Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
ultramat 12
Re: ultramat 12
dobrý den mám prosbu ohledně nabíjení 7článkové pohoné baterie ultramatem12 který ma dobu nabíjení NICD a NIMH omezenou na 180 minut jak je nabít když není accu určena k rychlonabijeni a potřebuji je nabít a naformátovat minimálním proudem a jak nabít 8 článek NIMH do Opticu 6 se stejnym problémem předem děkuji za odpovědi
http://www.vinklarek.cz/Ultramat12.htm
[mono]"* u programu Pb není aktivováno časové omezení tohoto programu (nabíječka se nevypne); program Pb lze použít rovněž pro nabíjení Nixx akumulátorů proudem 0,1 C "[/mono]
Mohloo by to fungovať aj pre 7-článok. Ale pri klamaní nabíjadla (použití režimu Pb) treba dávať pozor a naozaj nastaviť malý prúd.
Okrem formovania, by pohonná sada mala zvládnuť hodinové nabíjanie, aj keď to nie je na článkoch uvedené.
Pri prvom nabíjaní po dlhšej dobe, by sa mohlo oplatiť po ukončení nabíjania nechať sadu nejaký čas na nabíjači, uvádza sa že po ukončení pokračuje v dobíjaní , malým, udržovacím prúdom.
[mono]" * nabíjení konzervačním proudem 50 mA, 100 mA nebo 200 mA po ukončení nabíjení v závislosti na nastaveném nabíjecím proudu "[/mono]
[mono]"* u programu Pb není aktivováno časové omezení tohoto programu (nabíječka se nevypne); program Pb lze použít rovněž pro nabíjení Nixx akumulátorů proudem 0,1 C "[/mono]
Mohloo by to fungovať aj pre 7-článok. Ale pri klamaní nabíjadla (použití režimu Pb) treba dávať pozor a naozaj nastaviť malý prúd.
Okrem formovania, by pohonná sada mala zvládnuť hodinové nabíjanie, aj keď to nie je na článkoch uvedené.
Pri prvom nabíjaní po dlhšej dobe, by sa mohlo oplatiť po ukončení nabíjania nechať sadu nejaký čas na nabíjači, uvádza sa že po ukončení pokračuje v dobíjaní , malým, udržovacím prúdom.
[mono]" * nabíjení konzervačním proudem 50 mA, 100 mA nebo 200 mA po ukončení nabíjení v závislosti na nastaveném nabíjecím proudu "[/mono]
Děkuji za radu to mně nenapadlo že jde použít Pb program na Nicd.Jěšte dnes otestuji.
180minut nabíjení, tedy proud 1/3C by měly zvládnout snad všechny současné NiCd akumulátory. Při prvním nabíjení bych je kontroloval na teplotu - šáhnout na ně rukou, po celou dobu by měly být studené, mírně se zahřát až na konci nabíjení kdy už jsou nabité a nadbytečná energie dodávaná do baterií se mění na teplo. Pokud by ale ani 1/3C nezvládly, tak nastavit "normální proud" a po třech hodinách je odpojit a zpět připojit k nabíječce a spustit další cyklus....macháček píše:dobrý den mám prosbu ohledně nabíjení 7článkové pohoné baterie ultramatem12 který ma dobu nabíjení NICD a NIMH omezenou na 180 minut jak je nabít když není accu určena k rychlonabijeni a potřebuji je nabít a naformátovat minimálním proudem a jak nabít 8 článek NIMH do Opticu 6 se stejnym problémem předem děkuji za odpovědi
Na baterky ve vysílačce bych si pořídil kostku do zásuvky s konstatntím proudem která je k vysílačce určená. Jednak se to bude baterkám víc líbit a jednak ta ultramatka může mít problém pokud je ve vysílačce ochranná dioda. A přemostěním té diody(což jde a dělá se) zase vzniká riziko zkratu když se mi někde zapletou banánky nebo je zapnu opačně...
... o jak dobře tenhle problém znám.... je to práce tak na tři dny, neb také vlastním tuto nabíječku... asi takhle po konzultaci s boříkem, bídou atd.... formoval jsem své pohonné 4000 NiCd (6-ti článek) asi 3x po 180 minutách nabíjecím a totéž vybíjecím proudem 0,5A , vše jsem si zapisoval a celé opakoval rovněž 3x až se kapacita ustálila.. pak je vybil při zátěži motorem a následně nabil již 2A (doba nabíjení je už pak asi 45 minut) (lze i 4A, ale u velkých buřtů toto údajně není vhodné... používám tedy minimálně a to pouze při závodech) baterky jsou relativně OK používám je již 3. sezonu
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
pro doplnění - po naformování je již pro běžné používání nabíjím na ultramatu v automatickém režimu pro NiCd i tento režim mi baterky nabíjí průměrně v hodnotě kolem 2A, taktéž (po naformování) automatem nabíjím vysílačový 8-článek 1800 NiCd, zde je průměrná hodnota proudu nabíjení do 1A snad i méně, zde funguje paměťový efekt baterek jak jsou vybíjeny budou i v automatu nabity.... funguje mi to jak při napojení baterek přímo na nabíječku tak i přes nabíjecí konektor na rádiu (futaba 14)....
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Ještě jednou moc děkuji všem za pomoc to nabijení na pb program je ok jakmile je naformátuji tak skusím vyšší nabíjeci proud .je skvělé když to vysvětlíte takhle polopatě aby to pochopil i elektrozačátečník jako ja tak ješte jednou děkuji
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 2063 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Janek