Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

MAZ 537

Příspěvky o všech modelech, robotech apod. - kromě lodí.
SQD

Re: MAZ 537

Příspěvek od SQD »

MAZ-537
standardní verze pro tažení přívěsů a návěsů až do hmotnosti 65 tun, vybavená úchytem pro tažení návěsů

Něco málo o historii předlohy: http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10810.html

Rád bych Vám představil svůj model sovětského tahače MAZ 537, který z říše snů pomalu začíná dostávat reálné obrysy.
Model má měřítko 1:12, pohon všech kol, nezávislé zavěšení všech kol (což bude oříšek), všechno bude v kovu (až na několik vyjímek) - dřevo již žádné (krom OT na přívěsu).
Rozměry při daném měřítku jsou ca. 760 délka, 240 výška i šířka, prostě MAZlík.
Nebude to maketa, ani polomaketa, bude to přibližná podoba, stejně jako OT.

Stavba:

1) Začal jsem rámem, který je kompletně hliníkový z 2mm tlustých profilů - vzhledem k tomu, že narozdíl od Tatry je rám nosný (pro nápravy) musí být velmi pevný, proto má mnoho výztuh, které na mém zatím nejsou.
Nedivte se, že v této fázi to vůbec nepřipomíná auto, to přijde.

Obrázek

2) Další věcí byly pohyblivé náboje kol, které jsou ze silonu, uloženy jsou v mosazných očkách, která drží na rámu silou šroubu M4, což by mělo stačit i pro značnou předpokládanou váhu modelu. Samotný náboj je jenom kulatá destička s napasovaným ložiskem a náboji pro závěsy (ty jsou 2mm hliník).

Obrázek

... povšimněte si patrného rozdílu v polohách ...

Obrázek
Obrázek

Původně jsem měl v plánu se zabývat kabinou až nakonec, ale týdení lhůta na dodání pohonných komponent mě donutila dělat na něčem jiném, takže,..

3) Kapota je vyrobená nebo zatím spíš jen naohýbaná z ocelového (asi) plechu 1mm a sletovaná za horka. Nicméně technologie bude ještě změněna, tohle opravdu nestačí.

Obrázek
Obrázek
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

4) Protože teď budu mít týden čas, pustím se do stavby 2 stupňové za jízdy řaditlné sestupné převodovky. Kolečka jsou silonová, protože, jak mi poradili mechanici, je to pro řezení bez spojky lepší. Přecijenom silon se trochu "ohne" a lépe zapadne.
Uvidíme jak si povede ve výkonu a tahu, který jsem spočítal kolem 4Nm na výstupu hřídle kola.

Obrázek
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Ještě abych nezapoměl,...

foto předlohy:
Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

závěsy náprav jsou z lustrovek?
a ozubená kola by asi chěla trošku udělat náběhy na zubech, budeš je dobrušovat?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SQD

Příspěvek od SQD »

petr hájek píše:závěsy náprav jsou z lustrovek?
a ozubená kola by asi chěla trošku udělat náběhy na zubech, budeš je dobrušovat?
Jo, závěsy jsou z čokolády s průměrem 5mm. Náběhy ještě nevim, podle toho, jak až to bude běhat při první zkoušce. Dodělat se dají vždycky.
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Moc pěkné, hlavně to kovové uložení kol. Osu zavěšení bych ale udělal z něčeho jiného, hřebík je z máslové oceli. Celkem mě překvapila ocelová karoserie. Nedovedu si představit výrobu různých prolisů a jemných ohybů, jako má předloha. Ale vypadá to bytelně a na věčné časy :-) Držím palce.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
SQD

Příspěvek od SQD »

Lucky píše:Moc pěkné, hlavně to kovové uložení kol. Osu zavěšení bych ale udělal z něčeho jiného, hřebík je z máslové oceli. Celkem mě překvapila ocelová karoserie. Nedovedu si představit výrobu různých prolisů a jemných ohybů, jako má předloha. Ale vypadá to bytelně a na věčné časy :-) Držím palce.
To tam není na vždy, zavěšení nebudou hřebíky :) . Jen jsem chtěl, aby bylo vidět, jak to vypadá na autě. Až to bude, tak budou ty osy z oceli - 11 400, nebo něco takového, aby to vydrželo. Já tam vidím jenom pár prolisů na dveřích a na střeše a jinak je to rovné a nebo vesměs prázdné prvky, které zvládne vrtačka (otvory pro síto sání motoru). Taky je možný, že tu kabinu udělám z něčeho jiného. Není to zrovna nejpraktičtější materiál.
SQD

Příspěvek od SQD »

4) -> první pokrok ve věci převodovky. Nevypadá moc slavně, ale je pevná a funkční. Ještě možná vyměním jeden pár koleček, aby byl větší rychlostní rozdíl,..

Obrázek
Obrázek

Vzhledem k tomu, že do silonu těžko vyvrtám dírku na červík, je všechno na závitovkách a zkontrovaný. Všechny čtyři ložiska jsou osazený ložiskama, jinak by to asi nešlo.
cobra

Příspěvek od cobra »

Všechno je v podstatě lepší - ale když se podívám na stálé používání závitových tyčí - tak je mi z toho (no minimálně ouzko):mad:.Krom toho memusíš do silonu dělat závit - (ikdyž to jde poměrně snadno a přesně !!!) to bě postačí i kolík,čep...závlačka.... :cool:
Naposledy upravil(a) cobra dne ned bře 08, 2009 20:21, celkem upraveno 1 x.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Ty silikonová ozubena kola jsi dělal sám, nebo někde koupil.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
jaroj

Příspěvek od jaroj »

SQD ... zatím to vypadá mnohem lépe než OTéčko.
To že používáš závitové tyče je dle mého jedno, je to jen využití vhodného materiálu.
Mám ale otázku, od kuď máš ty plastový kolečka? Tiskárny, CDčka ... či jinej zdroj?
Zachovejte paniku :-)
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra píše:Všechno je v podstatě lepší - ale když se podívám na stálé používání závitových tyčí - tak je mi z toho (no minimálně ouzko):mad:.Krom toho memusíš do silonu dělat závit - (ikdyž to jde poměrně snadno a přesně !!!) to bě postačí i kolík,čep...závlačka.... :cool:
Věř mi, že jsem zkoušel cokoli, ale červík nefunguje, závlačkou neumím,.. závitovka je pro mě nejjednodušší, osvědčené a funkční řešení. Dělám do těch koleček závit, je to lepší, pak je tam tolikrát kontra, že to prostě nepovolí.
Díky za slova uznání a jen bych Ti chtěl připomenout, že prostě nemám možnsoti (zkušenosti, schopnosti,..) na to, abych dělal věci jako ty, ale snažím se. :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Admirál píše:Ty silikonová ozubena kola jsi dělal sám, nebo někde koupil.
Nejsou silikonová, ale silonová. A ...
jaroj píše:QD ... zatím to vypadá mnohem lépe než OTéčko.
To že používáš závitové tyče je dle mého jedno, je to jen využití vhodného materiálu.
Mám ale otázku, od kuď máš ty plastový kolečka? Tiskárny, CDčka ... či jinej zdroj?
Jsou ze starého (opravdu starého) videa Toshiba. Nicméně, systém videí je pořád stejnej (zkušenost) a kolečka jsou silonový taky furt, jenom už ne každá blbůstka má ložisko - z tohohle jsem jich vytáh asi 10.
Já si myslím, že to není jedno, radši bych to dělal na normální kulatinu, ale prostě nevím jak,.. Jinak děkuju, snažím se :) .
SH

Příspěvek od SH »

SQD píše:Já si myslím, že to není jedno, radši bych to dělal na normální kulatinu, ale prostě nevím jak,.. Jinak děkuju, snažím se :) .
Jednoduše... Ozubené kolo nasadíšnakulatinu tam kde ho chceš mít, do vrtačky dáš vrták 1mm a vyvrtáš dírku skrz kolo i hřídel. A pak do dírky vložíš drátek 1mm, můžeš ho zalepit nebo nechat delší ana koncích jen ohnout aby nevypadl. A to kolo se pak na hřídeli určitě neprotočí...
cobra

Příspěvek od cobra »

SH - plně vyčerpal to na co jsem myslel,je to velice jednoduché a spolehlivé řešení,stavíme přeci nejen funkčně ale i vzhledově ;).Každopádně ušetříš si tím spoustu práce při řezání závitů do oz.kol - (a zároveň s kolíkem eliminuješ pravý úhel - aby kola neházely),při řezání závitů snadno závitník nahneš na jednu stranu.....
cobra

Příspěvek od cobra »

PS: Od toho tu jsme - abychom tě tvořivě NAKOPLI :lol:
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra píše:PS: Od toho tu jsme - abychom tě tvořivě NAKOPLI :lol:
Tak jo, povynasnažím se Vaše Hnidopišstvo :D .
SQD

Příspěvek od SQD »

4) -> tak tady je odfocená kompletní převodovka. Planetovka s motorem (cca. 50:1), pak řaditelná převodovka (3:1 a 1:2) a nakonec kuželový převod 4:1. V rozvodovkách to bude už bez převodu.

Odkapotovaná převodovka,..
Obrázek

Pohled na převody a plovoucí spojení motoru a převodovky.
Obrázek

Komplexní pohled na zakapotovanou převodovku.
Obrázek

Jen ještě nevím, jestli to takhle nechat, nebo vzít celý černou barvou.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Čím se bude řadit?
SQD

Příspěvek od SQD »

kartonist píše:Čím se bude řadit?
Servem,.. to jsem tam ještě zapoměl připsat no.

Servo ještě není instalováno. :)
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra

Příspěvek od cobra »

SQD píše:
cobra píše:PS: Od toho tu jsme - abychom tě tvořivě NAKOPLI :lol:
Tak jo, povynasnažím se Vaše Hnidopišstvo :D .
MYSLÍM to s TEBOU UPŘÍMNĚ postiženče :D
SQD

Příspěvek od SQD »

Asi bych to neměl dělat,.. neměl to sem dávat, ale co,.. tohle je koncept. Zpracování je tak příšerné, že i mě se to nelíbí,.. No, ale abyste aspoň věděli, jak to zamýšlím,..

http://maz537.degu-web.net/P1000171.JPG
http://maz537.degu-web.net/P1000169.JPG
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zajímavý nápad.
Jaké řetězky chceš použít? (jejich průměr vs. průměr poháněných kol)
Jak to zakrytuješ a jak budeš mazat?

Držím palce, Radek
SQD

Příspěvek od SQD »

kartonist píše:Zajímavý nápad.
Jaké řetězky chceš použít? (jejich průměr vs. průměr poháněných kol)
Jak to zakrytuješ a jak budeš mazat?

Držím palce, Radek
Použito bude to co tam je. Je to klasická 12.7mička, oz. kola jsou nejmenší, jaký můžou být. Průměr kol bude 125 a pastorky mají 38. Zakrytování bude až taková kosmetická dodělávka (rád bych to dostal do trubek) a mazat pravděpodobně mazivem na řetězy se kterým mám dobré zkušenosti ze všeho řetězového.

Díky za podporu. ;)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní modely“