Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Graf Spee a výroba lodního šroubu

Vše o vojenských lodích.
Eda

Re: Graf Spee a výroba lodního šroubu

Příspěvek od Eda »

T.Vilcsek píše:O tom článku vím, ale cítím, že P.Hájek má svůj jiný způsob výroby a jak u něho bývá zvykem, nemusí být jeho postup špatný.
Takže pokud s tím Petr souhlasí, jsem pro nové téma. A pokud ne, tak stačí moje a s tím související přízpěvky smazat. Omlouvám se za vlezení do tématu popř. přidanou práci Ladousovi.
No já to pochopil tak, že je důraz na "maketovou jízdu" než na "šroub" :-)
Takže si představuji něco jako vysokou matici M4 a z jedničky plechu vystříhnutou osmičku nebo "radioaktivitu", kleštěma drobet "poohýbanou" a k výše zmíněně matici přismrknutou ;-)

Edit: Jéje, ona tu byla ještě daší stránka :-) Tak pardon ;-)
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

nepřismrkávat- stahnout na hřídeli mezi 2 matice......na malé šrouby do 20mm jsem to v pohodě použil- na větší bych raději náboj, vypadá to lépe.....ale na ježdění to vliv nemá a na vyzkoušení stoupání či průměru je to super!
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
PetrP

Příspěvek od PetrP »

K maketové rychlosti:
Neexistuje ideální řešení. Pokud se použije prosté podělení měřítkem, model se sice posunuje vzhledem k okolí ve správném poměru, ale příšerně se plouží, nedělá příďovou vlnu apod., prostě působí nerealisticky pomalu. Proto je praktičtějí využití dynamické podobnosti, kdy se rychlost skutečné lodě podělí druhou odmocninou měřítka. Pak model na vodě vypadá hezky realisticky a jeho rychlost zároveň zaručuje, že se nestane hříčkou větru a proudu. Háček je ale v tom, že se vzhledem k břehu a ostatním modelům posunuje nerealisticky rychle. Jinak ale nemá smysl si s tím příliš lámat hlavu, rychlost modelu na vodě bude někdo měřit a posuzovat těžko, jde akorát o to, aby model v akci dělal přiměřený dojem a nevyskytovaly se nerealistické excesy. Typicky z přemotorovanosti (bitevní loď v kluzu apod.).

K výrobě šroubů:
Plnohodnotný postup mi též přijde dost náročný a nikdy jsem se do toho nepouštěl. Vícekrát jsem ale s úspěchem použil variaci na postup od Petra Hájka. U malých modelů ověřené a plně funkční. U větších nevím, ale není důvod se domnívat proč by to u pomalé výtlačně plující lodi nemělo fungovat. Obavu mám akorát u vícešroubých lodí, jak zajistit stejné parametry všech šroubů. Příliš velkou vědu bych z toho ale nedělal, drobné nepřesnosti se nějak ztratí nebo zkorigují. Pokud vadí nemaketovost náboje, dalo by se např. těch matek našroubovat víc za sebou a dotvarovat tmelem apod.
fmarea

Příspěvek od fmarea »

dekuji za rady a prispevky chtel bych se jeste zeptat jestli nekdo nevi zda je mozne sehnat nejake lepty na tuto lod v tomto meritku
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Lepty sa zväčša robia na plastikové kity.
Graf Spee sa v dvestovke ( pokiaľ viem) nerobí, takže špecialnu sadu asi ťažko...

Ale univerzálne diely, ako sú zábradlia, schodiská v mierke 1/200 robí poľský Aber.
Dá sa to zohnať aj v českých plastikárskych internetových shopoch.;)
PeterP
fmarea

Příspěvek od fmarea »

mohl bych poprosit o link hledal sem ale nejak bez uspechu
PeterP

Příspěvek od PeterP »

PeterP
fmarea

Příspěvek od fmarea »

zdravim vsechny stavba se lehce posunula vpred ovsem nic nejde bez problemu hlavne kdyz jste zacatecnik jak ja nedari se mi olaminovat kopyto dva pokusy bezuspesne ale kopyto zije pokud by se nasel nekdo s chuti a ochotou co by to olaminoval nez to totalne znicim byl bych rad
ESN

Příspěvek od ESN »

fmarea píše:zdravim vsechny stavba se lehce posunula vpred ovsem nic nejde bez problemu hlavne kdyz jste zacatecnik jak ja nedari se mi olaminovat kopyto dva pokusy bezuspesne ale kopyto zije pokud by se nasel nekdo s chuti a ochotou co by to olaminoval nez to totalne znicim byl bych rad
Určitě se někdo najde, hodiloo by se napsat odkud si, a nejlépe to dát do svého profilu
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
fmarea

Příspěvek od fmarea »

samozrejme nechci slevu zadarmo :)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Trošku si rejpnu teda jestli se neurazíš.Model ,který chceš a nebo již jsi začal stavět je poměrně dosti náročný na stavbu,takže pokud sis troufnul na takovýto model musíš mít nějaké zkušenosti a zručnost.Pak by pro Tebe laminování nemělo být až tak velký problém.Mrkni na historii tady na Monaku .Peter ze Slovenska tam velice hezky popisuje práci s pryskyřicí a tkaninou.Není to větší namáhavost než udělat třeba kus nástavby na Grafovi.Zkus to.Je nutný dodržet mísící poměr a dobu na vytvrdnutí ,pak nebude problém.A pokud bys to přece jen vzdal ,rád Ti to olaminuji.Nemělo by to překročit částku 300,-.Teda pokud to je 1:200.
fmarea

Příspěvek od fmarea »

nejsem urazlivej je to ma treti lod ale prvni v teto kategorii predtim sem stavel falke rybarskou lod a torpedovej od igry ale to byli stavebnice. nastavby na grafa mam v hrube stavbe hotovy z laminatovych desek ne vlastni vyroby nemam ani tak problem s michanim jako s udrzenim tvaru a bez bublin jednou se mi to zlomilo pri sundavani a podruhe vzduchove bubliny s velkou pravdepodobnosti vasi nabidky vyuziju bo mam strach ze treti kolo to kopyto neprezije
Pepa Darvaš

fmarea píše:nejsem urazlivej je to ma treti lod ale prvni v teto kategorii predtim sem stavel falke rybarskou lod a torpedovej od igry ale to byli stavebnice. nastavby na grafa mam v hrube stavbe hotovy z laminatovych desek ne vlastni vyroby nemam ani tak problem s michanim jako s udrzenim tvaru a bez bublin jednou se mi to zlomilo pri sundavani a podruhe vzduchove bubliny s velkou pravdepodobnosti vasi nabidky vyuziju bo mam strach ze treti kolo to kopyto neprezije
Nevím co si představuješ pod pojmem "S velkou pravděpodobností Vaší nabídky využiji"Přišel mi balík a po jeho otevření mně jímala hrůza a děs.To co mělo být bráno jako kopyto tudíž základ pro laminátový trup na Graf Speese mi jevilo spíš jako kus polystyrénu naplácanýho nějakou pryskyřicí.Nehraje je to ani na jedný staně je to do vrtule až o dva cm paluba až o tři cm.Nejsem velký kvalitář a ani nějaký puntičkář ,pod tohle kopyto se nehodlám podepsat.Proto jsem Ti navrhnul, že Ti postavím celý trup znova .Udělám kopyto na CNC frézce a podle toho udělám pozitivní trup .Dal jsem částku 1500,- s tím, že bych ještě nějaký trup chtěl prodat ,protože jen náklady na malování a výrobu by toto částku překročily.To, že nyní děláš mrtvého brouka nesvědčí o velké čestnosti Tvé osoby.Ani po několika urgencích se nehlásíš.
fmarea

Příspěvek od fmarea »

pane darvas psal sem vam ovsem kdyz mate plnou schranku jde to spatne psal sem vam i mail to k cestnosti me osoby ze to kopyto neni zadnej zazrak vim poprve to ne vzdy vyjde idealne
fmarea

Příspěvek od fmarea »

jinak sem vam poslal na ucet penize na postovne na odeslani zpet
Pepa Darvaš

Stačilo kouknout na můj wešb, kde je telefon i meilová adresa.Pošlu Ti to zpět
fmarea

Příspěvek od fmarea »

pomalu ale jiste pokracuji neni to zadny zazrak ale nedelam 100% maketu https://forum.mo-na-ko.cz/portal/img/gallery/1095_1316880451.jpg
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

http://www.modelismonaval.com/foro/view ... =21&t=4572
tento odkaz mi přišel mailem od kolegy modeláře tak předávám dál jak jsem slíbil .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
fmarea

Příspěvek od fmarea »

dekuji za odkaz to uz je ovsem velka parada
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vojenské“