Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
H.M.S. Triton - Cross Section - 1/48
Re: H.M.S. Triton - Cross Section - 1/48
Tak jsem se konečně pustil do této stavby, kterou plánuji už dlouho. Bude se jednat o průřez lodi HMS Triton zhruba v polovině. Model bude vyroben metodou "plank on frame", nebude celý oplaňkovaný, ale částečně mu nechám poodhalené "vnitřnosti" jako konstrukci paluby a "frames". Celý model budu dělat jen z jednoho druhu dřeva (v tomto případě buk) a bez barvení, pouze povrchocou úpravu bezbarvým lakem.
Pro představu zde je link na již hotvý model:
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewto ... &&start=60
Pro představu zde je link na již hotvý model:
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewto ... &&start=60
Tady jsou mé zásoby dřeva + ještě mám pár prken na zahradě k nařezání.
Začal jsem s kompletováním žeber. To jde velmi pomalu, protože musím všechny části ručně vyřezat lupínkovou pilkou (elektrickou bohužel nemám, to by byla pohoda!). Jsem schopný udělat zhruba jedno žebro denně, což je dost málo, ale rychleji to nezvládnu. Jedno žebro jsem sestavil jako zkušební a nalakoval jsem ho několika tenkými vrstvami laku, abych měl představu o konečném odstínu. Na fotkách je to to tmavší žebro, to nebude na modelu použito. Takže prozatím mám hotová 3 použitelná žebra a to jsem začal v úterý 23.03.09.

Začal jsem s kompletováním žeber. To jde velmi pomalu, protože musím všechny části ručně vyřezat lupínkovou pilkou (elektrickou bohužel nemám, to by byla pohoda!). Jsem schopný udělat zhruba jedno žebro denně, což je dost málo, ale rychleji to nezvládnu. Jedno žebro jsem sestavil jako zkušební a nalakoval jsem ho několika tenkými vrstvami laku, abych měl představu o konečném odstínu. Na fotkách je to to tmavší žebro, to nebude na modelu použito. Takže prozatím mám hotová 3 použitelná žebra a to jsem začal v úterý 23.03.09.

Zdravím. Len tak ďalej a maj na vedomí že na dĺžke času nezáleží. Dôležitý je výsledok a ten by mal byť čo najhodnovernejší. Raduzo
To právě u tohoto modelu není tak úplně pravda!! Čas mě tlačí. Chci to věnovat jako dar, takže to potřebuju mít do konce května dodělat. Uvidím jestli se to povede.
Historickým plachetnicím nerozumím, a tak se chci zeptat - neměly by ty žebra být spíš ohýbané? Trochu mi tam vadí stopy po lepených spojích jak byly lepené desky k sobě před řezáním. Zvláště když výsledek bude pouze lakován.
Ale i tak je to nádherná práce.
Ale i tak je to nádherná práce.
Žebra tak byla opravdu skládaná, ve skutečnosti nebyla lepená, ale spojovaná kolíky a hřeby. Pro názornost příklad sklatby žeber:
Na jednotlivé části se vybíraly části kmenů, které měly už příslušné zakřivení.
Žebra byla tak silná, že by byl asi problém s ohýbáním. Ohýbaly se plaňky obšívky.
Petr

Na jednotlivé části se vybíraly části kmenů, které měly už příslušné zakřivení.

Žebra byla tak silná, že by byl asi problém s ohýbáním. Ohýbaly se plaňky obšívky.
Petr
Aha, díky za vysvětlení.
Pěkná práce, jen je škoda toho výběru dřeva. Předpokládám , že tam máš buk a ten se nejen špatně opracovává, ale má i hrubou kresbu dřěva. Určitě by stálo za to pořídit si hrušku.
Každopádně mi to takhle přijde přirozenější než stavby, které mají každý typ prkna z jinak barevného materiálu. Osobně občas taky používám exotiku, ale strakaté lodě vypadají divně.
Radek
P.S.: Ještě furt stíháš termín do konce května???
Radek
P.S.: Ještě furt stíháš termín do konce května???
No já jsem nepsal, že by mělo být každé prkno z jinak barevného dřeva a hrušku rozhodně nepovažuji za exotiku, jen zkrátka tvrdím , že buk nebo dub mají poněkud hrubou strukturu let. Podobně pojal své modely jeden ze soutěžících loni v Jablonci na MS, kde měl opravdu špičkově zvládnutou stavbu, podle skvělých plánu, bohužel celou loď zdegradoval špatný výběr dřeva. Navíc stály dvě podobné stavby vedle sebe a tahle to prohrála právě díky dřevu.
Jinak to je moc pěkná práce , i ta čistota , smekám.
Jinak to je moc pěkná práce , i ta čistota , smekám.
Bohužel,
jelikož se ze mě stal zaměstnaný, tak na stavbu už nezbývá moc času. Konec května, jak dobře vidíš, padnul
. Ale to nejhorší (žebra) už mám za sebou. Ještě časově náročná bude konstrukce obou palub, ale to se bude muset nějak zvládnout.
to valek1:
rozhodně jsou vhodnější materiály než je buk. Já měl možnost získat toto dřevo zdarma a bez problémů, tak jsem ho zvolil pro stavbu. Hruška, třešeň atd. se schání podstatně hůř
jelikož se ze mě stal zaměstnaný, tak na stavbu už nezbývá moc času. Konec května, jak dobře vidíš, padnul
to valek1:
rozhodně jsou vhodnější materiály než je buk. Já měl možnost získat toto dřevo zdarma a bez problémů, tak jsem ho zvolil pro stavbu. Hruška, třešeň atd. se schání podstatně hůř
valek1: To s exotickými materiály nebylo na tebe, ale komentář výtvorů z modelshipworld.com, kde běží komunitní stavba.
viz http://modelshipworld.com/phpBB2/viewforum.php?f=39
Radek
viz http://modelshipworld.com/phpBB2/viewforum.php?f=39
Radek
Loni v březnu jsi psal, že to spěchá, do konce května to má být hotové. Ale nenapsal jsi, že do května letos?!:D
Petr
Petr
Mám takovej pocit, že to nestihnu ani do tohoto května