na-ku? Trup má délku necelých 230cm a šířku 25cm -takovou jsem nenašel ani tkaninu na laminátování.
Dík za rady
Ruda94
- Pepa Darvaš
Re: Uss Enterprise 1:100 potah dna
V prvé řadě bych Ti poradil abys důkladně prostudoval tohle fóurm, kde je o laminování a potahování trupů spousta materiálů.Jestliže máš polystyrénové jádro a máš to hezky vyboušené,není nic jednoduššího, než to natáhnout tkaninou.Musíš použít epoxidovou pryskyřici a třeba od www.Havel-composites.com si nechat poslat pásky 10cm tkaniny o gramáži 160g/cm2 kepr.Pásky jsou v balení asi 250bm a stojí asi 350Kč(nevím přesně tu cenu)Potom můžeš to kopyto upevnit na nějakou rovnou desku a začít laminovat.Nejdřív celý kopyto natři epoxidem a pak tupuj a nech hezky prosytit tkaninu, aspoň čtyři vrstvy.Nech to v místnosti,kde je teplo aspoň tři dny pořádně vyschnout..(né na slunci)Pokud bys měl stále chuť kašírovat, na to by se Ti mohl ozvat SH, ale ten pauzák asi nebude to pravý.Spíš bych volil nastříhaný noviny a to lepidlo na tapety a nebo Herkules.Nejdřív nastříhat pásky novin asi tak 10 cm dlouhých a pak pokládat křížem jaden pásek přes druhý .Stejně takováto práce musí končit pořádným vyschnutím a dále to je nejlepší přelaminovat.U takovýhle plochy to nechat jen papírový bych si netroufal.
Ahoj Rudo
Na výrobu trupu jsem pouze teoretik,ale při té délce to bude asi chtít trochu silnější trup a dělat to z papíru asi nebude to pravé. Co se týká laminování není přece problém překládat vrstvy. Základ je asi pořádné kopyto mám nahrubo vyřezaný trup Zuikaku o něco menší a chci se pokusit také o první výrobu trupu na polystyrénové kopyto. Použiji na středovou část hrubší tkaninu a pak na celek jemnější. Napínání není problém dřevěné jsem již několikrát laminoval, postupuji od kýlu ke krajům a pořádně váleček přitláčím. Varhánkům se již umím vyhnout ale ty bublinky
no nic pak sem přidej případně nějakou fotku. Ať se daří. Milan
Na výrobu trupu jsem pouze teoretik,ale při té délce to bude asi chtít trochu silnější trup a dělat to z papíru asi nebude to pravé. Co se týká laminování není přece problém překládat vrstvy. Základ je asi pořádné kopyto mám nahrubo vyřezaný trup Zuikaku o něco menší a chci se pokusit také o první výrobu trupu na polystyrénové kopyto. Použiji na středovou část hrubší tkaninu a pak na celek jemnější. Napínání není problém dřevěné jsem již několikrát laminoval, postupuji od kýlu ke krajům a pořádně váleček přitláčím. Varhánkům se již umím vyhnout ale ty bublinky
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Před laminováním na PS jádro je dobré dát jednu vrstvu papíru kašírováním. Líp se pak laminuje. Pokud ale nemáš trup PEVNĚ!!!! upnutý na desce, tak bych to raději nedoporučoval
Přečti si vlákno Granit a dovíš se proč...
Jinak laminování a kašírování je v principu jedno a totéž. Jen se používají jiné materiály. Místo novin sklo, místo herkulesu epoxid.
A pozor - na PS jedině epoxidovou pryskyřici. Polyester Ti PS sežere....
Jinak laminování a kašírování je v principu jedno a totéž. Jen se používají jiné materiály. Místo novin sklo, místo herkulesu epoxid.
A pozor - na PS jedině epoxidovou pryskyřici. Polyester Ti PS sežere....
Celý trup je řezaný odporovou pilou ,takže je docela hladký ,ale jsou tam malé nedokonalosti které by vynikly kdybych to hned olaminátoval-zkusím je opravit tim kašírování a pak asi ten laminát. Dík hoši za radu a myslíte , že na pohon tak velké lodi budou stačit 4 motory řady 400 ( mig nebo speed 400 6V) . Chci tam dát třílisté lodní šrouby , ale jaký průměr napadlo mě , že by tak 22 mohlo stačit?
podivej se do planu, urcite tam mas znazornene i srouby, tak je prepocti dle meritka a budes vedet jaky prumer pouzit... pak se da upravovat stoupani sroubu nebo otacky ale to lepe jelo...
btw pri teto velikosti si spocitej i priblizny vytlak, ktery bude par desitek kilo, takze pocitej s tim ze budes muset hodne dovazovat, nebo pri stavbe trupu rovnou uvazuj o zabudovani zaplavovacich nadrzi na vodu, jako balast...
btw pri teto velikosti si spocitej i priblizny vytlak, ktery bude par desitek kilo, takze pocitej s tim ze budes muset hodne dovazovat, nebo pri stavbe trupu rovnou uvazuj o zabudovani zaplavovacich nadrzi na vodu, jako balast...

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
Zkus dát do Tatry 815 motor o obsahu 1l.Ta loď bude mít přinejmenším 35 kg.nevím přesně jaký výtlak měla skutečná loď.Bude to miliontina skutečné váhy.Navštiv nějaký šroťák a kup motor z větráku auta.Já jsem použil dva motory z větráku do modelu Richelieu.
Já to nestavím podle určitého plánu ale podle fotek a jednoduchých nákresů opravdové lodě s mírnýma odchlkama. Trup by měl být tak na 80-90 % stejný jak u opravbdové CV-6.
Jako zátěž budou asi dvě 7 kilové baterky ale i tak bude hodně co dovažovat.
PS: nevíte kolik a kde měla enterpries kormidel ? nikde jsem to nenašel-ani na fotkách ani na plánku.
Ještě jestli někdo nemá link přímo na tuto loď a jeji parametry-něco jsem si už našel na wikipedii a tam jsem se toho dozvědel hodně o jeji historii ,ale technických dat tam bylo málo.
Dík za odpovědi i za odkazy
Jako zátěž budou asi dvě 7 kilové baterky ale i tak bude hodně co dovažovat.
PS: nevíte kolik a kde měla enterpries kormidel ? nikde jsem to nenašel-ani na fotkách ani na plánku.
Ještě jestli někdo nemá link přímo na tuto loď a jeji parametry-něco jsem si už našel na wikipedii a tam jsem se toho dozvědel hodně o jeji historii ,ale technických dat tam bylo málo.
Dík za odpovědi i za odkazy
tohle je cvn-65, Ruda shání cv-6......mikulka píše:tu máš foto http://www.carrierbuilders.net/gallery/ ... rprise.htm
na straně 1 je plastový trup, na straně 7 výkresy...třeba ti to pomůže. http://www.shipmodels.info/mws_forum/vi ... &start=120
carrot
Vyhnu se koment.pohonu,ať nerozpleveluji vlákno,.... na polystyrenový trup je několik možností:
0)veeelmi dobře nechat vyschnout polystyrenový trup,pokud je lepen dispersí
1)okašírovat,pásky novin,v této velikosti se ti Herkules hezky prodraží,raději ten Tapetol - ovšem za cenu pevného uchycení k podkladu,protože se ti to zkroutí
2)dotmelit sádrou s dispersním lepidlem(ev.tím Tapetolem) a dobrousit zednickou fasádnickou keramickou mřížkou(Bauxxx)klidně v celém rozsahu trupu
3)nebál bych se na 1.vrstvu skelné rohože,po předchozím natření epoxem nebo pryskyřicí,bude se ti dobře "tupovat",kolem 250g/m2,udělá už v první vrstvě velmi odolnou skořepinu,nevýhodou bude,že po prvním důkladném vytvrdnutí bude trup chlupatý,je třeba chlupy ztrhnout.Tupování štětcem nebo i průřezem válečku,ev dotlačit prsty v gumové rukavici na jedno použití
4)na to použij skelný kepr,do 200g
5)po ztrhnutí chlupů buď jemnější nebo stejný kepr
35 kg je už pořádná váha,.... vyzkoušej se rozjet na židli nohou proti zdi pro názornější představu,jakou to umí pecku,a to musí skořepina vydržrt,..proto bych zevnitř aspoň na dno bych použil jednu vrstvu rohože
0)veeelmi dobře nechat vyschnout polystyrenový trup,pokud je lepen dispersí
1)okašírovat,pásky novin,v této velikosti se ti Herkules hezky prodraží,raději ten Tapetol - ovšem za cenu pevného uchycení k podkladu,protože se ti to zkroutí
2)dotmelit sádrou s dispersním lepidlem(ev.tím Tapetolem) a dobrousit zednickou fasádnickou keramickou mřížkou(Bauxxx)klidně v celém rozsahu trupu
3)nebál bych se na 1.vrstvu skelné rohože,po předchozím natření epoxem nebo pryskyřicí,bude se ti dobře "tupovat",kolem 250g/m2,udělá už v první vrstvě velmi odolnou skořepinu,nevýhodou bude,že po prvním důkladném vytvrdnutí bude trup chlupatý,je třeba chlupy ztrhnout.Tupování štětcem nebo i průřezem válečku,ev dotlačit prsty v gumové rukavici na jedno použití
4)na to použij skelný kepr,do 200g
5)po ztrhnutí chlupů buď jemnější nebo stejný kepr
35 kg je už pořádná váha,.... vyzkoušej se rozjet na židli nohou proti zdi pro názornější představu,jakou to umí pecku,a to musí skořepina vydržrt,..proto bych zevnitř aspoň na dno bych použil jednu vrstvu rohože
Kašírování je sice fajn, ale při takové velikosti to jako moc reálné nevidím. Je sice teoreticky možné zhotovit papírovou skořepinu dané velikosti a uspokojivé tuhosti,ale té práce a obtíží! Kašíroval jsem už víc trupů, ale několikanásobně menších (0,5 - 1m) a položení několika vrstev novin či hnědé papírové lepicí pásky mi trvalo několik hodin. U trupu tvojí velikosti aby těch vrstev bylo snad několik desítek a není třeba dlouze rozpitvávat jak dlouho by to trvalo. Navíc je třeba mezi prací čekat na vyschnutí předchozích vrstev a bojovat s rizikem deformací vlivem smršťování papíru při vysychání. Nakonec se laminování stejně nevyhne, pokud má být povrch skutečně voděodolný a odolný proti mechanickému poškození.
Laminovat není nutné z jednoho kusu tkaniny, může se jich dát víc, různě překládat přes sebe apod. Při dané velikosti trupu aby byl laminát tlustý aspoň několik mm. Pokud se bude polystyren uvnitř ponechávat, stačí laminát slabší. Bude třeba položit vrstev víc, dospod může přijít hrubší tkanina, navrch je vhodnější jemnější. Další možnost olaminovat trup tenčeji, zevnitř vydlabat a ponechat pouze tenkou vrstvu polystyrenu. Trup poté vylaminovat i zevnitř, aby vznikla velmi pevná sendvičová konstrukce.
Nějaké údaje o lodi se najdou třeba tady http://www.warshipsww2.eu/lode.php?lang ... dtrida=134 nebo tady http://www.ceskatelevize.cz/porady/1019 ... rl-harbor/ V měřítku 1:100 už to bude slušný obr a pevnost trupu tedy musí být velká. V přepočtu vychází výtlak modelu na nějakých 20 - 25 kg, ale jestli je to polomaketa, počítej klidně i výrazně víc. Když jsem v minulosti stavěl polomakety a tvořil křivky trupu odhadem, obvykle jsem je udělal baculatější než ve skutečnosti a výtlak modelu byl výrazně větší než měl být teoreticky. Zatížení a vyvážení bude třeba věnovat značnou pozornost. Letadlové lodi jsou záludné, obvykle štíhlý trup, malý ponor a k tomu vysoké boky a rozměrné nástavby (hangáry). Proto bacha na stabilitu!
Co jsem viděl nějaké obrázky, loď měla jedno kormidlo a třílisté šrouby. Jejich velikost zvolit podle předlohy. Když je to polomaketa, nemusí být tvarově a velikostně přesné, stačí vzít ze sériově vyráběných něco nejbližšího. 22 mm určitě stačit nebude, odhadoval bych možná až dvojnásobek. Pohon 400 bude na tak velkou loď slabý, spíš to bude chtít nějaké ty motory z autopříslušenství či něco s podobnými parametry. Pro představu výkon modelu v přepočtu dělá cca 8,8 W. V reálu je třeba počítat s příkonem několikanásobně až řádově vyšším!
Laminovat není nutné z jednoho kusu tkaniny, může se jich dát víc, různě překládat přes sebe apod. Při dané velikosti trupu aby byl laminát tlustý aspoň několik mm. Pokud se bude polystyren uvnitř ponechávat, stačí laminát slabší. Bude třeba položit vrstev víc, dospod může přijít hrubší tkanina, navrch je vhodnější jemnější. Další možnost olaminovat trup tenčeji, zevnitř vydlabat a ponechat pouze tenkou vrstvu polystyrenu. Trup poté vylaminovat i zevnitř, aby vznikla velmi pevná sendvičová konstrukce.
Nějaké údaje o lodi se najdou třeba tady http://www.warshipsww2.eu/lode.php?lang ... dtrida=134 nebo tady http://www.ceskatelevize.cz/porady/1019 ... rl-harbor/ V měřítku 1:100 už to bude slušný obr a pevnost trupu tedy musí být velká. V přepočtu vychází výtlak modelu na nějakých 20 - 25 kg, ale jestli je to polomaketa, počítej klidně i výrazně víc. Když jsem v minulosti stavěl polomakety a tvořil křivky trupu odhadem, obvykle jsem je udělal baculatější než ve skutečnosti a výtlak modelu byl výrazně větší než měl být teoreticky. Zatížení a vyvážení bude třeba věnovat značnou pozornost. Letadlové lodi jsou záludné, obvykle štíhlý trup, malý ponor a k tomu vysoké boky a rozměrné nástavby (hangáry). Proto bacha na stabilitu!
Co jsem viděl nějaké obrázky, loď měla jedno kormidlo a třílisté šrouby. Jejich velikost zvolit podle předlohy. Když je to polomaketa, nemusí být tvarově a velikostně přesné, stačí vzít ze sériově vyráběných něco nejbližšího. 22 mm určitě stačit nebude, odhadoval bych možná až dvojnásobek. Pohon 400 bude na tak velkou loď slabý, spíš to bude chtít nějaké ty motory z autopříslušenství či něco s podobnými parametry. Pro představu výkon modelu v přepočtu dělá cca 8,8 W. V reálu je třeba počítat s příkonem několikanásobně až řádově vyšším!
PetrP: kašírování, o kterém se bavím, je jen jedna vrstva pod laminát... líp se pak laminuje.
ad pohon.... ta 400ka a stěračový motorek mají cca stejný výkon... jen při jiných otáčkách.
ad pohon.... ta 400ka a stěračový motorek mají cca stejný výkon... jen při jiných otáčkách.
Tak, dneska jsem se pustil do Kašírování. Už mám jednu vrstvu a čekám až to celé vyschne ať to můžu přebrousit. Pak to vydím minimálně na další dvě vrstvy kašírovaných novin a tapetolu. Skusím to udělat jak kluci co lítaji Air Combat -své éra buď mají laminátové nebo s kašírované lepící papírové pásky. Dělají asi deset vrstev a každou vždy vybrousí do hladka.
pouze papír Ti to neudrží.... škoda práce.
Zamysli se - to letadlo má cca 500g, ty budeš mít odhadem 30kg... Akumulátory, zátěž, motory to všechno je bodové namáhání, trup bude dost namáhán na ohyb... propadne se Ti to dnem nebo zbortí. Leda bys nechal v celém objemu PS, ale jak tam potom dáš vybavení?
Zamysli se - to letadlo má cca 500g, ty budeš mít odhadem 30kg... Akumulátory, zátěž, motory to všechno je bodové namáhání, trup bude dost namáhán na ohyb... propadne se Ti to dnem nebo zbortí. Leda bys nechal v celém objemu PS, ale jak tam potom dáš vybavení?
Používat jen papír je opravdu škoda práce, jelikož model cv-6 bude v měřítku 1:100 vážit alespoň 35 kg jak zde psal Pepa. Až to budeš dávat na vodu tak se ti to vlastní váhou zbortí...
na to aby ti to trochu vydrželo použíj 200-390 g tkaninu a alespoň 4-6 vrstev. Přikláněl bych se k 6 vrstvám.
na to aby ti to trochu vydrželo použíj 200-390 g tkaninu a alespoň 4-6 vrstev. Přikláněl bych se k 6 vrstvám.
SH:
Moje reakce ohledně kašírování byla směřována na záměr tazatele. Tvůj postup je samozřejmě zcela OK.
Vhodně zpřevodované 400 by snad opravdu stačit mohly, ale nějaké větší pomaloběžné motory asi budou pro danou aplikaci vhodnější. Pokud vím, bývá to u tak velkých modelů obvyklé a osvědčené řešení.
Ruda94:
Jak píšou kolegové. Samotný papír ti na tak velikou loď jistě stačit nebude, leda bys ho použil enormní množství a navrch by to stejně chtělo aspoň tenký laminát na ochranu proti vodě a prodření. Pro loď o velikosti a hmotnosti srovnatelné s těmi letadly je to jistě adekvátní řešení, ale obří model evidentně vyžaduje podstatně vyšší pevnost konstrukce.
Moje reakce ohledně kašírování byla směřována na záměr tazatele. Tvůj postup je samozřejmě zcela OK.
Vhodně zpřevodované 400 by snad opravdu stačit mohly, ale nějaké větší pomaloběžné motory asi budou pro danou aplikaci vhodnější. Pokud vím, bývá to u tak velkých modelů obvyklé a osvědčené řešení.
Ruda94:
Jak píšou kolegové. Samotný papír ti na tak velikou loď jistě stačit nebude, leda bys ho použil enormní množství a navrch by to stejně chtělo aspoň tenký laminát na ochranu proti vodě a prodření. Pro loď o velikosti a hmotnosti srovnatelné s těmi letadly je to jistě adekvátní řešení, ale obří model evidentně vyžaduje podstatně vyšší pevnost konstrukce.
netvrdím opak. Motory z stěračů a větráků jsou dobré a vyzkoušené (pouze je třeba se vyhnout motoru z větráku topení Š 120 - ten otevřený - který jen žere a netočí). Chtěl jsem jen upozornit na časté špatné myšlenkové spojení že větší motor znamená větší výkon.PetrP píše:SH:
...Vhodně zpřevodované 400 by snad opravdu stačit mohly, ale nějaké větší pomaloběžné motory asi budou pro danou aplikaci vhodnější. Pokud vím, bývá to u tak velkých modelů obvyklé a osvědčené řešení.
Je to naprosto jednoduchá, ani dřevo ani papír na loď nesmí, to je mé přísloví, jso uto materaály nasákavé a voda s nimi neudělá nic dobrého. U papíru ti stačí, aby se dostala do trupu voda, ne jen to, stačí i vlhko, to je vlodi asi normální věc, tedy lepenka bude mít životnost tak s těží dva roky... pak to žačne dělat věci, které nebudeš chtít an vidět po té práci co si s tou lodí dáš.
Ohledně motorů:
nech si poradit od lidí, co už takovou loď mají nebo nikdy měli, jelikož třeba Pepa co tu píše s větrákem je opravdu rozumné řešení. speed 400 je rozhodně nevhodný, použíj nejméně speed 600 ale též to není řešení, opravdu bych asi zvolil větrák z auta.
Jestli ten trup nezvládneš, tak ti ho vyrobím ve špičkové kvalitě, stačí se ozvat. Vyrobím ho!!!
Tom
Ohledně motorů:
nech si poradit od lidí, co už takovou loď mají nebo nikdy měli, jelikož třeba Pepa co tu píše s větrákem je opravdu rozumné řešení. speed 400 je rozhodně nevhodný, použíj nejméně speed 600 ale též to není řešení, opravdu bych asi zvolil větrák z auta.
Jestli ten trup nezvládneš, tak ti ho vyrobím ve špičkové kvalitě, stačí se ozvat. Vyrobím ho!!!
Tom
Já chci to udělat tak , abych to nemusel nějak převodovat ,ale vidím ,že to bude asi nutné - jinak mám dva regulátory JES 300 Car - každý dává 35A. Jelikož to asi bez laminátu nepujde tak to budu muset přelaminátovat , ale nejdřív dám par vrstev papíru ať vyhladím nerovnosti pak dám foto.
Dík zatím za vše.
Dík zatím za vše.
JES 300 Car jsou na lod nevhodné mají prodlevu při zpátečce, měl jsem ho a fakt mne štval, že jsem ho i při své lakotě :-) dal pryč.
SH:
Jistě, motor nelze posuzovat jen podle vzhledu, je potřeba znát patřičné parametry.
Ruda94:
Bez převodů je to jistě lepší, méně hluku. Obejít se bez nich dá, akorát to chce vhodný motor, aby měl nižší otáčky a vyšší kroutivý moment.
Jistě, motor nelze posuzovat jen podle vzhledu, je potřeba znát patřičné parametry.
Ruda94:
Bez převodů je to jistě lepší, méně hluku. Obejít se bez nich dá, akorát to chce vhodný motor, aby měl nižší otáčky a vyšší kroutivý moment.
Ahoj
Rudo
Dal jsem do lodi 200cm dlouhé konkrétně Yamato 4x mig480/12V. Loď váží 28Kg. A měl jsem stím obrovské potíže loď jela v klidu a i dobře reagovala, ale motory se v tom smažily a dosahovaly 85 Celsia. Při chlazení a ubytku napětí teplota klesla a nepřekročí už 35 Celsia. Dal bych tam min. 600 , ale nejlepší by bylo něco s menšíma otáčkama......................
Kuba
Rudo
Dal jsem do lodi 200cm dlouhé konkrétně Yamato 4x mig480/12V. Loď váží 28Kg. A měl jsem stím obrovské potíže loď jela v klidu a i dobře reagovala, ale motory se v tom smažily a dosahovaly 85 Celsia. Při chlazení a ubytku napětí teplota klesla a nepřekročí už 35 Celsia. Dal bych tam min. 600 , ale nejlepší by bylo něco s menšíma otáčkama......................
Kuba
Kubo díky za vhodně řečenou svojí chybu, udělal jí kde kdo z nás, já doporučím motory POWER 755/40 od ROBBE, cena za jeden 450 Kč, výborné nízké otáčky, velký kroutivý moment.Sám mám dva tyto motory v remorkéru, v remorkéru je má i Nex , Nalim a Čochtan.
Dá se najít na MSComposit, já ho osbně objednávám u Pecky (www.peckamodel.cz) v ulici Karolíny Světlé v Praze.
Dá se najít na MSComposit, já ho osbně objednávám u Pecky (www.peckamodel.cz) v ulici Karolíny Světlé v Praze.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 8437 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od PetrK
-