Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Sklon dýzy

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Drizz

Re: Sklon dýzy

Příspěvek od Drizz »

nevim pod jakým uhlem mám pripevnit Kortyho dýzu, budto rovnobezne s hrideli nbo rovnobezne s palubou. viz obrazkyObrázekObrázek
Drizz

Příspěvek od Drizz »

Obrázek
Naposledy upravil(a) Drizz dne sob říj 24, 2009 18:26, celkem upraveno 1 x.
Drizz

Příspěvek od Drizz »

Obrázek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

idealni stav je kdyz je hridel i dyza rovnobezne s vodni hladinou... pokud to nejde tak by kazdopadne mela byt v ose hridel s dyzou..

ale cim vetsi sklon tim mene pojede a vice bude zvedat zad a norit prid... chce to opravdu co nejvice vodorovne
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

no, já si naopak myslím, že osa dýzy by měla být rovnoběžná s hladinou (ne s palubou, ta může mít různý sklon). Několik stupňů odchylky dýzy a šroubu nebude mít na účinnost zásadní vliv ale proud bude usměrněný požadovaným směrem a nebude zvedat záď.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

SH píše:no, já si naopak myslím, že osa dýzy by měla být rovnoběžná s hladinou (ne s palubou, ta může mít různý sklon). Několik stupňů odchylky dýzy a šroubu nebude mít na účinnost zásadní vliv ale proud bude usměrněný požadovaným směrem a nebude zvedat záď.
nevim proc pises naopak, kdyz jsi napsal totez co ja...

co se tyce souososti hridele a dyzy je jasne ze musi byt rovnobezne, protoze sroub by mel mit v dyze minimalni vuli u okraju, pokud by ale dyza byla vuci hrideli sikmo tak sroub bude skrtat, nebo by musel mit mensi prumer, cimz by se ztracel vyznam dyzy... navic dyza je profilovana a ma dane presne umisteni sroubu...
Obrázek
NeJaToD team
Drizz

Příspěvek od Drizz »

samozrejmne jsem myslel rovnobežna s hladinou, spatne jsem se vyjadril. No podle mne by taky nemel byt problem to umístit rovnobezne s hladinou, chtel jsem se jenom zeptat, jake s tim mate zkusenosti.
SH

Příspěvek od SH »

Ivvo: píšu naopak protože si myslím, že větší chyba je odchylka od hladiny než odchylka rovnoběžnosti od hřídele. Do nějakých 10° je nárůst mezery v modelářských podmínkách nepodstatný. Význam dýzy u modelů je spíš v usměrnění toku proudu od šroubu a tedy zlepšení manévrovatelnosti než nějaké zvýšení účinnosti.

Jasně že nejideálnější je mít všechno vodorovně ale ne vždy to jde.

Drizz:
A co se týče zkušeností? Viděl jsem na modelech dýzy různé, profilované i kusy trubky, otočné i pevné, rovnoběžné s hladinou i otočené nahoru i dolů.... a jezdily všechny. :) Takže nedělej si s tím hlavu.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

nechci nikoho citovat, ani se s nikým hádat.... řeknu jen svůj názor na základě různých mi viděných plánů.... drizz, pokud máš hřídel pod určitým úhlem (a někdy je to naopak velmi vhodné, zvedání či zanořování zádi je dáno těžištěm lodi, jinak to bude u kratší a jinak u delší lodi.. ale to je jiná kapitola...) tak dýza je vždy souosá s hřídelí... ale ... souosý je vnitřní profil dýzy.... spodní hrana dýzy už je uzpůsobena tak ,že je rovnoběžná s hladinou .. nevím zda jsem pochopen... zde se taky využije 11 st.úhlu čímž ti dýza vytváří tvar trychtýře s profilem jako leteckého křídla .. proto spodní hrana je jako vodorovná.. horní hrana je naopak ubroušená a působí jako by byla zapuštěná v trupu... (popisuji okolnosti kdy je hřídel v úhlu !!! u vodorovné to může být zas jinak, může být celá dýza obnažená a umístěná níže pod trupem...) doufám, že jsi mě pochopil ... s informací nakládej jak ty potřebuješ...né, že to tak striktně musí být... ;)
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Nejlépe dát dýzu souose s hřídelí. Odklon hřídele a dýzy od vodorysky mám u Jenise (výtlak cca 9 kg, délka 67 cm) 7 stupňů směrem dolů a trabl není. Viz. http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... 229&pos=24
http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... 229&pos=16
Lepší fotky nemám.....
marian_r

Příspěvek od marian_r »

Samozrejme by dýza a skrutka mala byť tak ako na origináli, predpokladám rovnobežná s KVR. Ak je z nejakého dôvodu nutný sklon (málo miesta na motor odo dna), tak si prepočítajte vertikálnu zložku ťahu. Niekde sú merané statické ťahy, ďalej je to matematika zo základnej školy. Ja by som skúsil sínus. 8-)

Pravdepodobne prídete na to, že nejde o život.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“