Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

tmel na trup

Návštěvník

Re: tmel na trup

Příspěvek od Návštěvník »

Hňup píše:
burdal1 píše:Nejsem zadny poradny modelar, ale neco jsem uz laminoval. Doted blahorecim Vanouchovi ze me presvedcil misto 1200 koupit L285. V kauze 1200 x jine epoxid. pryskyrice bych se 100% podepsal pod SH prispevek.

ps: Ivane osobne si myslim ze pouzivanim 1200 nikomu jinemu bolest nezpusobujes. Zase tak tvoje namaha asi nikoho netrapi.
(nemoh jsem si pomoc, kdyz sam tak rejpas do "olsovych rukou")
Mám z Vás dojem, že každý hájí to svoje, To mé je nejlepší a fertik. Já myslím, že když se někdo zeptá co by to chtělo, tak by se mělo reagovat (já to dělám tak a tak) a ne napadat nebo kritizovat toho druhého za jeho postupy. Je vidět, že jsme češi do morku kosti. Bude model z XXX lepší , ovladatelnější, hezčí než Epoxydový?

Nemyslel jsem nikoho konkrétního , ale všechny co neradí co dál ,ale rozvíjejí diskusi téměř o ničem, kolikautorů, tolik názorů ale jak to má tazatel provést to se nedozví!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co má potom chudák dělat?
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Franto pohoda, nic se neděje :D Jen nevím, jestli mne nový šéf pustí do Polska. Tak mi drž palce.

Ivan
Ivan
cobra

Příspěvek od cobra »

Včera jsem nakoupil u HavelComposites,mají styrenové pryskyřice i vlastní výroby-zatím nemám zkušenost -HavelPol-2,ale mají množst.slevy,balí do kanystrů,posílají na dobírku PPL,...takže lOkg /805 Kč/+ peroxidové tužidlo 1dcl na těchto lOkg/44,50 Kč/-ředění 100:1 ,2Om2 tkaniny 160g 750Kč.Konzistence jen lehce větší než již kolegy uvedený Lamit.Ten je super.Jen tvrdne poměrně rychle,zvláště v těchto vedrech.Na bitevku 3,70 m zatím padlo na vnější plášť /3vrstvy-8Og/ 5kg.Mám polystyrenové kopyto,ale okašírované novinami a zvláštním papírem do parního autoklávu-velmi pevný.Přestříkl jsem to syntetickým lakem a separoval voskem na podlahy-ten nejlevněší v Globusu.Lamit mi nic nenaleptal.V případě Epoxy 1200-konzistenci mi u HavlaComposites profesionálové doporučili naředit Acetonem.Na menší lodě mi kolega modelář doporučil líh
Mám zkušenost že ředit E 1200 je nelepší pouze pokud možno čistým ACETONEM - LÍH je nadraka a ůplně změní vlastnosti,nejmenší změnu vlastností má namíchání víc jak 70% LÍH (ale ta cena :-(()
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Roman Tyll

Příspěvek od Roman Tyll »

Laminování je téma se kterým se dá vydržet dlouho....
laminoval jsem cca 15 slalomových lodí-1200,3složkovým polyesterem,i laminovací pryskyřicí.....1200 to jde nejhůř, ale jde, dokonce jsem olaminoval v roce 88? 7m plachetnici a drží to dodnes.
ale dnes jsem jednoznačně za svůj svému!
laminovat laminovací pryskyřicí(1200 nechte na lepení)
polyester (lamnit není zlej, ale jak psal SH,do bytu bych si to nepustil ale do garáže proč ne?)
nebát se toho.
všechno si připravit, nastříhat, na poprvé pomocníka na podávání a v klidu do toho.
RomanT
Ps.Mám li zásoby 1200, klidně laminuji tou....
Ps 2 menají li v bauněco kam to mám 200m laminovací pryskyřici, dělám to lamnitem.....stejně jsem vystěhovám ddo garáže...
SH

Příspěvek od SH »

Lamit 104, ChS104 a pod. pozor na ně. Jednak smrdí a nejsou zrovna zdravotně příznivé, ale každý svého štěstí strůjce, ale mají jednu nepříjemnou konstrukční vlastnost - špatně se na ně lepí epoxydy! Respektive je to trochu zákeřnější - epoxyd na ně chytne, zdánlivě drží a pak po čase někdy sám, někdy po nárazu odprýskne. Jestli to je tím svinstvem, co polyester vylučuje na povrch nebo rozdílnou smrštivostí (polyester má docela velkou) nevím, ale když u téměř dokončené lodi odpadne paluba a některá výztužná žebra tak to nepotěší. Pro mě polyester neé.

A kromě L285 vyzkoušejte třeba PR102M (M znamená pro modeláře) od fy 5M z Boršic. Mám, používám, jsem spokojen.
Přema

Příspěvek od Přema »

Lamit 104, ChS104 a pod. pozor na ně. Jednak smrdí a nejsou zrovna zdravotně příznivé, ale každý svého štěstí strůjce, ale mají jednu nepříjemnou konstrukční vlastnost - špatně se na ně lepí epoxydy! Respektive je to trochu zákeřnější - epoxyd na ně chytne, zdánlivě drží a pak po čase někdy sám, někdy po nárazu odprýskne. .....
A kromě L285 vyzkoušejte třeba PR102M (M znamená pro modeláře) od fy 5M z Boršic. Mám, používám, jsem spokojen.

Sohlasím o tom smradu je to 100% pravda.Buď poslat manželku a děti na dovolenou, :D nebo se přesunout do garáže.Vydechoval jsem to víc jak 24 hod.,ele hlava nebolela,dechové potíže také nemám.Zároveň souhlasím,že by se neměly kombinovat 2 zcela různorodé materiály.Polyestery mají,aspoň pro mě jednu výhodu-při laminování,a to,že mírně leptají a že mám 100% jistotu přilnutí a spojení všech vrstev.Od Pá do Ne jsem vyzkoušel mnou již výše uvedený HavelPol 2,v ředění 100:1,k naprosté spokojenosti(až na tu vůni,chce to průvan)doba schnutí se proti Lamitu protáhla o cca 30min.Je však výrazně !!!levnější.
K ředění epoxidu-když už ředit,kloním se i z cenových důvodů k tomu acetonu.Ale ten je stejně agresivní vůči zdraví,jako jiná chemie.
Ale zpátky k dotazu,který zazněl jako první-kdo mi poradí nejlevnější a nejspolehlivější tmel na laminát obřího modelu-v této velikosti je již každá úspora dobrá. :) Díky
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“