Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Schnellboot S1xx - polomaketa

Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Schnellboot S1xx - polomaketa

Příspěvek od ladous »

Zde bude v blízké době Nalim popisovat peripetie ohledně tvorby modelu.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Nalim

Re: Schnellboot S1xx - polomaketa

Příspěvek od Nalim »

Proč polomaketa? Proč dva kousky? Proč rozdělávat další lodě, když jich mám tolik nedokončených? Je to jednoduché! Na maketu není čas a ještě ani tolik zkušeností jsem nepobral a na těchto schnellbootech se dá spousta technologií ověřit. No a ještě jeden hlavní důvod, v září jsou poslední dvě soutěže MP a jezdit a hlavně nosit Přeříze2 který váží cca 10kg a odbíhat na další závodiště se synem je značně vyčerpávající. Je to taková rychlostavba a doufám, že dopadne uspokojivě. Protože se nám líbí vojenské lodě, padla volba na S1xx (xx protože to není přesný model). Obrázek Trupy jsou koupeny u Pepy. Pohon je řešen plechovkou 600 na kompaktu hřídeli. Obrázek Vlepeny jsou dvousložkovým Altecem – tekuté železo, které drží opravdu na téměř všech materiálech. Jistě by bylo lepší použít dva motory pro každou loď, ale dělám z toho co je v dílně. Obrázek U jedné je sklon hřídele 10 stupňů a u druhé 18. Chci si vyzkoušet chování se při plavbě u identických trupů.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Do trupu jsem vlepil lištu 10x10mm po obvodě na připevnění paluby a i okolo všech otvorů v ní, které budou otvírací. Otvor nad hřídelí kormidla bude po seřízení přilepen silikonem. Obrázek Obrázek V pření části jsem použil své oblíbené nástroje na trupy pro úpravu na požadované tvary (pilka a vrtačka). Do trupu jsou vlepeny držáky baterií a serv. Obrázek Obrázek Poté je přiložena paluba, která má již hotové lemování vstupů o výšce 10mm a zatížena. Všechno toto lepení je provedeno Epoxy 1200 výborné to lepidlo. Obrázek Na nástavby a doplňky používám PSH o síle 1,3mm lepeny Toluenem nebo vteřinovým lepidlem. Záklopy a světlíky mají celkem jednoduchý tvar a dělají se tedy lehce a rychle. Obrázek Do světlíků jsem vložil pletivo, vypadá to efektněji než prázdná díra. Obrázek To můstek to je jiné kafe! Lepení jednotlivých stěn tohoto tvaru od ruky je fuška. Zdařilo se a po dolepení jsem pro zpevnění vylaminoval vnitřní část. Obrázek Pak jsem teprve udělal vrchní límec.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Od lodě půjdeme k záchranným vorům. Obrázek Obrázek Základní tvar je slepen ze tří vrstev PSH o síle 5mm a nahrubo ořezán na pásové pile. Obrázek Vnitřní díra odvrtána a dobroušena pilníkem a smirkem č120. Obrázek Obrázek Obrázek Spodní část jsem vypletl PSH o síle 0,25mm a přilepil. Obrázek Obrázek Úplně na spodní část přišlo PSH 1,3mm. Obrázek No a nakonec přiděláno pár drobností na nástavby.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Na lodích jsou použity různě tvarované zábrany u kulometů a děla proti zásahu vlastní lodě v zápalu boje. Používám elektroinstalační vodiče vytažené z bužírky. Obrázek V tomto případě je a bude na celé lodi použit Cu vodič o průřezu 0,75 a 1,5mm2. Tvar nakreslím na tvrdý karton a zajistím žlutou oblepovací páskou. Pájím 200W trafopájkou. Obrázek Poté nahrubo obrousím jehlovými pilníky a dočistím jemným smirkem č.200. Obrázek Následuje vlepení sekundovým lepidlem. Obrázek U tohoto typu je vše v jedné barvě, tak se nemusí stříkat zvlášť.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Dýmovnice jsou slepeny z trubiček, PSH a Cu drátků. Stojany z trubičky a z kousků profilů.Obrázek Hlubinné miny opět trubička a PSH nalepeno nahrubo a dobroušeno smirkem na konečný tvar.Obrázek Obrázek Zatímco dýmovnice a hlubinné miny jsou v měřítku 1:jakžtakž ta plovoucí vychází tak 1:20 což u lodi, která má měřítko 1:40 vypadá divně ale než seženu kuličky o průměru 25-30mm tak zatím budou pinpongáče. Obrázek Na fotkách je ukázáno jak docílit na kouli trochu přesné rozmístění dotekových rozbušek. Obrázek Na celé lodi kde prochází zábradlí nebo různé trubičky jsou nalepeny děrovačem vyražené podložky a následně vyvrtány. Obrázek Na usazení „ostnů“ se mi osvědčila versatilka. Obrázek Obrázek Na spodní straně je 30mm řetízku a vozík. Obrázek No a jeden pohled na celek, už se to začíná trochu podobat předloze.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Je také potřeba začít pracovat na předním stanovišti kulometčíka, které je zapuštěno do paluby. Při hledání vhodné trubky padl pohled na plastové jednorázové štamprdlata. Obrázek Průměr celkem uchází, tak jsem udělal lemování a slepil to k sobě. Obrázek Nožem jsem ořízl přebytek Obrázek a vlepil do trupu. Obrázek Pár drátků a hned to vypadá k světu. Obrázek Obrázek
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Co dělá torpédový člun tím čím je? Torpéda! Napřed jsem ale začal torpédomety.Obrázek Jsou slepeny se zbytků trubek a PSH.Obrázek Obroušeny a vlepeny do čtverečku který bude vlepen přímo do trupu pod kabinou.Obrázek Trochu jsem vyzkoušel jak se dělá kolečko na otvírání torpédometu.Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek. Výsledek sice není nic zázračného ale na to, že původně jsem nechtěl na torpédomety nic takového dělat, tak to udělá celkem parádu. Obrázek Obrázek Na zábradlí přišly řetízky. Obrázek
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tak tedy po obdivném eeeeeeeeeeee Cobry (Milana) je drobné pokračování.
Po dlouhé době jsem se zase dostal k modelaření. Celý model jsem stříknul základovou na plasty a po zaschnutí dalším šedým základem. Obrázek Obrázek ObrázekTen je potřebný z toho důvodu aby člověk vyděl co odrbal. Krásně se totiž sjednotí barevně celý povrch a vylezou všechny nerovnosti. Pár doplňků jsem stříknul i vrchní barvou. Obrázek Obrázek Používám dvousložkové autolaky, které u nás v Blansku namíchají v Domě barev dle vzorníku RAL. Jsou sice lesklé, ale na závěr používám na celý model matný nebo polomatný bezbarvý lak, který stříkám na složený model.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ten čas je neuvěřitelně rychlý. Původní plán byl, že do posledního seriálového závodu MP 2010 v Dolním Žlebu bude na vodě. Nepodařilo se. Tak již není kam pospíchat. Pustil jsem se do výzbroje. Materiál plast všeho druhu. Trochu lepidla a moc fantazie.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Přední kanon je značně zjednodušen. Myslím, že na polomaketu to snad stačí. Z fotek je snad vše jasné.
Obrázek
Obrázek
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tak teda ahoj
Omlouvám se za dlouhou přestávku (zdraví, práce a podobné nedobré věci) Tak slibuji že v krátké době bude pokračování. Milan
Nalim

Příspěvek od Nalim »

No tak uběhla ostudně dlouhá doba od poslední návštěvy loděnice a je nutno konečně něco udělat. První co jsem udělal je změna zásobníku na dvojčeti.
Obrázek
Hned poté první nástřik bílou barvou RAL 9002.
Obrázek
Obrázek
Narazil jsem na matné jednosložkové matné autolaky. Cena je 1500,- za litr. Nejmenší množství co jsou schopni a ochotni namíchat je 0,1l. Ale je to opravdu matná barva! Později se pokusím vložit katalogový list barvy. No a na palubu je odstín RAL 7024.
Obrázek
Obrázek
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tak jsem se pustil do povrchovky. U mého šnélu stačí základní zbarvení, ale syn požaduje kamufláž. Takže zatím to vypadá takto.
Obrázek
Obrázek
Maskování je malováno pistolkou od ruky. Nemá to ostré přechody ale na polomaketu to snad stačí.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Na lodi je dost dřevěných roštů. Tak jsem se do nich pustil. Na Aukru se vyskytují laserem řezané (pálené) desky různých měřítek. Koupil jsem 2, 3 a 5mm široké o síle 0,6mm z dýhy.
Obrázek
Obrázek
Přilepené jsou sekundovým lepidlem. Na závěr po přilepení všech detailů budou přelakovány bezbarvým matným lakem.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Nalim píše:Na lodi je dost dřevěných roštů. Tak jsem se do nich pustil. Na Aukru se vyskytují laserem řezané (pálené) desky různých měřítek. Koupil jsem 2, 3 a 5mm široké o síle 0,6mm z dýhy.
portal/img/gallery/567_1302450838.jpg
portal/img/gallery/567_1302450868.jpg
Přilepené jsou sekundovým lepidlem. Na závěr po přilepení všech detailů budou přelakovány bezbarvým matným lakem.
Je možný přihodit odkaz? Dík
A je To . . . .!
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Karolinus I píše:
Nalim píše:Na lodi je dost dřevěných roštů. Tak jsem se do nich pustil. Na Aukru se vyskytují laserem řezané (pálené) desky různých měřítek. Koupil jsem 2, 3 a 5mm široké o síle 0,6mm z dýhy.
portal/img/gallery/567_1302450838.jpg
portal/img/gallery/567_1302450868.jpg
Je možný přihodit odkaz? Dík
Nakupoval jsem tady.Naprostá spokojenost. http://aukro.cz/show_user_auctions.php?uid=7893951
komodor

Příspěvek od komodor »

Iba dve malé pripomienky:
-maskovanie je dobré-videl som takto flakatý S100 a prechody farby boli plynulé.
-zadný strelecký palpost nemal drevenú podlahu.
Ináč lode sú pekné, snáď sa niekedy stretneme pri vode.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Maskováním jsi mě uklidnil :).Dřevěná podlaha na zadním palpostu? "Das is prototype." Né nyní vážně, tak mě to bavilo to pokládání prken, že jsem pokračoval i tam kde to původně nebylo. Ale vypadá to lépe než holá paluba. :D
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Trochu jsem poskládal výzbroj. Plovoucí miny jsou trochu větší, asi tak 1:20 ale můžu tvrdit, že jsou experimentální.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Při blížícím se termínu nasazení šnélu, jsem musel trochu popohnat dělníky v loděnici. Dřevěné dlážky jsem trochu napatinovalal lihovým mořidlem.
Obrázek
Celek je stříknut bezbarvým matným lakem. Trochu se tak překryjí přechody barev. Elektrická výbava je osazena takto: motor 600-regulátor DSyS 16A (zatím, nic jiného doma není)-baterie u synova maskáče LiFe 2S 4600mAh a u mého LiFe 2S 2300mAh. Doplněny jsou záchranné kruhy.
Obrázek
Obrázek
Čluny snad dodělám v týdnu a popisy budou dodány také snad do Sedlejova.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Bojové nasazení proběhlo jak v Sedlejově, Blansku i Třinci. Byly dokončeny záchranné vory i popisy a znaky člunů. Jízdní vlastnosti jsou dobré, pouze kormidelník má olšové ruce(ten starší). Tím toto vlákno končím a snad brzo začnu jiné.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Schnellboot S1xx - polomaketa“