Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

stavební pěna

Jak postupovat při...
Odpovědět
Karolinus I

Re: stavební pěna

Příspěvek od Karolinus I »

Při stavbě modelu plachetnice (cca 6 let) jsem ze strachu o potopení použil výplně z nastříkané stavební pěny (sprej). Dnes bych jí potřeboval odstranit (zbytečná hmotnost navíc). Pro nedostatek přístupu potřebuji radu, zda jde něčím odstranit (rozpustit). Děkuji předem.
A je To . . . .!
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Možná by to mohlo jít tímhle, ale vlastní zkušenost nemám:
http://www.ctyrlistek.eu/cz-4-odstranov ... gorie=1111
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
romank52

Příspěvek od romank52 »

Ak to funguje tak ako odstranovac silikonu od tej istej firmy, tak s tym nic nerozpustis.... (horkotazko som dostal dole zbytky silikonu zo skla)
ZBl

Příspěvek od ZBl »

A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Záleží na tom jak byla ta pěna kvalitní.Myslím si že s tím aceton moc nehne,mám zkušenosti s čističem pěny od Vurth a je super.Jen nevím jestli se nachá koupit někde v obchodě,oni to vozí asi jen jajich prodejci.
Naposledy upravil(a) Bohouš dne pon kvě 25, 2009 21:43, celkem upraveno 1 x.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Zdenek Bílek píše:A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
add. všem, díky.
A je To . . . .!
sas

Příspěvek od sas »

Zdenek Bílek píše:A co zkusit "starý dobrý" aceton? S montážní pěnou jsem to ještě nezkoušel, ale polystyren leptá pěkně...
Zdenek
aceton rozpustí tu nevytvrzenou, čistím s ním aplikační pistoli, ale s vytvrzenou nic nezmůže, tedy alespoň dřív než začne leptat podklad,
Naposledy upravil(a) sas dne úte kvě 26, 2009 19:15, celkem upraveno 1 x.
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Karolinus I:
Co jsem s PU pěnou pracoval, pamatuju si na upozornění na spreji, že čerstvá pěna jde rozpustit odstraňovačem (zřejmě na bázi acetonu) ale vytvrzená už pouze mechanicky. Takže bohužel. O existenci zde zmíněného odstraňovače vytvrzené pěny jsem do této chvíle nevěděl a zda a jak funguje netuším, spíš jsem skeptický.

DDG 51:
S tím autem je to zajímavé. To jako že ta voda se vsákla skrz tu pěnu a pak tam držela? Měl jsem za to, že právě PU pěna je nepropustná a nenasákavá, na rozdíl od pěnového polystyrenu.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

DDG 51:
Takže jestli tomu správně rozumím, PU pěna funguje jako houba? To je tedy nemilé. Sám jsem s ní dělal spoustu pokusů, ale pouze stavebních, nikoli chování vůči vodě. Žil jsem tedy v omylu, někde jsem se kdysi dočetl že obyčejný pěnový polystyren vodu saje, zatímco extrudovaný polystyren a PU pěna ne. Tak snad alespoň ten extrudovaný polystyren.
oldbocman

Příspěvek od oldbocman »

DDG 51 píše:Extrudovany polystyren je v pohode
Jen technický dotaz. To je takový ten tvrdý polystyren?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

PetrP píše:DDG 51:
Takže jestli tomu správně rozumím, PU pěna funguje jako houba? To je tedy nemilé. Sám jsem s ní dělal spoustu pokusů, ale pouze stavebních, nikoli chování vůči vodě. Žil jsem tedy v omylu, někde jsem se kdysi dočetl že obyčejný pěnový polystyren vodu saje, zatímco extrudovaný polystyren a PU pěna ne. Tak snad alespoň ten extrudovaný polystyren.
PU pěna udělá na povrchu pevnou krustu která vodu nepustí, problém je když se ta krusta poruší, tak dovnitř voda nateče, protože ty bublinky uvnitř nejsou uplně uzavřené a voda tam může protékat. Vodu jako takovou nesaje, ale zadržuje.
Obrázek
NeJaToD team
PetrP

Příspěvek od PetrP »

ivvo, DDG 51:
Tomu se říká otevřená či uzavřená porézní struktura. V uzavřené jsou dutinky zaslepeny a nic tedy nemůže pronikat skrz. V otevřené se vyskytují kanálky, kterými může vzlínat voda. Jak jsem zmiňoval informační zdroj, který mně uvedl v omyl, mluvilo se tam právě o typu porézní struktury, že pěnový polystyren ji má otevřenou a PU pěna uzavřenou. Jak je ovšem vidět, není tomu tak.

oldbocman:
Extrudovaný polystyren je materiál používaný ve stavebnictví na izolace. Na rozdíl od tradičního pěnového polystyrenu se nevyskytuje v nabídce tak dlouho a má homogenní porézní strukturu bez kuliček. Ve stavebninách bývá obvykle vystaven hned vedle pěnového PS. Jsou to desky rozměrů obyvkle kolem 120x60 cm a tloušťky 2-4 cm. Barvy obvykle béžová, růžová či zelená. Dalším druhem extrudovaného PS jsou tenké desky používané jako podklad plovoucích podlah. Jsou obvykle bílé barvy a prodávají se pod označením, Depron, Potpron, Extrupor, Climapor, Thermoplan atd. rovněž ve stavebninách a hobby marketech a také v modelářských prodejnách. Tento materiál se totiž před pár lety stal oblíbeným v letecké modelařině. Používá se i v potravinářství na obaly (vaničky, tácky na maso), mezi modeláři lidově tacpron či xpron.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“