Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice Léda

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Otakar

Re: Plachetnice Léda

Příspěvek od Otakar »

mám plány na plachetnici Léda a scháním touto cestou Návod na stavbu, jeli k dispozici, má představa je postavit ji ze dřeva, popřípadě uvítám jakoukoli radu jak na to, předem moc děkuji
senoles

Příspěvek od senoles »

Nazdar Otakar , ja sa idem pokusiť postaviť tiež Ledu alebo niečo podobne alebo tu Kajku ale ta Kajka je dosť gulata asi tym že je cela plna čo som si všimol z planu .
Ja premyšlam že rozmer dodržim , aj čo sa tyka plachiet a lanovia tiež . Ale trup asi by som robil laminatovy a trochu ho upraviť na šmrncovejši zadok , ako to maju dnešne modely , teda lode .
Som z BA a mam možnosť to vypluť na plotri ak maš cely navod , Ak by si mi ho poslal v Pdf tak gratis Ti ho pošlem na adresu v obalke , Zatial dik, budem na jazere v devinskej , idem očumovať .
Hombre1985

Příspěvek od Hombre1985 »

Stavím tuto plachetnici, a došel jsem k části, kdy bych mohl přilepit palubu, ale podle plánku nevím jakým způsobem a kde provést uchycení otěží na palubu (popř. do podpalubí) a vývod z navijáku. Nemohli byste mi prosím zaslat foto u vašich lodí, jak je to vyřešeno? mnohokrát díky
PS: je to moje první plachetnice, tak si moc nevím rady
Hombre1985

No, zatím žádná odezva, tak jsem se pokusil načrnout, jak si představuju ovládání plachet pomocí navijáku (vše pod palubou). Byl bych rád za jakýkoliv komentář k tomuto způsobu ovládání. díky
http://galerie.fotografovani.cz/showpho ... =1&cat=535
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Na MoNaKo Plans je Léda. Je tam názorně nakresleno ovládání plachat a vyvedení provázku , který ovládá otěže. Já jsem před x léty Lédu taky stavěl , ale s laminátovým trupem. Ovládání plachet je na palubě , jak je obvyklé u této třídy plachetnic. Důležitá je gumička napínající otěže, bez ní se vše dokonale zacuchá!
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Hombre1985 píše:No, zatím žádná odezva, tak jsem se pokusil načrnout, jak si představuju ovládání plachet pomocí navijáku (vše pod palubou).
O navijácích pojednává tento bohatě ilustrovaný německý článek:
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm

Jinak platí to, že co se může zamotat, to se také zamotá. Určitě to chce použít gumičky pro napínání, ale pozor - vydrží jednu dvě sezóny a musí se vyměnit! Doporučuji vše uspořádat tak, aby ta výměna byla proveditelná. Zkrátka než se to napevno zadělá do podpalubí, tak to musí fungovat na 100 a více procent, pokud k tomu nebude dobrý přístup po zalepení paluby.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Hombre1985

Právě podle plánku se mi dělat nechce když jsem udělal pěknou palubu, tak tam nechci nevzhledné provázky a kladky. Jinak ta napínací kladka ve špičce je v podstatě nepřístupná, leda bych tam udělal kontrolní otvor (za čas se muže stát že praskne lanko). Zajímalo mě především to, jestli v návrhu není nějaká chyba, která by vedla k problémům. Snažil jsem se o co nejjednodušší mechanismus.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Podľa mňa , máš v tom návrhu pár potenciálne poruchových miest. Zbytočne veľa kladiek.

Skús si stiahnuť príručku na tomto linku:
http://www.modelyacht.org/us1m/us1mcons.html
Mylím, že tam sú pomerne osvedčené riešenia.

Ináč výhodné je, ak je predná kladka aj naviják na jednom spoločnom nosníku, ktorý sa dá z trupu vybrať. Žiadne ďalšie kladky v trupe netreba.
PeterP
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Jestli opravdu trváš pro ovládání plachet v podpalubí , vynechej kladky a použij obyčejná šroubovací očka z železářství. Rordíl ve tření kladek a oček není nějak podstatný! Zacuchání otěží předejdeš použitím pákového serva místo navijáku.

Hombre1985

Bohužel, už naviják mám koupený, takže jedině tahle možnost. Na doporučení PeteraP jsem navštívil uvedený web a musím říct, že je tam opravdu spousta užitečných věcí, tak jsem tam našel vcelku vhodný system pro naviják. (musím říct, že to bude pohoda až budu někdy dělat další loď:))
Ještě se zeptám- budu mít stěžeň rozebiratelný ze dvou částí a řeším jak je pevně spojit, jestli nějakou laminátovou tyčí (hlavně nízkou cenu) nebo stačí buková tyčka.
No a že to tak chrlím- bych potřeboval poradit kde bych našel vhodný střih na plachty. Plánuju segmentovou, pro zkoušku z folie na pařník (než seženu padákovinu) to víte, rád bych do konce prázdnin jezdil :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Hombre1985 píše:Ještě se zeptám- budu mít stěžeň rozebiratelný ze dvou částí a řeším jak je pevně spojit, jestli nějakou laminátovou tyčí (hlavně nízkou cenu) nebo stačí buková tyčka.
Další variantou je duralová trubka ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Hombre1985

Našel jsem návod na tvorbu plachty http://www.mm-sailing.de/mm-hp/daten/mm-profilsegel.pdf, ale nevím, jestli ta co tam je užitá by se hodila na moji loď, chápu, že tam jsou nějaký těžišta a ta plachta má dost velkou kosatku, ale z mýho plánku Lédy je toho poznat pramálo. Někde jsem vyděl odkaz na program, ale nějak mi to nešlo otevřít, nevíte o něčem?
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Proč stále vymýšlíš vymyšlené? Stáhni si z Monaka plán Lédy , jsou tam osvědčené plachty pro tuto loď. Velikost plachet je důležitá pro nautické vlastnosti dané plachetnice! Na začátek postačí i plachty z šusťákoviny. Když nebylo nic lepšího, sám jsem na s nima několik sezon rekreačně jezdil. Plachty stačí vříznout pájkou.

Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Ja som na prvú plachetnicu (JIF 65) vyrobil plachty z kašírovanej tkaniny. Nemôžem si sťažovať. Nenamokavý materiál, s ktorým sa mi aj veľmi dobre pracovalo a tiež sa s ním dobre jazdí. Iste sa nájdu oponenti, že jestvuje lepší a vhodnejší matroš. No ako je z tvojich príspevkov zrejmé, chceš ísť čím skôr na vodu a do konca prázdnin si s Lédou ešte nejakých pár jázd užiť. V takom prípade vidím kašírovanú tkaninu ako vhodnú voľbu. Výroba plachiet z nej ti zaberie maximálne hodinu práce a bude to tiež za smiešny peniaz. Nad kvalitnejšími plachtami môžeš rozmýšľať v priebehu zimy. Teraz tým zbytočne nemárni čas.
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Karlík píše:Na MoNaKo Plans je Léda. Je tam názorně nakresleno ovládání plachat a vyvedení provázku , který ovládá otěže.
Nevím jak tobě, ale mě MoNaKo Plans nefunguje.
Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Neviem síce presne od kedy, ale mne tiež nefunguje.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Přijde na to co potřebujete stáhnout ..... základ na old MoNaKo jede, nejede jen rozšířená část. Např Lédu jsem si stáhl bez problémů.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“