Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

MAZ 537

Příspěvky o všech modelech, robotech apod. - kromě lodí.
Bohouš

Re: MAZ 537

Příspěvek od Bohouš »

Jak budeš řešit poloosy?
SQD

Příspěvek od SQD »

bohoš píše:Jak budeš řešit poloosy?
Dvojitej kardan, vzadu. Vpředu ještě budu muset něják zabudovat portály na zatáčení. Bude to sranda no,..
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Další postup,.. Vypadá to, že to chodí docela dobře, jen poslední náprava bude napínací, aby se s řetězem dalo trochu manipulovat. Jinak jsou všechny nápravy celkem pružné, takže to nemá problém se milimetricky na nějákou stranu přizpůsobit,.. použil jsem nýty. Takže to je jako Vejda, o které se říká, že by se konstrukce mohla omotat kolem roury,.. :)

http://maz537.degu-web.net/P1000190.avi
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Detajlnější fotky strojovny,..

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A fotky napínacího mechanismu řetězu,..

Obrázek

Obrázek

A srovnání,.. obé jsou dvanáctiny.

Obrázek

Obrázek
SQD

Příspěvek od SQD »

Tak konečně finální verze typu i provedení kardanu. Je to kardan dvojitý vlastní konstrukce (i když to už i tak někdo někdy jistě vymyslel), rozsah snad bude stačit. Hlavně je jednoduchý a nenáročný na materiál.

A tady je video, jak ta věc funguje (ve vrtačce),..

http://maz537.degu-web.net/P1000199.avi

a na youtube

http://www.youtube.com/watch?v=cP4LB9z-p4E

Takto je to rozebrané,..

Obrázek

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zajímalo by mě, jak je tvůj kardan hlučný. A druhá věc, budeš nějak řešit jeho vyvážení?

Radek
SQD

Příspěvek od SQD »

kartonist píše:Zajímalo by mě, jak je tvůj kardan hlučný. A druhá věc, budeš nějak řešit jeho vyvážení?

Radek
Zaprvé, musím se přiznat, že nevím, co si mám pod tím vyvážením představit. A k hlučnosti, není to tak hrozný, jak jsem očekával, pokud jede pomalu, což většinou pojede, není to skoro slyšet. Jinak asi jako zachrastění klíčů, když je taháš z kapsy,..
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Vzhledem k otáčkám (někde jsem četl převody 1:140, 1:250) bych nečekal vyvažování a podobné úpravy. Bude mít ten kardan kolem sebe dost místa aby se ty šrouby někde nezadrhávali.
SH

Příspěvek od SH »

SQD: a neuvažoval jsi místo těch šroubů raději použít kulatinu nebo trubičku a na konci ji buď zapájet nebo roznýtovat? Ty šrouby působí jako pěst na oko v pomětně elegantním řešení.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:SQD: a neuvažoval jsi místo těch šroubů raději použít kulatinu nebo trubičku a na konci ji buď zapájet nebo roznýtovat? Ty šrouby působí jako pěst na oko v pomětně elegantním řešení.
A nebo by možná stačilo použít červíky, jako jsou u přímých spojek lodních hřídelí ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
SQD

Příspěvek od SQD »

SH píše:SQD: a neuvažoval jsi místo těch šroubů raději použít kulatinu nebo trubičku a na konci ji buď zapájet nebo roznýtovat? Ty šrouby působí jako pěst na oko v pomětně elegantním řešení.
Ano ano, uvažoval, už se na tom pracuje. Buď tam bude hladký šroub se závitem na konci a nebo lépe kulatinka. Velmi děkuji za chválu elegantního řešení,.. Je to celkem přijatelná alternativa jinak poměrně finančně náročných dvojitých kardan. kloubů - tohle je levné a ani to není moc pracné.
MichoCZ píše:Vzhledem k otáčkám (někde jsem četl převody 1:140, 1:250) bych nečekal vyvažování a podobné úpravy. Bude mít ten kardan kolem sebe dost místa aby se ty šrouby někde nezadrhávali.
Ano bude, na to jsem myslel. A i kdyby ne, tak ramena závěsu náboje se dají celkem snadno posunovat i o několik cm sem a tam,.. ;)
Jinak převody jsou opravdu velmi vysoké (ta čísla jsou přibližná), takže jde spíš o to, aby to vydrželo. V tak velkém krouťáku jaký tam bude se už kdejaká nepřesnost (kterých je na mých výtvorech dost a dost) ztratí.
SQD

Příspěvek od SQD »

Jak jsem avizoval, předělal jsem je ještě trochu. Tohle by měla být konečná podoba.
Střední díl je ocelový a místo šroubků kulatinka na koncích rozklepaná.
A podařilo se mi stáhnout výrobní dobu jednoho na ca. 50 minut. :)

Obrázek

Obrázek

Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

No vidíš jak Ti to jde.... Však my Tě to ještě naučíme. :)

Teď to už vypadá jako homokinetický kloub nápravy. Pěkné.
cobra

Příspěvek od cobra »

Ještě byto chtělo kapánek vylepšit zpracování - a bude to OK. Jinak je i na maloseriovou výrobu lepší udělat si jednoduchý přípravek - a tak budeš mít zaručeno - kloubek jeden jako druhej....;)
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní modely“