to je zajímavé, vysvětli blíž, nejlépe příklad.... jak u váhy tak u objemu (nejménší dílek objemu je .. ???) atd..MichoCZ píše:Dovolil bych si poznamku k tem vasim presnostem vahy. Odchylka je vzdy polovina nejmensiho dilku. Takze u vahy s rozlisenim na gramy to je pul gramu. To same u objemu.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Váha pro odvažování pryskyřice a pod.
Re: Váha pro odvažování pryskyřice a pod.
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
No myslel jsem ze to je jasne. Mas nejakou stupnici (jedno jestli teplotni, objemovou, hmotnostni nebo jakou chces) a odchylka je nejmensi odecitatelny dilek. Na vaze, ktera vazi po 1g je teda odchylka 0,5g; na teplomeru, ktery meri po desetinach stupne je odchylka 0,05 stupne. Na obycejnem pravitku je odchylka 0,5mm. Vis jak to myslim?Cabadaj píše:to je zajímavé, vysvětli blíž, nejlépe příklad.... jak u váhy tak u objemu (nejménší dílek objemu je .. ???) atd..MichoCZ píše:Dovolil bych si poznamku k tem vasim presnostem vahy. Odchylka je vzdy polovina nejmensiho dilku. Takze u vahy s rozlisenim na gramy to je pul gramu. To same u objemu.
Pánové, pánové.
Zachvilku se dostanete k "nejistotě měření" (jak standardní nejistota typu A i B, či typ C, což je pokud si pamatuji geometrický součet nejistoty typu A a B ...), k výběrové směrodatné odchylce a mohli by jste skončit s Gaussovou křivkou.
Prodávají se samosebou váhy s cejchovanou přesností a skutečným dílkem stejným, jakožto i s cejchovaným o řád menší, než skutečným. O odchylce to tedy neříká nic.
Nejčastěji se uvádí odchylka v procentech (relativní chyba měření), odchylka např 1g (absolutní chyba měření) je problematická pro určení v jakém rozsahu je uváděna, je to posun, či .... atd
Upřímě řečeno, fakt jsou laminovací pryskyřice tak citlivé, že tu honíte takovou přesnost?
Zachvilku se dostanete k "nejistotě měření" (jak standardní nejistota typu A i B, či typ C, což je pokud si pamatuji geometrický součet nejistoty typu A a B ...), k výběrové směrodatné odchylce a mohli by jste skončit s Gaussovou křivkou.
Prodávají se samosebou váhy s cejchovanou přesností a skutečným dílkem stejným, jakožto i s cejchovaným o řád menší, než skutečným. O odchylce to tedy neříká nic.
Nejčastěji se uvádí odchylka v procentech (relativní chyba měření), odchylka např 1g (absolutní chyba měření) je problematická pro určení v jakém rozsahu je uváděna, je to posun, či .... atd
Upřímě řečeno, fakt jsou laminovací pryskyřice tak citlivé, že tu honíte takovou přesnost?
Zachovejte paniku :-)
Mas pravdu. Ale ja jsem vcera poprve zkousel pryskyrici a byla to hrozna zkusenost:D I kdyz jsem mel vahu s presnosti na 0,1g tak jsem asi 6,5% tvrdidla netrefil podle navodu:( Asi to tak tolerantni nebylo.jaroj píše:Pánové, pánové.
- petr hájek
tak ještě trocu zobecnění:
V JEDNOM Z MÝCH PŘEDEŠLÝCH ZAMĚSTNÁNÍ , VŽDY PLATILO TAKŇÁK TO UDĚLEJ , TEDY Z TOHO ODVOZENO NEJLEPŠÍ , ZCELA NEZPOCHYBNITELNOU A NAPROSTO UNIVERZÁLNÍ JEDNOTKOU ČEHOKOLI JE:
1 TAKŇÁK........
POUŽITELNÝ JAK PRO OBJEM, TAK PRO HMOTNOST , DÉLKU , RYCHLOST A DOKONCE I PRO ČAS.
tedy doporučuji vřele tohoto se držet a opustit toto zcela zbytečné téma.
V JEDNOM Z MÝCH PŘEDEŠLÝCH ZAMĚSTNÁNÍ , VŽDY PLATILO TAKŇÁK TO UDĚLEJ , TEDY Z TOHO ODVOZENO NEJLEPŠÍ , ZCELA NEZPOCHYBNITELNOU A NAPROSTO UNIVERZÁLNÍ JEDNOTKOU ČEHOKOLI JE:
1 TAKŇÁK........
POUŽITELNÝ JAK PRO OBJEM, TAK PRO HMOTNOST , DÉLKU , RYCHLOST A DOKONCE I PRO ČAS.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
stríkačka 2ml je čárkovaná po 0.1ml... takže žádný problém....ivvo píše:SH píše:Aby ses nedivil, jsou pryskyřice s objemovou hustotou kolem 1.0 Aje jich poměrně dost. To je takový problém se podívat do technických listů na hustotu a přepočítat si hmotnost na objem? A výsledek bude řádově lepší než vážení 4g na váze s přesností 1g a rozlišením 1g... tedy chybou až 2g......A můžeš mi říct jak ten řád změřáš? Když bude mít hustotu (hypoteticky) kolem 1.0 tak to znamená, že 1g = 1ml. Když by podle tebe přesnost byla o řád lepší tak musím měřit v 0,1ml. To rozmícháváš v odměrném válci? Stříkačky jsem po 0,1ml neviděl. Aby měla tokové rozlišení, musela být velmi tenká a v tomto množství by objem již ovlivnily i zbytky co zůstanou ve špičce stříkačky po jejím vyprázdnění.
A to jde jen o pryskyřici. Když mám rozmíchat k tomu tužidlo a nakapat x kapek. Jak velké kapky? ze stříkačky s nasazenou jehlou, nebo bez jehly? Ona žádná kapka není stejná. Nedá se změřit kolik desetin ml je v jedné kapce.
Nehrajte si na přesnosti, které stejně nevyužijete. Je to o toleranci pryskyřice, kterou si koupím a o poměru ve kterém se míchá. A pochybuji, že někdo bude míchat 1g pryskyřice a 0,5g tužidla (pokud nepočítám Petra Hájka a jeho miniatury)...
melou se tu dohromady tři různé věci takže Ti to zkusím vysvětlit...Cabadaj píše:to je zajímavé, vysvětli blíž, nejlépe příklad.... jak u váhy tak u objemu (nejménší dílek objemu je .. ???) atd..MichoCZ píše:Dovolil bych si poznamku k tem vasim presnostem vahy. Odchylka je vzdy polovina nejmensiho dilku. Takze u vahy s rozlisenim na gramy to je pul gramu. To same u objemu.
přesnost převodu - je přesnost a jakou zařízení je schopno převést fyzikální veličinu na dále zpracovatelný údaj..
rozlišení - je to,jak jsi tento údaj schopen zpracovat a zobrazit. Třeba k čemu by Ti byla přesnost 0.01g když displej je jen v celých gramech? Hodnotu 14.50g i 15,49g Ti zobrazí pořád stejně - jako 15g... Ta nejmenší zobrazitelná hodnota se nazývá digit . A pozor, ta chyba u digitálních zařízení zdalekanemusí být jen jeden digit! U kvalitních multimetrů jeudávána přesnost třeba 0.025% rozsahu +/- 3 digit.. !!! Takže pokud je na displeji 1.2345 tak to může být něco mezi 1.2342 a 1.2348 + ještě procenta rozsahu. Je to dáno vnitřním zpracováním informace, zaokrouhlováním, vnitřními výpočty atd.
relativní přesnost - nebo relativní chyba,... prostě poměr absolutní chyby k celkové hodnotě. Jistě uznáte,že vážit 1g na váze s rozlišením 1g (tedymůžu dostat něco mezi 0.5 a 1.5g, nebo taky něco mezi 0 a 1g,nebo taky mezi 1 a 2g - jde o to, jak je údaj v zařízení zpracováván...) a přiváženi 100g. Zatím co v prvním případě může být chyba v nepříznivých podmínkách až 100% (chci vidět tu pryskyřici, co to zvládne..), tak v druhém je to kolem 1% zož je naprosto v pohodě.
A o tom je tu celá diskuze. Všimněte si, že seriózní výrobci udávají i minimální vážené množství. Tomu pomůže Hájkova metoda přidat nějakoumrtvou hmotnost. Ale spřesností to neudělá nic. Prostě na větší množství jsou digitální váhy výborné,namenší jsou jednodušší a přesnější metody.
A kdo chce mermomocí vážit, tak ať si udělá různoramenné závěsné váhy kde poměr ramen je poměr mícení jednotlivých složek. Na to stačí dvě misky, svařovací drát, pár nití a 10min. času. Na takové váze je i nevyváženost v řádu centigramů vidět. Otakové přesnosti si na digitálu můžete nechat jen zdát (teda u těch z Lidlu a ostatních, které je obyčejný člověk schopen zaplatit).
Micho.cz - ano pochopil jsem tě, ale je to otázka nějaké kalibrace, ale dle mého názoru toto nebude mít vliv na vážení jedné látky a následně toutéž vahou zvážení druhé látky, neb odchylka se bude projevovat u obou stejně. Možná se pletu, a proto je tato akademická diskuse, neb já se rád i něco dozvím, přiučím či vyslechnu si jiný názor (ještě jednou jsme v rovině akademické diskuse, ať zde nezaznívají příspěvky, na co vám to je, nikdy nebudete tak přesní atd... s tím se jinak plně ztotožňuji). Proto se pořád domnívám , že nepřesnost ve vážení dvou látek (např. 4 a 10 g) na digi-váze o přesnosti 1 g bude maximálně 1 gram.
- Merrimack Miloš
jak jde zkomplikovat navážení směsi?,používám vždy jen objemové míry a vždy to stačilo
Digi váha je tak přesná jak je tam stará baterie,čím starší tím horší údaje a pochybuji že, před vážením tam kladete kontrolní závaží...tak jak se to dělá u laboratorních vah..
Takový multimetr naměří se slabou baterií v zásuvce také něco přes 400V,místo 230V
Digi váha je tak přesná jak je tam stará baterie,čím starší tím horší údaje a pochybuji že, před vážením tam kladete kontrolní závaží...tak jak se to dělá u laboratorních vah..
Takový multimetr naměří se slabou baterií v zásuvce také něco přes 400V,místo 230V
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Vzhledem k tomu, že jsme v kategorii "vybavení dílny" tak jsem prohledal ateliér a našel zaprášený dar přítele chemika, čímž bych si dovolil kapku poštenkrovat kolegy "objemáře" . Injekční stříkačka, v této hře s přesně nepřesnými čísly, není až tak to pravé jalové, ale doporučoval bych tuto kalibrovanou automatickou pipetu s přesností setiny 1-5 ml, bežně k sehnání za 65 euro
(prosím berte tento příspěvek s nadsázkou a humorem, nechci se nikoho tímto dotknou, dík) 

Takový multimetr je samosebou naprd, pokud si nehlídá stav baterie, je-li na ní závislý. Pořádná váha samosebou není ovlivněna stavem baterie a to nemluvím o tom, že většina je napájena z externího zdroje a ne baterie (nebavím se o váze z Lidlu).Merrimack Miloš píše:jak jde zkomplikovat navážení směsi?,používám vždy jen objemové míry a vždy to stačilo
Kdysi (už je to hodně dlouho), jsme měli "Teorie nejistoty měření". Je to obecné, ať vážíme, měříme délku, nebo jako u nás, měříme volty, odpor ...
Doporučuji použít bratra googla a možná si trochu pooprávíte co a jak.
Nicméně opakuji, nevěřím, že pro laminování je rozhodující přesnost na 1g při míchání dostatečného/požitelného množství.
Pokud ano, kupte jinou pryskyřici.
Nicméně opakuji, nevěřím, že pro laminování je rozhodující přesnost na 1g při míchání dostatečného/požitelného množství.
Poraďte!jaroj píše:Kdysi (už je to hodně dlouho), jsme měli "Teorie nejistoty měření". Je to obecné, ať vážíme, měříme délku, nebo jako u nás, měříme volty, odpor ...
mám pryskyřici, kde je udaný poměr mísení 100:0,8-1,5. jakou váhu mám koupit, abych namíchal 50g hmoty. nevím si rady a tady jste nic nevyřešili.
- Morpheus141
Naprosto souhlasím, vyzkoušel jsem a funguje to.petr hájek píše:tak ještě trocu zobecnění:
1 TAKŇÁK........
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Nemám v úmyslu popuzovat-ale toto je opravdu řešení !
Protože v jednoduchosti je nečekaná síla
citace:
A kdo chce mermomocí vážit, tak ať si udělá různoramenné závěsné váhy kde poměr ramen je
poměr mísení jednotlivých složek.
Na to stačí dvě misky, svařovací drát, pár nití a 10min. času.
+ plně potvrzuji následující :Na takové váze je i nevyváženost v řádu centigramů vidět. O
takové přesnosti si na digitálu můžete nechat jen zdát
Protože v jednoduchosti je nečekaná síla
citace:
A kdo chce mermomocí vážit, tak ať si udělá různoramenné závěsné váhy kde poměr ramen je
poměr mísení jednotlivých složek.
Na to stačí dvě misky, svařovací drát, pár nití a 10min. času.
+ plně potvrzuji následující :Na takové váze je i nevyváženost v řádu centigramů vidět. O
takové přesnosti si na digitálu můžete nechat jen zdát
FGH_Method
KEDEDOREF
Poraďte!
mám pryskyřici, kde je udaný poměr mísení 100:0,8-1,5. jakou váhu mám koupit, abych namíchal 50g hmoty. nevím si rady a tady jste nic nevyřešili.
FERO DĚDKU, rád se ti vynasnažím pomoci radou, ale včem chceš poradit, je to jiná otázka než bylo založeno v lákno. Ptáš se jakou si máš koupit značku váhy ?, nebo jak máš namíchat poměr 100 : 0,8-1,5 ??, nebo jak získat 50 g látky neznámé hustoty v uvedeném poměru ????
Poraďte!
FERO DĚDKU, rád se ti vynasnažím pomoci radou, ale včem chceš poradit, je to jiná otázka než bylo založeno v lákno. Ptáš se jakou si máš koupit značku váhy ?, nebo jak máš namíchat poměr 100 : 0,8-1,5 ??, nebo jak získat 50 g látky neznámé hustoty v uvedeném poměru ????
myslel jsem 50g(není problém) ale na čem odvážit 0,4g tužidla. Ale byla to jen řečnická otázka. Na téma vážení. Jinak to tu nebudu nesmylně rozvádět. Howgh!Cabadaj píše:KEDEDOREF
Poraďte!
já bych doporučil tuto váhu, myslím, že již má dostatečný rozsah a přesnost pro tato vážení:KEDEDOREF píše:myslel jsem 50g(není problém) ale na čem odvážit 0,4g tužidla. Ale byla to jen řečnická otázka. Na téma vážení. Jinak to tu nebudu nesmylně rozvádět. Howgh!Cabadaj píše:KEDEDOREF
Poraďte!
http://www.vahynetto.cz/142-produkt-spe ... ra-ct.html
Vlastnosti váhy (snad už vám budou stačit):
Vážicí rozsah max 0.12 g
Dílek 0.001 g
Cejchuschopný dílek 0.01 g
Cena 20.540,- Kč (bez DPH)
To je vážně takový problém koupit pořádnou pryskyřici s poměrem např 100:40? Existuje i náhrada za tužidlo P11, se kterým se lepidlo Epoxy 1200 míchá v poměru 100:40.

NeJaToD team
KEDEDOREF
myslel jsem 50g(není problém) ale na čem odvážit 0,4g tužidla. Ale byla to jen řečnická otázka. Na téma vážení.
domnívám se, že při troše snahy a štěstí při hledání třeba na internetu se dá pořídit rozumná digi-váha s přesností 0,1g za slušné peníze... například : http://www.digitalnivahy.com/show.php?k ... 1&id_kat=1
předpokládám, že toho bude víc.. váhu nekupuji takže nemám důvod dál hledat a porovnávat výrobky..
myslel jsem 50g(není problém) ale na čem odvážit 0,4g tužidla. Ale byla to jen řečnická otázka. Na téma vážení.
domnívám se, že při troše snahy a štěstí při hledání třeba na internetu se dá pořídit rozumná digi-váha s přesností 0,1g za slušné peníze... například : http://www.digitalnivahy.com/show.php?k ... 1&id_kat=1
předpokládám, že toho bude víc.. váhu nekupuji takže nemám důvod dál hledat a porovnávat výrobky..
Muzes mi rict co za tuzidlo to je? Takove bych si asi poridil. Tuzidlo dodavane v sade se v mojem pripade micha na 6,5% a to se mi blbe chyta. Prece jen 40% se meri lepsi i v mensim mnozstvi.ivvo píše:To je vážně takový problém koupit pořádnou pryskyřici s poměrem např 100:40? Existuje i náhrada za tužidlo P11, se kterým se lepidlo Epoxy 1200 míchá v poměru 100:40.
Omlouvám se, špatně jsem si to pamatoval, ten poměr je 100:25. Ale i tak je to příjemnější než ten původní...MichoCZ píše:Muzes mi rict co za tuzidlo to je? Takove bych si asi poridil. Tuzidlo dodavane v sade se v mojem pripade micha na 6,5% a to se mi blbe chyta. Prece jen 40% se meri lepsi i v mensim mnozstvi.ivvo píše:To je vážně takový problém koupit pořádnou pryskyřici s poměrem např 100:40? Existuje i náhrada za tužidlo P11, se kterým se lepidlo Epoxy 1200 míchá v poměru 100:40.
http://www.havel-composites.com/shop/69 ... html?pls=0

NeJaToD team
Ivvo i Cabovi díky za odlehčení.A Ufounovi za jeho krásnou měrnou jednotku. "takňak"
Osobně se přimlouvám za "1 vodvok"
Dědkovi vřele doporučuji,pokud svým příspěvkem nechce jen opět prudit,změň pryskyřici nebo si pořiď injekční stříkačku.Existuje i na odměření 0,4ml.Jelikož je měrná hustota tužidla menší než voda,přidám 0,1ml navíc.Nehledě na to,že tvé tužidlo má toleranci až 1,5.Pochybuji,že odvážíš přesně těch 50g +- 0,00001g.Stejně to bude takňak kolem,naprosto stejně jako s tužidlem.
Jinak ad začátečníci a ti co chtějí ušetřit-probíhají akce v hypersuper,bohatě vystačíte s digi kuchyňskou váhou.Za 300 nejlevnější,co je.
Jinak si vystačte s tím tipem od Iva
na takové neodvažují ani narkomani.
)))))
Docela by mě zajímala konkrétní tvorba těch přispěvatelů,alias prudičů, ;(((((( (Vaše hodnota obohacení tohoto vlákna je O, = ZERO !!!!!!! )jestli s takovou přesností staví,....a vemu si na to klidně digišupleru
Admin nechť promine a po 14 dnech mě klidně umaže nebo raději hned přesune do arény
Osobně se přimlouvám za "1 vodvok"
Dědkovi vřele doporučuji,pokud svým příspěvkem nechce jen opět prudit,změň pryskyřici nebo si pořiď injekční stříkačku.Existuje i na odměření 0,4ml.Jelikož je měrná hustota tužidla menší než voda,přidám 0,1ml navíc.Nehledě na to,že tvé tužidlo má toleranci až 1,5.Pochybuji,že odvážíš přesně těch 50g +- 0,00001g.Stejně to bude takňak kolem,naprosto stejně jako s tužidlem.
Jinak ad začátečníci a ti co chtějí ušetřit-probíhají akce v hypersuper,bohatě vystačíte s digi kuchyňskou váhou.Za 300 nejlevnější,co je.
Jinak si vystačte s tím tipem od Iva
Docela by mě zajímala konkrétní tvorba těch přispěvatelů,alias prudičů, ;(((((( (Vaše hodnota obohacení tohoto vlákna je O, = ZERO !!!!!!! )jestli s takovou přesností staví,....a vemu si na to klidně digišupleru
Admin nechť promine a po 14 dnech mě klidně umaže nebo raději hned přesune do arény
Dik za tip. Necham si to od kluku z Olomouce vzit u Havla osobne a na nejblizsich veslarskych zavodech si to vyzvednu. Do te doby zpracuju ten sajrajt co mi k tomu dali original.ivvo píše:Omlouvám se, špatně jsem si to pamatoval, ten poměr je 100:25. Ale i tak je to příjemnější než ten původní...MichoCZ píše:Muzes mi rict co za tuzidlo to je? Takove bych si asi poridil. Tuzidlo dodavane v sade se v mojem pripade micha na 6,5% a to se mi blbe chyta. Prece jen 40% se meri lepsi i v mensim mnozstvi.ivvo píše:To je vážně takový problém koupit pořádnou pryskyřici s poměrem např 100:40? Existuje i náhrada za tužidlo P11, se kterým se lepidlo Epoxy 1200 míchá v poměru 100:40.
http://www.havel-composites.com/shop/69 ... html?pls=0
- Pavel Riedl
Tak koukám, jaký že to flame se rozpoutal kolem obyčejné váhy :-)
Každopádně Vám děkuji za vaše názory. Nakonec jsem pořídil váhu do 200g s přesností 0.01g za necelých 400,- i s poštovným (Aukro). Zatím jsem s ní vážil pidimnožství epoxidového lepidla (0.5g + 0.5g + balony) na nějaké opravy a řekl bych, že je to přesně to, co jsem potřeboval (tj. je dostatečně přesná a má nulování, navíc také podsvícený display).
Přeji vám přesný poměr čehokoliv k čemukoliv, ať odměřujete jakkoliv.
PaRi
Každopádně Vám děkuji za vaše názory. Nakonec jsem pořídil váhu do 200g s přesností 0.01g za necelých 400,- i s poštovným (Aukro). Zatím jsem s ní vážil pidimnožství epoxidového lepidla (0.5g + 0.5g + balony) na nějaké opravy a řekl bych, že je to přesně to, co jsem potřeboval (tj. je dostatečně přesná a má nulování, navíc také podsvícený display).
Přeji vám přesný poměr čehokoliv k čemukoliv, ať odměřujete jakkoliv.
PaRi
Pavle, tak to ti blahopřeji, to je totiž kauf !!!! kalibrované váhy s přesností jedné setiny jsou v ceně 10,000 a více... 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 3113 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-
- 11 Odpovědi