Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Rada ve chvilce oddechu - pohon lodě

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
JardaJ

Re: Rada ve chvilce oddechu - pohon lodě

Příspěvek od JardaJ »

Dobrý den,

začínám stavbu ledoborce, trup je dlouhý 1m, má tři lodní šrouby, a všechny bych chtěl mít živé.

Takže co jsem vymyslil:
* podle skutečné lodě vychází šroub na velikost 4cm, třílistý nebo čtyřlistý (nevím, mám jen jeden bokorys, nic víc).
* jak to bude s točemím? Jeden vlevo a dva v pravo?
* netuším, jaké motory použít a hlavně bych rád nepoužíval převodovku (vůbec netuším "otáčky").
* nakonec, jaký příkon motoru zvolit?

Hlavně mi neříkejte, ať to určím ze skutečné lodě, pač má 175MW jaderný reaktor. hi-hi.
Výtlak je odhadem určený na 7 - 8,5kg, jsem začátečník s loděmi, jinak modelář a kutil, no co se týče rychlosti, maketová by měla být okolo 0,8m/s, takže s rezervou těch 1,2m/s

Děuji za rady, trup budu dělat odhadem, bude se blížit hranolu ve své střední části.
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Ještě bych doplnil, ty motory budou 3ks, slabší. (Nebo snad jeden v třevodu na tři?).
SH

Příspěvek od SH »

To bude Lenin nebo Arktika? Podklady se dají najít takže není třeba dělat trup odhadem...

Převodovkám bych se taky vyhnul, pokud by už ale bylo opravdu nezbytné je použít, tak bych si udělal převodovku řemínkovou - dvě kladky a "O"-kroužek).
Na 40ky šrouby by byly dobré motory RS- 390, jsou trochu delší než klasické "400"ky a mají zploštělý plášť. Podstatné je to, že točí nižší otáčky a tedy při stejném výkonu mají vyšší troutící moment který ty 40ky utočí. Další výhoda byla že byly za 50Kč/ks... Ale před dvěma lety v Satrii, kde je sehnat dneska nevím. To pro napájení 6tičlánkem.
Pokud půjdeš do Pb-aku a 12V napájení tak bych se díval po motorech v autech - v sedačkách, oknech, ventilátorech...

V podstatě máš dvě cesty kterými se můžeš ubírat - buď použiješ standardní kupované šrouby - Robbe, Graupner, Raboesh...daného rozměru co potřebuješ, a budeš laborovat s vhodným motorem, napětím tak aby to jelo podle Tvých představ. Anebo použiješ motor který máš/chceš o přiměřeném výkonu ( pro takovou loď přes metr bych odhadnul 50-60W za naprosto dostatečný, pro měřítko 1:150 mi to vychází na 52W, tedy tři motory po 20W +/-), a šrouby mít vlastní výroby a laborovat s stoupáním (průměr a počet a tvar listů máš daný) tak, aby ty motory netrpěly.
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

No jak říkám, jsem nováček a na netu jsem našel jen bokorys, a půdorys palub. Od Lenina i od třídy Artica, od třídy Taymyr je to ještě horší. Zato mám tunu fotek, vesměs malých.
SH

Příspěvek od SH »

A co konkrétně to teda je? Na Lenina i na Arktiku plány jsou...
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Konkrétně Yamal (Jamal) třída Arktika, k Taymyru totiž bylo informací jen poskrovnu.
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Kde že se takové informace zhánějí? Na internetu jsem na tom strávil večerů, a jako by to nikdo nikdy nepostavil :-( .
SH

Příspěvek od SH »

Na Arktiku bych nějaké plánky měl mít (bez záruky). Něco bylo v ruském Modělist-Konstruktorovi, něco málo bylo v ABC. Podle toho M-K stavěl arktiku kámoš, ale to už bude takových 22-25 let zpátky. Odkaz na ruské stránky s naskenovanými M-K na MoNaKu někde je. Hledej...
PeterP

Příspěvek od PeterP »

PeterP
SH

Příspěvek od SH »

jo, to jsou ty plány....
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Zdar,
tak to jsou solidni plány. Tak to bych asi netrefil. Viděl jsem kanadský ledoborec, teda trup, ale byl trochu jiný, ten poslední profil trupu (vodorovný řez) je úplně mimo mojí představu (myslím spojená spodní čtvrtina žeber).

Hledal jsem i na ruské wiki a poté podle znaků co byly pod obrázkem, celkem úspěch na foto, ale na takový plán jsem nenarazil. Jak se to stane že se člověk v těch obrázkách (myslím ruštině) vyzná a najde co hledá?

Díky. Nenašel by někdo trup Taymyru? Je kulatější a plošší, protože je to říční ledoborec počítám.

Když tu jste, myslíte si, že by měl model na to stát se ledoborcem? Myslím tím posílit kýl čelo a boky v oblasti vodní linie plechem, nějaký tenčí led, co motory, silnější?

ještě jedno díky. J.
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Jamal má 3 čtyřlisté šrouby. Pravý pravotočivý, levý levotočivý, střední pravotočivý. Mají natáčecí lopatky.
Jinak ještě na Arktiku je papírová vystřihovánka a plastikový model 1:400 firmy "Alanger", obě ruské.
V polských PM č.1 je celkem solidní plán na Lenina.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

JardaJ píše:Když tu jste, myslíte si, že by měl model na to stát se ledoborcem? Myslím tím posílit kýl čelo a boky v oblasti vodní linie plechem, nějaký tenčí led, co motory, silnější?
Tak akorát, když bude na stojaté vodě dvoumilimetrový povlak z ranního mrazíku. I když loď oplechuješ, nebude mít na to váhu, resp. energii.

Radek
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

kartonist píše:Jamal má 3 čtyřlisté šrouby.
kartonist: dik, jak jses to dozvěděl? Tak by jsi mohl vědět zda má dvojité dno s lední přítěží a zda má vzduchový systém na probublávání ledu... :-)
nakat4 píše:Tak akorát, když bude na stojaté vodě dvoumilimetrový povlak z ranního mrazíku. I když loď oplechuješ, nebude mít na to váhu, resp. energii.
nakat4: dik za reakci, ale počkej. Jde o to, že ledoborec led láme, nikoliv tlačí do stran, můžeme tu mluvit o energii ktará je potřeba na to, aby vyzdvyhl příď na led, ale co ta hmotnost? Vždyť přece loď o výtlaku 8kg, bez toho aniž by měla větší trup, nemůže mít větší hmotnost.

Jasné že pokud skutečná loď prorazí 2m ledu, nelze očekávat že model 1:150 prorazí 200/150=1,3cm ledu, ale nějakou poměrnou část snad jo. Sice že led je pevný, ale zase ta příď je poměrně malé plochy, (nepočítám že by se led lámal ledovým nožem trupu), a chová se nako tupý klín. Jednou praskne a pak se zlomí. Vždyť i skutečný ledoborec při ledoborčení na 1,5m má pohyb 2uzly, a někdy si zacouvá.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ohledně modelů ledoborců v praxi jen dodám to, že můj Klimek (3 kg), blahé paměti, jednou omylem na led najel a i ho trochu prolámal, nicméně výsledek byl ten, že jsem byl rád, když tam neuvíznul, protože koupel v ledové tříšti zrovna nevyhledávám a záchranné plavidlo běžně nemívám... Navíc led strašně poškrábal trup.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

JardaJ píše:Jasné že pokud skutečná loď prorazí 2m ledu, nelze očekávat že model 1:150 prorazí 200/150=1,3cm ledu, ale nějakou poměrnou část snad jo. Sice že led je pevný, ale zase ta příď je poměrně malé plochy, (nepočítám že by se led lámal ledovým nožem trupu), a chová se nako tupý klín. Jednou praskne a pak se zlomí. Vždyť i skutečný ledoborec při ledoborčení na 1,5m má pohyb 2uzly, a někdy si zacouvá.
stavebnici na arktiku mam doma, chystam se na jeji stavbu, ale chtel bych ji udelat na RC... docela casto se objevuje na www.aukro.cz zkus se tam podivat...

uvědom si, že výtlak se u měřítka mění s 3 mocninou, takže model nebude mit hmotnost ve stejnem pomeru k delce jako skutecna lod... tim bude dost ovlivnena moznost "lamani" ledu...
Obrázek
NeJaToD team
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Jasné, když to nastřelím z hlavy, tak moodel 70cm bude mít výtlak okolo 3kg, 1m 8kg, 2m okolo 45kg... Takže je to jasný, ale přeci, pokud budou silný motory... a nenajede se na led který je až moc.

Co se té tříště týče, tak je to jasný, skoro jako sklo.

Tohle mě zaujalo na stránce s plány s arktiky:
http://hobbyport.ru/venicle/osga_6.htm
:-)

Jinak co to je za ten vyráběný model Artiky, měřítko?
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

No a tak to uděláme na výtlak 15kg, to už podle mě zlomí 8mm led (dej si 15kg závaží na led... ale přivaž si ho). Šrouby budou na výměnu. To mi řekněte jak je to řešený na skutečný lodi, vždyť to nože na trupu přece nerozřezají natolik, aby si to šrouby "nenasály".
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

nevim jak arktika (jeste je v krabici) tak starsi ledoborce meli pred srouby ochrany aby ty ledove kry nesli do sroubu...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jinak mas kliku zrovna ji nekdo dal do aukce https://ssl.aukro.cz/item749980480_ledo ... rtika.html
Obrázek
NeJaToD team
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

Tak to je vážně štígro. Pro ty co to budou číst déle, je to ruský plastikový kit, 1:400.

Mohu se vrátit k původní otázce pohonu? Počítám, že artica to bude mít podobně, tzn. pravý pravotočivý, levý levotočivý, střední pravotočivý. Jak to vidíte s motorama (motorem) a hlavně, jaké by pro čtyřlisté 4cm šrouby měli být otáčky na šroubu? Stoupání je okolo 0,45x, jiný šroub asi neseženu, na monaku jsem četl, že ledoborce mají 0,8-1,1x nebo tak nějak.
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Arktika a ostatní sesterské lodě mají identické šrouby. Kolem osy lopatky natáčecí-při couvání nemusí dávat reverz.
Tvar lopatky je přibližně 1/4 kruhové výseče, mírně prohnutá placka s dírou pro zavěšení. Žádnou ochranu proti
krám nemají, poškozenou lopatku jednoduše odšroubují a vymění pod vodou za novou. Náhradní maj max 4ks,
víc se na zadní palubu nevejde.
Trupy mají dvojité dno, rozdělené na úseky do kterých různě přečerpávají vodu pro lepší rozlomení silného ledu.
Ledoborce s atomovým pohonem maj pod čárou ponoru cca v 1/3 od přídě otvory, kterými v případě uvíznutí pouštějí
horkou vodu z druhého okruhu reaktoru. Diesel ledoborce místo vody foukají turbodmychadlem horký vzduch.
JardaJ

Příspěvek od JardaJ »

nakat4: tak to mě dostalo, vím že mohou na opačný tah nastavovat vrtule u letadel, ale u lodí.

Jinak co tam foukají ledoborce co mají jen jeden reaktor? Horkou vodu nebo vzduch? Existuje nějaký zdroj kde by se dalo studovat?
PeterP

Příspěvek od PeterP »

PeterP
kartonist

Příspěvek od kartonist »

JardaJ píše:nakat4: tak to mě dostalo, vím že mohou na opačný tah nastavovat vrtule u letadel, ale u lodí.

Jinak co tam foukají ledoborce co mají jen jeden reaktor? Horkou vodu nebo vzduch? Existuje nějaký zdroj kde by se dalo studovat?
Druhý okruh = sekundární okruh. V primárním je chladící médium přímo ve styku s reakcí a tudíž kontaminované, v sekundárním (které jde na turbínu) by mělo být čisté.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“