Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Hitec Optic 6 - nastavení
Re: Hitec Optic 6 - nastavení
Předem se omlouvám. Moje první plnokrevná rc souprava. Hitec Optic 6 FM. V sadě s přijímačem HFD-08RO a servem HS-311. Pro stavěného "rychlíka" z trupu Challenger kde budu potřebovat jen ovládání motoru a kormidlo jsem zakoupil na inzerát 3 kanálový přijímač Hitec. Více méně pomalu a pozorně jsem přečetl celý český návod k vysílači, ale jsem z toho trochu mimo. Návod je více či méně pro letecké nebo vrtulníkové modeláře což by mi nevadilo. Nějak polopaticky bych potřeboval vysvětlit jak donutím vysílač, že pohyb touhle páčkou je pro servo na čísle 1 a touhle páčkou na čísle 2.
Poraďte mi pls, naťukěte mi jak tohle nastavit..díky.
Poraďte mi pls, naťukěte mi jak tohle nastavit..díky.
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Nejlepší je, když vezneš servo, připojíš je k přijímači na první kanál (jedničku) a na vysílači zahýbeš páčkama. Pak si poznamenáš která páka a v kterém směru ti ovládá jedničku. Pak servo přehodíš na dvojku a postup opakuješ, stejně tak pro trojku. Pak už jen regulátor a servo kormidla připojíš podle toho jakou pákou chceš rychlost a servo ovládat.
Já mám na levé páce ve směru "od sebe/ k sobě" rychlost a na pravé páce kormidlo ve směru "doprava/doleva".
Keba
Já mám na levé páce ve směru "od sebe/ k sobě" rychlost a na pravé páce kormidlo ve směru "doprava/doleva".
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Zapomněl jsem napsat, že vysílač mám v módu 1. Domníval jsem se, že když je to počítačový vysílač tak, že se dá "přeprogramovat"...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Ahoj Hitec Optic 6 sa dá preprogramovať na mod 2 čiže plyn na lavej strane
Nalistuj si v návode stranu č.6. A je treba ešte prehodiť prižinky na pákových ovladačoch aby si mal plyn bez toho aby sa ti vracal do neutrálu.
watson
watson
nechci ho přeprogramovat na mód 2..myslel jsem jako to, že řeknu vysílači že levý knipl v horizontálním pohybu bude servo na přijímači v portu 1..takhle jsem to myslel...
Nevím jaké zkušenosti mají ostatní lodní modeláři, ale u lodě s pohonem bych rozhodně doporučil ovládání rychlosti na páce s návratem do neutrálu.watson220 píše:Nalistuj si v návode stranu č.6. A je treba ešte prehodiť prižinky na pákových ovladačoch aby si mal plyn bez toho aby sa ti vracal do neutrálu.
watson
Keba - webmaster
hm toto dilema mám taky návrat plynu do nuly.Plánuji i letadlo a dát plyn vlevo na pružinky (mám mód 1) tak mám strach že při přechodu z lodě na letadlo dude asi problém ve zvyku levá-pravá u letadla je plyn bez aretace :/Keba píše:Nevím jaké zkušenosti mají ostatní lodní modeláři, ale u lodě s pohonem bych rozhodně doporučil ovládání rychlosti na páce s návratem do neutrálu.watson220 píše:Nalistuj si v návode stranu č.6. A je treba ešte prehodiť prižinky na pákových ovladačoch aby si mal plyn bez toho aby sa ti vracal do neutrálu.
watson
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Milane, že ne.Nalim píše:.... u letadla je plyn bez aretace :/
U letadla je plyn s aretací, tudíž se nikam nevrací, ale zůstane tam kam jsi ho dal.
(klasický start z ruky: ero do jedné, vysílač do druhé ruky. Loktem ruky, v které držím éro, posunu plyn a éro hodím ....)
Jinak Optika nemám, ale pokud vím, nemá volné přazení kanálů, tudíž nelze programovět volit která "páčka" je na kterém kanálu. "Volíš" to prostě přehozením konektorů na přijímači.
Zachovejte paniku :-)
Jasně blbě jsem to napsal myslel jsem bez pružinekjaroj píše:Milane, že ne.Nalim píše:.... u letadla je plyn bez aretace :/
U letadla je plyn s aretací, tudíž se nikam nevrací, ale zůstane tam kam jsi ho dal.
(klasický start z ruky: ero do jedné, vysílač do druhé ruky. Loktem ruky, v které držím éro, posunu plyn a éro hodím ....)
Jinak Optika nemám, ale pokud vím, nemá volné přazení kanálů, tudíž nelze programovět volit která "páčka" je na kterém kanálu. "Volíš" to prostě přehozením konektorů na přijímači.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
MÁM Hitec Optic 6 a provozuji jak lodě, tak letadla a dokonce i auto 
Přiřazení pro mód 2 (ten lítám) je toto:
pravý knipl doleva-doprava = kanál 1
pravý knipl nahoru-dolů = kanál 2
levý knipl doleva-doprava = kanál 4
levý knipl nahoru-dolů = kanál 3
Pro mód 1 (lze změnit softwarově) je přiřazení toto:
pravý knipl nahoru-dolů = kanál 3
levý knipl nahoru-dolů = kanál 2
Jinak prakticky používám u letadel i lodí "plyn" na kniplu který zůstává tak jak ho nechám - nevrací se do neutrálu - pouze u auta ho mám na kniplu s návratem do středové polohy.
OPTIC skutečně nemá volné přiřazení kanálů k ovladačům, takže případné "nestandartní" zapojení se musí řešit přehazováním konektorů serv v přijímači.
Přiřazení pro mód 2 (ten lítám) je toto:
pravý knipl nahoru-dolů = kanál 2
levý knipl nahoru-dolů = kanál 3
Pro mód 1 (lze změnit softwarově) je přiřazení toto:
pravý knipl nahoru-dolů = kanál 3
levý knipl nahoru-dolů = kanál 2
Jinak prakticky používám u letadel i lodí "plyn" na kniplu který zůstává tak jak ho nechám - nevrací se do neutrálu - pouze u auta ho mám na kniplu s návratem do středové polohy.
OPTIC skutečně nemá volné přiřazení kanálů k ovladačům, takže případné "nestandartní" zapojení se musí řešit přehazováním konektorů serv v přijímači.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
msob : DÍKY...
není zač 
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
volné přiřazení kanálů mají až dost drahé vysílačky...JuraSach píše:Zapomněl jsem napsat, že vysílač mám v módu 1. Domníval jsem se, že když je to počítačový vysílač tak, že se dá "přeprogramovat"...
Mám soupravu Hitec Optic sport a nevím si rady s ovládáním šestého kanálu. Z návodu moc moudrý nejsem a tak nevím zda a kterým prvkem na vysílači se tento 6 kanál (samostatně) ovládá a co vlastně umí (2 polohový/třípolohový přepínač).
Ovládání 6 kanálu vyřešeno.Martin B píše:Mám soupravu Hitec Optic sport a nevím si rady s ovládáním šestého kanálu. Z návodu moc moudrý nejsem a tak nevím zda a kterým prvkem na vysílači se tento 6 kanál (samostatně) ovládá a co vlastně umí (2 polohový/třípolohový přepínač).
Mám OPTIC 6 40MHz a chtěl bych dokoupit Vf modul 2,4 GHz. Samozřejmě i s přijímačem. Ale jak je to ze servy? Budu je muset vyměnit, nebo vyhoví i původní analogová. Jaký je rozdíl mezi servy analogovými a digitálními. Byl bych rád kdyby mi mohl tuto problematiku někdo vysvětlit, na netu se mi to nepodařilo najít.dík za ochotu.
Mám v Opticovi modul Assan X8F a žádný problém s původními servy není. Vše pracuje stejně jako předtím.
Jaký je rozdíl mezi analofovými a digitálními servy nevím, pravděpodobně půjde o způsob zpracování signálu a přijímače a tím asi přesnější chod, ale to hádám, určitě poradí někdo kdo tomu více rozumí...
Každopádně s analogovými servy mít problém nebudeš...
Jaký je rozdíl mezi analofovými a digitálními servy nevím, pravděpodobně půjde o způsob zpracování signálu a přijímače a tím asi přesnější chod, ale to hádám, určitě poradí někdo kdo tomu více rozumí...
Každopádně s analogovými servy mít problém nebudeš...

NeJaToD team
analogové servo ná v sobě obvody, které vstupní impulsy z přijímače (1.0-2.0ms frekvence 50Hz) porovnává s impulsy které si generuje samo podle polohy zpětnovazebního potenciometru spojeného s výstupní hřídelí. Rozdílovým impulsem po zesílení je krmen motor. A ty obvody jsou analogové. Z toho plyne, že motor je řízen pulzně s frekvencí 50Hz (poměrně málo) a s přiblížením do žádané polohy šířka pulsů klesá, tedy i síla motoru a při zatížení mají problém dojet na přesně na polohu. Vždy je tam regulační odchylka která roste se zatížením.
Digitální servo má vevnitř procesor. Ten si změří signál z přijímače(šířku pulsů), polohu výstupu na potenciometru a vevnitř si spočítá jak řídit motor aby dojel přesně. Motor je řízen pulzně na vyšší frekvenci v řádu kHz což je pro DC motor této velikosti akorát a proto taky ty serva při pohybu pískají. Anebo mohou řídit BLDC motor ("stříďák") a není pak problém s komutátorem. Podle inteligence programu je možno nastavit krajní polohy, reverz, průběh, rychlost, reakce na výpadek signálu atd....
Digitální servo má vevnitř procesor. Ten si změří signál z přijímače(šířku pulsů), polohu výstupu na potenciometru a vevnitř si spočítá jak řídit motor aby dojel přesně. Motor je řízen pulzně na vyšší frekvenci v řádu kHz což je pro DC motor této velikosti akorát a proto taky ty serva při pohybu pískají. Anebo mohou řídit BLDC motor ("stříďák") a není pak problém s komutátorem. Podle inteligence programu je možno nastavit krajní polohy, reverz, průběh, rychlost, reakce na výpadek signálu atd....
Pokud jsem to pochopil správně, z přijímače ať už analogovémo nebo digitálního vychází stejný signál (1-2 mS), rozdíl je v jeho zpracování servem. Je to tak? Dík
v podstatě ano.
Existují sice serva, která potřebují jinak definovaný signál (např. servo pro ocasní vrtulku vrtulníku) anebo teď přišla Futaba se servy, která jsou zapojena na sběrnici a data jsou plně digitální, ale s těmi nejspíš nikdy nepřijdeš do styku. Taky kdysi Multiplex měl jinak definované šířky impulsů. To jenom pro úplnost.
Takže pro běžná serva platí že tvar signálu je 1.0-2.0ms Druhá věc je amplituda. Kdysi byla úroveň logické jedničky dána technologií TTL na +5V Teď nové procesorové přijímače pracují s napětím 3.6V Naprostá většina serv si s tím bez problémů poradí ale už jsem slyšel o tom, že některá serva s tím měla problém nebo pracovala na hraně. Ale to Tě může potkat snad jen u nějakých exotických nebo hodně starých serv.
Existují sice serva, která potřebují jinak definovaný signál (např. servo pro ocasní vrtulku vrtulníku) anebo teď přišla Futaba se servy, která jsou zapojena na sběrnici a data jsou plně digitální, ale s těmi nejspíš nikdy nepřijdeš do styku. Taky kdysi Multiplex měl jinak definované šířky impulsů. To jenom pro úplnost.
Takže pro běžná serva platí že tvar signálu je 1.0-2.0ms Druhá věc je amplituda. Kdysi byla úroveň logické jedničky dána technologií TTL na +5V Teď nové procesorové přijímače pracují s napětím 3.6V Naprostá většina serv si s tím bez problémů poradí ale už jsem slyšel o tom, že některá serva s tím měla problém nebo pracovala na hraně. Ale to Tě může potkat snad jen u nějakých exotických nebo hodně starých serv.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2307 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-
- 15 Odpovědi