Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nejak zacit musim ...

Všechno co se týká modelů historických plachetnic v obecné rovině.
Odpovědět
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Nejak zacit musim ...

Příspěvek od kaplik »

Zdravim tohle forum,

Jako zacatecnik, bych se rad zeptal zkusenejsich, zda je model Policejniho clunu od Mantua: Obrázek
vhodny vyber pro stavbu sveho prvni modelu bez zkusenosti:)

Pokud bych to zvladl, rad bych zkusil od Artesania Latina Endeavour´s longboat Obrázek

nebo Bounty´s Jolly Boat
Obrázek

Diky za reakce.
Martin K., Sumperk
wolflike

Re: Nejak zacit musim ...

Příspěvek od wolflike »

:) ako dalsi laik co sa zatial hlavne vrta v podkladoch len tolko: pacia sa ti tie modely natolko ze ich chces stavat alebo je to skor otazka ceny a zlozitosti? (potom riskujes ze to nedokoncis no, pokial si do plachetnic obzvlkast ten policajny cln je taky, divny no). A ked uz historicke plachetnice, asi by bolo lepsie ist do modelov co predstavuju skutocne plavidla, tieto kusky od AL (ako aj mnohe dalsie) su asi dost take "prstocuci".
ked prvy model a nezalezi na mierke, v duchu toho co som napisal co tak Phantom od Model Shipways? alebo nieco od Midwest-u? Je pravda ze v CR su tazsie dostupne ale z Europy sa objednat daju..... kazdopadne, zacni asi s ym co sa ti paci, je to lepsie ako zacat s tym co je sice mozno lahsie alebo lacnejsie ale nie az tak zaujimave. Este poznamka na zaver: tie AL lodky maju obe otvorene trupy, nepoznam tie stavebnice ale asi budes teda plankovat zvonka i zdnuka, je to narocnejsie (ak to ma nejak vyzerat) nez "normalna" lod s palubou.... som zvedavy co ti poradia ostatni
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

Abych to uvedl na pravou miru. Po letech bych chtel zase zacit modelarit. Laka me klasicka modelarina, prece jenom RC modely uz jsem si vyzkousel a ty me uz tak neberou. Stojim pred ukolem, vybrat vhodny prvni model, chtel bych, aby me to chytlo, ne odradilo. Jako kazde hobby, vsude je to o penezich, ale za kazdou cenu nehodlam setrit ... I kdyz jsem zacatecnik, chci taky vyvinout nejakou tu aktivitu sam, tady se ptat vecne a na konkretni otazky. Ny ty dalsi pro me nezname vyrobce mrknu. Prece jenom v dobe internetu a dnesni moderni dobe jsou "neomezene moznosti". Snazim se jako novacek zatim hledat infomace a pokud mozno se "rozumne" ptat, zatim jsme hlavne cerpal a snazil se cist na http://www.modely-lodi.cz/, http://www.modelylodi.cz nebo http://www.dusekshipkits.com/

Jsem rad za Tve nazory, kazdy zacatek je tezky:):):)

Martin
wolflike

Příspěvek od wolflike »

aha takze potom nie je o com, s modelarenim skusenost mas -takze to sa uz iste nemas coho obavat. vseobecne artesania latina (ale aj vacsina ostatnych europskych vyrobcov) za vela nestoji. co sa kvality a najma hisotrickej vernosti tyka. nevravim ze z toho lod nepostavis, ale za tu cenu myslim ze clovek by mohol dostat aj viac. zial, stranky ktore uvadzas ponukaju prave tieto najlacnejsie modely z toho titulu ze sa kvoli nizsej cene dobre predavaju (kedze vacsina ludi i tak siahne po tom co je lacnejsie). dokonca viem ze maju i zmluvy na dovoz ostatnych vyrobcov (povedzme o malicko drahsich ale o niekolko tried kvalitnejsich) ale ako mi napisali, pre maly zaujem sa im to nevyplaca.... velmi dobre starnky kde najdes recenzie prave stavebnic drevenych lodi ale aj "build" logy a vsetko mozne su napr.
modelshipworld.com a drydockmodels.com
obchod v europe specializujuci sa prave na tento typ modelov s velmi dobrou reputaciou co sa tovaru a sluzieb tyka (osobnu skusenost ale nemam) je http://www.cornwallmodelboats.co.uk/ - ked nic ine aspon tam najdes dobry prehlad o tom co sa vyraba a je k dostaniu (stranky ktore uvadzas su sortimentovo trosku podla mna obmedzene). osobne by som sa vyrobcom ako AL, Mamoli a pod. vyhol, ale to je len moj nazor. Clovek vyvali kopec penazi za nieco so je casto uplna fikcia, mne take zistenie zoberie chut travit nad stavbou tahkeho niecoho mesiace - to je ale len moj postoj a samozrejme, tiez sa neda generalizovat ze ten a ten vyrobca vyraba len dobre alebo len zle veci. vseobecne ale za kvalitnych producentov platia Model Shipways, Caldercraft / Jotika ci najnovsie Victory models - u kazdeho z ich sa daju najst vhodne "prve" stavebnice. Minimalne Caldercraft sa da kupit aj v CR
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

No s tim modelarenim, RC modely v RTF setech nepovazuji za modelarinu:) Laka me prave klasicka stavba, vune dreva, lepeni ... proste je za Tebou neco videt! Prave, ze jsem zatim patral hlavne na CZ webech, kde jsem narazil na nize uvedene vyrobce. Uz i z minulosti mam docela dobre zkusenosti s objednavanim ze zahranici, takze tady me to neprekvapuje. Prece jenom v CR jsme jeste nekde jinde:) Hold za kvalitu a verohodnost se hold dneska plati ... Prave ze na JoTiKu, ktera je dostupna i u nas, jsem cetl dobre reference! Jak rikam, zacal jsem tim, ze shanim informace, bez tech nelze zacit!!! Za ty linky diky, urcite je prostuduju. Tady prave presne plati, ze nejsme tak bohati, abychom kupovali levne veci:) Pravdou je, ze co jsem se dival na ceny, proste ty lepsi stavebnice jsou hold cenove jina liga ... Mojim prvnim cilem je ted opravdu vybrat vhodny vstupni model (na kterem se clovek "vyuci") a potom uz je to otazka ....
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar. Nabídnu možná trošku jiný úhel pohledu.
Pokud se chceš k modelařině vrátit a téměř od začátku zkusit, o čem to dnes je (laserem vyřezané díly, exotická dřeva, nová lepidla a laky,...), tak vezmi kterýkoliv z těch tří modelů. Mají jednu podstatnou výhodu - vysokou šanci, že je dokončíš!
Rozdíl vidím v tom, že u "policajta" můžeš bez problémů opravovat a tmelit, a nakonec to schová barva. Z hlediska hist. lodí, jsou tedy lepší ty další možnosti, které mají navíc i plachty. Samozřejmě hodně zjednodušené lanoví, ale uděláš si poměrně přesnou představu, co můžeš čekat od stavebnic.

kompletně dokončíš úvodní model, budeš mít buďto vybranou další, pořádnou, loď anebo budeš vědět, že tě to až zas tak nebere...

Radek
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

kartonist píše:Nazdar. Nabídnu možná trošku jiný úhel pohledu.
Pokud se chceš k modelařině vrátit a téměř od začátku zkusit, o čem to dnes je (laserem vyřezané díly, exotická dřeva, nová lepidla a laky,...), tak vezmi kterýkoliv z těch tří modelů. Mají jednu podstatnou výhodu - vysokou šanci, že je dokončíš!
Rozdíl vidím v tom, že u "policajta" můžeš bez problémů opravovat a tmelit, a nakonec to schová barva. Z hlediska hist. lodí, jsou tedy lepší ty další možnosti, které mají navíc i plachty. Samozřejmě hodně zjednodušené lanoví, ale uděláš si poměrně přesnou představu, co můžeš čekat od stavebnic.

kompletně dokončíš úvodní model, budeš mít buďto vybranou další, pořádnou, loď anebo budeš vědět, že tě to až zas tak nebere...

Radek
Ahoj Radku a zdravim do PV, abych se pravdu priznal, cekal jsem, kdy se tu objevis:) Par Tvych prispevku jsem na tomto foru uz cetl. Presne jsi to odhadl, chci si vyzkouset takovou tu klasickou modelarinu v dnesni podobe a jelikoz me to tahne k lodim, tak proc delat letadla:):):) O to jde, vyzkouset si to, osahat a hlavne dokoncit, chci aby me to chytlo ne odradilo ... Sel jsem na to asi takhle, prvni model jednoduchy na seznameni bez plachet, potom nejaky jednodusi s plachtama a potom se uvidi ...

Martin
wolflike

Příspěvek od wolflike »

kaplik píše:Prave ze na JoTiKu, ktera je dostupna i u nas, jsem cetl dobre reference! J
ano, ako som napisal, to je jeden s tych vysoko hodnotenych vyrobcov. Stavebnica od nich, skuner Ballahoo sa casto na weboch sklonuje ako vhodny prvy model napriklad. a cenovo to nie je az taka hroza

ale ako pises, na vyskusanie a pokusy bez narokov na nejaku historicku vernost staci vlastne cokolvek
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

JoTiKa se mi libi, jeden z tech prednim lepe hodnocenych vyrobcu a cenove dostupna. Navic dostupna i v CR, ceny na webech v zahranici jsem zatim neporovnaval. Navic, kdyz byl byl nejaky cesky textik ve stavebnici, v zacatku pro me urcite lepsi:) Pokud mi to pujde a chytne me to, urcite budu chtit stavet historicky verohodne modely = repliky v nejakem slusnem meritku!
wolflike

Příspěvek od wolflike »

kaplik píše:JoTiKa se mi libi, jeden z tech prednim lepe hodnocenych vyrobcu a cenove dostupna. Navic dostupna i v CR, ceny na webech v zahranici jsem zatim neporovnaval. Navic, kdyz byl byl nejaky cesky textik ve stavebnici, v zacatku pro me urcite lepsi:) Pokud mi to pujde a chytne me to, urcite budu chtit stavet historicky verohodne modely = repliky v nejakem slusnem meritku!
hm, ci su k stavebniciam predavanym v CR aj stavebne navody v cestine, to netusim. ale myslim ze predajca ti na to rad odpovie... ak to kupis v zahranici, s manualom v cestine by som neratal

ak sa rozhodnes tomu viac venovat, mozno nie je zle od zaciatku si vybrat meritko, je lepsie drzat sa jednej mierky. Caldercraft/Jotika sa drzi takmer vyhradne 1/64 - podla mna to je uz trosku male na detaily ale vacsie lode zase inu moznost nemaju. ideal je asi tak 1/48, mensie clny 1/24, ale volba je na tebe :)
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

wolflike píše:
kaplik píše:JoTiKa se mi libi, jeden z tech prednim lepe hodnocenych vyrobcu a cenove dostupna. Navic dostupna i v CR, ceny na webech v zahranici jsem zatim neporovnaval. Navic, kdyz byl byl nejaky cesky textik ve stavebnici, v zacatku pro me urcite lepsi:) Pokud mi to pujde a chytne me to, urcite budu chtit stavet historicky verohodne modely = repliky v nejakem slusnem meritku!
hm, ci su k stavebniciam predavanym v CR aj stavebne navody v cestine, to netusim. ale myslim ze predajca ti na to rad odpovie... ak to kupis v zahranici, s manualom v cestine by som neratal

ak sa rozhodnes tomu viac venovat, mozno nie je zle od zaciatku si vybrat meritko, je lepsie drzat sa jednej mierky. Caldercraft/Jotika sa drzi takmer vyhradne 1/64 - podla mna to je uz trosku male na detaily ale vacsie lode zase inu moznost nemaju. ideal je asi tak 1/48, mensie clny 1/24, ale volba je na tebe :)
Co se tyka meritka, tak lakaji me modely v delce 1m, kdyz lod, tak poradna:) No ty cesky navody, spis se zeptam, jsou nutny, jak kvalitni, nebo jaka je dokumentace v tech stavebnicich? Delam sice do IT, takze AJ se nevyhybam, spis to beru, ze by mi cesky text v zacatcich mohl hodne pomoct:)
wolflike

Příspěvek od wolflike »

mno, povolanie mame rovnake, s navodmi by potom nemal byt problem. najlepsie navody ma americka firma Model Shipways (viz cornwallmodelboats) - daju sa stiahnut priamo ako pdf z netu! co viem, europski vyrobcovia maju navody slabsie, casto ziadne. Tuna (len z pocutia) viem ze starsie "Jotiky" mali asi navody strohejsie aj ked stavebnice su to kvalitne. neviem, postuduj stranky co som ti dal, tam o tom isto v recenziach bude viac. ale ako vravim, model shipways ma navody velmi velmi detailne a kvalitou stavebnic im moze konkurovat z europy len vicotry models a mozno jotika. priklady velkych a podla mna zaujimavych modelov no predsa este nie uplne zlozitych(pdf navody sa daju stiahnut - mozes vidiet co ta caka a vacsina z tychto modelov sa da cez cornwallmodelboats objednat. od europskych vyrobcov asi vacsinou take navody nedostanes)
http://www.modelexpo-online.com/product ... MNO=MS2109
http://www.modelexpo-online.com/product ... MNO=MS2160
http://www.modelexpo-online.com/product ... MNO=MS2180
http://www.modelexpo-online.com/product ... MNO=MS2032
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

Jak vidim i job mame spolecny:):):) Model Shipways opravdu vypada pusobive, zrejme guru v oboru. Soudim to ze sveho zacatecnickeho pohledu a co jsem si precetl, nebo videl na netu. Ty navody beru tak, ze pro me jako pro zacatecnika bude kvalitni navod hodne dulezity, sam si na zacatku tezko dovolim nejake svoje metody pri stavbe:)
wolflike

Příspěvek od wolflike »

kaplik píše:Jak vidim i job mame spolecny:):):) Model Shipways opravdu vypada pusobive, zrejme guru v oboru. Soudim to ze sveho zacatecnickeho pohledu a co jsem si precetl, nebo videl na netu. Ty navody beru tak, ze pro me jako pro zacatecnika bude kvalitni navod hodne dulezity, sam si na zacatku tezko dovolim nejake svoje metody pri stavbe:)
nuz, ak je dolezity kvalitny navod tak MS asi nikto neprekona, ved z tych pdf vidis sam, vsetko od historie az po konecnu upravu. zial, u nas sa nepredavaju, prave na tieto stavebnice som sa pytal - ako som uz pisal, "zmluvu mame ale nedovazame, neoplati sa" :(. ale na cornwallmodels ich maju. Armed Virginia Sloop patri napriklad medzi najpopularnejsie stavebnice vobec. na webe najdes spustu logov, recenzi, galerii - asi tym ze ide o elegantnu ozbrojenu lod v idealnom meritku a navyse rozmerovo splna tvoje poziadavky na "velke kusy":) ale dalsich kandidatov je tam viacero.
wolflike

Příspěvek od wolflike »

napriklad - jeden z mnohych linkov
http://www.modelboatyard.com/avs.html
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

Diky za dalsi linky a informace. Je to skoda, ze ten pristup v CR je takovy:) Prece jenom uz je jina doba a verim, ze by se naslo spoustu modelaru, co by si tyhle nadherne kousky vcetne kvalitni dokumentace radi poridili i za tech cenovych podminek, ktere tam jsou, ale opravnene nasazene:)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

K těm návodům: Podle mého pohledu může být jedinou zásadní informací v návodu, že se "něco někam" má přilepit dřív, než si k tomu uzavřeš přístup - jestli rozumíš, co tím chci říct.
Všechny činnosti při stavbě modelu jsou podrobně popsány (a nafoceny) jednak na specializovaných webech, a taky v knížkách. Třeba k plaňkování trupu existuje perfektní free příručka s obrázky. Lanoví je většinou popisováno "co, kam, proč vede" a provlečení nitě kladkou a zauzlování zvládne každý. :)

Chci tímto neohrabaným způsobem prostě říct, že podle přiloženého návodu bych vybíral možná začátečnický model, ale u "vyšší třídy" se budu koukat spíš na provedení výkresů, kvalitu dřeva, použitelnost litých a leptaných doplňků, vhodnost přiloženého lanoví atp.

Radek
wolflike

Příspěvek od wolflike »

kaplik píše:Diky za dalsi linky a informace. Je to skoda, ze ten pristup v CR je takovy:) Prece jenom uz je jina doba a verim, ze by se naslo spoustu modelaru, co by si tyhle nadherne kousky vcetne kvalitni dokumentace radi poridili i za tech cenovych podminek, ktere tam jsou, ale opravnene nasazene:)
nuz, skus napisat priamo na modely-lodi.cz ja som tam pisal a vravim, zmluvy maju, vsetko je na dovoz vraj pripravene len pre cla, dopravu a maly zaujem sa to nerobi.... vraj ak sa to zmeni nie je problem pre nich zacat MS dovazat. takze cim viac ludi im napise ze tie stavebnice chce, tym skor sa nieco pozitivne udeje :)

kartonist: ano, ale ak niekto hlada prvy model ako 'tazatel' je to ako pises, navod moze velmi pomoct.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

kartonist píše:K těm návodům: Podle mého pohledu může být jedinou zásadní informací v návodu, že se "něco někam" má přilepit dřív, než si k tomu uzavřeš přístup - jestli rozumíš, co tím chci říct.
Všechny činnosti při stavbě modelu jsou podrobně popsány (a nafoceny) jednak na specializovaných webech, a taky v knížkách. Třeba k plaňkování trupu existuje perfektní free příručka s obrázky. Lanoví je většinou popisováno "co, kam, proč vede" a provlečení nitě kladkou a zauzlování zvládne každý. :)

Chci tímto neohrabaným způsobem prostě říct, že podle přiloženého návodu bych vybíral možná začátečnický model, ale u "vyšší třídy" se budu koukat spíš na provedení výkresů, kvalitu dřeva, použitelnost litých a leptaných doplňků, vhodnost přiloženého lanoví atp.

Radek
Radku, urcite se shodnem, ze nekdy dobra fotka, ilustrace da vic, nez strohy text ... Pokud je to tak, jak pises, potom nevidim duvod, nez se opravdu jen soustredit na kvalitu stavebnice, jeji obsah a vse s tim spojene! Jen jako zacatecnik, jsem se chtel chytnou nejakeho toho navodu ... informaci, hlave tech kvalitnich neni nikdy dost. Vse bych si chtel "vyzkouset" na nejakem tom modelu pro zacatecnika a potom se venovat uz konkretni kategorii.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

wolflike píše:
kaplik píše:Diky za dalsi linky a informace. Je to skoda, ze ten pristup v CR je takovy:) Prece jenom uz je jina doba a verim, ze by se naslo spoustu modelaru, co by si tyhle nadherne kousky vcetne kvalitni dokumentace radi poridili i za tech cenovych podminek, ktere tam jsou, ale opravnene nasazene:)
nuz, skus napisat priamo na modely-lodi.cz ja som tam pisal a vravim, zmluvy maju, vsetko je na dovoz vraj pripravene len pre cla, dopravu a maly zaujem sa to nerobi.... vraj ak sa to zmeni nie je problem pre nich zacat MS dovazat. takze cim viac ludi im napise ze tie stavebnice chce, tym skor sa nieco pozitivne udeje :)

kartonist: ano, ale ak niekto hlada prvy model ako 'tazatel' je to ako pises, navod moze velmi pomoct.
Jestli nebude lepsi to resit primo v zahranici, nez se "pretahovat" s nasimi prodejci. Mam s "modelarskymi" nakupy v zahranici pozitivni zkusenosti. Kreditka, Paypal atd. neni dneska problem a navic si priznejme, ze to tam bude urcite o necem jinem ... sluzby, kvalita, komunikace. Prijde Ti to az domu, nestaras se:):):)
wolflike

Příspěvek od wolflike »

kaplik píše:
wolflike píše:

Jestli nebude lepsi to resit primo v zahranici, nez se "pretahovat" s nasimi prodejci. Mam s "modelarskymi" nakupy v zahranici pozitivni zkusenosti. Kreditka, Paypal atd. neni dneska problem a navic si priznejme, ze to tam bude urcite o necem jinem ... sluzby, kvalita, komunikace. Prijde Ti to az domu, nestaras se:):):)
to je pravda... potom napis pre ktory model si sa nakoniec rozhodol, som zvedavy
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

wolflike píše:
kaplik píše:
wolflike píše: nuz, skus napisat priamo na modely-lodi.cz ja som tam pisal a vravim, zmluvy maju, vsetko je na dovoz vraj pripravene len pre cla, dopravu a maly zaujem sa to nerobi.... vraj ak sa to zmeni nie je problem pre nich zacat MS dovazat. takze cim viac ludi im napise ze tie stavebnice chce, tym skor sa nieco pozitivne udeje :)

to je pravda... potom napis pre ktory model si sa nakoniec rozhodol, som zvedavy
Zvazim pro a proti, dodelam dilnu, objednam model a zacnu:):):) ... ozvu se!
Jeste jednou diky za rady.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - obecně“