standardní verze pro tažení přívěsů a návěsů až do hmotnosti 65 tun, vybavená úchytem pro tažení návěsů
Něco málo o historii předlohy: http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10810.html
Rád bych Vám představil svůj model sovětského tahače MAZ 537, který z říše snů pomalu začíná dostávat reálné obrysy.
Model má měřítko 1:12, pohon všech kol, nezávislé zavěšení všech kol (což bude oříšek), všechno bude v kovu (až na několik vyjímek) - dřevo již žádné (krom OT na přívěsu).
Rozměry při daném měřítku jsou ca. 760 délka, 240 výška i šířka, prostě MAZlík.
Nebude to maketa, ani polomaketa, bude to přibližná podoba, stejně jako OT.
Stavba:
1) Začal jsem rámem, který je kompletně hliníkový z 2mm tlustých profilů - vzhledem k tomu, že narozdíl od Tatry je rám nosný (pro nápravy) musí být velmi pevný, proto má mnoho výztuh, které na mém zatím nejsou.
Nedivte se, že v této fázi to vůbec nepřipomíná auto, to přijde.
2) Další věcí byly pohyblivé náboje kol, které jsou ze silonu, uloženy jsou v mosazných očkách, která drží na rámu silou šroubu M4, což by mělo stačit i pro značnou předpokládanou váhu modelu. Samotný náboj je jenom kulatá destička s napasovaným ložiskem a náboji pro závěsy (ty jsou 2mm hliník).
... povšimněte si patrného rozdílu v polohách ...
Původně jsem měl v plánu se zabývat kabinou až nakonec, ale týdení lhůta na dodání pohonných komponent mě donutila dělat na něčem jiném, takže,..
3) Kapota je vyrobená nebo zatím spíš jen naohýbaná z ocelového (asi) plechu 1mm a sletovaná za horka. Nicméně technologie bude ještě změněna, tohle opravdu nestačí.