Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Ocelový trup?
Re: Ocelový trup?
Zdravím jsem poměrně dobrý v klempířině a mám na to i výbavu a proto přemýšlím o postavení lodního trupu ze železa... jde o model dlouhý 269cm což je docela dost a při týhle velikosti to zas tak těžké nebude... Přemýšlím jako kýl použít jackel tak 2x5 cm silnej 1,5 mm a nebo ocelový pás o tloušťce 5mm a na něj přivařená žebra o tloušťce tak 2-3mm a opláštění provést z plechu o síce cca 0,5-0,75mm výsledná váha nebude zas tak velká když přihlédnu k tomu jakou by měla taková konstrukce pevnost... Jde mi tak nějak o vaše názory ale rozmlouvat mi to nikdo nemusí už jsem rozhodnutej to zkusit protože dle mého u takových obrů je dřevo neaktuální... já vím že to jde ale třeba s tím kovem dosáhnu lepších vlastností...:-) v každém případě se podělím o foto stavby a o výslednou váhu jen co to spočítám... Zkoušel jsem tady podobný projekt hledat ale nic jsem nenašel... pokud už někdo něco podobného v tomhle měřítku dělal tak se ozvěte:-)
pak tu ještě byla možnost použít hliník ale jeho sváření je problematičtější... ale hodlám ho v menší míře použít taky... na přepážky, uložení motorů a pár detailů...
z oceloveho plechu jsou oba vleky na TT... jeden je dlouhy cca 2,5m a druhy cca 3,5m. Jsou ale rozdeleny na 5 dilu, ktere se pote spojuji...

NeJaToD team
Držím ti palce, kolego, já sám mám už asi půl roku "nastříháno" na Springera. Nejsem tak zručný v klempířině, proto jsem si vybral tak jednoduchou konstrukci a navíc myslím, že na Springera, kterej pořád do něčeho naráží, to nebude špatnej materiál. Stříhnul jsem to z titanzinku, nebo jak se to jmenuje, tloušťka O.5 mm. Mám v úmyslu to snýtovat tak, aby nýty byly zvenku vidět a potom ještě spoje propájet cínem, kvůli vodotěsnosti. Takže praktické zkušenosti ti zatím nesdělím, na stavbu nějak není čas. Těším se na zprávy z tvojí stavby a držím palce.
Pri týchto rozmeroch drevo určite nie, ale zrovna železo?? Prečo neskúsiš laminát?? Mimochodom o akú loď ide?
Prečo medzi lepené plechy a potom aj spoj z vnútra neutesníš silikónom?? Cín časom popraská a vodotesnosť je v háji. Samozrejme nie je silikón ako silikón, ale cínom by som to neriešil.Standa píše:Mám v úmyslu to snýtovat tak, aby nýty byly zvenku vidět a potom ještě spoje propájet cínem, kvůli vodotěsnosti.
Stavba trupu z kovu je v modelařině dost neobvyklá, takže informací asi skutečně moc nenajdeš. Četl jsem někde (modelářský časopis?) o velkém modelu kolesového parníku, který měl trup sletován plechu, ale to byl jednoduchý hranatý tvar takže stačilo jen nastříhat, naohýbat a sletovat. Co se týče teorie, stručná zmínka je v knize Modely lodí RC plovoucí makety od J.Syrovátka, něco je také ve staré publikaci Lodní modely (mělo by být ke stažení někde tady na Monaku), tam se popisuje stavba trupu z plechů nikoli na kostře ale na dřevěném kopytě. Víc mi známo není.
No jde o to že buď to budu muset dokonale rozkreslit v cadu abych si to pak jen nastříhal a přivařil a nebo to bude o improvizaci... ale věřím že to půjde... jo jde o loď RMS Olympic což není zrovna nejjednodušší trup...:-) Jednotlivé pásy plechu budou přivařené k žebrům a mezi nimi je asi naboduju a ještě asi zacínuju... ono nejde ani o to že by se to nedalo postavit z laminátu... ono by to šlo a dokonce by to bylo i jednodušší ale s touhle myšlenkou si už dlouho hraju a vážně se mi to líbí... a navíc jak bylo už řečený je to hodně neobvyklá věc....
a nebo jak tu ještě jeden kolega zmiňoval utěsnit ten trup silikonem což je dobrej nápad...
V nějakém zahraničním časopise jsem četl článek o stavbě modelů lodí z kovu. Myslím, že tam "jenom" letovali cínem. Polud bych ho našel, můžu ho poslat. Ale zatím bez záruky, protože v poslední době zjišťuji, že to, co si myslím, že mám, tak jsem jenom někde viděl...
Zdenek
Zdenek
Osobně bych neletoval-na kov potřebuješ kyselinu,a tím to co?????.... ;-)
Utěsnění silikonem a snýtování je daleko aktuálnější.Hlavně nezapomeň,že plech má celkem slušnou tepelnou roztažnost,takže superpevné spoje by mohly praskat,minimálně bude v nich velký napnelismus.Velké rovné plochy se pak budou různě prohýbat.Ohyby u kýlu apod bych na žebra přivařil.Hodně stěstí.
Utěsnění silikonem a snýtování je daleko aktuálnější.Hlavně nezapomeň,že plech má celkem slušnou tepelnou roztažnost,takže superpevné spoje by mohly praskat,minimálně bude v nich velký napnelismus.Velké rovné plochy se pak budou různě prohýbat.Ohyby u kýlu apod bych na žebra přivařil.Hodně stěstí.
Pokud bude celý trup ze stejného materiálu pnutí nebude tak velké protože tepelnou roztažnost bude mít trup všude stejnou... nevím teda jak by se to chovalo např na vodě kde spodní část trupu bude ponořená ve studené vodě a na vršek bude třeba svítit slunce a bude rozpálenej... ale takový výkyvy by ten materiál měl vydržet... ale opravdu použiju spíš silikon protože to pnutí vydrží... A o ty velký plochy nemám strac jelikož na celý lodi bude přesně 18-20 žeber takže mezery mezi nimi nebudou víc než 15cm...
ono to bude přivařený celý... pásy plechu budou přivařené k žebrům po celé šířce pořídil jsem si na to drád do co-čka na slabý plechy a jednotlivé pásy se budou částečně překrývat jako to má skutečná loď a na těch místech to taky naboduju a nakonec utěsním silikonem... jen to bude piplačka aby se to nekroutilo ale jinak pevnost si myslím že nebude tak malá...Přema píše:Ohyby u kýlu apod bych na žebra přivařil.Hodně stěstí.
jenom malicky dotaz,neprohne se ti to po privareni k zebrum teda pokud tam das koutove svary? ja bych to asi radsi nytoval a kzebrum pouzil dirovy svar jo a pokud jde o ten kyl doporucuju tu pasovinu nebude se kroutit jak jekl.
teoreticky se to prohne záleží na spoustě věcí - tloušťce svářecího drátu, šikovnosti a na tom jak si to uchytíš... ale asi spíš použiju bodové svary a provařím plech až do žebra a pak to zabrousím... uvidím co bude lepší...
Tak jsem našel ten článek, přece jen tam byl (Model Boats)...
Pokud je o něj zájem, prosím SZ.
Zdenek
Pokud je o něj zájem, prosím SZ.
Zdenek
takže menší aktualizace... pracuju na montážní podložce pro stavbu kýlem vzhůru - nesehnal jsem dostatečnou rovnou desku týhle velikosti... a ohledně tvarování trupu tak výsledná tloušťka opláštění bude 0,5-1mm a navíc budu ze dřeva a kytu vytvářed druhý trup- bude to vlastně kopyto na kterém budu tvarovat plechy pro výsledné přivaření k druhému trupu- ůvodně jsem tohle dělat nechtěl ale jinak ty plechy do požadovaných ohybů nevytvaruju... dno lodi a asi 4cm na čáru ponoru bude 1mm silný a pak to bude kolísat mezi 1mm a 0,5mm a veškeré svary budu nejdřív předvrtávat a výslednou díru teprve zakapávat co-čkem - zmenší se riziko pokroucení a bude se to líp brousit...
Možná by to chtělo tuhle diskuzi přesunout do rozestavěných a přidávat tam fotky ze stavby. Takový model tu nikde není (alspoň já jsem ho tady nenašel) a jistě by to hodně lidí zajímalo a pomohlo.
Jinak hodně štěstí při stavbě
Jinak hodně štěstí při stavbě
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
jj o tom už jsem mluvis s někým... usoudil jsem že až bude první série fotek na který bude něco vidět přesunu to do rozestavěných...
Kovový trup to si přímo žádá parní stroj:).a co ty plechy k žebrum přivrtat ,hlavičky zakápnout a přebrousit?
tak s tím parním strojem naprosto souhlasím:-D no prostě předvrtám bod a zakápnu- je to stejně pevný ale při provařování se to kroutí...Boromir píše:Kovový trup to si přímo žádá parní stroj:).a co ty plechy k žebrum přivrtat ,hlavičky zakápnout a přebrousit?
Za mladých čias som mal stavebnicu plachetnice s trupom z lisovaného oceľového/železného plechu z jedného kusa...
Poznal som modelára ktorý robil trupy LEN spájkované z pozinkovaného plechu (obšívka a aj rebrá ak sa dobre pamätám). Vyzerali dobre. Robil si sám aj parné stroje. (pán Gavora)
Poznal som modelára ktorý robil trupy LEN spájkované z pozinkovaného plechu (obšívka a aj rebrá ak sa dobre pamätám). Vyzerali dobre. Robil si sám aj parné stroje. (pán Gavora)
- Merrimack Miloš
hezké video o stavbě modelu z kovu
http://www.youtube.com/watch?v=x4LPJj_GpJU
http://www.youtube.com/watch?v=x4LPJj_GpJU
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Tak to je vážně paráda.
- petr hájek
nádhera jsou někde plány na takový typ lodě?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 5661 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Borek Dvorak
-
- 13 Odpovědi