Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ztlumení hluku motoru

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Joe

Re: Ztlumení hluku motoru

Příspěvek od Joe »

Dokončili jsme stavbu Artura a poustili jsme ho na vodu. Pohon je elektromotorem Speed 400 6V přes převodovku 1:3 a spojeno s hřídelí spojkou. Trup je zhotoven klasickou metodou plaňkování. Při jízdě je loď trochu hlučnější. Dá se tomu u příštích modelů nějak zabránit ? Když jsem byl na závodech v Plzni, některé lodi nebyly skoro slyšet. Je mi jasné, že trup se chová jako ozvučná skříň.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Záleží na hluku, který vyprodukuje ta převodovka. Ta bývá kámen úrazu.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Katana

Příspěvek od Katana »

no pokud máš v trupu trochu místa tak zkus vylepit prostor nad čarou ponoru miralonem /nebo nejakým molitanem/, můžeš to zkusit i na spodek nástavby, ale rozhodne ne na dno přecijen voda je prevít a nacucanej molitan ...
V PC casech to funguje celkem slušně a u té loďky by to bylo obdobné.
Nemohl sem najít slovo "Detail" a "Maketa" ve slovníku a tak tvořím lodě kuchyňským nožem.
komodor

Příspěvek od komodor »

Artur má drevený pláňkovaný trup a ten tlmí hluk. Osobne by som to skôr videl na hlučnú prevodovku.
SH

Příspěvek od SH »

Dej tam 400ky na 7.2V nebo dokonce 12V a vyhoď převodovku..

Pokud by to nepomohlo, tak může být hlučná spojka - pokud je jako spojka použit kovový kardan anebo problém v ložiscích hřídele... velká vůle, malá vůle, nedostatečné mazání,....

Ale já bych to na 99.9% viděl na tu převodovku.
cobra

Příspěvek od cobra »

Je to převodovkou - jato jakási daň za komfort - a špatnou volbu pohonu...
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

SH píše:Dej tam 400ky na 7.2V nebo dokonce 12V a vyhoď převodovku..

Pokud by to nepomohlo, tak může být hlučná spojka - pokud je jako spojka použit kovový kardan anebo problém v ložiscích hřídele... velká vůle, malá vůle, nedostatečné mazání,....

Ale já bych to na 99.9% viděl na tu převodovku.
V Arturovi mám 400/12V na priamo s kovovým kardanom MP Jet a nie je to vôbec hlučné.
PeterP
Joe

Příspěvek od Joe »

Děkuji Vám za náměty. Jak je tak pročítám, tak u nyní rozestavěného modelu raději rovnou asi nasadím motor Vámi navrhovaný motor a vynechám převodovku. V tomto týdnu jsem zrovna zakoupil SPEED 400/7,2 V. V trupu už mám usazené 2 tyto motory pro boční pohony. Místo a přístup do trupu bych měl mít, takže bych popř. mohl v budoucnu převodovku pro hlavní pohon kdykoliv doplnit.
semo

Příspěvek od semo »

a nikdo se ani nezeptal, jestli je ten motor usazenej na silentblocích :)
semo

Příspěvek od semo »

komodor píše:Artur má drevený pláňkovaný trup a ten tlmí hluk. Osobne by som to skôr videl na hlučnú prevodovku.
kytara je taky ze dřeva a lepená, tlumí zvuk?
marian_r

Příspěvek od marian_r »

semo píše:a nikdo se ani nezeptal, jestli je ten motor usazenej na silentblocích :)
Nepamätám sa že by som videl v modeli elektromotor v silentblokoch.

Normálny elektromotor nemá prečo robiť hluk, skôr všetko ostatné: Prevodovka a hriadeľ v puzdre. Mal som vyjazdené puzdrá na vôľu vyše 0,5mm (Graupner).

Loď rezonuje ako ozvučnica, tým viac čím sú väčšie nevystužené plochy. Pomôže polepenie vnútra tlmiacim materiálom (2-3 mm EPP, pena pod parkety, ...)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

motor v silentblocích může být , proč né?
Sám jsem ho v nich měl neb před časem jsem neměl po ruce soustruh aby ch si mohl spojky a podobné součásti sám ,,vyladit,, tudíž byly zdrojem vybrací které se přenášely na celou lod pokud jsem motor neměl na silentblocích použitých původně v DVD ROM, případnou námitku že se vybrace přenášejí i přes uložení hřídele eliminuji předem- hřídel při průchodu trupem mám vždy v otvoru v trupu vlepenou trvale pružným polyuretanovým lepidlem-tudíž též v silentbloku.
Netvrdím , že to je správné , ale nejsme všichni tak přesní při stavbě aby se chvění nemohlo objevit.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Když jsme u toho tak jsem dnes zkusil moji lodičku Yamato :-). Byls jsem celej bez sebe když jsem připájel poslední drát. Zapojil, zmačkl a jé jé na stole místo potichého (jak jsem předpokládal) Yamata, jsem měl cirgulu :-(. Jak jsem asi hodinu zkoumal tak nejvíc rezonovali mosazné pouzdra na hřídele. A ještě mě pomohlo když jsem motory podlepil trochu silikonu. Jinak pořád doufám jak se to položí na vodu, že se to ještě trochu ztiší. Na mosazné pouzdra jsem nalepil gumu a drátem připevnil k trupu.
cobra

Příspěvek od cobra »

KubaS píše:Když jsme u toho tak jsem dnes zkusil moji lodičku Yamato :-). Byls jsem celej bez sebe když jsem připájel poslední drát. Zapojil, zmačkl a jé jé na stole místo potichého (jak jsem předpokládal) Yamata, jsem měl cirgulu :-(. Jak jsem asi hodinu zkoumal tak nejvíc rezonovali mosazné pouzdra na hřídele. A ještě mě pomohlo když jsem motory podlepil trochu silikonu. Jinak pořád doufám jak se to položí na vodu, že se to ještě trochu ztiší. Na mosazné pouzdra jsem nalepil gumu a drátem připevnil k trupu.
No nejsem si jist že voda bude tlumit - měl jsem podobný problém u K-čka,(špatná volba spojky)a voda to rozhodně neztlumila - ba naopak - voda nese zvuk daleko lépe něž vzduch....:(
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

to je pravda o té vodě a zvuku-netlumí rachot jen má větší hustotu tudíž ryk motorů se neprojeví díky nižším otáčkám než na vzduchu , všeobecně jde ale říci pokud je rámus na suchu je třeba s tím něco udělat a třeba i použít ty silentbloky když už nejsme ve stavu odstranit nepřesnosti.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“