Lucky píše:Celkově by mě zajímalo, jak pečujete o motory? Co si myslíte o zabíhání ve vodě? Jaká je vůbec životnost těchto elektromotorů?
Já osobně ve vodě nezabíhám a o motory nijak zvlášť nedbám. jediné, co občas udělám je to, že plechový plášť motoru natřu, jelikož mi to v lodi většinou dost rychle oxiduje, jak se v trupu drží vlhkost. Ale je to jen pro pocit, jelikož uvnitř motoru ta zkáza jistě probíhá také... Párkrát se mi stalo, že mi pod smršťovačkou po čase odpadnul přívodní kabel od kontaktu elektromotoru a opticky to nebylo poznat. Od té doby tam tu izolaci ani nedávám a blížící se katastrofu spíše odhalím.
Klasické stejnosměrné elektromotory nijak nerozebírám - připadá mi jistější koupit rovnou nové. Těch pár stovek oželím.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
K té vlhkosti mě napadlo použít silica gel... To jsou ty kuličky co ti dají, když si koupíš nějaký díl k počítači. Umístění aktivních prvků do nějaké krabičky s tímto sajrajtem... Toť můj názor. Jinak já motor osadím a tím to hasne. Po ježdění to nechám pořádně vyschnout a kde to jde a neškodí tak to mažu.
Já zabíhám pouze motory které budou velmi zatěžované. třeba takové 400ky do FSRky.
Účelem zabíhání je zabrousit uhlíky tak, aby dosedly na komutátor celou plochou. Z výroby jsou vybroušeny do oblouku a vypadá to, jako by byly nasazeny otočené o 90°než by měly. Je to z toho důvodu, aby se rychle zabrousily (dosedají malou plochou -> vysoký tlak v místě dotyku -> rychlé odbrušování) a vedly dobře proud. Tak nějak se předpokládá, že se zabrosí dřív než shoří. Tedy zatížit nezaběhlý motor vysokými proudy může vést k jeho destrukci. A určitě zkrátí jeho životnost. Sluší se říct, že takové destruktivní zátěže se u běžných modelů nevyskytují, jsou třeba u FSRek a tam lidi ví, co s motory dělat.
Zabíhám za sucha. Motor připojím na nízké napětí - odhadem 1/3 - 1/2 nominálního a nechám běžet tak dlouho, dokud není stopa po uhlíku po celé ploše komutátoru (nejsou to dva pásky). I na proudu je vidět, že po záběhu poklesne. U 400ky to trvá třeba i 8 hodin.
Záběh pod vodou nepoužívám, myslím si, že to nic nepřinese pouze vyplaví mazivo z sintrovaných ložisek které už žádným kapáním oleje se nedá dostat zpět.
Takto zaběhlé motory máme v Blechách už dvě sezóny a šlapou jak zamlada. Jiní, co nezabíhají je mění po dvou závodech.
V lodi mám už 10 let 400/6V, nepočítaněkrát utopená, bez jakékoliv údržby a sušení a funguje. Takže nějaké sušení silikagelem je zbytečné. Po utopení ji proběhnout aby voda vystříkala ven a nechat uschnout s lodí. Podstatné je nenechat po ježdění nástavbu na lodi. Ta pak nevyschne a všechno velmi ochotně rezne.
Děkuji Sváťovi za osvětu. Já je taky nijak nezabíhal, ale je pravda, že je proženu jen občas, jezdím spíše na pohodu. Pod vodou jsem zkoušel zabíhat čtyřstovku a po pravdě jsem změnu nezaregistroval. Spíš mě zajímalo, jestli motory občas nějak mažete, kontrolujete uhlíky apod. Pokud jsem ale správně pochopil, tak nejdou ložiska opětovně namazat?
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Ty ložiska by měly být z sintrovaného bronzu kde dutiny jsou napuštěny mazivem. To se teplem a opotřebením ložiska dostává na kluznou plochu.
V podstatě když kápneš olej do ložiska tak snad neublížíš (moje domněnka, nemám to podloženo) ale ani výrazně neprospěješ - řídký olej na ploše dlouh nevydrží a hustý tam nedostaneš.
Moje péče o motory spočívá v občasném ponoření do lihu (vyjmu - nechám odpařit) - a poté prostříknu WDčkem a nechám okapat - pak zavrtím naprázdno a je to...drrrrrrrn a jezdí se nanovo
cobra píše:Moje péče o motory spočívá v občasném ponoření do lihu (vyjmu - nechám odpařit) - a poté prostříknu WDčkem a nechám okapat - pak zavrtím naprázdno a je to...drrrrrrrn a jezdí se nanovo
a co tím získáš kromě nežádoucí vrstvy WDčka na komutátoru?
Čistotu motoru a promazání těch částí kam pouhé kápnutí oleje nestačí - jak známo WD je dobrý pomocník i v součinosti s el.zařízením - stačí krátký běh motoru a v těch částech kde není zrovna žádoucí se jednoduše setře a nijak neovlivní (nespálí,nezafilmuje) styčné plochy komutátoru.
SH píše:Lado, to, že Ti uhnijou kablíky na motoru není vodou (to bys musel jezdit pod chemičkou) ale použitím agresivního tavidla při pájení. Použij kalafunu.
On ani tak neuhnil, jako odpadl mechanicky vlivem vibrací, jelikož někdo neumí pájet. Jenže ta smršťovačka sice zabránila úplnému odpadnutí, nicméně kontakt byl už jen nahodilý.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
jen dotaz :pokud stříknu WD na místa jako je komutátor nezadělám si tím postupně na problém se zkratem mezi lamelami komutátoru díky kašičce z WD a prachu z uhlíků?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek píše:jen dotaz :pokud stříknu WD na místa jako je komutátor nezadělám si tím postupně na problém se zkratem mezi lamelami komutátoru díky kašičce z WD a prachu z uhlíků?
Pravděpodobně to možné je - ale zatím se mi to nestalo.....ono to s tou kašičkou nebude zas tak drastické;) - bohužel daleko větší paseku nadělá Kontaktol ....
SH píše:Cobra: trochu bych měl taky strach z narušení izolace lihem případně uvolnění vyvažovacích hmot pokud jsou u daného motoru použity.
Prostě chápal bych takovou údržbu u autíčkářů kde po jízdě je spousta prachu v motoru a tak oni čistí po každém ježdění, ale u lodí?
Je pravda že u auta to dělám častěji - nicméně motor v lihu nekoupu víc jak 5 min. Líh je podstatně méně drastický nežli třeba techn.benzín. A hlavně váže na sebe vodu - a ta se s lihem pak rychle vypaří....