Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

ARK ROYAL 1587 1:96

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
firdajan

Re: ARK ROYAL 1587 1:96

Příspěvek od firdajan »

Zdravím,

Rozhodol som sa predstaviť aj Vám svoju loď. O Ark Royal 1587 a jeho účinkovaní ( napr. ako vlajková loď anglického loďstva proti neporaziteľnej armade v r. 1588 alebo pri prepade Cádizu v r. 1596 ) určite už mnohí z Vás počuli, takže to tu nebudem rozpisovať.
Stavba je robená z papiera, povrch je kombinácia papier,tapety, farby.
Stavať som začal koncom Júla.
Staviam podľa plánov na drevenú loď, autor p. Lusci, fy. Aeropiccola, plány sú originál 1:86, zmenšené na 1:96, nakoľko už mám postavenú papierovú Revenge ( pozdravujem Kartonista ) a chcem zachovať mierku. Počas stavby som loď upravoval podľa dostupných info - literatúra, net, takže sa zmenil vzhľad zábradlia, rozmiestnenie výzbroje, pomaľovanie a rozmiestnenie oderok. Loď sa už teraz od plánov dosť líši a postupne upravím aj oplachtenie.

Ak by bol záujem, môžem posielať ďalšie info zo stavby:).

Jano

Zatiaľ sa môžte na postup pozrieť na http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=55&t=986

Tu sú dnešné fotky:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Takže aspoň občas sa niekto pozrie, haha, akurát škoda, že obrázky zmizli, a akosi to nemôžem po úprave znovu uložiť.
Trochu som pokročil, pevné lanovie je vypletené a je - až na 5 stehov - na mieste. Polkladky boli vyrobené takisto z kartónu a následne naimpregnované. Pomaly sa dopĺňa aj zvyšok drobotín na trupe, do ktorých sa mi predtým nechcelo:) Ostatne posúďte sami ( ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, momentálne nemám inú možnosť ).

Jano

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Opäť som trochu pokročil, rahná sú vyrobené a pomaly ich začínam vešať. Takže kladkujem, ťahám, motám, monotónna robota, ale musí byť.

Jano
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Tak pomaly ale isto spejem ku zdárnemu koncu ( hoci roboty je ešte ako na kostole ). Ráhna sú vytiahnuté, vyviazané, osadené kladkami, je to už len zdĺhavá, monotónna, nepríjemná babračka, kladkovanie, naťahovanie, vyväzovanie, uzlíkovanie, až mi z toho začína harašiť , ale na druhej strane sa už na to celkom dobre pozerá. Sem tam doplnený detailík ( stĺpiky na zárubne na dverách, úväzníky ), treba namotať lanká na imitáciu na úväzníky ( maskovanie uzlov ) atď, atď...
Rozmery sú už komplet - až na tú čnelku na korme, tá tam pôjde nakoniec, aby som ju neulomil pri manipulácii.

Jano

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Budeš ráhna osazovat plachtama? Předpokládám že ano, protože jinak by horní ráhna měla být spuštěná. Jinak v tom malém rozlišení to vypadá moc pěkně. Možná by nebylo špatné někam umístit fotku ve větším rozlišení, aby byly vidět i detaily.
Petr
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Ano, loď bude oplachtená, ale to ešte chvíľku potrvá, k padákovine sa nedostanem, tak skúšam rôzne materiály. Až sa dostanem k poriadnemu foťáku a bude aspoň raz svietiť slniečko, hodím aj poriadne fotky.

Jano
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Pokud však chcete mít model s plachtama, bylo lepší zkompletovat ráhna a všechny kladky, připevnit na ně plachty a pak teprve připevnit k modelu. Přivazovat plachty na modelu bude pepomněrně obtížnější.
Radek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

No, Ráhna až na latinky už osadené kladkami sú, treba tam " len" našiť plachty. Ono to je vec názoru, niekto to robí ako ja, niekto s našitými plachtami, všetko má svoje pre a proti. Loď je v mierke 1:96, takže už tam začína byť pekne husto a vyväzovať lanká s pinzetou skrz plachty tiež nieje ono. Všetko má svoje za aj proti, každopádne času dosť. Okrem plachiet treba vymyslieť, navrhnúť, vyrobiť a osadiť kôpku detailíkov, pretože plány samotné sú na nich veľmi skúpe. ( oproti zháňaniu podkladov o lodi a predprojekcii je vlastne celá stavba pohoda).

Jano
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Tak sa mi dnes konečne podarilo urobiť ostrejšie fotky, takže sa dá nakuknúť aj do paluby. Trochu som sa pohral s detailami na vežičkách, dokončil tie kúsky vnútorného zábradlia, čo tam chýbali, osadil kovanie pod vzperné dosky a kormidlo. Pomaly pokračujem ďalej.

Jano

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Zdravím,

tak sa mi pred sviatkami podarilo dokopať k plachtám. Použil som syntetický hodváb - je lepší ako vreckovky, alebo kus košele, o hrubších plátnach ani nehovorím. Keďže doma máme dve šijacie stroje, a ani jeden nefunguje tak som bol nútený porozmýšľať , a použil som metódu perťahovania nitiek - zafarbíte pol plátna na čierno, a tam, kde je treba, nitku vytiahnete. ( viď fitov Le Courieur na CPM ) Akurát som nefarbil pol plátna, ale som len popotiahol nitku ( posúvaním plátna po nitke - nie násilným ťahaním nitky ! ), a zafarbil vzniknutú čiaru pernamentkou, a nitku vytiahol opäť posúvaním plátna po nitke - neroztrhla sa ani jedna, a za dve večery bolo " ušité ". Teraz môžem vystrihnúť tvar, a pomaly plachty dokončiť. Ten polotovar vyzerá asi takto:

Obrázek
Obrázek

PRAJEM VŠETKÝM ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE
Obrázek

Jano
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Tak to je ftipnééé...
bromep

Příspěvek od bromep »

Teda podle fotek vůbec není poznat že je z papíru. Konstrukční části, zábradlí, dekly střílen a pod. jsou ale určitě ze dřeva ne? Pěkná práce!
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Takže, kostra lode je robená z papiera podľa plánu na drevenú loď, hrúbka kartónu 5mm ( padli asi 3 škatule od topánok ), spodná časť trupu - zhruba po strieľne - je zo štyroch vrstiev výkresu, finál impregnovyný bezfarebným lakom, vybrúsený, znovu naimpregnovaný, zvyšok trupu 3 vrstvy výkresu.
Vnútorné vyloženie 2 mm kartón, paluba 1 mm kartón, galón, kýl, balkón, zábradlie, poklopy na strieľne, lafety - všetko je vyrezané z kartónu potrebnej hrúbky.
Railingy sú takisto vyrobené z kartónu, kanóny sú zrolované z páskov kancelárskeho papiera.
Kde bolo potrebné papier sa impregnoval - okrem spomínaného trupu to boli napr. vzperné dosky ( kartón 2mm impregnovaný sekundovým lepidlom, deadeyes cca 1,5 mm kartón- takisto sekunďák ).
Povrchová úprava bola vykonaná tapetami (skoro komplet trup vrátane vrchnej časti poklopov ), Revelkami ( drobné časti, úzke strany dielov, hrany a retuš, časť lode pod čiarou ponoru ) patina trupu bola urobená anilinovými farbami.
Nepapierové časti sú sťažne, lanká, úväzníky a kovanie na úponoch a plachty. Všetky kladky sú takisto z papiera.

Takže je to síce papierová loď, avšak nedržal som sa kŕčovito zásady "len papier", cieľom bolo postaviť loď použitím dostupných informácií a materiálov čo najkvalitnejšie v rámci vlastných možností. Loď narástla do celkom veľkých rozmerov, teraz má cca 70 cm, ale podľa dostupných info a plánu miery sedia. A keďže vystrihovánky na lode, ktoré chcem mať doma ja ešte nevyrobili ( a asi ani nevyrobia :D =D ), pôjdem ďalej touto cestou. Ark Royal som si vybral, pretože ma tá loď fascinovala už od malička a napriek tomu, že je pomerne známa, jej modelov je pomálo. Takže teraz ju mám doma. Po skončení Ark Royal sa chystám na Mary Rose - verzia cca 1511 ( podľa posledného obrazu k 500 výročiu jej spustenia na vodu ), keď ešte bola karakou, a nie už kvázigaleónou, ako ju robí Jotika.
Ináč buďte zhovievaví, v modelovaní som mal 20 rokov pauzu =).

Jano
Admirál

Příspěvek od Admirál »

A nepřemýšlel jsi o tom zda další model neuděláš ze dževa??
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Nedá sa povedať, že by som nepremýšľal, avšak momentálne na to nemám ani prostriedky, ani náradie, a hlavne ani vhodný priestor a tak skoro asi ani mať nebudem. Ark Royal ( a predtým aj Revenge ) som doslova robil v obývačke alebo v kuchyni na stole ( takže Modelárčina Na Kolene ako sa patrí :) ). Ono ani s papierom nieje jednoduchá práca, na lodi som doteraz strávil cca 800 hodín, zháňanie podkladov a projekciu nerátam. Samozrejme stavbu drevených lodí tuná ( a nielen tu ) sledujem, výsledky sa mi veľmi páčia, musím vám všetkým, čo ich robíte zložiť poklonu.
Keby som sa však do nejakej drevenej lode pustil, určite by to nebolo zo stavebnice. Mám rád neopozerané verzie lodí. Ark Royal, hoci základ sú Lusciho plány, je takisto dosť upravený podľa rôznych informácií, ktoré som vydoloval z kníh a netu.

Jano
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Já svoji Viktorku taky stavím v obýváku v bytě 2+1. Když jsem ze stavbou začal měl jsem akorát kladívko a lupinkovou pilku. A ani teď moje výbava je dosti chudá. Ale přesto válčím a bojuji dál. Zda uspěšně toť je otázka, ale doufám že i já ji jednou dokončím.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
bromep

Příspěvek od bromep »

firdajan píše:Takže, kostra lode je robená z papiera podľa plánu na drevenú loď, hrúbka kartónu 5mm ( padli asi 3 škatule od topánok ), spodná časť trupu - zhruba po strieľne - je zo štyroch vrstiev výkresu, finál impregnovyný bezfarebným lakom, vybrúsený, znovu naimpregnovaný, zvyšok trupu 3 vrstvy výkresu.
Vnútorné vyloženie 2 mm kartón, paluba 1 mm kartón, galón, kýl, balkón, zábradlie, poklopy na strieľne, lafety - všetko je vyrezané z kartónu potrebnej hrúbky.
Railingy sú takisto vyrobené z kartónu, kanóny sú zrolované z páskov kancelárskeho papiera.
Kde bolo potrebné papier sa impregnoval - okrem spomínaného trupu to boli napr. vzperné dosky ( kartón 2mm impregnovaný sekundovým lepidlom, deadeyes cca 1,5 mm kartón- takisto sekunďák ).
Povrchová úprava bola vykonaná tapetami (skoro komplet trup vrátane vrchnej časti poklopov ), Revelkami ( drobné časti, úzke strany dielov, hrany a retuš, časť lode pod čiarou ponoru ) patina trupu bola urobená anilinovými farbami.
Nepapierové časti sú sťažne, lanká, úväzníky a kovanie na úponoch a plachty. Všetky kladky sú takisto z papiera.

Takže je to síce papierová loď, avšak nedržal som sa kŕčovito zásady "len papier", cieľom bolo postaviť loď použitím dostupných informácií a materiálov čo najkvalitnejšie v rámci vlastných možností. Loď narástla do celkom veľkých rozmerov, teraz má cca 70 cm, ale podľa dostupných info a plánu miery sedia. A keďže vystrihovánky na lode, ktoré chcem mať doma ja ešte nevyrobili ( a asi ani nevyrobia :D =D ), pôjdem ďalej touto cestou. Ark Royal som si vybral, pretože ma tá loď fascinovala už od malička a napriek tomu, že je pomerne známa, jej modelov je pomálo. Takže teraz ju mám doma. Po skončení Ark Royal sa chystám na Mary Rose - verzia cca 1511 ( podľa posledného obrazu k 500 výročiu jej spustenia na vodu ), keď ešte bola karakou, a nie už kvázigaleónou, ako ju robí Jotika.
Ináč buďte zhovievaví, v modelovaní som mal 20 rokov pauzu =).

Jano
Dyť říkám, že nejsem žádnej modelář. Vůbec jsem netušil, že to takhle vůbec jde. Četl jsem s otevřenou pusou. Klobouk dolů. A nenech si do toho kecat - myslím materiál. Ze dřeva to umí každý. Ale stejně mě zajímá, jak bys pojal výrobu figurek a řezeb na lodi 18. století
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Máličko som opäť pokročil, vyrobil som dve páry kotiev - až na oko sú komplet z papiera. Ani som netušil, že mi to zaberie celý deň :lol:.
V jednej múdrej knižke ( Sailing ships - the story of their development from the earliest times to the present day - dá sa nájsť na nete - je z roku 1909 ) som sa dočítal, že Ark Royal mal dokonca tri páry kotiev, no ten môj si bude musieť vystačiť s dvoma, dva páry mala loď určite. na výkrese je iba jeden pár, aj to nieje rozkreslený / holt taliani s[ taliani /. Ináč tejto lodi je tam venovaných päť strán, okrem iných vecí sú tam aj opísané jej nautické vlastnosti: bola síce veľmi rýchla, avšak plavba na nej bola celkom utrpením, nakoľko sa kolísala oveľa viac ako iné lode. Po prepade Cádizu v r. 1596 bola poškodená, nabrala trochu vody a kolísala sa tak, že ledva doplávala domov.
Takto vyzerá moje celodenné "dielo":
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ešte jeden zaujímavý link ohľadne plachiet ( asi ho už poznáte )
http://www.boatmodelling.com/content/vi ... 1/lang,en/

Bromep: no 18. storočie je už trochu mimo môj záujem, ja sa zaoberám skôr 13 až 17 storočí. S figúrkami, ako som v tvojom vlákne videl, nemáš absolútne žiadnz problém, ináč je ich možné vyrobiť metódou vrstvenia farieb, alebo jednoducho z moduritu. Kamarátka Doris teraz stavia Victory ála 1798, mrkni sa tu:
http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f ... &start=140

Odporúčam si prejsť celé vlákno, stojí to za to.

Jano
SH

Příspěvek od SH »

Kam chodíš na takové kamarádky??? Tady o ženskou nezavadíš....
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Konečne som dokončil plachty. Dve z nich sú pomaľované, trochu som sa snažil napodobiť tudorovskú heraldiku:D. Plachty sú dvakrát naimpregnované riedkym herkulesom cca 1:3, počas schnutia vydúvané horúcim vzduchom a dotvarované prstami. Lanká na obrube sú naimpregnované matným bezfarebným lakom, pekne držia tvar. Chýba ešte zavesiť dve malé zvinuté plachty (čeleňovú a bezanovú latinku ).
Prišívanie plachiet šlo absolútne hladko bez najmenších problémov ( ono keď vám do uší reže ACDC a Accept, problémy sú tata :cool:).
Teraz môžem zase pokračovať v naťahovaní laniek
Myslím že teraz už loď vyzerá celkom k svetu.

SH: predstav si, že zavadíš, Doris je na Monaku zaregistrovaná, akurát tu nepublikuje.

Jano

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Pomaly sa šiniem do finále, takže ešte tých pár drobotín, čo tu chýba, ako napr. šalupa:

Obrázek

V plánoch to bolo asi tak, že " rozmery ...x...mm, čo mi strašne pomohlo :D , tak som použil konštrukciu šalupy z Revenge, akurát som ju rozmerovo upravil.

Konečne som spravil aj "najdôležitejšiu" časť na lodi - stojan.

Obrázek

Lepší ma nenapadol, a stojan držiaci loď iba za kýl nechcem. Tvarovky sú zo zlepeného vlnitého kartónu, hrany vytmelené ( jediná vec, ktorú som na lodi tmelil ), poťah fólia, priečniky drevená guľatina.

Takisto som došil zvyšné plachty.

Obrázek
Obrázek

Ešte to chce dokladkovať a doťahať lanká. Na druhý týždeň by sa malo dielko podariť.

Jano
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Tak, a je hotovo.
Loď som po cca 7 mesiacoch dokončil. Určite sa na nej nájdu chyby a na Vaše drevené modely sa zďaleka nechytám, ale spravil som, čo bolo v mojich silách. Fotky dnes nič moc, fotil som večer, neskôr hodím lepšie fotky.

Jano

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení