Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Mikrofrézky & vrtání
Re: Mikrofrézky & vrtání
Nechápu proč k mikrofrézce Dremel 300 prodávají sadu vrtáčků..snažil jsem se s dremlem vyvrtat dírku malého průměru do hliníkového profilu..nedařilo se ani zaříznout vrták..na obalu vrtáků jsem se dočetl, že maximální rychlost má být 5000 otáček..nakonec jsem díry vyvrtal klasickou ruční vrtačkou s plynulými otáčkami (nevím jak tomu říkají ale jak silně tlačím na spouštěč, tak rychle se točí motor..přitom těch 5000 má jako maximum..) díry se na pomalé otáčky vyvrtali ihned..
dělal jsem něco s dremlem špatně ? na diamantové i jiné frézy naopak mají být rychlé otáčky...
dělal jsem něco s dremlem špatně ? na diamantové i jiné frézy naopak mají být rychlé otáčky...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Mimochodem, udělal jsi si důlčíkem dolík, aby se vrtáček chytil?
A jinak máš pravdu, vrtat by se mělo spíše pomalu. Mám vysoustružený hliníkový držák s dírkou 3.2 v ose, do kterého zasunu stopkový vrták, dotáhnu M3 šroubkem a jedu ručně. Pro kusovku je to rychlejší než nastavování vrtačky.
Radek
A jinak máš pravdu, vrtat by se mělo spíše pomalu. Mám vysoustružený hliníkový držák s dírkou 3.2 v ose, do kterého zasunu stopkový vrták, dotáhnu M3 šroubkem a jedu ručně. Pro kusovku je to rychlejší než nastavování vrtačky.
Radek
Ďulek jsem udělal nastřelovacím hřebíkem do betonu..řádnou dírku...stojan na vrtačku ani dremla zatím nemám..v plánu je pro dremla..prozatím musí stačit moje nepřesná ruka...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Na vŕtanie obyčajných dier je veľmi dobrá aku vrtačka,lebo má max cca 500 otáčok(samozrejme od nuly) a je vyváženejšia do ruky ako sieťová na 220V
Zvládne vyvrtat aku vrtačka ocel nebo vůbec tvrdší kovy ? Mám HSS vrtáky speciálně na železo..
To si piš,že zvládne.Nesmíš mít vrtáky z nějakého bláta nebo tupé jak p.del.Obecně platí zásada:čím větší průměr vrtáku-tím menší otáčky,čím tvrdší materiál-tím menší otáčky.Jinak ten vrták spálíš.Co ti říká chlazení např. emulzí.Ta aku by neměla být na jedno použití.Vrtám nerez,mosaz,sklotextit i vrtáčky 0,8mm a bez problému.Doposud tě živila asi jen tužka a papír.Ještě jedna připomínka.Záleží i na směru otáčení.
Obecně platí pro vrtání to, co zmiňovali Kit a Kartomist. Dremel není zřejmě primárně určen k vrtání. Jediné, co se s ním dá vrtat vcelku dobře je dřevo. A to na minimálních otáčkách (na tom mém je to 5000). Plast se i při těchto otáčkách taví, do kovu se vrtákům moc nechce.
Pokud jde o broušení nebo frézování. tak tam je důležitá obvodová rychlost brusného/řezného nástroje. U tak malých průměrů, jaké se u mini nářadí vyskytují je to třebas i těch 30 000 otáček. Ale vždy je vhodné, ne-li dokonce nutné si optimální nastavení otáček vyzkušet na nějakém kousku materiálu, aby si člověk zbytečně nezkazil něco, na čem už třebas dost dlouho pracuje.
Pokud jde o broušení nebo frézování. tak tam je důležitá obvodová rychlost brusného/řezného nástroje. U tak malých průměrů, jaké se u mini nářadí vyskytují je to třebas i těch 30 000 otáček. Ale vždy je vhodné, ne-li dokonce nutné si optimální nastavení otáček vyzkušet na nějakém kousku materiálu, aby si člověk zbytečně nezkazil něco, na čem už třebas dost dlouho pracuje.
mam narexa a ten ti skor ruku dolame ako by nemal vladatJuraSach píše:Zvládne vyvrtat aku vrtačka ocel nebo vůbec tvrdší kovy ? Mám HSS vrtáky speciálně na železo..
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
- petr hájek
NAREXEM JSME ODVRTÁVALI ŠROUBY DRŽÍCÍ BRZDOVÝ BUBEN NA GAZÍKU BĚHEM TERÉNNÍ SOUTĚŽE A ŠLO TO BEZ PROBLÉMŮ.(KDYŽ NEPOČÍTÁM PROBLÉM S ODHRABANÍM BAHNA KOLEM KOLA ZAPADLÉHO PO NÁPRAVU....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
S vrtáním jste mi poradili..díky..mám tedy v ocelovém plátu vyvrtanou dírku o průměru 1,5 mm..lze ro této dírky vůbec a případně jak vyrobit vnitřní závit pro šroubeček, červíčka ?
Juro nezlob se, ale ptát se jak se vyrábí závit, není to už opravdu moc!?!?JuraSach píše:S vrtáním jste mi poradili..díky..mám tedy v ocelovém plátu vyvrtanou dírku o průměru 1,5 mm..lze ro této dírky vůbec a případně jak vyrobit vnitřní závit pro šroubeček, červíčka ?
Zachovejte paniku :-)
Jak se vyrábí závit samozřejmě vím-závitníkem..ale tam miniaturní na tak tvrdý materiál to jsem neviděl...
Pokud nemáš závitník, zvaž jiný typ spoje, jiný materiál anebo použití samořezných šroubů. O tom je kutilství - že vaříš z toho, co máš doma.
Radek
Radek
Zavitniky sa predavaju od rozmeru M1 az po ..... Ak si do "oceloveho platu" dierku vyvrtal obycajnym vrtakom, tak je dost pravdepodobne, ze by mal ist do neho aj narezat zavit........
- Pepa Darvaš
Já jsem zatím nenarazil na ocelové červíčky menší než 3 mm.někdo snad ano?Takže většinou dělám závity na ty červíčky vrtákem asi 2,2 mm a pak závitníkem od jedničky po trojku.
Pro červy je možné zajít do Fabory ... vlastní např. červy od M1,6x3 viz. http://order.fabory.com/catalog.asp?id= ... tID=&CPID= tedy pokud ten odkaz bude funkční. Sám jsem použil nejmenší ze stejného zdroje M2x4.
Pro JuraSach - obecně pokud použiješ závitníky malých průměrů od M1 v provedení HSS, tak s nimi můžeš klidně řezat závity do ocelí nebo nerezi nejlépe s řezným olejem pro závity s přídavkem molybdenu. Nedoporučoval bych závitníky malých průměrů v provedení NO (nástrojová ocel).
Pro JuraSach - obecně pokud použiješ závitníky malých průměrů od M1 v provedení HSS, tak s nimi můžeš klidně řezat závity do ocelí nebo nerezi nejlépe s řezným olejem pro závity s přídavkem molybdenu. Nedoporučoval bych závitníky malých průměrů v provedení NO (nástrojová ocel).
Co se týče červíků tak ty se dělaj M1,6; 2; 2,5; 3(aspoň je to v normě) a díru pro vnitřní zavit platí jednoduchý pravidlo vynasobit chtěný závit 8x.
Třeba díra pro M3, to je 3x8/10=2,4mm a pokud máš závitový očko, tak si můžeš červíka udělat sám.
Třeba díra pro M3, to je 3x8/10=2,4mm a pokud máš závitový očko, tak si můžeš červíka udělat sám.
No kluci díky za odpovědi...potřeboval jsem tohle řešení pro spodní uložení hřídele otočné kortyho dýzy....vidím to tak složité..hlavně na shánění závitníku, že tam asi nechám současné řešení...přelepil jsem dírku kouskem hliníkového plíšku..lepeno epoxy na kovy...prostě až to budu potřebovat kvůli promazání rozebrat tak strhnu barvu i epoxy a po promazání to zase přilepím...