Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nowgorod

Vše o vojenských lodích.
Odpovědět
petr hájek

Re: Nowgorod

Příspěvek od petr hájek »

duke píše:Je mi jasný, že to nějak uřídit jde, ale stále to nebude jezdit jak skutečná loď a bude to potřebovat neustále "páčkování". Ono kdyby se to pak ještě nějak namixovalo a hnalo více regulátory, s tím, že by v zatáčce krajní jely na větší výkon, tak by to pak bylo asi na řízení snazší. Možností je víc, jen to chce asi zkoušet, zkoušet,....
dík za radu, nowgorod nikdy ve skutečnosti nebyl schopen plavby jako loď , tudíž to co předvádí ten můj není maketové.
Co se týče pohonu nikdy nebudou poháněny všechny šrouby , už takhle to jede jako ďas pokud chci,.
Když jsem ho zkoušel byly motory na vnějších slotech a lod nebyla řiditelná vůbec díky příliš velké páce na které pohon působil.
Mix je holý nesmysl při koncepci ovládání jaká je použita , stačilo se optat , je to řízeno pomocí tzv. rajčáků , tedy dva regly na 2 kanálech a 2 pákách vysílače kdy mix není elektronický , ale biologický-tedy rukama a né jako klasické řízení jedním kniplem směr a druhým smysl otáčení a je to tak úmyslně , bylo to součástí zadání -sázky.
Pokud bych chtěl mít dobře jezdící obludku tak pod středníkýly přidělám deskovou ploutev z polykarbonátu jako kýl a na kormidelní ploutev též prodloužení pod trup pak by to jezdilo jako normální loď ,z toho plyne že laborování ani není třeba, je to jasné kudy na to , ale já prostě nechci podobné ,,opičárny na lodi mít tudíž to bude jen o citlivých reglech a treninku rukou.
Stejně s tím mezi makety nikdy nepújdu neb na tuhle loď nejsem schopen doložit žádné seriozní podklady. Plány jsou asi dvoje , fotek je sice pár k nalezení , leč ani 2 fotkách není tato loď stejně vypadajíci a to samé s plány, zdá se že VŘSR smetla dokumentaci.
A obávám se že ani dok na maketářské soutěži by nebyl schopen loď této šířky na závěr jízdy pojmout........:lol:
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

a na závěr možná by to stálo zato přesunout do nového vlákna
PS. rád zapůjčím komukoli řízení nowgorodu aby si mohl zkusit své schopnosti koordinace páček
Eda

Příspěvek od Eda »

petr hájek píše:a na závěr možná by to stálo zato přesunout do nového vlákna
PS. rád zapůjčím komukoli řízení nowgorodu aby si mohl zkusit své schopnosti koordinace páček
Já bych si to rád vyzkoušel, obzvlášť když jsem zjistil, že o víkendu jsme skoro sousedi, to jsem Kutnohorák :-)

Ale osobně bych hlasoval za řízení mixy (kromě sázkového experimentu) :-)
Je to moc šikovný vynález :-) Jsem původem přes eroplánky a takhle rukomixně jsem si jednou zkoušel experimentálně ovládat samokřídlo (když se člověk vsadí, dělá někdy hrozný blbosti ;-) ) a povím vám - nic moc :-)

A už mlčím a počkám si na případný vznik nového vlákna :-) Nereagoval bych, ale potěšilo mne zjištění o sousedskosti skoroznámého, tak se omlouvám ;-)
petr hájek

duke píše:Ahoj,
nějaký postřeh a fotky i na stránkách klubu Barrakuda:
http://www.barrakuda.cz/index.php?menu=5&volba=2&id=42
jen detail k článku,
neměl jsem problém , dostat NOWGOROD do přístavu , měl jsem problém projet jednu z prvních branek neb jsem tu obludku řídil na vodě POPRVÉ A NAOSTRO
,o nefunkčnosti kormidla jsem věděl stále a o nutnosti řídit tahem šroubů není sporu - už i originál byl tak řízen.
PO INSTALACI JINÝCH A CITLIVĚJŠÍCH REGLŮ NEŽ JE 2x FLAJZAR SI MYSLÍM NEBUDE PROBLÉMŮ.
Lod je řízena stejně jako tank a bylo s tím od začátku počítáno.
;)
duke

Příspěvek od duke »

Vím, že ve skutečnosti to nemělo moc šanci k zdárné plavbě.

Jen jsem chtěl poznamenat cestu, kterou bych šel, kdybych to chtěl provozovat jako model. Pro nezúčastněného mi jízda v Bráníku připadala jako špatně ovladatelná při stávající konfiguraci pohonu.
Prostě to nebylo ono. Ano dostalo se to kam mělo, ale způsob jízdy byl spíše o vytrvalosti v ovládání stávajícího neodladěného pohonu. Kdyby se řídilo zvlášť víc motorů na každé straně, více regulátory, tak by se to dalo celé solidně namixovat vůči směrovému kormidlu....... a třeba by to nakonec neplavalo tak špatně. Ale je to jen o laborování a penězích do toho investovaných.
petr hájek

no spíš bych řekl že to je otom co člověk očekává , kormidlo je tam uplně nanic a za celoujízdu nebylo vůbec použito právě proto, že je nanic díky jeho absolutní skrytosti za hmotou trupu . Stačí základní tušení o hydrodynamice a obtékání tvaru a je to jasné, pak jsou jakékoli mixy skormidlem předem odsouzeny do oblasti plítvání investicí.
Jinak souhlasím že je třeba jiný reglíkna každý ze zúčastněných motorů.
Jsem zvědav zda to ještě nekdo postaví , aby ověřil v praxi teoretické úvahy výše popsané.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

petr hájek píše:Jsem zvědav zda to ještě nekdo postaví , aby ověřil v praxi teoretické úvahy výše popsané.
V blízké budoucnosti, což je u mně tak pět let, nedojde k tomu, aby to někdo postavil funkční. Pokud to ovšem neuvidí Voráček a nepostaví to na páru, ale pak by průměr vycházel nejméně na dvojnásobek.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Eda

Příspěvek od Eda »

Už je to ve vlastním vlákně, tak můžu :-)
Jen na vysvětlenou, aby nedošlo k mýlce, když jsem mluvil o mixování, tak jsem neměl na mysli jakýkoli mix motory <-> kormidlo. Měl jsem na mysli mix (u letadel zvaný mix na elevony) realizovaný dvěma motory a dvěma regulátory (čili cena nula nic, to v té lodi všechno je) na směr a smysl (a rychlost) jízdy. Tedy jakoby páčka vpřed-vzad simuluje souhlasný pohyb obou rajčáků a páčka vlevo-vpravo naopak protiběžný pohyb rajčáků, kormidlo by mohlo být odpojeno nebo ponecháno na dalším kanále pro... nějaký případ.
Ale je fakt, že ovládání lodi by tím asi ztratilo na půvabu :-)
duke

Příspěvek od duke »

petr hájek píše:no spíš bych řekl že to je otom co člověk očekává , kormidlo je tam uplně nanic a za celoujízdu nebylo vůbec použito právě proto, že je nanic díky jeho absolutní skrytosti za hmotou trupu . Stačí základní tušení o hydrodynamice a obtékání tvaru a je to jasné, pak jsou jakékoli mixy skormidlem předem odsouzeny do oblasti plítvání investicí.
Jinak souhlasím že je třeba jiný reglíkna každý ze zúčastněných motorů.
Jsem zvědav zda to ještě nekdo postaví , aby ověřil v praxi teoretické úvahy výše popsané.
Promiň, asi jsou mé vyjadřovací schopnosti na nule, ale myslel jsem, jak tu píše Eda, mixovat ovládání motorů pro ovládání směru. Ne kormidla.
petr hájek

já to chápu co napsal Eda , vím jak to myslíte , v lodi fakt vše je , stačí to nastavit na futabě v ruce , ale já oba motory vpřed na jedné páčce nechci,
a opravdu to je půvabu ovládání.
jedinný problém s rajčákvým vládáním je v momentálně nouzově použitých regulátorech FLAJZAR které prostě neumí nízké otáčky a plynule se do nich dostat ,momentálně po minimálním přidání plynu se nestane nic , tudíž je nutno přidat razantněji a následně ihned ubrat na nízké otáčky(to je ten zminovaný start s gejzírem jako FSR) je to prostě dano konstrukcí reglů.
Proto by žádné mixování ani ted nepomohlo a upřímě myslím si že už se to trošku s elektronickými pomocníčky zbytečně přehání nerad bych časem došel do stadia ovládání přes wifi připojeném k notebooku s předem naprogramovanou trasou a se spětnou odezvou porovnávající vše podle GPS modulu v lodi ,i když vím že by to už šlo udělat.:rolleyes:
do této lodi vzniká speciální jednodestičkový dvojitý regulátor jen se prostě nestihlo ho dopiplat do Bráníka.
P.S. a o existenci D-sysu vím....;)
petr hájek

spíše by mě zajímalo zda někdo nemáte další detailnější plány či fotky , na těch které mám není třeba vůbec řešeno jak z paluby sundat čluny a to je pro mě větší problém než řízení.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Já tam postrádám člunové jeřábky. Na žádném obrázku, který mám k dispozici (a máme, pokud se nepletu, zhruba stejné) nejsou.
Kdyby byly, vůbec by nevadilo, že jsou čluny jinde. Na Daru Pomorza jsme spouštěli čluny umístěné na středu paluby tak, že se nejdříve položily dřevěné lyžiny (dřevěné hranoly na horní straně natřené vazelínou) od podstavce člunu až k bokům lodi, pak se horní část lože člunu odjistila a celé se to přetáhlo pod jeřábky. Člun se pak "jenom" zavěsil, zvednul, vytočil za burtu a spustil na vodu. Brnkačka... Práce pro asi 20 lidí tak na hodinku...
Ale tady ty jeřábky nějak schází.
SH

Příspěvek od SH »

Mám dojem, že nějaké nákresy popovek byly v ruském "Modělist - konstruktor"u Někde v historii tady byl i odkaz na stránky s naskenovanými MK. Máš je?
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

MK a podobné časopisy mám doma na DVD ... po domluvě mohu zaslat.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Na Novgorodu "zatlačily" čluny po dřevěných lyžinách rovnou do vody. Jeřábky tam nebyly. Okraj paluby byl cca 1 metr nad úrovní moře.
petr hájek

a z vody stejně ?
na některých obrázcích je stožár od stříšky na kraji borbety a tudíž na vhodném místě pro nasazení výložného ramene jeřábu a, ale to je jen doměnka, jediná fotka ukazuje že ještě jeden člun , ale menší veslice byl zazadním můstkem nad kormidlem a ten jeřábky měl leč v té době zase vypadal zbytek lodi jinak než ta moje....
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Z vody asi stejně. Při spuštění na vodu měl jeřábky na zádi nad kormidlem. Pak je brzy odstranili (nevím proč) a loď
jezdila trvale bez nich. Na všech pozdějších výkresech a muzejních modelech je Novgorod bez jeřábků.
Posílám Vám pár fotek a výkresů.
petr hájek

moc díky za podklady
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj pro Petra pokud tu stránku nezná ale i pro další stavitele "talířů" http://forums.airbase.ru/2006/05/t38816--popovki.html ;) ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vojenské“