Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
pomoc začátečníkům
Re: pomoc začátečníkům
Dobrý den, jsem začátečník a se synem jsme se dali do stavby lodě. Stavba proběhla úspěšně ale nyní řešíme pro nás neznalé nepřekonatelný problém.
První plavba proběhla v celku úspěšně ale teď máme dosah jen pár metrů, motorek vynechává a servo kormidla poslouchá jen na krátkou vzdálenost potom si dělá co chce. Už po zapnutí modelu se servo mírně cuká a regulátor chvílema píská.
V modelu mám motorek MIG 400, regulátor Nosram Hark/Hawk-Power Reverse 93060, přijímač Hitec HFS-O5MS a servo Zebra ZS-S2113. Baterie mám 4 sériově spojené velké monočlánky (4 X 1,2 V 4500mA)
Jako vysílač jsme použili čtyř kanálovou vysílačku CARSON od modelu vrtulníku. Vyzkoušel jsem mnoho rad ze zdejšího fóra jako např., dal jsem přijímač co nejdál od kabelů, snad dobře jsem odrušil motórek ale výsledek nula.
Budu proto vděčný za každou radu a předem děkuji:)
První plavba proběhla v celku úspěšně ale teď máme dosah jen pár metrů, motorek vynechává a servo kormidla poslouchá jen na krátkou vzdálenost potom si dělá co chce. Už po zapnutí modelu se servo mírně cuká a regulátor chvílema píská.
V modelu mám motorek MIG 400, regulátor Nosram Hark/Hawk-Power Reverse 93060, přijímač Hitec HFS-O5MS a servo Zebra ZS-S2113. Baterie mám 4 sériově spojené velké monočlánky (4 X 1,2 V 4500mA)
Jako vysílač jsme použili čtyř kanálovou vysílačku CARSON od modelu vrtulníku. Vyzkoušel jsem mnoho rad ze zdejšího fóra jako např., dal jsem přijímač co nejdál od kabelů, snad dobře jsem odrušil motórek ale výsledek nula.
Budu proto vděčný za každou radu a předem děkuji:)
kde je anténa ?
anténa je venku kouká ji tak 40cm
Pořádně dát anténu - s tím souhlasím
A pak - 4 x 1,2 V= 4,8 V a to je napětí dobré pro přijímač - ne už pro pohon motoru a MIG 400 už vůbec ne.
Takže vypadává to proto, protože při rozběhu motoru klesne napětí a regtl to stopne. Řešení - dát alespoň šestičlánek pohonných ACCU - zlepší se všecko
Hodně štěstí.
A pak - 4 x 1,2 V= 4,8 V a to je napětí dobré pro přijímač - ne už pro pohon motoru a MIG 400 už vůbec ne.
Takže vypadává to proto, protože při rozběhu motoru klesne napětí a regtl to stopne. Řešení - dát alespoň šestičlánek pohonných ACCU - zlepší se všecko
Hodně štěstí.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
děkuji za radu a ještě bych se zeptal proč cuká servo a regolátor píská ihned po zapnutí ač je vše v neutrálu a čím je vysílač dál od modelu ( 10m) tím se to zhoršuje
Může to být právě tím nízkým napětím - nebo zkontrolovat trimy jestli nejsou nějak hnuté.
A jednu věc - nelze zapojit šestičlánek přímo do přijímače - to by byl kouřový efekt... takže pěkně přes BEC nebo použít ty stávající baterky jako přijímačové a šestičlánek jako samostatné pohonné accu
Jinak HITEC HFS 05MS mám a je to dobrý přijímač - lítám s ním ve spalováku a bez potíží. Takže v něm chybu netřeba hledat :-)
Pěkný den :-)
A jednu věc - nelze zapojit šestičlánek přímo do přijímače - to by byl kouřový efekt... takže pěkně přes BEC nebo použít ty stávající baterky jako přijímačové a šestičlánek jako samostatné pohonné accu
Jinak HITEC HFS 05MS mám a je to dobrý přijímač - lítám s ním ve spalováku a bez potíží. Takže v něm chybu netřeba hledat :-)
Pěkný den :-)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
Omlouvám se že se ještě tak hloupě ptám ale jako začátečníkovi mě dělají problém odborné výrazy lépe řečeno nevím vůbec oč jde. Co je to trim a BEC . Dík moc, a hned odpoledne jdu přikoupit další dva články.
doporučil bych prostudovat tyto dva články:
https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava.htm
https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm
je to tam velmi názorně vysvětleno.
https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava.htm
https://www.mo-na-ko.cz/lode-sestava2.htm
je to tam velmi názorně vysvětleno.

NeJaToD team
děkuji všem moc za rady
a jak jsem pochpil můj problém by měl po připojení přes BEC vyřešit šestiělánek.
Děkuji a přeji příjemný den:)
Děkuji a přeji příjemný den:)
no, měl vyřešit. Ale taky nemusel.
Nedošlo mezi první plavbou a problémy k "úrazu" přijímače? Nespadnul na zem? Nebyl vytažen za anténu? Nebyl vytahován krystal a ten pak spadnul?
Součástky přijímače jsou dost náchylné na nárazy. Mohlo dojít k počkození krystalu, posunutí jader cívek a tím k jejich rozladění, natržená anténa,...
A co vysílač? Má dostatečně nabité zdroje? Nemáš možnost vyzkoušet kombinace cizí vysílač-Tvůj přijímač a Tvůj vysílač- cizí přijímač? Samozřejmě je třeba aby byly na stejném kanále.
Nedošlo mezi první plavbou a problémy k "úrazu" přijímače? Nespadnul na zem? Nebyl vytažen za anténu? Nebyl vytahován krystal a ten pak spadnul?
Součástky přijímače jsou dost náchylné na nárazy. Mohlo dojít k počkození krystalu, posunutí jader cívek a tím k jejich rozladění, natržená anténa,...
A co vysílač? Má dostatečně nabité zdroje? Nemáš možnost vyzkoušet kombinace cizí vysílač-Tvůj přijímač a Tvůj vysílač- cizí přijímač? Samozřejmě je třeba aby byly na stejném kanále.
- petr hájek
hoooj,
ten VYSÍLAČ je CARSON , tudíž nemusí být plně kompatibilní s hitekem přijímačem, každopádně příznaky mi přijdou jako nízké napájení, pak bych šel po kompatibilitě krystalů v přijímači hitek a vysílači CARSON
ten VYSÍLAČ je CARSON , tudíž nemusí být plně kompatibilní s hitekem přijímačem, každopádně příznaky mi přijdou jako nízké napájení, pak bych šel po kompatibilitě krystalů v přijímači hitek a vysílači CARSON
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
vysvětli prosím " pak bych šel po kompatibilitě krystalů v přijímači hitek a vysílači CARSON".... pokud vysílač Carson má krystaly pro Carson a přijímač Hitec jednoduché směšování má krystal pro Hitec jednoduché směšování tak jsou kompatibilní..... tam nic nevymyslíš. A hlavně, pokud to jednou fungovalo dobře, tak na 99.999% to TYPEM krystalu nebude.petr hájek píše:hoooj,
Dobrý den, velice děkuju za Vaši pozornost.
Tak můj problém šestičlánek nevyřešil, pořád si servo na víc než pět metrů dělá co chce a motorek vynechává.
Nejsem si vědom žádného "úrazu" nebo nějakého špatného zacházení. Myslím že se asi něco porouchalo, tak bude asi nejlepší když navštívím naši modelářskou prodejnu, kde prodává jeden hodný pan prodavač a snad to dáme do kupy
Je to teda dobrá alchymie a když si představím že mě to čeká ještě s jednou lodí (dokončuji Yamato) která bude podstatně složitější
, no mám se co učit.
Tak můj problém šestičlánek nevyřešil, pořád si servo na víc než pět metrů dělá co chce a motorek vynechává.
Nejsem si vědom žádného "úrazu" nebo nějakého špatného zacházení. Myslím že se asi něco porouchalo, tak bude asi nejlepší když navštívím naši modelářskou prodejnu, kde prodává jeden hodný pan prodavač a snad to dáme do kupy
Je to teda dobrá alchymie a když si představím že mě to čeká ještě s jednou lodí (dokončuji Yamato) která bude podstatně složitější
docela by pomohlo kdyby jsi si v profilu vyplnil misto odkud jsi... lepe by se radilo...
ty vypadky jsou spojene jen se vzdalenosti, nebo i delkou plavby? muze to zpusobovat prehrati reglu? zkousel jsi na nej sahnout?
ty vypadky jsou spojene jen se vzdalenosti, nebo i delkou plavby? muze to zpusobovat prehrati reglu? zkousel jsi na nej sahnout?

NeJaToD team
Dělá to ihned po zapnutí modelu.
kdyby jsi si napsal odkud jsi, mohl by ti nekdo pomoci, kdo bydli pobliz. navic na takove hledani zavady je nejlepsi zkouset nektere komponenty vyndat a nahradit jinymi a zkusit zda se zavada dal projevuje.. tak se vetsinou nejrychleji najde v cem je zavada a pak se da resit cim ji odstranit...

NeJaToD team
Už jsem to napravil:) před chvilkou jsem zkusil zda vysílač funguje na modelu vrtulníku ke kterému patří a pokud jsem to udělal dobře tak se ukázalo že vrtulník na vysílač vůbec nereaguje. Je tam dioda která původně po zapnutí modelu zezelenala a teď je pořád červená. Myslíte že to bude vysílačem, tak zničeho nic ?
- petr hájek
vysvětlím na příkladu, přijímač od soupravy,, lexors nova,, nespolupracoval s vysílačem ,, zebra,, obé od pelikána a obé se správným krystalem opačně to šlo , důvod ....po proměření mi bylo zděleno , že mají jiné mezifrekvence , nechci říci že vím oco jde , ale prostě to na stejném krystalu nechodilo .
Vše se změnilo po přehození krystalů do ,,futaby ,, kde zase teoreticky tenhle krystal neměl co dělat , nicméně ta s ním ovládala vše naprosto normálně.
Netuším zda to tak je i u carsona , jen mi to tak přišlo.
Druhá možnost mě napadá též ze zkušenosti, vyschlej kondík ve starém ,,acomsu,, se choval dost podobně , servismen páně hnízdil opravil -vyměnil kondík a vše chodí spolehlivě stále.
Vše se změnilo po přehození krystalů do ,,futaby ,, kde zase teoreticky tenhle krystal neměl co dělat , nicméně ta s ním ovládala vše naprosto normálně.
Druhá možnost mě napadá též ze zkušenosti, vyschlej kondík ve starém ,,acomsu,, se choval dost podobně , servismen páně hnízdil opravil -vyměnil kondík a vše chodí spolehlivě stále.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Vysílač je na osm tužkových baterií. Mám tam dobíjecí a plně nabité
8x 1,2V u dobijecich baterii je 9,6V, kdyz das ale alkalicke tak je to 8x 1,5V = 12V, to uz je dost velky rozdil...
jinak mam stejny problem u modelu lodi koupene i s RC vysilacem, frekvence je 40MHz, na prvni jizdu to jezdilo pekne, ale jak jsem vyrazil podruhe k vode, tak jsem vyzkousel lod na suchu a sla, jak jsem ji dal do vody tak se rozjela ode me a prestala reagovat. pokusy jsem zjistil ze vysilac funguje jen na vzdalenost 1m.
zatim jsem bohuzel na problem neprisel.
jinak mam stejny problem u modelu lodi koupene i s RC vysilacem, frekvence je 40MHz, na prvni jizdu to jezdilo pekne, ale jak jsem vyrazil podruhe k vode, tak jsem vyzkousel lod na suchu a sla, jak jsem ji dal do vody tak se rozjela ode me a prestala reagovat. pokusy jsem zjistil ze vysilac funguje jen na vzdalenost 1m.
zatim jsem bohuzel na problem neprisel.

NeJaToD team
Dík za radu, když jsi to nevyřešil ty tak já se nechytám vůbec. Nejhorší ale je že tu lodičku dělal se mnou i syn a je jeho, a jeho oči říkají tatínku pomoz, tak cítím že to zase bude něco stát:)
mezifrekvence jsou záležitost POUZE přijímače. Ano, některé přijímače musí mít krystal s kmitočtem o mezifrekvenci vyšším, jiné nižším. Některé mají oscilační obvod navržený pro seriové zapojení, některé pro paralelní, některé jedou na základním kmitočtu některé na vyšší harmonické..... ale pořád je to záležitost přijímače. Kmitočet toho, co se nese mezi Tx a Rx je dán kanálem a je vždy stejný... Proto do přijímače patří typ krystalu pro daný typ přijímače. To, že některé typy jsou záměnné je pravda ale nikoliv pravidlo.petr hájek píše:vysvětlím na příkladu, přijímač od soupravy,, lexors nova,, nespolupracoval s vysílačem ,, zebra,, obé od pelikána a obé se správným krystalem opačně to šlo , důvod ....po proměření mi bylo zděleno , že mají jiné mezifrekvence , nechci říci že vím oco jde , ale prostě to na stejném krystalu nechodilo .
Totéž platí pro vysílače. Krystal Multiplexu nejde dát do Graupnera, z Graupnera do Futaby...
Pokud jsi měl problém se správnými krystaly (nechápu co jsi myslel tím "naopak to šlo") tak souprava je zralá na naladění....
Chtělo by to nějakého rádioamatéra z okolí (v okolí Jičína jsou dost aktivní) aby ti změřil sílu a kmitočet signálu co leze z vysílače. Alespoň orientačně.michal46 píše:Dík za radu, když jsi to nevyřešil ty tak já se nechytám vůbec. Nejhorší ale je že tu lodičku dělal se mnou i syn a je jeho, a jeho oči říkají tatínku pomoz, tak cítím že to zase bude něco stát:)
Zrovna mě napadá - nekroutil jsi s anténou vysílače? Rád se povolí šroubek, co drží kablík na teleskopické anténě. A projevy jsou velmi podobné.
mozna to bude i muj problem, neb ta moje souprava je original s lodi (pistolova) a tudiz by mela spolu komunikovat v pohode. navic v lodi je krabicka co funguje jako prijimac a regl soucasne (lod umi jet jen dopredu, zataci jako tank - jede vnejsi motor, vnitrni stoji, couvat neumi) takze ani nevim co uvnitr poradne je, protoze je cela zakrytovana...SH píše:Chtělo by to nějakého rádioamatéra z okolí (v okolí Jičína jsou dost aktivní) aby ti změřil sílu a kmitočet signálu co leze z vysílače. Alespoň orientačně.michal46 píše:Dík za radu, když jsi to nevyřešil ty tak já se nechytám vůbec. Nejhorší ale je že tu lodičku dělal se mnou i syn a je jeho, a jeho oči říkají tatínku pomoz, tak cítím že to zase bude něco stát:)
Zrovna mě napadá - nekroutil jsi s anténou vysílače? Rád se povolí šroubek, co drží kablík na teleskopické anténě. A projevy jsou velmi podobné.
do vysilacky se antena sroubuje, pro prepravu v origo krabici se musi vyndat, jinak se tam vysilacka nevejde. zkusim zacit patrat timto smerem...

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 36993 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-