Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Spojení baterií..
- Merrimack Miloš
Re: Spojení baterií..
článek o aku dobrý,ale něco tam chybí.
NiMh nemají rády za provozu nízkou teplotu,v mrazu prudce klesá kapacita,proto do digi foto v zimě jen NiCd.
Za normální teploty NiMh jsou použitelné,v současné době již mají kapacitu hodně vyšší než NiCD,jsou již vyráběné typy pro rychlonaníjení a odběr velkých proudů,postupně se zastavuje výroba NiCd z důvodu jedovatosti.
NiMh nemají rády za provozu nízkou teplotu,v mrazu prudce klesá kapacita,proto do digi foto v zimě jen NiCd.
Za normální teploty NiMh jsou použitelné,v současné době již mají kapacitu hodně vyšší než NiCD,jsou již vyráběné typy pro rychlonaníjení a odběr velkých proudů,postupně se zastavuje výroba NiCd z důvodu jedovatosti.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Ještě pro doplnění - LiPolky jsou ještě náchylnější na nízkou teplotu, než NiMH.
A jaká je životnost článku NiMh ? Moc toho o nich nevím ale slyšel jsem že nevydrží víc jak 30-40 cyklu na rozdíl od NiCd které jich snesou i 1 000 ? Je to tak ?
Akumulátory jsou věda= jak se knim chováš, tak ti vydrží-jakékoli!
V modelařině většinou kladeš na "baterky" nároky, na které nebyly konstruovány........ mě nimh ve DF drží už 3 sezonu (nad 100 cyklů) ale ty co jsem používal do hraček odešly po roce.......záleží na typu a učelu použití.Nimh obecně vyžadují více pozornosti ale dá se s nimi vyžít dlouho, pokud je máš rekreačně-pokud je ždímeš soutěžně, mohou opravdu vydržet jen 40 cyklů- zase, pro někoho je to dostatečné pro někoho ne.........jeden můj kamarád dostal nimh 8články od soutěžního větroňáře-pro něho už nepoužitelné a on na ně jezdil celou loňskou sezonu v lodi.........
V modelařině většinou kladeš na "baterky" nároky, na které nebyly konstruovány........ mě nimh ve DF drží už 3 sezonu (nad 100 cyklů) ale ty co jsem používal do hraček odešly po roce.......záleží na typu a učelu použití.Nimh obecně vyžadují více pozornosti ale dá se s nimi vyžít dlouho, pokud je máš rekreačně-pokud je ždímeš soutěžně, mohou opravdu vydržet jen 40 cyklů- zase, pro někoho je to dostatečné pro někoho ne.........jeden můj kamarád dostal nimh 8články od soutěžního větroňáře-pro něho už nepoužitelné a on na ně jezdil celou loňskou sezonu v lodi.........
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Dík za info. Do ted jsem používal NiCd (stará škola) jak na pohon, tak do RC k naprosté spokojenosti. Ale do rychlíka jaksi chybí větší kapacita -plný knedlík =4-5 min, tak uvažuji o něčem s vyšší kapacitou a menší nebo stejnou hmotností. Asi budu muset do LiPol nebo LiFe. NiMh by kapacitně vyhovovaly ale jak říkáš, velký proud by je asi brzy zlikvidoval. Do remoše tam to je jasné-Pb.
Těch 1000 cyklů bude asi jen zbožným přáním za laboratorních podmínek. Já si již řadu let dělám čárky, takže po vyhození akupacku vím, kolik toho má za sebou. Ovšem asi nebudu ten pravý rádce, jelikož NiCd i NiMH vyhazuju nejdříve po 5 letech s cca 15 cykly ročně. Takže to spíše odejde stářím, než na počet cyklů ;-).
I když také už se mi povedlo sadu oddělat dříve, ale to jsem se o ní opravdu mizerně staral (časté koupele, nevhodné nabíjecí proudy...).
I když také už se mi povedlo sadu oddělat dříve, ale to jsem se o ní opravdu mizerně staral (časté koupele, nevhodné nabíjecí proudy...).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Omlouvám se že jsem trochu odbočil. Zpátky k TT. Stavím stejnou lod jako Jura a protože motor (Speed 900) je uprostřed tak po stranách mám 2 bločky Pb 12V/3,3 Ah. Myslím že to není špatné řešení už proto že těžiště je níž než při použití jedné větší baterie.
Díky za nápad..budu tam dávat jiný motor, menší a míň hmotný..hřídel zkrátím a motor usadím až ho budu mít v ruce..baterii řeším abych si ujasnil co můžu použít..spojení těch dvou plochých mě taky napadlo, ael protože se na aukru nabítí levně packy LiPolek, NiXX tak jsem řešil tohle případné spojení..jak je to s váhou nevím, nemám k dispozici nikde žádnou větší a hlubší plochu (máme plytký sprchový kout) a dovyvažovat na Labi mi příjde dost divné...ale když bude potřeba závaží tak určitě budu přidávat užitečnou váhu..baterie..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Taky jsem dost dlouho řešil jak to tam naskládat. Nakonec vyhrála výše uvedená varianta. Motor, za ním naviják a vpředu příčák, baterky po stranách a zbytek olovo, prostě vše pro co nejnižší těžiště. Než tam cpát baterky jen pro užitečnou (?) váhu tak si radši koupím 2 na výměnu. Ale ne z aukra -nevím co mají za sebou.
Naviják nebude..originál "Pequeňo" ho taky nemá..nestavím (vůbec nestavím..spíš skládám) zmenšeninu...proč naviják ? co bude navíjet ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Protože je to lod na TT a né na poličku tak naviják bude navíjet tažné lano. Originál taky nemá PP a pokud vím tak ho tam dáváš.
tady pokud mohu,bych opravdu po přečtení celého threadu opravdu volil aku v tomto pořadí:JuraSach píše:Omlouvám se za zavádějící předmět otázky...
Otázka by správně měla znít nějak takto : Pro provoz TT hledám zdroj energie..
Motor bude na 12V..gelové akumulátory mi nevyhovují rozměrem..nenašel jsem dostatečně kapacitní který by byl rozumně vysoký..při 7,2 Ah je to většinou kostka okolo 10 cm na výšku.. na aukru se za velmi rozumné ceny dají pořídit LiPol akumulátory ale s kapacitou okolo 2000 mAh...napadlo mě zakoupit jich víc (vím, že cena oproti Pb nebo gelovému akumulátoru bude vyšší) a spojit je..(učitelko fyziky nefackuj mě..) do série..?? výsledkem by měl být nepletu-li se součet kapacit...dá se toto zapojení řešit ? nebude kontraproduktivní ? neroztavím dráty včetně trupu ? celé bych to propojil cestou elektrikářské čokolády a jako kabely bych použil z atx zdrojů..spojil bych takto 3-4 akupacky po 11,1 V a cca 2000 mAh...
1)Nicd 4000 v potřebném zapojení na požadovanou kapacitu a napětí..
proč?celkem přijemná cena ,jednoduchost obsluhy(nabíjení,bezpečnost,cyklická životnost)nabíjení (0.5C)
2)Li-ion ,dobrá velikost jedn.článku kde lze poskládat libovolný potřebný tvar.
proti je cena .....a hlídání min.napětí na sadě.Výhodou je poměrně rychlé nabíjení...(3C)
3)Li-FE, super životnost,velmi rychlé nabíjení,střední velikost oproti předchozím dvěma typům..
nevýhodou je opět hlídání aku před podbitím....a také cena...
Li-polky podle mne do takového typu prostě nepatří...nejnižší životnost a nejmenší bezpečnost při užívání...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 30284 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-
- 10 Odpovědi