Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Sonar

Odpovědět
lustigm

Re: Sonar

Příspěvek od lustigm »

Moje stavba ponorky se blíží k závěru a proto již bádám po vylepšeních. Přál bych si mít v ponorce sonar, který by mi na břeh posílal informace jak je zvlněné dno. Díval jsem se na rabářské stránky a tam je jeden přímo ideální, malý, s dosahem 25 metrů. Hned bych si ho koupil, ale stojí přes 4.000. Snažím se nájít nějaké jiné řešení. Máte s tímto problémem zkušenosti?
budilm

Příspěvek od budilm »

No hlavně budeš mít problém, jak dostat signál zpod vody k tobě na břeh. Pokud použiješ běžné moduly na 433MHz, tak jediné mně známé řešení je přiměřeně dlouhý kabel z ponorky na hladinu a bójka s anténou, nebo paměť a uskladnění dat a jejich následné odeslání po vynoření. To ale již neumožňuje realtime sledování dna. O bójce uvažuji já, protože bych si chtěl z ponorky posílat na břeh telemetrii ze senzorů na ponorce.
lustigm

Příspěvek od lustigm »

Jestliže udávají u daného výrobku dosah 25m, tak počítám, že pod vodou to bude alespoň 10m. Jinak bych to řešil tak, že bych nejprve přejel se sonarem po hladině a až bych zjistil, že nehrozí žádné nebezpečí, potopil bych se. Bójka je samozřejmě také jedna z možností, ale už tu máme kabel takže musíš řešit jak se nezamotat, a když jezdíš mezi jinými ponorkami (i loděmi) hrozí zamotání.

To budilm: Mohl by jsi mi prosím prozradit jaké senzory chceš do ponorky zabudovat?
SH

Příspěvek od SH »

Nejspíš to bude v pásmu 2.4GHz. A poku udávají dosah 25m (dost málo..) tak když ponoříš anténu tak 5cm pod vodu nechytneš nic. U 443MHz to bude lepší... odhadnul bych to tak na 7cm...
budilm

Příspěvek od budilm »

Ahoj, no pro začátek tam plánuji dát Akcelerometr od Freescale MMA7361L v kombinaci s Mikrokontrolérem ATtiny26, nebo něčím podobným, který mi bude dávat informace o náklonu ponorky. Dále pro vysílání dat modul MHF-TR-434/TTL ze stránky: http://www.metronix.cz/vf_moduly.html
Zkusím ještě měření hloubky pomocí tlakového čidla také od Freescale: MPX4250GP. Součástky už mám, teď jen překonat lenost a udělat destičku a napsat nějaký ten obslužný softík. O konstrukci ponorky raději ani nemluvě :-) Tam jsem asi v polovině.
predseda

Příspěvek od predseda »

Myslím,že vynachádzaš už vymyslané skús sa pozrieť na http://www.engel-modellbau.de/catalog/p ... a651b7f67e
tento systém som odskúšal a funguje.
S pozdravom
Predseda.
budilm

Příspěvek od budilm »

To máš sice pravdu, ale proč platit cca 100Eur za něco co si člověk může vyrobit sám s nejméně polovičními náklady. A ještě se člověk spoustu nového naučí :-)
SH

Příspěvek od SH »

budilm píše:To máš sice pravdu, ale proč platit cca 100Eur za něco co si člověk může vyrobit sám s nejméně polovičními náklady. :-)
... :) v tom se absolutně pleteš... za 1500,- nemáš šanci postavit prototyp. Schválně si spočítej každý odpůrek, drátek, šroubeček, poštu, a piš si hodiny na tom strávené ( x kolik Kč/hod ?),....
budilm píše:A ještě se člověk spoustu nového naučí :-)
tak v tom zase máš naprostou pravdu.
budilm

Příspěvek od budilm »

Nechci tu rozvádět sáhodlouhou debatu o ceně (je to off topic), ale přece jen bych se k tomu rád vyjádřil. Pracuji v oboru elektrotechnika, takže součástky jako tlakové čidlo a akcelerometr si sháním zdarma jako "free samples" (tuto možnost má každý - stačí navštívit stránky freescale). Mikrokontrolér, který potřebuješ k měření a generování pulzů serv stojí cca 50Kč. K jeho provozu potřebuješ pár okolních součástek, které ti nedají dohromady víc jak dalších 50Kč (a to hooodně přeháním). Výrobu desky plošného spoje mám zvládnutou svépomocí (fotocestou). Náklady tak kolem 80 Kč za materiál (trochu přeháním). Dostáváme se k jádru pudla a tím je vlastní vývoj - psaní software, návrh plošného spoje atd... Můžeš argumentovat tím, že tyhle hodiny to strašně prodraží. Pro mě to ale není placený čas. Já to mám jako součást hobby. Ty si taky určitě nepočítáš kolik tě stojí práce na sestavení modelu lodi, protože to děláš pro zábavu. Takže si myslím, že čistě cenou materiálu se k těm 1500,- ani nepřiblížím (1500,- je nějak málo ne? poštovné, kurz Eura 28Kč atd....). Uff nějak jsem se rozepsal. Sorry za OT, ale chtěl jsem uvést věci na pravou míru. Tak mnoho zdaru při stavbě. Jinak abych nebyl úplně mimo mísu: Co třeba realizovat sonar takhle?:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Navrhy-vyvo ... a8515.html

Vysílací a přijímací element by se dal natáčet v ose pomocí serva a tím skenovat jednotlivé body dna. Podobně se dělá 3D měření terénu pomocí laseru na letadle (viz.: http://www.geolas.com/Pages/laser.html# ... ltimetry).
SH

Příspěvek od SH »

no, řekněme že občas do elektroniky dělám a nějakou představu mám. :)

využívat, či spíše zneužívat free samples je východoevropská móda. Díky tomu je u některých výrobců už ČR a jiné východoevropské státy na seznamu, kam se free samples neposílají... Jasně, můžeš říct, že podstatné je, že ušetříš Ty a ostatní je Ti jedno... Ale já jsem holt ze staré školy a jedno mi to není.

Pokud je to pro Tebe součástí hobby, tak na to byla ta druhá část odpovědi. Pokud Tě to baví, není co řešit. Taky si dělám regly a spinače sám, protože mě to baví. A proto čas nepočítám. To bylo upozornění pro ostatní bez znalostí a zkušeností, co si myslí, že něco stáhnou z Internetu, něco dobastlí a hodně ušetří.... Není tomu tak.

Někdo tu už napsal (tuším, že to byl DDG51) - proč proč pracně vyrábět a vyvíjet něco, co jde koupit když ušetřený čas můžu vynaložit na to, co koupit nejde.
SH

Příspěvek od SH »

budilm píše:(1500,- je nějak málo ne? poštovné, kurz Eura 28Kč atd....).
srovnával jsem s tím, co jsi napsal - nedosáhnu ani poloviční náklady.
Euro za 15,- ještě není ani tady u nás...
budilm

Příspěvek od budilm »

SH píše:... Jasně, můžeš říct, že podstatné je, že ušetříš Ty a ostatní je Ti jedno...
Uff... Tak tohle bych v životě neřekl! Stará škola nestará škola, tohle se nedělá. Doufám, že jsi na základě mého příspěvku o mně nezískal představu člověka typu "objednám co můžu - je to zdarma". Systém free samplů nezneužívám a NIKOHO NENABÁDÁM aby tak činil!
Můj závěr k tématu modulu ze stránek pana Engela: Kdo na to má a není si v elektronice jistý v kramflecích, ať si to koupí (+ ještě k tomu řídící modul jestli se nepletu). Já si modul na měření hloubky pomocí tlakového čidla zbastlím sám, protože si stejně celou řídící jednotku navrhuji podle sebe.
SH

Příspěvek od SH »

OK. Myslím, že si už rozumíme. :)
predseda

Příspěvek od predseda »

budilm píše:
SH píše:... Jasně, můžeš říct, že podstatné je, že ušetříš Ty a ostatní je Ti jedno...
Uff... Tak tohle bych v životě neřekl! Stará škola nestará škola, tohle se nedělá. Doufám, že jsi na základě mého příspěvku o mně nezískal představu člověka typu "objednám co můžu - je to zdarma". Systém free samplů nezneužívám a NIKOHO NENABÁDÁM aby tak činil!
Můj závěr k tématu modulu ze stránek pana Engela: Kdo na to má a není si v elektronice jistý v kramflecích, ať si to koupí (+ ještě k tomu řídící modul jestli se nepletu). Já si modul na měření hloubky pomocí tlakového čidla zbastlím sám, protože si stejně celou řídící jednotku navrhuji podle sebe.
K uvedený modul je kompletný.
budilm

Příspěvek od budilm »

predseda píše:K uvedený modul je kompletný.
Ano, mohu souhlasit, že modul je kompletní, ale v popisu je napsáno: "Switch unit Tmax can be upgraded with a so-called Static Depth Controller." Tzn., aby člověk mohl bez bastlení a měření signálů tento modul využít, musí již vlastnit řídící jednotku Tmax od pana Engela (http://www.engel-modellbau.de/catalog/p ... a651b7f67e). K té se modul jednoduše připojí na čtyřpinový terminál a teprve potom je to k něčemu. Domnívám se, že modul nedělá nic jiného než že měří a upravuje signál z tlakového čidla a posílá jej mikrokontroléru na výše uvedené řídící desce. Ta pak zařídí interpretaci signálu z tlakového čidla na povely k servům, nebo elektromotoru ovládajícím balastní nádržku a udržuje tak konstantní hloubku. Jestli to chcete dál rozvádět, navrhuji založit nové téma, abychom to tady moc nemotali.
predseda

Příspěvek od predseda »

budilm píše:
predseda píše:K uvedený modul je kompletný.
Ano, mohu souhlasit, že modul je kompletní, ale v popisu je napsáno: "Switch unit Tmax can be upgraded with a so-called Static Depth Controller." Tzn., aby člověk mohl bez bastlení a měření signálů tento modul využít, musí již vlastnit řídící jednotku Tmax od pana Engela (http://www.engel-modellbau.de/catalog/p ... a651b7f67e). K té se modul jednoduše připojí na čtyřpinový terminál a teprve potom je to k něčemu. Domnívám se, že modul nedělá nic jiného než že měří a upravuje signál z tlakového čidla a posílá jej mikrokontroléru na výše uvedené řídící desce. Ta pak zařídí interpretaci signálu z tlakového čidla na povely k servům, nebo elektromotoru ovládajícím balastní nádržku a udržuje tak konstantní hloubku. Jestli to chcete dál rozvádět, navrhuji založit nové téma, abychom to tady moc nemotali.
Myslím,že tu sa zhodneme.Skutočne modul ovláda riadiacu jednotku/môže to byť regulátor po určitej úprave, pokiaľ niekto bude používať zubové čerpadlo/alebo riadiacu jednotku pokiaľ bude používať piest.Inak riadiaca jednotka je v podstate releový modul,ktorý má za úlohu ovládať jednosmerný motor na balastnej nádrži,ako dodatok je možné k nej pripojiť uvedené tlakové čidlo,ktoré po nastavení udržuje požadovanú hlbku ponoru.

Inak by ma zaujímalo prečo chceš začínať hneď s modulom riadiacim ponor,náklon.Pokiaľ si doposiaľ s ponorkami nejazdil tak sa my to zdá byť zbytočné.V bazéne kde by si sa mal naučiť ponorku riadiť,pretože je tam čistá voda bez prúdov tak budeš mať ponorku od seba tak na dva metre a v hĺbke asi 0,5 až 1 m.
pokiaľ by si šiel ďalej tak pri merítku 1:40 toho z jazdy mať moc nebudeš.Pokiaľ budeš jazdiť na jazere s presvedčením,že modul bude za teba ponorku ridiadiť a to náklon,hlbku a možno smer tak to sa teším na tvoj novátorsky počin. Ja stále experimentujem s kamerou,ktorá by toto všetko robila.Myslím,že táto cesta je
lepšia./Pošelm ti video/
S pozdravom
Predseda
budilm

Příspěvek od budilm »

Budu se těšit na videjko. Dále jsem našel nějaké ultrazvukové moduly na těchto stránkách:

http://shop.snailinstruments.com/index. ... Path=65_72

Nevím ale jak by se to chovalo pod vodou.
predseda

Příspěvek od predseda »

Tu by som si všimol aj gyroskopický modul,ktorý je podľa mňa dôležitý k riadeniu ponorky bez viditeľnosti,
Pokiaľ by si si ho skombinoval s tlakovým senzorom a riadiacou jednotkou tak nastavená hĺbka a priama poloha ponorky by ti nemala robiť problém. Ja som k tomu účelu využil vrtulnikové gyro a superrýchle chvostové servo. Podľa dnešných plavieb to bude fungovať.Myslím tým plavba v rovine pod vodou.
Inak pokiaľ by ultrazvuk fungoval na kontrolu dna tak v spojitosti s kamerou by to nemalo chybu.Osobne by som sa pobzeral po hotových veciach na cúvanie vozidla či už ultrazvuk,alebo spojený s kamerou na cúvanie.
Tá je aj zároveň vodotesná a infra podsvietená.
Predsaeda
lustigm

Příspěvek od lustigm »

To se to tu pěkně rozjelo. To je dobře. Hemží se to tu všemi možnými návrhy. Já jsem si před pár dny přečetl článek v RCR 5/2008 (když jsem procházel svůj archiv) o úpravě rybářské sondy SmartCast. V článku také odkazují na číslo 2/2008, kde se řešilo použití rybářského echoletu pro průzkum dna. RCR číslo 2/2008 nemám. Proto vás všechny prosím, jestli byste mi ho nemohli poslat.
Děkuji lustigm
predseda

Příspěvek od predseda »

Budu se těšit na videjko. Dále jsem našel nějaké ultrazvukové moduly na těchto stránkách:

http://shop.snailinstruments.com/index. … Path=65_72

Nevím ale jak by se to chovalo pod vodou

Nazdar kolego bol by som rád,keby si ma oboznámil so svojim bádanim a vývojom.
Ja som náš ukončil a prenos videa na hladinu s ponorky je vyriešeny.Názov modulu je RG-1.
Čakam na tvoju odpoveď
Predseda
budilm

Příspěvek od budilm »

Ahoj,

u mě se vývoj zastavil a zamrznul :-( Není čas. Rád bych se dozvěděl více informací o přenosu videosignálu na hladinu. Řešil jsi to vlastní konstrukcí, nebo jsi zakoupil hotový modul?
predseda

Příspěvek od predseda »

Jedná sa o zakúpený modul uložený v bójke.Nakoľko signál nieje možné prenášať priamo spod vody tak, aby bola zaistená jeho kvalita.K ponorke vedie tenky káblik spájajúci kameru s vysielačom v bójke.Signál z vysielača príjma príjmač,ktorý mám pri sebe a obraz je zobrazovaný vo videookuliaroch.
Predseda
budilm

Příspěvek od budilm »

predseda píše:Jedná sa o zakúpený modul uložený v bójke.Nakoľko signál nieje možné prenášať priamo spod vody tak, aby bola zaistená jeho kvalita.K ponorke vedie tenky káblik spájajúci kameru s vysielačom v bójke.Signál z vysielača príjma príjmač,ktorý mám pri sebe a obraz je zobrazovaný vo videookuliaroch.
Predseda
Ahoj,
prosím můžeš mi napsat, kde jsi zakoupil ty videobrýle. Také je sháním. Díky.
predseda

Příspěvek od predseda »

Toto je adresa predajne.
http://www.shop.tntrade.cz/vuzix_c659070.html
Predseda
Cassiopeus

Příspěvek od Cassiopeus »

Dobrý den,

Toto téma bylo původně o sonaru. Snad jsem to nepřehlédl, ale máte někdo typ na vhodné řešení sonaru pro ponorku? Klidně jej i postavím. Pak teprve budu řešit,l jak to dostat na břeh :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ponorky“