Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
stavební pěna
- Karolinus I
Re: stavební pěna
Při stavbě modelu plachetnice (cca 6 let) jsem ze strachu o potopení použil výplně z nastříkané stavební pěny (sprej). Dnes bych jí potřeboval odstranit (zbytečná hmotnost navíc). Pro nedostatek přístupu potřebuji radu, zda jde něčím odstranit (rozpustit). Děkuji předem.
A je To . . . .!
Možná by to mohlo jít tímhle, ale vlastní zkušenost nemám:
http://www.ctyrlistek.eu/cz-4-odstranov ... gorie=1111
http://www.ctyrlistek.eu/cz-4-odstranov ... gorie=1111
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ak to funguje tak ako odstranovac silikonu od tej istej firmy, tak s tym nic nerozpustis.... (horkotazko som dostal dole zbytky silikonu zo skla)
A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
Zdenek
Záleží na tom jak byla ta pěna kvalitní.Myslím si že s tím aceton moc nehne,mám zkušenosti s čističem pěny od Vurth a je super.Jen nevím jestli se nachá koupit někde v obchodě,oni to vozí asi jen jajich prodejci.
Naposledy upravil(a) Bohouš dne pon kvě 25, 2009 21:43, celkem upraveno 1 x.
- Karolinus I
add. všem, díky.Zdenek Bílek píše:A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
A je To . . . .!
aceton rozpustí tu nevytvrzenou, čistím s ním aplikační pistoli, ale s vytvrzenou nic nezmůže, tedy alespoň dřív než začne leptat podklad,Zdenek Bílek píše:A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
Naposledy upravil(a) sas dne úte kvě 26, 2009 19:15, celkem upraveno 1 x.
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Karolinus I:
Co jsem s PU pěnou pracoval, pamatuju si na upozornění na spreji, že čerstvá pěna jde rozpustit odstraňovačem (zřejmě na bázi acetonu) ale vytvrzená už pouze mechanicky. Takže bohužel. O existenci zde zmíněného odstraňovače vytvrzené pěny jsem do této chvíle nevěděl a zda a jak funguje netuším, spíš jsem skeptický.
DDG 51:
S tím autem je to zajímavé. To jako že ta voda se vsákla skrz tu pěnu a pak tam držela? Měl jsem za to, že právě PU pěna je nepropustná a nenasákavá, na rozdíl od pěnového polystyrenu.
Co jsem s PU pěnou pracoval, pamatuju si na upozornění na spreji, že čerstvá pěna jde rozpustit odstraňovačem (zřejmě na bázi acetonu) ale vytvrzená už pouze mechanicky. Takže bohužel. O existenci zde zmíněného odstraňovače vytvrzené pěny jsem do této chvíle nevěděl a zda a jak funguje netuším, spíš jsem skeptický.
DDG 51:
S tím autem je to zajímavé. To jako že ta voda se vsákla skrz tu pěnu a pak tam držela? Měl jsem za to, že právě PU pěna je nepropustná a nenasákavá, na rozdíl od pěnového polystyrenu.
DDG 51:
Takže jestli tomu správně rozumím, PU pěna funguje jako houba? To je tedy nemilé. Sám jsem s ní dělal spoustu pokusů, ale pouze stavebních, nikoli chování vůči vodě. Žil jsem tedy v omylu, někde jsem se kdysi dočetl že obyčejný pěnový polystyren vodu saje, zatímco extrudovaný polystyren a PU pěna ne. Tak snad alespoň ten extrudovaný polystyren.
Takže jestli tomu správně rozumím, PU pěna funguje jako houba? To je tedy nemilé. Sám jsem s ní dělal spoustu pokusů, ale pouze stavebních, nikoli chování vůči vodě. Žil jsem tedy v omylu, někde jsem se kdysi dočetl že obyčejný pěnový polystyren vodu saje, zatímco extrudovaný polystyren a PU pěna ne. Tak snad alespoň ten extrudovaný polystyren.
Jen technický dotaz. To je takový ten tvrdý polystyren?DDG 51 píše:Extrudovany polystyren je v pohode
PU pěna udělá na povrchu pevnou krustu která vodu nepustí, problém je když se ta krusta poruší, tak dovnitř voda nateče, protože ty bublinky uvnitř nejsou uplně uzavřené a voda tam může protékat. Vodu jako takovou nesaje, ale zadržuje.PetrP píše:DDG 51:

NeJaToD team
ivvo, DDG 51:
Tomu se říká otevřená či uzavřená porézní struktura. V uzavřené jsou dutinky zaslepeny a nic tedy nemůže pronikat skrz. V otevřené se vyskytují kanálky, kterými může vzlínat voda. Jak jsem zmiňoval informační zdroj, který mně uvedl v omyl, mluvilo se tam právě o typu porézní struktury, že pěnový polystyren ji má otevřenou a PU pěna uzavřenou. Jak je ovšem vidět, není tomu tak.
oldbocman:
Extrudovaný polystyren je materiál používaný ve stavebnictví na izolace. Na rozdíl od tradičního pěnového polystyrenu se nevyskytuje v nabídce tak dlouho a má homogenní porézní strukturu bez kuliček. Ve stavebninách bývá obvykle vystaven hned vedle pěnového PS. Jsou to desky rozměrů obyvkle kolem 120x60 cm a tloušťky 2-4 cm. Barvy obvykle béžová, růžová či zelená. Dalším druhem extrudovaného PS jsou tenké desky používané jako podklad plovoucích podlah. Jsou obvykle bílé barvy a prodávají se pod označením, Depron, Potpron, Extrupor, Climapor, Thermoplan atd. rovněž ve stavebninách a hobby marketech a také v modelářských prodejnách. Tento materiál se totiž před pár lety stal oblíbeným v letecké modelařině. Používá se i v potravinářství na obaly (vaničky, tácky na maso), mezi modeláři lidově tacpron či xpron.
Tomu se říká otevřená či uzavřená porézní struktura. V uzavřené jsou dutinky zaslepeny a nic tedy nemůže pronikat skrz. V otevřené se vyskytují kanálky, kterými může vzlínat voda. Jak jsem zmiňoval informační zdroj, který mně uvedl v omyl, mluvilo se tam právě o typu porézní struktury, že pěnový polystyren ji má otevřenou a PU pěna uzavřenou. Jak je ovšem vidět, není tomu tak.
oldbocman:
Extrudovaný polystyren je materiál používaný ve stavebnictví na izolace. Na rozdíl od tradičního pěnového polystyrenu se nevyskytuje v nabídce tak dlouho a má homogenní porézní strukturu bez kuliček. Ve stavebninách bývá obvykle vystaven hned vedle pěnového PS. Jsou to desky rozměrů obyvkle kolem 120x60 cm a tloušťky 2-4 cm. Barvy obvykle béžová, růžová či zelená. Dalším druhem extrudovaného PS jsou tenké desky používané jako podklad plovoucích podlah. Jsou obvykle bílé barvy a prodávají se pod označením, Depron, Potpron, Extrupor, Climapor, Thermoplan atd. rovněž ve stavebninách a hobby marketech a také v modelářských prodejnách. Tento materiál se totiž před pár lety stal oblíbeným v letecké modelařině. Používá se i v potravinářství na obaly (vaničky, tácky na maso), mezi modeláři lidově tacpron či xpron.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2492 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kartonist