Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Seřízení serva

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
JuraSach

Re: Seřízení serva

Příspěvek od JuraSach »

Mám servo. Bez připojení na přijímač na něj nasadím páku. Po připojení na přijímač a zapnutí proudu se páka pootočí o 1/5 306 stupňů..prostě hodně..po vypnutí přijímače a odpojení do proudu se zase nastaví do polohy ve které jsem páku nasadil...existuje možnost jak servo "vyladit" ?

Omlouvám se pokud někde se toto už probíralo případně jestli je moje otázka někde na netu důkladně popsána.
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

bez zapnutého rádia je to alchymie,zkus jiný výstup na přijímači,zda není aktivován nějaký mód SAFE,co má servo vykonat když není signál z vysílače.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj

1:Nastav na vysílačce páky a trimy na střed
2:Propoj příjímač -servo-akumulátor ale nezapínej napájení
3:Zapni vysílač a pak teprve přijímač
4:Serva se nastaví automaticky na střed ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
msob

Příspěvek od msob »

Nebo bez vysílače se dá s výhodou použít servotester
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
msob

Příspěvek od msob »

BTW (protože vlákno bylo zamknuto)

Modul GPS byl nezávislý - tedy to nebyl JETI GPS

Rybářský lístek mám od roku 1988, tedy vím, co rybařina obnáší :D
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
JH

Příspěvek od JH »

Ahoj, zkusím použít tohle vlákno - můžete mi někdo prosím poradit jak to provést aby mi servo jednorázově neběhalo do krajních poloh, ale pootáčelo se v pravidelných krocích, např. 9x10 stupňů ? Zatím jsem nic konkrétního nenašel, už pár dnů asi hledám blbě :/. Jde mi o ovládání spínacího panelu přídavných funkcí (servo s kruhovou deskou, na ní paprskovité kontaktní plochy - např. Meskalero/2.část).
Tisíckrát cennější než co si koupíš je to, co umíš
SH

Příspěvek od SH »

páka na vysílači ze které odstraníš neutralizační pružinu a dodáč kulisu s devíti polohami. Anebo tahový potenciometr taky s aretační kulisou....
SH

Příspěvek od SH »

anebo 10 odporů 470R v serii a devítipolohový přepínač.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

JH píše:Ahoj, zkusím použít tohle vlákno - můžete mi někdo prosím poradit jak to provést aby mi servo jednorázově neběhalo do krajních poloh, ale pootáčelo se v pravidelných krocích, např. 9x10 stupňů ? Zatím jsem nic konkrétního nenašel, už pár dnů asi hledám blbě :/. Jde mi o ovládání spínacího panelu přídavných funkcí (servo s kruhovou deskou, na ní paprskovité kontaktní plochy - např. Meskalero/2.část).
Asi nejjednodušší, ale též nejméně přesné a nejméně bezpečné, bude dovybavit vysílač běžným kruhovým potenciometrem (rozšíření o další kanál) a napsat si k němu stupnici podobnou té u hodin. Krajní variantou je použít jeden z volných křížových ovladačů vysílače a odstranit pružinku, co se stará o vracení do středové polohy.

Pokud by se doplnilo nějaké vroubkování, tak lze přejít z plynulého pohybu potenciometru do skokového, myslím.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH byl rychlejší a samozřejmě poradil lépe.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
JH

Příspěvek od JH »

ladous píše:
JH píše:Ahoj, zkusím použít tohle vlákno - můžete mi někdo prosím poradit jak to provést aby mi servo jednorázově neběhalo do krajních poloh, ale pootáčelo se v pravidelných krocích, např. 9x10 stupňů ? Zatím jsem nic konkrétního nenašel, už pár dnů asi hledám blbě :/. Jde mi o ovládání spínacího panelu přídavných funkcí (servo s kruhovou deskou, na ní paprskovité kontaktní plochy - např. Meskalero/2.část).
Asi nejjednodušší, ale též nejméně přesné a nejméně bezpečné, bude dovybavit vysílač běžným kruhovým potenciometrem (rozšíření o další kanál) a napsat si k němu stupnici podobnou té u hodin. Krajní variantou je použít jeden z volných křížových ovladačů vysílače a odstranit pružinku, co se stará o vracení do středové polohy.

Pokud by se doplnilo nějaké vroubkování, tak lze přejít z plynulého pohybu potenciometru do skokového, myslím.
to Ladous, SH : dík za inspiraci, tohle mne nenapadlo. Rádio rozšířit o další kanál ale asi nepůjde (Hobby King 2,4 GHz, 6Ch) a jak to bude s volným křížovým ovladačem to zatím taky nevím, ještě mi zboží nedošlo.
JH

Příspěvek od JH »

SH píše:anebo 10 odporů 470R v serii a devítipolohový přepínač.
to by mohlo jít, až seberu odvahu tak to rádio vykuchám, až mi přijde :D
PetrP

Příspěvek od PetrP »

JH:

Takové rádio bude pravděpodobně palcového typu, takže dovybavit dalšími ovladači nepůjde. 6-ti kanál bude mít dva křížové ovladače (kniply) a dva pomocné ovladače, buď přepínače anebo otočné potenciometry. Pokud bude ve výbavě alespoň jeden potenciometr, může se ovládání přirozeně dát na něj. Pokud ne, šlo by využít jeden z kniplů. Buď budeš mít plyn "na pérku" (samovolně se vrací do střední polohy) a muset ho neustále držet, aby druhý knipl "se zoubky" (aretace polohy) byl uvolněn pro tvůj spínač. Nebo upravit i druhý knipl do podoby "se zoubky". Úprava není těžká, oba kniply jsou konstrukčně stejné aby byla možná jednoduchá konverze do modu s plynem nalevo či napravo. Nebo je náročnější možnost nahradit jeden z pomocných ovladačů nečím co vyhovuje tvým potřebám (vícepolohový přepínač apod.). Rozkuchávat vysílač by si ale měl troufnout pouze někdo patřičně znalý a zkušený. V opačném případě bych příliš nedoporučoval.
JH

Příspěvek od JH »

PetrP píše:JH:

Takové rádio bude pravděpodobně palcového typu, takže dovybavit dalšími ovladači nepůjde. 6-ti kanál bude mít dva křížové ovladače (kniply) a dva pomocné ovladače, buď přepínače anebo otočné potenciometry. Pokud bude ve výbavě alespoň jeden potenciometr, může se ovládání přirozeně dát na něj. Pokud ne, šlo by využít jeden z kniplů. Buď budeš mít plyn "na pérku" (samovolně se vrací do střední polohy) a muset ho neustále držet, aby druhý knipl "se zoubky" (aretace polohy) byl uvolněn pro tvůj spínač. Nebo upravit i druhý knipl do podoby "se zoubky". Úprava není těžká, oba kniply jsou konstrukčně stejné aby byla možná jednoduchá konverze do modu s plynem nalevo či napravo. Nebo je náročnější možnost nahradit jeden z pomocných ovladačů nečím co vyhovuje tvým potřebám (vícepolohový přepínač apod.). Rozkuchávat vysílač by si ale měl troufnout pouze někdo patřičně znalý a zkušený. V opačném případě bych příliš nedoporučoval.
Konečně jasný a srozumitelný popis. Díky!
Máš pravdu, je to palcovka. A s tím vykucháním to byla nadsázka, zas takový hazardér nejsem...
janik

Příspěvek od janik »

Pozdravujem, potreboval by som poradiť s nastavením serva. Ako sa dá dosiahnúť, aby výchylka serva a tým pádom aj kormidla bola väčšia? Na vysielači je nastavená max odchýlka a to činí no asi tak 30° a to s odretými ušami. Vysielač hitec laser4, ide o plachetnicu dĺžky 75 cm. ďakujem
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

prodluz kormidelni paku na servu a(nebo) zkrat u kormidla. musis ale pocitat s tim ze servo vice zatizis, pokud ale mas silnejsi nez je treba tak nebude problém...
Obrázek
NeJaToD team
Eda

Příspěvek od Eda »

no necelých 30° je dost málo... Ale na Laseru to asi nastavit nepůjde (není tam někde nějaký potenciometr pro nastavení velikosti výchylky?), takže tím přepákováním...
LuFi

Příspěvek od LuFi »

Na Hitec Laser 6 se velikost výchylek nastavuje vlevo dole zapuštěnými křížovými šroubky (potenciometry) a účinnost těchto nastavení se vypíná a zapíná pákovým vypínačem vlevo nahoře, u Laseru 4 jsou jenom 2 potenciometry a vypínač na zapínání a vypínání nevidím
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar, připojím se k tématu...

Mám Optica 6 + běžná serva. Stavím (programuju) sekvencer, který bude ovládat mechanický model na výstavy.
Při normálním provozu v modelu se serva otáčejí asi o 45st na každou stranu a je to OK. Ale při měření signálu jsem zjistil, že střed plynu je na 151 (má být 150 a nejde vytrimovat) a rozsah je poměrně úzký jen asi 110 -190 namísto 50-250. Samozřejmě, že v mém udělátku je to jedno, tomu posílá signál PICko, ale i tak mě zajímá, jak se ten rozsah dá posunout; a kde přesně jsou poťáky o kterých píše LuFi. Uvnitř vysílačky?? Případně odkaž prosím na návod.

Díky za pomoc, Radek
marian_r

Příspěvek od marian_r »

Každý výrobca vysielačov to má inak a veľké rozdiely sú aj medzi servami.

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1170810
SH

Příspěvek od SH »

kartonist píše:Nazdar, připojím se k tématu...

Mám Optica 6 + běžná serva. Stavím (programuju) sekvencer, který bude ovládat mechanický model na výstavy.
Při normálním provozu v modelu se serva otáčejí asi o 45st na každou stranu a je to OK. Ale při měření signálu jsem zjistil, že střed plynu je na 151 (má být 150 a nejde vytrimovat) a rozsah je poměrně úzký jen asi 110 -190 namísto 50-250. Samozřejmě, že v mém udělátku je to jedno, tomu posílá signál PICko, ale i tak mě zajímá, jak se ten rozsah dá posunout; a kde přesně jsou poťáky o kterých píše LuFi. Uvnitř vysílačky?? Případně odkaž prosím na návod.

Díky za pomoc, Radek
no, jak to čtu, tak hodnotu máš v desítkách mikrosekund. Tedy střed je 1.5 ms což je naprosto v pořádku, a rozsah 1.1 až 1.9 ms což je sice méně než definovaný standard (1.0 - 2.0 ms) ale určitě ne tolik jak si myslíš. Představovaný rozsah 0.5 - 2.5ms je poněkud mimo realitu. Ano, některá serva to můžou zvládnout (čím jednodušší servo tím je pravděpodobnost vyšší) ale nespoléhal bych na to. Digitály to určitě vyhodnotí jako chybný signál.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Mám zkušenost, že klasický rozsah je opravdu 1,1 až 1,9ms jak u analogových, tak u digitálních vysílačů. na 1 a 2ms se člověk dostane až pomocí trimů. Osobně si myslím, že je to v pořádku, protože specifikace je 1-2ms, co musí servo zvládnout. Kdyby vysílač měl základní rozsah 1-2ms, po vytrimování by to tyto hodnoty překročilo. A další zkušenost mi říká, že ani analogová serva nemají rády hodnoty pod 1ms. Například mikroserva Zebra se mi při podkročení 1ms přestaví úplně na opačnou stranu až na doraz. Rozsah 50-250 beru za šťastnou náhodu, že to funguje. I v podkladech pro Picaxe je doporučované maximum 0,75-2,25 s tím, že je to bez záruky.
micer

Příspěvek od micer »

Serva Hitec s programovatelnými servozesilovači standardně (tovární nastavení) zvládají 0,75 - 2,25 ms, při většich výchylkách drží krajní polohu. Tak jsou dělaná a plně tak fungují i včetně přijatelné linearity. A zatím jsem potkal jeden jediný kus, který toto rozmezí neunesl mechanicky, a při signálu 0,77 mm narazil na doraz.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“