Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Úprava překližkové nástavby

Odpovědět
Joe

Re: Úprava překližkové nástavby

Příspěvek od Joe »

Na tomto webu jsem získal mnoho zajímavých informací, proto bych se rád podělil o své zkušenosti s výrobou nástaveb z překližky. Je to pro mne nejdostupnější materiál a zároveň materiál, se kterým umím pracovat nejlépe. Nástavby dělám z překližky 0,8 - 1,5 mm, podle potřeby a podle dostupnosti materiálu. Překližka je kupovaná. Trápila mne viditelnost struktury dřeva i po nalakování a drsný povrch. Vyzkoušel jsem různé možnosti až jsem ustálil jednu, kterou nyní používám.
V modelářské prodejně jsem zakoupil tmel na plastiková letadla od firmy Humbrol. Na krabičce a na tubě je nápis "Model Filler". Strojí něco kolem 100 Kč a dá se s tím udělat poměrně dost. Vyříznutou plochu překližky potřu tímto tmelem (pozor - poměrně rychle schne). Nechám jej určitou dobu zaschnout úplně a potom přebrousím jemným brusným papírem až na překližku. Následně přebrousím ještě jemnějším papírem. Povrch je krásně hladký. Přestříkám tmelem ve spreji, nechám zaschnout, vybrousím brusným papírem pod vodou (nebo s pomocí slin jak radí Ivan Grňa) a následně přestříkám plničem. Povrch následně opět přebrousím brusným papírem pod vodou. Povrch je krásně hladký a připomíná plast. Už mám vyzkoušeno i nastříkání barvou na plastikové modely.
cobra

Re: Úprava překližkové nástavby

Příspěvek od cobra »

Povrchová úprava není zas takový problém - existuje mnoho i jednoduších postupů - problém je však v tom že překližka snadno nasákne vodu (dojde k nabobtnání a rozlepení)a jakákoliv úprava jde do kopru....Začal jsem s překl.nástavbou na K 203 a musím dát za pravdu starším a pokročilejším !! V podstatě jsem po letech musel udělat nástavbu znova z lamina a od té doby mám pokoj ! Ruku na srdce - udělat skutečně vodě-odolnou překližkovou nástavbu je dos časově náročné a pracné.Tak proč se stím zabývat když je rychlejší a efektivnější postup při použití lam.desek :cool:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“